Dlatego w艂adze ko艂a robi膮 co chc膮 bo nie ma g艂os贸w w臋dkarzy kt贸rzy chc膮 co艣 zmieni膰, tylko g艂os starszych dziad贸w, kt贸rzy widz膮 tylko mi臋so.
I tu jest jedna z odpowiedzi na stan rzeczy jaki jest, nie obra偶aj膮c wszystkich starszych w臋dkarzy niestety taki jest fakt, na zebrania chodz膮 g艂贸wnie "g艂odni mi臋sa dziadki" kt贸rym jakie kolwiek zmiany id膮ce ku polepszeniu rybostanu odbierane jest przez owych g艂o艣nym sprzeciwem, gdy偶 wizja ograniczenia pozyskiwania mi臋sa jest nie do zaakceptowania. Wi臋c w艂adze k贸艂 wol膮 podtrzymywa膰 to co jest bo boj膮 si臋 w艂a艣nie tego, 偶e ci nie zadowoleni p贸jd膮 do sklepu w臋dkarskiego lub innego ko艂a gdzie jest taniej, bo ko艂o nie wymy艣la ogranicze艅 a i tak b臋d膮 w臋dkowa膰 tam gdzie im pasuje a wiem o czym pisz臋 gdy偶 kilka lat temu utworzyli艣my w naszym kole 艂owisko specjalne wi臋kszo艣膰 na zebraniu popar艂a wniosek g艂贸wnie dla tego (teraz to wiem) 偶e by艂a mowa o wi臋kszym zarybianiu, poniewa偶 sk艂adka dodatkowa p贸jdzie w ca艂o艣ci na ryb臋 a nie do wsp贸lnej kasy okr臋gu, i zacz臋艂a si臋 rze藕nia co niekt贸rzy jakby pierwszy raz ryb臋 na oczy widzieli, brali ile si臋 da bo przecie偶 zap艂acili dodatkowe 120PLN to ryby jest wi臋cej. Nast臋pnego roku postanowili艣my wprowadzi膰 ograniczenia co do limitu 20 ryb na rok, obni偶yli艣my g贸rny wymiar dla szczupaka, sandacza, karpia, amura i sta艂o si臋 to co pisa艂em wy偶ej, w nast臋pnym roku prawie po艂owa nie op艂aci艂a a cz臋艣膰 posz艂a do o艣ciennych k贸艂.
Po tych kilku latach dobrze zarz膮dzanym kawa艂kiem wody mo偶na bez wi臋kszego problemu fajnie ryby po艂owi膰, to teraz ci wszyscy przeciwnicy co roku zmawiaj膮 si臋 na zebraniach, na szcz臋艣cie jeszcze bez skutecznie i usilnie d膮偶膮 do likwidacji 艂owiska specjalnego tylko po to 偶eby dobra膰 si臋 do tych du偶ych chronionych ryb to skoro w takim ma艂ym kole jak moje dziej膮 si臋 takie batalie, to co dopiero mowa o Turawie. Tak wi臋c wydaje mi si臋 偶e do puki inicjatywa nie wyjdzie ze strony okr臋gu to dalej mo偶na sobie pisa膰 dziesi膮tki wniosk贸w kt贸re i tak pewnie l膮duj膮 bez 偶adnej refleksji pod biurkiem wiadomo gdzie