Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

TURAWA

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3543 odpowiedzi w tym temacie

#2301 OFFLINE   Damiano

Damiano

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 323 postów
  • LokalizacjaOpolskie

Napisano 20 październik 2019 - 11:28

Dlatego władze koła robią co chcą bo nie ma głosów wędkarzy którzy chcą coś zmienić, tylko głos starszych dziadów, którzy widzą tylko mięso. 

I tu jest jedna z odpowiedzi na stan rzeczy jaki jest, nie obrażając wszystkich starszych wędkarzy niestety taki jest fakt, na zebrania chodzą głównie "głodni mięsa dziadki" którym jakie kolwiek zmiany idące ku polepszeniu rybostanu odbierane jest przez owych głośnym sprzeciwem, gdyż wizja ograniczenia pozyskiwania mięsa jest nie do zaakceptowania. Więc władze kół wolą podtrzymywać to co jest bo boją się właśnie tego, że ci nie zadowoleni pójdą do sklepu wędkarskiego lub innego koła gdzie jest taniej, bo koło nie wymyśla ograniczeń a i tak będą wędkować tam gdzie im pasuje :ph34r: a wiem o czym piszę gdyż kilka lat temu utworzyliśmy w naszym kole łowisko specjalne większość na zebraniu poparła wniosek głównie dla tego (teraz to wiem) że była mowa o większym zarybianiu, ponieważ składka dodatkowa pójdzie w całości na rybę a nie do wspólnej kasy okręgu, i zaczęła się rzeźnia co niektórzy jakby pierwszy raz rybę na oczy widzieli, brali ile się da bo przecież zapłacili dodatkowe 120PLN to ryby jest więcej. Następnego roku postanowiliśmy wprowadzić ograniczenia co do limitu 20 ryb na rok, obniżyliśmy górny wymiar dla szczupaka, sandacza, karpia, amura i stało się to co pisałem wyżej, w następnym roku prawie połowa nie opłaciła a część poszła do ościennych kół.

Po tych kilku latach dobrze zarządzanym kawałkiem wody można bez większego problemu fajnie ryby połowić, to teraz ci wszyscy przeciwnicy co roku zmawiają się na zebraniach, na szczęście jeszcze bez skutecznie i usilnie dążą do likwidacji łowiska specjalnego tylko po to żeby dobrać się do tych dużych chronionych ryb :( to skoro w takim małym kole jak moje dzieją się takie batalie, to co dopiero mowa o Turawie. Tak więc wydaje mi się że do puki inicjatywa nie wyjdzie ze strony okręgu to dalej można sobie pisać dziesiątki wniosków które i tak pewnie lądują bez żadnej refleksji pod biurkiem wiadomo gdzie :blush:

#2302 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 21 październik 2019 - 05:47

Jak się dobiorą i zeżrą te duże ryby to będzie po wodzie, chyba że sami będą się wycierać :D  :D :D . 

• tiko i chlodnica lubią to

#2303 OFFLINE   PrzemekL

PrzemekL

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 286 postów
  • LokalizacjaToruń

Napisano 21 październik 2019 - 18:31

Jak co roku napisze. Ile z Was zbiera sie samemu lub ze znajomymi i smiga na zebranie kola? Ja swoje przemyslenia na zebranie mam i o ile zdrowie pozwoli to bede. Jeczeniem na forum nic nie zmienicie. Miesiarze zli bo chodza na zebrania. A reszta co? Narzeka. Tylko na co? Ze mityczni oni sami sie nie wzieli i samo sie nie zrobili :D nic w przyrodzie sie samo nie robi. Tak wiec powinien byc dla osob nie chodzacych ban na narzekanie na forum :)
  • bartsiedlce i cobrax lubią to

#2304 OFFLINE   chlodnica

chlodnica

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 798 postów
  • LokalizacjaPL-Opole/CH-Davos
  • Imię:Darek

Napisano 22 październik 2019 - 14:31

Stare,dobre czasy wracają... ;)

Załączony plik  20191022_130119.jpg   20,62 KB   55 Ilość pobrań

Załączony plik  20191022_125537.jpg   51,83 KB   40 Ilość pobrań

#2305 OFFLINE   Sailfish

Sailfish

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1198 postów
  • LokalizacjaTurawa
  • Imię:Cezary

Napisano 22 październik 2019 - 14:53

Stare,dobre czasy wracają... ;)

attachicon.gif 20191022_130119.jpg

attachicon.gif 20191022_125537.jpg

Ciekawe, czy w związku z tym władze Turawy wrócą do pomysłu wprowadzenie opłaty klimatycznej?

• GIĘTY lubi to

#2306 OFFLINE   kogut

kogut

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1612 postów
  • Lokalizacjaczęstochowa

Napisano 22 październik 2019 - 15:24

Zaczną gryźć.

#2307 OFFLINE   Sailfish

Sailfish

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1198 postów
  • LokalizacjaTurawa

Napisano 22 październik 2019 - 15:30

Zaczną gryźć.

Wójta?

• elpojo i chlodnica lubią to

#2308 OFFLINE   kogut

kogut

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1612 postów
  • Lokalizacjaczęstochowa

Napisano 22 październik 2019 - 16:48

Ja nie narzekam ostatnio,ale może być lepiej 😁

#2309 OFFLINE   Sailfish

Sailfish

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1198 postów
  • LokalizacjaTurawa

Napisano 22 październik 2019 - 16:52

Ostatnio i przedostatnio.

#2310 OFFLINE   elvis

elvis

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 383 postów

Napisano 24 październik 2019 - 22:57

Po ciężkim tygodniu szybki wyjazd na wieczorne brodzenie... dość ograniczone bo na brzegu ciasno, każdy wyniesione kilka wędek na 2 osoby. Niedaleko od brzegu 4 łódki w bliskiej odległości od siebie, przecież tam maja 1,5 metra wody! Nie myślałem ze aż tak głodne jest społeczeństwo. Przykre.
Mimo wszystko 1 Krótki i 1 niezaciety.
Księżyc nie swieci i ciemno jak w :)

#2311 OFFLINE   karper

karper

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 41 postów
  • Lokalizacjaolesno
  • Imię:karap

Napisano 29 październik 2019 - 19:16

no wreszcie odpowiednie warunki na mętnookie  :ph34r:

#2312 OFFLINE   Sailfish

Sailfish

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1198 postów
  • LokalizacjaTurawa

Napisano 29 październik 2019 - 19:34

Odpowiednie, to dopiero będą.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
  • Pawel46 lubi to

#2313 OFFLINE   Damiano

Damiano

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 323 postów
  • LokalizacjaOpolskie

Napisano 30 październik 2019 - 11:12

Warunki odpowiednie są zawsze, tylko brać nie zawsze chce odpowiednio ;)

#2314 OFFLINE   elvis

elvis

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 383 postów

Napisano 31 październik 2019 - 13:33

Coś się zaczęło dziać? Jak temperatura odpowiedni to jak na złość od jutra będzie wiać...

#2315 OFFLINE   German

German

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 70 postów

Napisano 31 październik 2019 - 18:47

Panowie od nowego sezonu limit ilościowy 35 sztuk na rok i górny wymiar 90cm dla szczupaka i sandacza. Moim zdaniem 35 sztuk to wystarczająco a górny wymiar trochę za duży. Trzeba walczyć aby w kolejnych latach obniżyć go o "kilka" centymetrów. Trzeba być dobrej myśli. Powoli wszystko idzie w dobrym kierunku  :)

#2316 OFFLINE   pablo26ch

pablo26ch

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 21 postów
  • Lokalizacjachorzów

Napisano 31 październik 2019 - 19:06

Podnieśli na szczupaka? Było 80 przecież. Oby ktoś to kontrolował bo sam zapis niewiele da.
Planowałem weekend na wodzie , nawet nowe gumy kupiłem a prognozy na wiatr ponad 30km/h tak że chyba odpuszcze...

#2317 OFFLINE   maxxx

maxxx

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 122 postów
  • LokalizacjaPustynia wlkp
  • Imię:Mateusz

Napisano 31 październik 2019 - 19:23

35 sztuk roczny limit  to dosyć  spory  ale w sumie  dla większości  ludzi i tak  wynik nie do osiągnięcia  choć  nigdy  Turawy   nawet na oczy nie widziałem  więc może tam  nie jest problemem  przyłoić   tyle sztuk rocznie co jak co zdroworozsądkowe  obostrzenia są  dobre   1 sztuka dobowo i 35 rocznie  wg mnie  jest OK

#2318 OFFLINE   Syfon

Syfon

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 69 postów
  • LokalizacjaOpole
  • Imię:Marek

Napisano 31 październik 2019 - 20:05

Ten nowy górny limit długości szczupaka i sandacza to kupa śmiechu. Tak jakby ZO zależało żeby pokazać, że coś robią. Mogli od razu ustalić górny limit na 120cm.

• fish28 lubi to

#2319 OFFLINE   pablo26ch

pablo26ch

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 21 postów
  • Lokalizacjachorzów

Napisano 31 październik 2019 - 20:07

Dla zawodowego trupkarza na kabinówce to tydzień w czerwcu... Smutne ale prawdziwe. Bez kontroli nic się nie zmieni. Przyjedź na Turawę to się przekonasz.
  • suhhar lubi to

#2320 OFFLINE   stoen

stoen

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 189 postów
  • LokalizacjaPL
  • Imię:Marcin

Napisano 31 październik 2019 - 20:12

Wprowadzenie zakazu połowu na żywca jak na Czorsztynie sporo by poprawiło

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk