TURAWA
#361 OFFLINE
Napisano 14 lipiec 2014 - 20:39
#362 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2014 - 15:57
Wydarzenie naprawdę tragiczne, współczuję rodzinie. Najbardziej boli jak odchodzą tak młode osoby.
W weekend brania takie sobie. Szczupaki na płytkich wodach do 60cm, i tego okonia jest mnóstwo. Ale nic większego niż 25cm. Już odbija mi się tym okoniem. Można robić zawody kto ile na godzinę złapie. Walą we wszystko, w duże i małe przynęty... Ale coś z sandaczem gorzej... No chyba że trafi się dzień czy dwa że po prostu żre
#363 ONLINE
Napisano 16 lipiec 2014 - 17:47
Wydarzenie naprawdę tragiczne, współczuję rodzinie. Najbardziej boli jak odchodzą tak młode osoby.
W weekend brania takie sobie. Szczupaki na płytkich wodach do 60cm, i tego okonia jest mnóstwo. Ale nic większego niż 25cm. Już odbija mi się tym okoniem. Można robić zawody kto ile na godzinę złapie. Walą we wszystko, w duże i małe przynęty... Ale coś z sandaczem gorzej... No chyba że trafi się dzień czy dwa że po prostu żre
Jakby wszystkim żarł po równo, to nikt by zawodów nie wygrał . A jednak byli tacy, co złowili ich więcej. Finalnie zawody zostały sklasyfikowane po sobotniej turze.
#364 OFFLINE
Napisano 20 lipiec 2014 - 11:11
Szczupaki na płytkich wodach do 60cm, i tego okonia jest mnóstwo. Ale nic większego niż 25cm. Już odbija mi się tym okoniem. Można robić zawody kto ile na godzinę złapie. Walą we wszystko, w duże i małe przynęty...
Na tych feralnych zawodach jakoś nie gryzły. No może niewymiarowych dało się sporo złowić, ale tylko nieliczni i to w jednej okolicy znaleźli trochę większych okoni ...
#365 OFFLINE
Napisano 02 wrzesień 2014 - 13:05
Witam dobre informacje ze strony Rzgw i Rdoś OPOLE brak spustu wody z Turawy do końca sierpnia
pozdrawiami
I jak, spuszczają wodę?
Pozdrawiam,
#366 OFFLINE
Napisano 02 wrzesień 2014 - 14:40
Powoli leci. Ale zrzuty nie są jakieś drastyczne. Na oko 30 cm z lustra wody.
#367 OFFLINE
Napisano 03 wrzesień 2014 - 11:11
Dzięki opadom wody przybywa.....http://pogodynka.pl/...ydro/zbiorniki/
- Ide52 lubi to
#368 OFFLINE
Napisano 04 wrzesień 2014 - 14:40
dzięki wielkie
#369 OFFLINE
Napisano 08 wrzesień 2014 - 09:21
Od zeszłego tygodnia wody przybyło ok 6-7cm. I przede wszystkim jest czysta, brunatno brązowa jak za dawnych lat.
Ryba jest
Szczupak, okoń nawet sandacz na wodzie 1 -1,5m. W tym sezonie u mnie najlepsza przynęta to obrotówka nr 3 wszelakie kolory.
Rekord sezonu sandacz 92cm w miniony weekend
#370 OFFLINE
Napisano 14 wrzesień 2014 - 05:44
#371 OFFLINE
Napisano 22 wrzesień 2014 - 15:00
chyba cos się rusza w Turawie
w niedziele po południu padło kilkanaście sandałów
#372 OFFLINE
Napisano 22 wrzesień 2014 - 15:12
Wojtek,szkoda że jeśli dosłownie padło ale może za to warto jechać by połowić.
Użytkownik kogut edytował ten post 22 wrzesień 2014 - 15:13
#373 OFFLINE
Napisano 22 wrzesień 2014 - 15:18
Niestety ale wszystkich mięsiarzy nie wyeliminujemy , musi jedno pokolenie wymrzeć jak dinozaury
- kogut lubi to
#374 OFFLINE
Napisano 22 wrzesień 2014 - 15:57
- kotwitz lubi to
#375 OFFLINE
Napisano 22 wrzesień 2014 - 20:47
Skoro tak dobrze się dzieje to może pora zacząć odliczanie .....do rychłego końca końców.......
#376 OFFLINE
Napisano 23 wrzesień 2014 - 09:36
Wielokrotnie pływam po Turawie i nie urażając tu nikogo i zarazem nie biorąc wszystkich do jednego "worka".
Ale 90% ludzi które pisze tu o wypuszczaniu sandaczy nad Turawą spływa z kompletem ryb. Widziałem ludzi tu z forum którzy zarzekają się że wszystko wypuszczają a.......
Oczywiście nie mówię że nie ma takich ale niestety są to wyjątki.
A co do wyrybienia to Turawa uważam że nigdy się nie "wyrybi" mimo tego że miejscowi wyciągają tam po 200/300 sandaczy rocznie na głowę.
Jest tam tak duża populacja tej ryby i jest on regularnie zarybiany że nie mam obaw.
Oczywiście nie jest to pozytywne ale prawdziwe i w każdym pokoleniu będą ludzie którzy będą zabierali ryby (z umiarem czy bez tu kwestia dyskusyjna, ale będą).
Bardziej się obawiam o politykę spuszczania wód ze zbiorników (patrz Stradomia) i kłusujących na oczach straży rybackiej tu dam cytat:
"....odłowy odłowami ale jeszcze ryba została w dołkach i korytach więc trzeba wyłapać...
To słowa kolesi wczoraj na Stradomi gdzie łowili podbierakami w korycie którym jest rzeka Widawa a kilka set metrów dalej stoi sobie Pan strażnik i ma to gdzieś.
A co stało się z Mietkowem "mekką sandaczową " nie zniszczyli jej wędkarze czy "mięsiarze" tylko kłusole i nasza wspaniała straż rybacka.
Jeśli kogoś uraziłem to sorki i nie napisałem tego by wywołać jakąś kłótnie ale taka jest prawda.
Pozdrawiam Sebo
- oland, Monk, Slavobeer i 4 innych osób lubią to
#377 OFFLINE
Napisano 23 wrzesień 2014 - 10:26
- TomekSudety lubi to
#378 OFFLINE
Napisano 23 wrzesień 2014 - 12:18
Wielokrotnie pływam po Turawie i nie urażając tu nikogo i zarazem nie biorąc wszystkich do jednego "worka".
Ale 90% ludzi które pisze tu o wypuszczaniu sandaczy nad Turawą spływa z kompletem ryb. Widziałem ludzi tu z forum którzy zarzekają się że wszystko wypuszczają a.......
Oczywiście nie mówię że nie ma takich ale niestety są to wyjątki.
Dokładnie!!! Sebo0707 - ja z kumplami jestem w Turawie min. 1-2 razy w Tygodniu na łódce i mam NIESTETY takie same spostrzeżenia....
Ch....j mnie strzela jak widzę kolesi kursujących z kompletami do brzegu, niczym dostawa mięsa do supermarketu, po czym wracają...
Co więcej, nie chodzi tu tylko o sandacze, okonie również i to takie w wieku już pełnoletniości i starsze...
#379 OFFLINE
Napisano 29 wrzesień 2014 - 06:39
Cała niedziela za sandaczem bez brania, okonie współpracowały ale nie po tam tam byłem :/ Za to pogoda perfekt
#380 OFFLINE
Napisano 29 wrzesień 2014 - 08:34
Też byłem, generalnie lipa, 4 sandaczyki 25 cm.... nic się nie działo...
Pogoda za ładna czy co
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych