Zwykły SMAX z napędem na jedną oś, Przy terenówce nie wiem jak się zachowa.
Trudno mi to pojąć ale dzięki.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 26 luty 2021 - 21:39
Trudno mi to pojąć ale dzięki.
Napisano 26 luty 2021 - 22:28
Wszystko działa jak trzeba. Czasy się zmieniają, opony też. Jeszcze kilka lat temu były mocno gówniane, dzisiaj to bardzo dobry wybór. Jeżdżę drugi rok na Geolandar A/T Toyotą i chwalę sobie. Jedyna (moim zdaniem) wada, to hałas, są wyraźnie głośniejsze niż letnie, zimą bez różnicy. Opory toczenia są podobne, jak w sezonowych atekach
Napisano 26 luty 2021 - 22:30
I dodatkowo 2 setki zostają w kieszeni.
Napisano 26 luty 2021 - 22:42
A te wielosezonowe to jaki mają index prędkości w porównaniu z letnimi gumami ?
To ,że są głośniejsze od letnich to fakt.
Napisano 26 luty 2021 - 22:44
Przy rozmiarze moich trochę więcej
Napisano 26 luty 2021 - 22:45
A te wielosezonowe to jaki mają index prędkości w porównaniu z letnimi gumami ?
To ,że są głośniejsze od letnich to fakt.
T - 190 km/h
Napisano 26 luty 2021 - 23:02
Napisano 26 luty 2021 - 23:15
Brak asertywności?
Napisano 26 luty 2021 - 23:24
Może raczej obawa, że gdy prawdziwa zima wróci to gdzieś stanę. Jednak gdybym mieszkał i się poruszał tylko gdzieś po centrum nawet bym się nie zastanawiał i wybrał ponownie wielosezonowe opony.Brak asertywności?
Napisano 26 luty 2021 - 23:27
Przesiadłem się na wielosezonowe Yokohama Geolandar A/T.
Fakt jest taki, że przy moim aucie ( 4x4) prędkości przelotowe rzadko przekraczają 140km/h i nie upalam hardcorowo w terenie. Lubię natomiast zjechać z twardego i często wyciągam łódkę z miejsc gdzie potrzeba trochę wgryźć się w glebę. Dla umiarkowanych zastosowań mogę polecić!
Napisano 26 luty 2021 - 23:39
Przesiadłem się na wielosezonowe Yokohama Geolandar A/T.
Fakt jest taki, że przy moim aucie ( 4x4) prędkości przelotowe rzadko przekraczają 140km/h i nie upalam hardcorowo w terenie. Lubię natomiast zjechać z twardego i często wyciągam łódkę z miejsc gdzie potrzeba trochę wgryźć się w glebę. Dla umiarkowanych zastosowań mogę polecić!
Teoretycznie to na wielosezonowych mamy większe możliwości wyjazdu z błota jak na letnich gumach - czy jednak nie ?
Napisano 27 luty 2021 - 06:17
Ja zostaję przy dwóch kompletach na każde auto. W tym roku do rybowozu kupiłem MT’ki żeby go pociorać trochę po błocie. Na zimę pozostają zimówki.
Napisano 27 luty 2021 - 06:58
Napisano 27 luty 2021 - 10:00
Napisano 27 luty 2021 - 11:24
Też nie miałem ale poczytałem trochę a że czekała mnie wymiana dwóch kompletów na nowe a samochodem zamierzam jeszcze zrobić ze 40-50 tys. to pomogło podjąć decyzję.
Na śniegu i lodzie zachowanie wzorowe - zobaczymy jak będzie gdy będzie cieplej. Założyłem jakieś japońskiej marki ze średniej półki. Jutro napiszę jakie bo nie pamiętam.
Już do dwóch kompletów nie wrócę - to wiem.
Czy to nie jest tak, że wielosezonowe są przeznaczone do innego klimatu niż nasz?
Kupiłem jeepa na wielosezonowych. Nie były nowe. Zużycie bieżnika było już spore.
Samochód na mokrym po prostu pływał jak na lodzie. Kupiłem nowe zimówki Falken. Andrzej pewnie o nich mówi. Po wymianie samochód kleił się do drogi.
Opony przerzucilem do xc90, a na lato kupiłem letnie również Falken.
Nie zaryzykuję z całorocznymi, ale po części dlatego że jeździ nim głównie żona, a samochód waży powyżej 2t.
Trafiłeś, Falken.
Napisano 27 luty 2021 - 16:22
Od kilku lat jeżdżę suvami na oponach wielosezonowych o trochę agresywniejszym bieżniku, Yokohama Geolandar ATS G013 i G015. Poprzednie dobija Kolega, który wziął mojego x-traila, a ja w Outlanderze jeżdżę ponad rok i sobie chwalę. Używam na ryby, do wodowania, na polowania, w śniegu rewelacja.
Szczerze polecam.
Napisano 28 luty 2021 - 09:16
Napisano 28 luty 2021 - 11:34
Prosiłbym o kontakt na priv osobę, która mieszka w okolicach Starego Miasta, pow. Konin. Mam zapytanie o salon aut.
Ponawiam prośbę. Czy oprócz kol. Sławek77 jest osoba z okolic Starego Miasta? Proszę o kontakt na priv.
Napisano 01 marzec 2021 - 17:14
Wredne Stainy Pro coś tam
Też przeszedłem na wielosezonowe i jestem mile zaskoczony - nawet w największe mrozy dawały radę. Nigdy więcej zimówek.
A napęd w zimie na 4 przy tych oponach? I jaki samochód?
Też mam od jesieni Vredestein Quatrac PRO w XC90 Jestem jak na razie bardzo zadowolony - nie miałem wielosezonowych przez ładnych kilka lat.
Rewelacyjnie się trzymają na suchym i mokrym (na mokrym zdecydowanie lepiej jak stare zimówki) na śniegu też jest nieźle - wiadomo, że pomaga napęd 4x4. Co do głośności przy większych prędkościach jest porównywalnie do letnich Kumho.
Napisano 02 marzec 2021 - 07:23
Użytkownik Pawgas edytował ten post 02 marzec 2021 - 07:26
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych