Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4525 odpowiedzi w tym temacie

#3061 OFFLINE   ginel

ginel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 718 postów
  • Imię:Jacek

Napisano 08 marzec 2021 - 19:52

Panowie gdy się ma 4x4 wielosezonowe są najlepszym rozwiązaniem.Nie bójcie się tego,szczególnie przy zimach jakie ostatnio mamy.
  • wujek i Tiur lubią to

#3062 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5862 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 08 marzec 2021 - 21:01

Ja do wędkarskiego kupuję też wielosezonowe, wybór padł na yokohamy geolandar. Na pewno mają lepszy bieżnik od letnich, a przy slipowaniu może to mieć znaczenie. W zimę okazyjnie nim będę jeździł. W samochodzie użytkowanym na co dzień letnie i zimówki bo do częstej jazdy zimą dobre zimówki na pewno są lepsze od uniwersalnych. 

Użytkownik wujek edytował ten post 08 marzec 2021 - 21:04

• pawelHERP, M a r a s i bho70 lubią to

#3063 OFFLINE   AdamCh

AdamCh

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 906 postów
  • Lokalizacjalubuskie
  • Imię:Adam

Napisano 08 marzec 2021 - 21:25

W Subaraku jeździłem na Yokohamah Geolander. Bardzo fajne opony. Błoto i piach im nie straszny. Miałem też komplet letnich, przez cztery lata nawet ich nie założyłem. Jedeny ich minus to zachowanie w zakrętach. Czasem odnosiłem wrażenie, że spadną z felg 😊 ale to tylko przy lekkich wariacjach.
Teraz przy innym aucie mam i letnie i zimówki. Gdyby nie zmiana przepisów w De (niedługo chyba 2024 zimą będzie można jeździć tylko na zimówkach, M+S zimą będą niedozwolone) to jeździłbym tylko na oponach M+S.

#3064 OFFLINE   Krzysztof

Krzysztof

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 511 postów
  • LokalizacjaNiemcy

Napisano 09 marzec 2021 - 01:06

Panowie gdy się ma 4x4 wielosezonowe są najlepszym rozwiązaniem.Nie bójcie się tego,szczególnie przy zimach jakie ostatnio mamy.

tez tak myslalem ,az raz lat temu kilka w ciágu nocy pogoda sié zrobila zimowa i jadác 40 na godziné do pracy na wielosezonówkach wyjebalem w bandé na autostradzie..Ktos napiszé ze trzeba umiec jezdzic to juz mówié ze mam przejechane lekko ponad milion kilosów w róznych warunkach jak i róznymi samochodami.Zimówek zadne wielosezonowe nie zastápiá.

#3065 OFFLINE   Krzysztof

Krzysztof

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 511 postów
  • LokalizacjaNiemcy

Napisano 09 marzec 2021 - 01:12

W Subaraku jeździłem na Yokohamah Geolander. Bardzo fajne opony. Błoto i piach im nie straszny. Miałem też komplet letnich, przez cztery lata nawet ich nie założyłem. Jedeny ich minus to zachowanie w zakrętach. Czasem odnosiłem wrażenie, że spadną z felg ale to tylko przy lekkich wariacjach.
Teraz przy innym aucie mam i letnie i zimówki. Gdyby nie zmiana przepisów w De (niedługo chyba 2024 zimą będzie można jeździć tylko na zimówkach, M+S zimą będą niedozwolone) to jeździłbym tylko na oponach M+S.

Panie Adamie ,w De jest nakaz jazdy na oponach zimowych w przypadku warunków zimowych .Owszem jak nie ma sniegu i lodu nikt sié nie doczepi ,ale w przypadku kiedy spadnie snieg i zatarasujesz drogé to dostaniesz mandat za brak opon zimowych.Masz miec tez w zapasie plyn zimowy do spryskiwaczy .Nie wspomné o ubezpieczalni w przypadku kolizji w warunkach zimowych bez odpowiednich opon .A w Austri musisz miec minimum 4 milimetry bieznika .

#3066 OFFLINE   AdamCh

AdamCh

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 906 postów
  • Lokalizacjalubuskie

Napisano 09 marzec 2021 - 13:33

Krzysiek, w zimie masz dopuszczone opony ze śnieżynką czyli zimowe i opony z oznaczeniem M+S czyli błoto i śnieg. Od chyba 2024 będzie można jeździć tylko na zimowkach.
Mieszkasz w De i takich rzeczy nie wiesz? 😉

#3067 OFFLINE   hanz

hanz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 288 postów
  • Lokalizacjamałopolskie
  • Imię:Marcin

Napisano 09 marzec 2021 - 18:07

Panowie a jak te całoroczne geolandery mają się np do cooper discoverer? Bo zastanawiam się właśnie między tymi dwoma, a cooper ma ciut lepszy index spalania... Forester sg, częściej szosa jak bezdroża ale chciałbym żeby w terenie lepiej sobie radził niż na zwykłych letnich.

#3068 OFFLINE   Krzysztof

Krzysztof

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 511 postów
  • LokalizacjaNiemcy

Napisano 09 marzec 2021 - 22:58

Krzysiek, w zimie masz dopuszczone opony ze śnieżynką czyli zimowe i opony z oznaczeniem M+S czyli błoto i śnieg. Od chyba 2024 będzie można jeździć tylko na zimowkach.
Mieszkasz w De i takich rzeczy nie wiesz?

Drogi kolego to o czy piszesz to zimówki a nie opony wilosezonowe .Przytyk sié nie udal .Jezeli masz troché pojécia to wiesz ze to co do wszystkiego jest ,jest do dupy .Opony wielosezonowe to nie opony terenowe .Oczywiscie mozna sobie wyszukac opony które lepiej zachowujá sié na blocie czy w terenie ale zasada jest jedna .Jak po lesie to terenówki .Do slipowania nie potrzebuje specjalnych opon tylko troché rozumu .

• biturbo i marek_moto lubią to

#3069 OFFLINE   biturbo

biturbo

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 132 postów
  • Lokalizacjamultikono: @Sztangista
  • Nazwisko:S

Napisano 09 marzec 2021 - 23:30

M+S to wielosezonowe. Jak mają logo śnieżkę na tle 3 szczytów lub oznaczenie PMSF M+S to są zimówki. 

#3070 OFFLINE   Krzysztof

Krzysztof

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 511 postów
  • LokalizacjaNiemcy

Napisano 10 marzec 2021 - 00:01

M+S to wielosezonowe. Jak mają logo śnieżkę na tle 3 szczytów lub oznaczenie PMSF M+S to są zimówki. 

tak na prawdé to nie chodzi o oznaczenia ,kolega Adam napisal ze od 2024  roku w Niemczech trzeba bédzie zimá na zimówkach smigac .Otóz ten przepis jest juz aktualny ,nie jest tylko wyznaczony czas jak w Austi od do .W Niemczech ustawodawca powiedzial ze od 7 stopni w dól zimówki .Ot i wsio .

#3071 OFFLINE   biturbo

biturbo

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 132 postów
  • Lokalizacjamultikono: @Sztangista
  • Nazwisko:S

Napisano 10 marzec 2021 - 00:10

tak na prawdé to nie chodzi o oznaczenia ,kolega Adam napisal ze od 2024  roku w Niemczech trzeba bédzie zimá na zimówkach smigac .Otóz ten przepis jest juz aktualny ,nie jest tylko wyznaczony czas jak w Austi od do .W Niemczech ustawodawca powiedzial ze od 7 stopni w dól zimówki .Ot i wsio .

I u nas tak powinno być. Parę osób wyciągałem z zasp tej zimy. Kilku było właśnie na letnich. Ci ludzie to przygłupy. Jak sam zginie to kij gorzej jak komuś wjedzie.

#3072 OFFLINE   AdamCh

AdamCh

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 906 postów
  • Lokalizacjalubuskie

Napisano 10 marzec 2021 - 11:15

Drogi kolego to o czy piszesz to zimówki a nie opony wilosezonowe .Przytyk sié nie udal .Jezeli masz troché pojécia to wiesz ze to co do wszystkiego jest ,jest do dupy .Opony wielosezonowe to nie opony terenowe .Oczywiscie mozna sobie wyszukac opony które lepiej zachowujá sié na blocie czy w terenie ale zasada jest jedna .Jak po lesie to terenówki .Do slipowania nie potrzebuje specjalnych opon tylko troché rozumu .

Krzysztof, nie masz chyba racji. Jeżdżę po kraju, w którym mieszkasz i nieraz miałem w zimie kontrolę policji.

Założone miałem opony wielosezonowe z oznaczeniem M+S i wyraźnie powiedziano mi, że w zimie są "Gut" ale tylko do 2024 bo wtedy będzie można jeździć tylko na zimówkach... upierać się nie będę ale tak mi mówiono.

A tak na szybko z jakiegoś tam artykułu:

"

Niemcy są w większości zadowoleni z wprowadzonych nowelizacji. Problem polega jednak na zbyt małym respektowaniu obowiązujących norm. Żeby zmienić ten stan rzeczy, władze planują zwiększyć wysokość sankcji za nieprzestrzeganie przepisów. Ministerstwo Transportu zamierza podnieść dolny próg mandatu za niedostosowane do warunków ogumienie do 75 euro

Dodatkowo opony ze znaczkiem M+S będą uznawane za zdatne do użytkowania w zimie tylko do 2024 roku. Po tym okresie, jedynym akceptowanym w warunkach zimowych ogumieniem, będzie to posiadające znaczek alpejski - 3PMSF."

#3073 OFFLINE   Krzysztof

Krzysztof

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 511 postów
  • LokalizacjaNiemcy

Napisano 10 marzec 2021 - 12:13

Krzysztof, nie masz chyba racji. Jeżdżę po kraju, w którym mieszkasz i nieraz miałem w zimie kontrolę policji.

Założone miałem opony wielosezonowe z oznaczeniem M+S i wyraźnie powiedziano mi, że w zimie są "Gut" ale tylko do 2024 bo wtedy będzie można jeździć tylko na zimówkach... upierać się nie będę ale tak mi mówiono.

A tak na szybko z jakiegoś tam artykułu:

"

Niemcy są w większości zadowoleni z wprowadzonych nowelizacji. Problem polega jednak na zbyt małym respektowaniu obowiązujących norm. Żeby zmienić ten stan rzeczy, władze planują zwiększyć wysokość sankcji za nieprzestrzeganie przepisów. Ministerstwo Transportu zamierza podnieść dolny próg mandatu za niedostosowane do warunków ogumienie do 75 euro

Dodatkowo opony ze znaczkiem M+S będą uznawane za zdatne do użytkowania w zimie tylko do 2024 roku. Po tym okresie, jedynym akceptowanym w warunkach zimowych ogumieniem, będzie to posiadające znaczek alpejski - 3PMSF."

tak ,sá gut dopuki nie zablokujesz drogi .Wtedy dowiesz sié ze nidostosowales sié do warunków pogodowych ze o wypadku nie wspomné .A ja myslé ze rygorystyczne przepisy dotyczáce opon sá ok bo nawet w warunkach naszych lekkich zim wystarczy tylko jeden dzien drastycznej zmiany pogody i nieszczéscie gotowe.Robié rocznie kilkadziesiát tysiécy kilometrów i wiem ze zimá opony zimowe  sá do niezastápienia .Ci co myslá inaczej nie mieli widocznie jeszcze sytuacji w ,której bez zimówek ani rusz..W Austri w Alpach musisz miec tez przy sobie lancuchy .

#3074 OFFLINE   AdamCh

AdamCh

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 906 postów
  • Lokalizacjalubuskie

Napisano 10 marzec 2021 - 12:56

Krzysztof, nie rozmumiemy się. Pp pierwsze, nic Ci nie przytykam 😊
Po drugie. Na ten moment zimą musisz mieć opony typowo zimowe czyli ze śnieżynką lub opony z oznaczeniem M+S. Tak chyba mówią ich przepisy. I nie ważne czy będziesz miał kolizję czy zablokujesz drogę, według ich prawa te opony są odpowiednie zimą. W 2024 będą odpowiednie tylko typowe zimowe.
Jak jest na prawdę to nie mam pojęcia. Nie czytam ich ustaw, rozporządzeń czy co oni tam mają 😊
Pomijając to wcześniej w prawie mięli chyba tylko słowo "zalecane" a nie obowiązkowe. W razie wypadku nie dostawało się mandatu. Problem był z ubezpieczycielami, którzy nie chcięli wypłacać odszkodowań bo ktoś niezastosował się do zaleceń.
Po trzecie, również uważam tak jak Ty. Na lato najlepsze są letnie, na zimę zimowe. A wszystko pomiędzy jest pomiędzy 😉

#3075 OFFLINE   Pawgas

Pawgas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 782 postów
  • LokalizacjaBerlin/Szczecin
  • Imię:Paweł

Napisano 11 marzec 2021 - 07:37

Pojawił się taki test opon letnich
https://www.auto-swi...555-r16/4lkzlpv

Dębica Presto bardzo wysoko.

#3076 OFFLINE   Artek

Artek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2004 postów
  • LokalizacjaWielkopolska
  • Imię:Artur

Napisano 11 marzec 2021 - 19:34

Czy w Foresterach po 2013r. też były montowane te nie polecane boxery diesla? Czy je poprawili?

#3077 OFFLINE   Robert.Bart

Robert.Bart

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 119 postów
  • LokalizacjaBartoszyce

Napisano 11 marzec 2021 - 20:29

Witam producent podaje, że poprawione ,ale usterki dalej występują nie polecam diesla. Benzyna jak najbardziej.

#3078 OFFLINE   hasior

hasior

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów
  • Lokalizacjatam gdzie ryby

Napisano 11 marzec 2021 - 20:40

Dlaczego na siłę te Diesle? Ropa tańsza, ale ryzyko wtopy większe, te diesle były tylko po to, by był w ofercie na rynku europejskie, jak znam życie pod naciskiem importerów w UE,bo ludzie pytali w salonach, teraz kto wejdzie do salonu subaru, nikt nie pyta o ropniaka, a wiem bo najeździłem się szukając XT i pogadałem z ludźmi.

#3079 OFFLINE   Artek

Artek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2004 postów
  • LokalizacjaWielkopolska
  • Imię:Artur

Napisano 11 marzec 2021 - 21:05

Aż tak źle z tymi motorami jest?

#3080 OFFLINE   tpe

tpe

www.basshunting.blogspot.ie

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 3530 postów
  • LokalizacjaIre
  • Imię:Tomek

Napisano 11 marzec 2021 - 21:14

Kolega w IRE ma drugiego Forestera diesla. Pierwszy, poprzedniej generacji był ok. do czasu, potem poleciało po kolei wszystko....Zaczęło się od klimy, przez DPF na sprzęgle i dwumasie kończąc...Koniec końców, więcej stał w serwisie, niż jeździł....Drugiego, z ostatniego wypustu w dieslu, użytkuje ponad 3 lata, bezproblemowo.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

1 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych

majtreja