Moje szesnastoletnie Mondzio MK3 przy przebiegu 430 tysięcy definitywnie dokonało żywota . Od dwóch tygodni co najmniej jeżdżę pożyczonym , równie leciwym Galaxy . Dzięki temu absolutnie szybko i instynktownie doceniłem wysoką pozycję za kierownicą . Jestem kręgosłupowym pacjentem , więc wsiadanie i wysiadanie , krzesełkowa i pionowa sylwetka podczas jazdy , ale też widoczność i kontrola tego , co na drodze są absolutnie nie do przecenienia . Szukałem na rynku aut używanych modeli mnie interesujących i spełniających kryteria silnikowe chociażby i wyszło mi , że pozostaje w klasie SUV Honda CR-V . Chodzi konkretnie o czwartą generację modelu , najlepiej po liftingu , czyli po 2015 roku bodajże . W dieslach są tam motorki 1,6 o mocy 120 i 160 KM . Z czystej ciekawości umówiłem się na oględziny auta z 2014 roku z tym słabszym silnikiem . Wydawało mi się, że to nie może dobrze jeździć . A jednak ... Silnik chętnie przyspiesza z każdej praktycznie prędkości obrotowej w sposób co najmniej satysfakcjonujący ,skrzynia chodzi perfekcyjnie i jest tak zestopniowana , że pozwala wycisnąć maksimum z silniczka przy naprawdę małym spalaniu . Przestrzeń w środku ,materiały, zawieszenie i układ jezdny OK , więc wydawałoby się że nic , tylko szukać dobrego egzemplarza , ale ... No właśnie - pozycja za kierownicą . Wsiada się wysoko , bo to w końcu SUV . I super . Ale położenie fotela względem podłogi jest bardzo niskie i siedzimy z kolanami zadartymi do góry jak w jakimś sportowym nieomal i niskim aucie . Nic nie dawało uniesienie fotela maksymalnie do góry , dyskomfort pozostał . Mam 172 cm ( a więc niziołek ) wzrostu , a uniesione kolana powodowały niemożność oparcia ud na i tak krótkim w sumie siedzisku . Dziwne , bo w innych oglądanych przeze mnie autach tego typu znajdowałem odpowiednią pozycją w moment . Może zbyt krótko bawiłem się ustawieniami fotela i trzeba będzie jeszcze raz przymierzyć się do tego auta ? Nie wiem . Macie jakieś spostrzeżenia może w tej kwestii z punktu widzenia użytkowników ? Kumpel ma trzecią generację CR-V 'ki i tam tego problemu nie zauważyłem .
Użytkownik malinabar edytował ten post 06 kwiecień 2019 - 08:17