Jadę jutro oglądać grand vitarę II 2.0 Pb+Lpg. Na coś szczególnie zwrócić uwagę w tym modelu ? Jadę bez ciśnienia, mam blisko, pomyślałem, że warto obejrzeć. Chociaż w serduszku gra mi boxer ale ciężko o zdrowego legacy lub forka do 20000
A więc:
- Posłuchaj czy nie dzwoni kat na zimnym - na wolnych obrotach zaraz po uruchomieniu silnika, tak w ogóle ten silnik (2.0) uwielbia pić olej.
- Sprawdź czy "Rudy" nie zagląda pod uszczelki w drzwiach , szczególnie w tylnych drzwiach w górnej części drzwi.
- jeśli automat to sprawdź kolor w skrzyni biegów ( powinien być ciemno malinowy)
- sprawdź czy listwą dachową lub na miejscu zgrzewu w klapie bagażnika nie dostaje się woda pod wykładzinę w bagażniku - uwielbiają przeciekać i potrafi się nazbierać pół wiadra wody.
- z kolejnych usterek to awaryjna pompa ABS - jednorazowa regeneracja załatwi sprawę na wieki.
W zasadzie to by było na tyle. Auto samo w sobie bardzo dobre, słabo zabezpieczone na korozję i 2.0 nie nadaje się do holowania łódki. Na pusto ten silnik ledwo daje radę z samym sobą i sporo pali, a z łódką to on już w ogóle nie jedzie
Diesla unikaj bo to dość awaryjne jednostki + felerny DPF.
Godne polecenia silniki to : 2.4 , 2.7 V6 oraz Oplowski 3.2 V6
Użytkownik cabage edytował ten post 10 listopad 2020 - 23:49