Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4831 odpowiedzi w tym temacie

#4721 OFFLINE   Archanioł

Archanioł

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 514 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 11 luty 2025 - 13:28

Jak by ktoś szukał to mam z 2020 Superb Scout 2.0 200KM 4x4. Przejechane 138kkm, u mnie od nowości, salon polska, wszystkie serwisy w Salonie Skoda (czyli tylko olej i filtry co 15kkm, przy 120 wymieniony olej w skrzyni, napedzie itd -wszystko robione zgodnie z ksiązka serwisową - czego wymagał leasingodawca i producent). 97% to przebieg autostradowy. Z wyposażenia brakuje tylko elektrowniczych wyświetlacz i webasto - jest hak, szklany dach .. i wszystko co tam sie dało włożyć ( miałem dobry budżet na auto służbowe-mogłem kupić golasa A6 albo Superba z wszystkim). Padło na auto na ryby. Cena pewnie koło 130kpln

• Voldemort lubi to

#4722 OFFLINE   Ide52

Ide52

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 150 postów
  • Lokalizacjaobok Warty

Napisano 11 luty 2025 - 17:59

Mam pewien dylemat, może ktoś się borykał z podobnym. Posiadam sedana, ale jest wybitnie nieterenowy. Teraz myślę czy zamienić na Suva w stylu Kugi. Tu minusy : średnio na autostradach, a mimo większego prześwitu jednak strach o lakier w chaszczach. Plusy : jeden samochód na podjeździe. Chociaż ponoć co do wszystkiego to do niczego (:

Opcja numer dwa : dokupić coś budżetowego w stylu trzydrzwiowej Ravki żeby mieć samochód na ryby oraz do pracy, a sedana jako "czyste" auto.

#4723 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1084 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 11 luty 2025 - 19:10

A co chcesz od kugi na autostradzie? W Niemczech jeździsz?

Nie wiem jak starsza kuga ale nowa jest B. Cicha. Przy 140 wydaje mi sie cichsza niz Mondeo, czy passat bo tam coś szumiało na szybie. Przy 160 tez jest spoko. Więcej chyba nie jechałem. Nowa kuga ma klejoną przednią i boczne szyby do tego kugi jak na SUVa sa mocno opływowe. Żonka ma Vitarę to tam fakt, porażka ale to kanciaste jest i cienkie. Szwagier ma Sportage to lepiej ale tez bez szału.

Zobacz jak kugi sa wykończone w środku, nie maja z przodu twardych plastikow i grube wygłuszenia.

Do tego są nadzspodziewanie dzielne. W sobotę sie nad podmokłej łące przejechałem to wykryłem fest koleiny a nawet nie grzebnela kołami. Kiedyś jedynką w polu jak mnie kolega podwiózł po ziemniaki ;) to jak otwierałem drzwi to pchałem nimi błoto.

A jeśli chodzi o spalanie to autostrada ok 9l/100 fakt, 2,5l benzyna (phev ale na autostradzie to niczego nie daje). To juz jednak kawał auta.

Lakier? Można okleić folią. Mondeo miałem oklejone ryłem po krzaczorach. Potem folie zdjęli i piękny nowiuśki lakier jest.

Nie wiem w która celujesz ale po prostu gdzieś sie przejedź. Jakbyś miał dać w wypożyczalni 200pln na dzien to warto będziesz wiedział. (Ja się tak wyleczyłem z marzenia o Mustangu ;) )

Użytkownik Qh_ edytował ten post 11 luty 2025 - 19:12

• strary lubi to

#4724 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15724 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 11 luty 2025 - 20:22

Qh_, on 11 Feb 2025 - 18:10, said:

A co chcesz od kugi na autostradzie? W Niemczech jeździsz?

Nie wiem jak starsza kuga ale nowa jest B. Cicha. Przy 140 wydaje mi sie cichsza niz Mondeo, czy passat bo tam coś szumiało na szybie. Przy 160 tez jest spoko. Więcej chyba nie jechałem. Nowa kuga ma klejoną przednią i boczne szyby do tego kugi jak na SUVa sa mocno opływowe. Żonka ma Vitarę to tam fakt, porażka ale to kanciaste jest i cienkie. Szwagier ma Sportage to lepiej ale tez bez szału.

Zobacz jak kugi sa wykończone w środku, nie maja z przodu twardych plastikow i grube wygłuszenia.

Do tego są nadzspodziewanie dzielne. W sobotę sie nad podmokłej łące przejechałem to wykryłem fest koleiny a nawet nie grzebnela kołami. Kiedyś jedynką w polu jak mnie kolega podwiózł po ziemniaki ;) to jak otwierałem drzwi to pchałem nimi błoto.

A jeśli chodzi o spalanie to autostrada ok 9l/100 fakt, 2,5l benzyna (phev ale na autostradzie to niczego nie daje). To juz jednak kawał auta.

Lakier? Można okleić folią. Mondeo miałem oklejone ryłem po krzaczorach. Potem folie zdjęli i piękny nowiuśki lakier jest.

Nie wiem w która celujesz ale po prostu gdzieś sie przejedź. Jakbyś miał dać w wypożyczalni 200pln na dzien to warto będziesz wiedział. (Ja się tak wyleczyłem z marzenia o Mustangu ;) )

A co Ciebie wyleczyło z Mustanga? Właśnie zamierzam na wiosnę kupić sobie sztukę. Wypożyczenie na dobę Mustanga to bliżej tysiąca niż 200 zł

Użytkownik godski edytował ten post 11 luty 2025 - 20:30

#4725 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1084 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 11 luty 2025 - 21:29

Mnie sie udało wylicytować Mustanga i to Mach 1 czyli 460 koni za 850pln na weekend. Jak już byłem szczęśliwy to sie okazało ze z paliwem i weekend mogę zacząć w sobotę a oddać w poniedziałek. 
Wiec karnąlem sie bokami z Poznania nad morze. Było super. Na pierwszej stacji spuszczalem powietrze z opon bo furmanka twarda. 460kuni tak mnie wyszarpało że nawet na race nie przełączałam bo była masakra.

Frajda super. Jazda bokami, przyspieszenie itd. No i ten bulgot. Ludzie normalnie zdjęcia robili.  Ale to nie na nasze drogi. Za mocny, na prostej drodze tak myszkuję, że masakra. Do tego bagażnik wielkości torebki a tylne siedzenia nocnika dla dorosłych, 

Super fura do świrowania, ale to by musiało być auto zabawka. Nie chciałbym tym jeździć codziennie do pracy. No i wyczyn, ze po tych trzech dniach dalej mam prawko  :D

Za to Kugę pokochałem od pierwszego wjeżdżenia  ;) 

200pln dotyczyło wypożyczenia kugi. Mustanga możesz popróbować u dealera czasem sie udaje jazdę próbną wyczarować jak ktos pomoże.

Użytkownik Qh_ edytował ten post 11 luty 2025 - 21:30

• S.N. lubi to

#4726 OFFLINE   Artek

Artek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2065 postów
  • LokalizacjaWielkopolska
  • Imię:Artur

Napisano 11 luty 2025 - 22:31

Czytając ten Twój wpis, to i by Cię w seicento poniosło.

• tomi101 i rózgaś lubią to

#4727 OFFLINE   Wolti

Wolti

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 118 postów

Napisano 12 luty 2025 - 00:54

Mój brat i jego wspólnik nie wyobrażają sobie jazdę SUV-ami muszą mieć coś niskiego. Bo ich podobno buja przy wyprzedzaniu i na zakrętach. .Wspólnik obecnie ma 508 ale celuje teraz albo w Skodę RS-a albo w Audi a brat obecnie jeździ SantaFe i twierdzi ,ze jest ogormna walka na serpentynach i to się w ogóle drogi nie trzyma i musi zwalniać . I  chce sobie kupić Scouta/Alltracka lub Allorada . Kompletnie tego nie rozumiem - bo jak chce mieć dobre auto na autostrady to nie ma co iść w półśrodki tylko kupić też takie auto jak jego wspólnik a nie bawić się w podwyższane kombi. Dla mnie jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego. Moim skromnym zdaniem jak mu aż tak przeszkadza wysokość w SUVie i jego prześwit to i z takiego podwyższanego kombi zadowolony nie będzie.  I wiem SUV-y też mają być uniwersalne ale niestety prawdziwych terenówkę w obecnych czasach jak na lekarstwo. Zwłaszcza w Europie.   Dlatego ja bym poszedł jednak w dwa auta. Ja tak mam i jestem szczęśliwy. Jedno jest naprawdę mocno ,,zglebione" i trzyma się drogi jak złe a druga to stara terenówka i wszędzie dojadę.  .Aczkolwiek prawdopodobnie sprzedam swoje i odkupie Hyundaia  brata jak mu tak nie odpowiada bo zbyt mało jeżdżę żeby trzymać dwie fury a zdecydowanie jeżdżę jak dziadek i wole większy prześwit to ,ze wszędzie dojadę i wjadę niż to ,że wreszcie mogę 80 czy 100 wejść w zakręt czy ,,tasować się" na autostradzie . 

Użytkownik Wolti edytował ten post 12 luty 2025 - 00:55

#4728 ONLINE   Sławek77

Sławek77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1386 postów
  • LokalizacjaWielkopolska

Napisano 12 luty 2025 - 06:16

Wolti, on 11 Feb 2025 - 23:54, said:

Mój brat i jego wspólnik nie wyobrażają sobie jazdę SUV-ami muszą mieć coś niskiego. Bo ich podobno buja przy wyprzedzaniu i na zakrętach. .Wspólnik obecnie ma 508 ale celuje teraz albo w Skodę RS-a albo w Audi a brat obecnie jeździ SantaFe i twierdzi ,ze jest ogormna walka na serpentynach i to się w ogóle drogi nie trzyma i musi zwalniać . I chce sobie kupić Scouta/Alltracka lub Allorada . Kompletnie tego nie rozumiem - bo jak chce mieć dobre auto na autostrady to nie ma co iść w półśrodki tylko kupić też takie auto jak jego wspólnik a nie bawić się w podwyższane kombi. Dla mnie jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego. Moim skromnym zdaniem jak mu aż tak przeszkadza wysokość w SUVie i jego prześwit to i z takiego podwyższanego kombi zadowolony nie będzie. I wiem SUV-y też mają być uniwersalne ale niestety prawdziwych terenówkę w obecnych czasach jak na lekarstwo. Zwłaszcza w Europie. Dlatego ja bym poszedł jednak w dwa auta. Ja tak mam i jestem szczęśliwy. Jedno jest naprawdę mocno ,,zglebione" i trzyma się drogi jak złe a druga to stara terenówka i wszędzie dojadę. .Aczkolwiek prawdopodobnie sprzedam swoje i odkupie Hyundaia brata jak mu tak nie odpowiada bo zbyt mało jeżdżę żeby trzymać dwie fury a zdecydowanie jeżdżę jak dziadek i wole większy prześwit to ,ze wszędzie dojadę i wjadę niż to ,że wreszcie mogę 80 czy 100 wejść w zakręt czy ,,tasować się" na autostradzie .

Powiedz bratu żeby nie sugerował się suvem hyundai.Niech się przejedzie czymś markowym bo faktycznie hyundai czy kia z tych starszych to walka przy większych prędkościach.Ja np.nie widzę dla siebie innego auta niż suv,do codziennej jazdy i na ryby,już nie wspominając podpięcia łódki i napędu 4x4 do slipowania.Tak się przyzwyczaiłem że jak wsiadam do takiej skody to jakbym siadał na asfalcie,brat pewnie młody jeszcze człowiek...
  • psd27 i PePe. lubią to

#4729 OFFLINE   Marcyś

Marcyś

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 875 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 12 luty 2025 - 06:39

Dokładnie. Też myślałem ,że suv to tylko taczka po e53 i e70, ale GLE na pneumatyce ojca mnie wyjaśniła.

Teraz jeżdżę Alfą Stelvio i prowadzi się w zakrętach nie gorzej niż poprzednie F10. Fakt, straciłem na komforcie ale jeżdżę coraz mniej więc priorytety się zmieniają :) 

• psd27 i Sławek77 lubią to

#4730 OFFLINE   Marcyś

Marcyś

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 875 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 12 luty 2025 - 06:40

Ale jakieś super markowe nie musi być, Kodiaq czy Tiguan z DCC też dużo pokaże (no wyciszenie to inna bajka niż premium). 

• psd27 i Sławek77 lubią to

#4731 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15724 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 luty 2025 - 18:29

Qh_, on 11 Feb 2025 - 20:29, said:

Mnie sie udało wylicytować Mustanga i to Mach 1 czyli 460 koni za 850pln na weekend. Jak już byłem szczęśliwy to sie okazało ze z paliwem i weekend mogę zacząć w sobotę a oddać w poniedziałek. 
Wiec karnąlem sie bokami z Poznania nad morze. Było super. Na pierwszej stacji spuszczalem powietrze z opon bo furmanka twarda. 460kuni tak mnie wyszarpało że nawet na race nie przełączałam bo była masakra.

Frajda super. Jazda bokami, przyspieszenie itd. No i ten bulgot. Ludzie normalnie zdjęcia robili.  Ale to nie na nasze drogi. Za mocny, na prostej drodze tak myszkuję, że masakra. Do tego bagażnik wielkości torebki a tylne siedzenia nocnika dla dorosłych, 

Super fura do świrowania, ale to by musiało być auto zabawka. Nie chciałbym tym jeździć codziennie do pracy. No i wyczyn, ze po tych trzech dniach dalej mam prawko  :D

Za to Kugę pokochałem od pierwszego wjeżdżenia  ;) 

200pln dotyczyło wypożyczenia kugi. Mustanga możesz popróbować u dealera czasem sie udaje jazdę próbną wyczarować jak ktos pomoże.

To zamiast zniechęcić to mnie zachęciłeś.. Jazda bokami, przyśpieszenie i ten bulgot czyli sam miód i to czego brakuje w dobie elektryków.. To ma być zapasowe auto tak więc jako zabawkę można traktować. V8 koniecznie.

• Sławek77 lubi to

#4732 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1084 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 12 luty 2025 - 19:02

Ja nikogo nie chciałem zniechęcać. Mustang to Mustang. Zabawa super. Gorzej z parkowaniem, wysiadaniem itp.

Mój kręgosłup go nie polubił.

Na zabawkę super. Na auto do jazdy na co dzień już nie dla mnie.

Z wad to jedynie trochę plastikowy w środku i np wentylacja foteli do dupy, byłem mokry jak szczur. W passerati chodziła malina a tu trzeba sie dźwigać z fotela.

No limuzyna to nie jest. To dzik do dziczenia.

Hehehe gdzieś w któejś wypożyczalni chyba widziałem 4x4 - noooo to by już było coś i fajne auto na ryby. Tylko problem z wsadzeniem jednoskładów  :D

• S.N. lubi to

#4733 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1520 postów

Napisano 12 luty 2025 - 20:07

Mustangami jeździłem wieloma ale 67r najlepszy , mach zabawka fajna ale tak jak napisałeś, plastikowe to i wóz drabiniasty:) Duzo więcej frajdy Ariel Atom daje, jak będziecie mieli okazje polecam:)

#4734 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1084 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 12 luty 2025 - 21:20

Może być też duża różnica pomiędzy Mach 1 i "cywilnym" w zawieszeniu. Tam jest sporo ustawień, oczywiście jeździłem na sporcie, ale są raczej torowe i na naszych drogach to masakra jest. Podobnie w motocyklu jak się utwardzi zawias na tor to na drodze i łatach się toto od ziemi odrywa i na zakręty na drogę trzeba mocno zmiękczyć zawiasy szczególni odbicie.

Ale doświadczenie fajne. Zrobiłem prawie tysiaka km w 3 dni. Za rok może znów się szarpnę na weekend i tak robiąc co roku i tak będzie taniej niż utrata wartości o ubezpieczeniach nie wspominając.

Żeby się piwa czasem napić browaru kupować nie trzeba.

A stare Mustangi to zupełnie inna bajka. 69 (chyba) jechałem. Tam dopiero jest asceza w środku :D . Ale jazda frajda no i nowego każdy głupi może mieć a zabytek to zabytek.

• strary i S.N. lubią to

#4735 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1520 postów

Napisano 12 luty 2025 - 21:51

Dokładnie, ja w szczególności lubię zabytek z zewnątrz (buda) reszta "szatan":) W ostatnim czasie udało się parę zabawek nabyć ale odbudowa i przeróbki są dłuuuugie i żmudne:)

Użytkownik womaly23 edytował ten post 12 luty 2025 - 21:58

#4736 OFFLINE   didiunik

didiunik

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 907 postów

Napisano 20 luty 2025 - 10:10

didiunik, on 11 Feb 2025 - 10:15, said:

Cześć,

Zmierzam kupić bagażnik dachowy ( taka trumnę   ) i zamontować do SUZUKI GRAND VITARA II  2.7 z 2011 r

Czy możecie podesłać jakieś sprawdzone modele, nie zależy mi na nówce ale mogą być używane- może ktoś ma na zbyciu

I jak  to się montuje do tego modelu, nie ma tam relingów – czy muszę je dokupić ?

attachicon.gif 20241111_135500.jpg

Dodam że relingi zintegrowane

#4737 OFFLINE   Artech

Artech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2725 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Artur

Napisano 20 luty 2025 - 13:19

Kupujesz albo bardzo drogie przeznaczone do modelu, albo uniwersalne z odpowiednim rozstawem do relingów zintegrowanych.
Np. https://allegro.pl/o...ane-17086902316
I na to montujesz boxa
I znowu jak chcesz drogo to Thule, a jak dobrze i w przystępnej cenie, to Inter Pack, Taurus, Cruze, Sportac...
Pewnie wyznawcy "tylko Thule" zaraz mnie zjedzą 😉😁

A i sprawdź nośność dachu w aucie

Użytkownik Artech edytował ten post 20 luty 2025 - 13:27

#4738 OFFLINE   didiunik

didiunik

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 907 postów

Napisano 20 luty 2025 - 15:38

Artech, on 20 Feb 2025 - 12:19, said:

Kupujesz albo bardzo drogie przeznaczone do modelu, albo uniwersalne z odpowiednim rozstawem do relingów zintegrowanych.
Np. https://allegro.pl/o...ane-17086902316
I na to montujesz boxa
I znowu jak chcesz drogo to Thule, a jak dobrze i w przystępnej cenie, to Inter Pack, Taurus, Cruze, Sportac...
Pewnie wyznawcy "tylko Thule" zaraz mnie zjedzą

A i sprawdź nośność dachu w aucie

Dzięki :)

#4739 ONLINE   rózgaś

rózgaś

Znowu....

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1138 postów

Napisano 21 luty 2025 - 19:08

Nosnosc dachu?hmm. Woziłem na dachu wszystko. Ponton. 2 pontony. Ponton ze szpejem. Ponton z gratami. Płyty gk. Ostatnia dojechała w pół zlamana. Konstrukcje stalowe. Balustrady. Ramy stalowe. Elementy 6m na kombi. 7m na vivaro. Nie spotkałem się z nośnością dachu. Dach niesie tyle ile włożysz. Łaski nie robi. Jedyne co to pasy spinasz w aucie nad głową. 2 zdrowaśki i do przodu

#4740 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1185 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 22 luty 2025 - 09:01

rózgaś, on 21 Feb 2025 - 18:08, said:

Nosnosc dachu?hmm. Woziłem na dachu wszystko. Ponton. 2 pontony. Ponton ze szpejem. Ponton z gratami. Płyty gk. Ostatnia dojechała w pół zlamana. Konstrukcje stalowe. Balustrady. Ramy stalowe. Elementy 6m na kombi. 7m na vivaro. Nie spotkałem się z nośnością dachu. Dach niesie tyle ile włożysz. Łaski nie robi. Jedyne co to pasy spinasz w aucie nad głową. 2 zdrowaśki i do przodu

z26575346AMP,Fiat-seicento-na-dachu-mial

• psd27 i albercik2 lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych