Jez. Żarnowieckie (Żarnowiec)
Napisano 01 styczeń 2011 - 20:49
MGOR, generalnie chodzi o głęboość wody.
- mancio lubi to
Napisano 01 styczeń 2011 - 20:53

Napisano 01 styczeń 2011 - 21:05
W p�łłnocnej części masz ładne rozległe płycizny tak po 2-3-4m. Nic innego nie przychodzi mi do głowy, chyba, �źe zejdziesz muchą na 16m
Dzięki serdeczne kolego za podpowiedź, o to chodziło. Czyli jest gdzie z muchą popływać...
A ju�ź chciałem płacić przewodnikom za info.

Napisano 01 styczeń 2011 - 22:50

m.
ps. Radziłbym zejśc z tą muchą na 16 metr�łw

Napisano 02 styczeń 2011 - 00:30

Napisano 02 styczeń 2011 - 18:55
W zeszłym sezonie słyszałem o dw�łch takich zaczepach.W trolu jeden kij zostal złamany a mojemu Koledze wobler wbił się w ścianę.Ktoś kiedyś m�łwił coś o sumie na Żarnowcu,ale ja nie bardzo w to wierzę.Mo�źe Ktoś coś wie na ten temat?i złapać zaczep :asd
Napisano 02 styczeń 2011 - 19:34
i złapać zaczep :asd

[/quote]
W zeszłym sezonie słyszałem o dw�łch takich zaczepach.W trolu jeden kij zostal złamany a mojemu Koledze wobler wbił się w ścianę.Ktoś kiedyś m�łwił coś o sumie na Żarnowcu,ale ja nie bardzo w to wierzę.Mo�źe Ktoś coś wie na ten temat?
[/quote]
Tak Paweł, strzelila mi troling�łwka jak zapałka a Magnum wyglądało jakby ktoś głodny chciał je zjeść. Szkoda, �źe akurat nie było wtedy Ciebie ze mną na łajbie- uśmiałbyś się setnie.
Ale to nie sumy. Z tego co słyszałem latem w planie zarybieniowym miał być wpuszczony sandacz i sum. Tydzień termu jeszcze od kolegi pływającego po Żarnowcu dodatkowo słyszałem o planach wpuszczenia troci jeziorowej.
Na m�łj prosty rozum 5 gatunk�łw drapie�źnika w jednym zbiorniku, w tym 3 całkiem nowe gatunki - to .....
Oby nie zmajstrowano na Żarnowcu tego co PZW zrobiło z Tuchomka.
Napisano 02 styczeń 2011 - 21:54

Napisano 02 styczeń 2011 - 23:11
Ale przynajmniej powstała kolejna legenda o potworze z �źarnowca
![]()
I ja w tym nie maczałem paluszk�łw!

Napisano 02 styczeń 2011 - 23:21

Fajnie, �źe wprowadziliście g�łrny wymiar, ja te�ź coś szykuję. Pozdrowienia

Napisano 02 styczeń 2011 - 23:22

Napisano 03 styczeń 2011 - 22:46
Na Żarnowcu od lat przewa�źają łodzie z rejestracją : WEJ .....
Nie odwa�źyłbym się takich przepis�łw - zaproponować tym rybakom .
Ja chyba najlepiej znam mentalność ludzi z tego terenu (moja �źona pochodziła z tamtego rejonu Kaszub).
Ju�ź 6 lat temu tylko głośno krytykowałem nocne bicie prądem ryb - i efekt : moja ł�łdź wyparowała .
Jako posiadacz rejestracji WEJ powiem, �źe wydaje Ci się tylko, �źe znasz... Myślałem �źe czasy wywy�źszania sie tych z GA juz minęły, a tu prosze świat nadal jest czarno-biały.
Co do istoty wątku fajnie, �źe została uwzględniona taka zmiana, jednak nie brnąłbym przynajmniej na razie w lawinowych, dalszych ograniczeniach. Co prawda Gniewino jest jedną z najbogatszych gmin w okolicy ale nie sądze �źeby chcieli finansować operat (podobno 500.000 zł rocznie) tylko i wyłącznie dla własnej satysfakcji i promocji. Jeśli mają część tych pieniedzy odzyskac od wędkarzy to sami etyczni na starcie im tego nie zapewnią.Prawda jest brutalna, p�łki co nar�łd ciągle potrzebuje igrzysk (czytaj mięsa) niezale�źnie jaki napis widnieje na burcie łodzi. Dlatego, choć sam najchętniej widziałbym zakaz zabierania wszystkiego co ma płetwy, trzeba wyczuć jakiś kompromis. Aby i ryby były i wędkarze.
Gwoli scisłości mnie r�łwnie�ź wymiar widełkowy nie przekonuje co do widocznych efekt�łw, bardziej widziałbym ograniczenie ilościowe i zdecydowanie większy wymiar minimalny.
Zresztą szczupaki to jeden temat a wiaderka okoni to następny. Łowienie na dwie gumy, podhaczanie leszczy na tarle itp. Wiele jest problem�łw z kt�łrymi tylko mądry gospodarz da sobie radę. Wymaga to rozwagi w podejmowaniu decyzji i czasu, z roku na rok nie idzie tego zrobić.
Na razie niech gmina dopracuje cennik bo dzis mądra pani powiedziała znajomemu ze roczne zezwolenie z łodzi i brzegu wazne od 01 01 nie obowiązuje na lodzie, l�łd osobno. Mozna jeszcze zrobić osobna opłate na wsch�łd słońca i weekendy, no i dla gości z WEJ na ł�łdce...
Napisano 03 styczeń 2011 - 23:05
Dziękuje za udział w dyskusji.
Mam nadzieję, �źe taki kompromis, o kt�łrym piszesz właśnie uda się wypracowac. Ograniczenie ilościowe to postulat słuszny, choc z drugiej strony jest pytanie o efekty zaplanowanych zarybień. Piszesz te�ź, �źe z roku na rok nie da się wszsytkiego zrobic. W jaki spos�łb więc wymiar widelkowy, ktory funkcjonuje od kilku dni miałby przekonc Cię co do widocznych efekt�łw.
Do zobaczenia na majowym otwarciu sezonu szczupakowego!

Napisano 04 styczeń 2011 - 17:33
Mimo wielu opinii na nie uwa�źam, �źe super inicjatywa. Pewnie, �źe wszystkiego od razu wiedzieć nie mo�źna, ale aby się dowiedzieć trzeba spr�łbować. A tak na marginesie, nie myli się ten tylko, kt�łry nic nie robi.
Pozdrawiam i trzymam kciuki, Jachu
Napisano 04 styczeń 2011 - 20:06
Jachu: ja to opinii na nie nie widzę

Napisano 05 styczeń 2011 - 20:16

Napisano 08 styczeń 2011 - 14:14
Tylko ograniczenie odłow�łw WSZYSTKICH ryb da odczuwalną poprawę.
Podniesienie stawek za lowienie po przejeciu jeziorna przez gmine Gniewino jest wlasnie takim posunieciem. Nie kazdego stac na 35zlotych dniowki za trolling.
Napisano 08 styczeń 2011 - 14:27
Oczywiście, nie twierdzę, �źe wśr�łd tych, kt�łrych stać na licencję nie ma takich nieuczciwych ludzi, oczywiście są, jednak z moich obserwacji wynika, �źe jest ich jednak mniej ni�ź w pierwszej wymienionej grupie.
Zaznaczam, �źe to subiektywna opinia, poza tym nie miałem zamiaru nikogo obrazić moją wypowiedzią.
Napisano 08 styczeń 2011 - 14:55
Napisano 08 styczeń 2011 - 15:23

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych