Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Jez. Żarnowieckie (Żarnowiec)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2479 odpowiedzi w tym temacie

#101 OFFLINE   Paweł nizinny

Paweł nizinny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 612 postów
  • LokalizacjaOstrołęka
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Stypiński

Napisano 01 styczeń 2011 - 20:49

Daniel, mo�źemy się wstępnie ustawić. Trza by tylko rozpracować wcześniej odpowiednie miejsca na muszke...

MGOR, generalnie chodzi o głęboość wody.
  • mancio lubi to

#102 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3176 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Napisano 01 styczeń 2011 - 20:53

W p�łłnocnej części masz ładne rozległe płycizny tak po 2-3-4m. Nic innego nie przychodzi mi do głowy, chyba, �źe zejdziesz muchą na 16m :D

#103 OFFLINE   Paweł nizinny

Paweł nizinny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 612 postów
  • LokalizacjaOstrołęka
  • Nazwisko:Stypiński

Napisano 01 styczeń 2011 - 21:05

W p�łłnocnej części masz ładne rozległe płycizny tak po 2-3-4m. Nic innego nie przychodzi mi do głowy, chyba, �źe zejdziesz muchą na 16m :D

Dzięki serdeczne kolego za podpowiedź, o to chodziło. Czyli jest gdzie z muchą popływać...
A ju�ź chciałem płacić przewodnikom za info. :lol:

#104 OFFLINE   Marcin Goralewski

Marcin Goralewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 735 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Goralewski

Napisano 01 styczeń 2011 - 22:50

Generalnie połowa jeziora jest płytka, połowa głęboka. Miejsca do pływania ogrom. Przewodnicy, przynajmniej moi, nie pobierają opłat za tego typu informacje. Wszystkie będą z resztą dostępne na og�łlnodostępnej stronie www. Puszczam uwagę obok ucha ;)
m.
ps. Radziłbym zejśc z tą muchą na 16 metr�łw :mellow:

#105 OFFLINE   pampi

pampi

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 548 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 02 styczeń 2011 - 00:30

i złapać zaczep :asd ;)

#106 OFFLINE   gaweł

gaweł

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1276 postów
  • LokalizacjaGdańsk Osowa

Napisano 02 styczeń 2011 - 18:55

W zeszłym sezonie słyszałem o dw�łch takich zaczepach.W trolu jeden kij zostal złamany a mojemu Koledze wobler wbił się w ścianę.Ktoś kiedyś m�łwił coś o sumie na Żarnowcu,ale ja nie bardzo w to wierzę.Mo�źe Ktoś coś wie na ten temat?

#107 OFFLINE   Tommy54

Tommy54

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 55 postów
  • LokalizacjaGdynia

Napisano 02 styczeń 2011 - 19:34

[quote]
[/quote]
W zeszłym sezonie słyszałem o dw�łch takich zaczepach.W trolu jeden kij zostal złamany a mojemu Koledze wobler wbił się w ścianę.Ktoś kiedyś m�łwił coś o sumie na Żarnowcu,ale ja nie bardzo w to wierzę.Mo�źe Ktoś coś wie na ten temat?
[/quote]

Tak Paweł, strzelila mi troling�łwka jak zapałka a Magnum wyglądało jakby ktoś głodny chciał je zjeść. Szkoda, �źe akurat nie było wtedy Ciebie ze mną na łajbie- uśmiałbyś się setnie.
Ale to nie sumy. Z tego co słyszałem latem w planie zarybieniowym miał być wpuszczony sandacz i sum. Tydzień termu jeszcze od kolegi pływającego po Żarnowcu dodatkowo słyszałem o planach wpuszczenia troci jeziorowej.
Na m�łj prosty rozum 5 gatunk�łw drapie�źnika w jednym zbiorniku, w tym 3 całkiem nowe gatunki - to .....
Oby nie zmajstrowano na Żarnowcu tego co PZW zrobiło z Tuchomka.

#108 OFFLINE   tomi78

tomi78

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1198 postów
  • LokalizacjaCieszyn

Napisano 02 styczeń 2011 - 21:54

Jak się nie ustawia hamulca do wytrzymałości plecionki to tak się to kończy :unsure: .Ciekawi mnie co to był za kij bo jak nie wytrzymał 0,18 plecionki to musiał być straszny chłam.Ale przynajmniej powstała kolejna legenda o potworze z �źarnowca :mellow:

#109 OFFLINE   Marcin Goralewski

Marcin Goralewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 735 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 02 styczeń 2011 - 23:11

Ale przynajmniej powstała kolejna legenda o potworze z �źarnowca :mellow:

I ja w tym nie maczałem paluszk�łw! :mellow:

#110 OFFLINE   wobler129

wobler129

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4453 postów
  • LokalizacjaLubuskie
  • Imię:Maciej
  • Nazwisko:Jagodziński

Napisano 02 styczeń 2011 - 23:21

Dajcie spok�łj Tommyemu, ustawia hamulec jak chce, łowi sprzętem jakim chce i nikomu nic do tego :unsure: Po co ten komentarz? Rozumiałbym, gdyby był napisany w formie porady, ale to ewidentna docinka.

Fajnie, �źe wprowadziliście g�łrny wymiar, ja te�ź coś szykuję. Pozdrowienia :D

#111 OFFLINE   tomi78

tomi78

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1198 postów
  • LokalizacjaCieszyn

Napisano 02 styczeń 2011 - 23:22

Marcin ciebie bym o takie historie nie podejrzewał :D .Ale chyba znamy historie cezoratora kt�łry holował szczupaka na takiej plecionce przez 45 minut ,jako �źe szczupak był zacnej długości to do wypuszczenia się nie nadawał i przy ł�łdce zdechł :lol:

#112 OFFLINE   witekpol

witekpol

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 03 styczeń 2011 - 22:46

Na Żarnowcu od lat przewa�źają łodzie z rejestracją : WEJ .....
Nie odwa�źyłbym się takich przepis�łw - zaproponować tym rybakom .
Ja chyba najlepiej znam mentalność ludzi z tego terenu (moja �źona pochodziła z tamtego rejonu Kaszub).
Ju�ź 6 lat temu tylko głośno krytykowałem nocne bicie prądem ryb - i efekt : moja ł�łdź wyparowała .

Jako posiadacz rejestracji WEJ powiem, �źe wydaje Ci się tylko, �źe znasz... Myślałem �źe czasy wywy�źszania sie tych z GA juz minęły, a tu prosze świat nadal jest czarno-biały.
Co do istoty wątku fajnie, �źe została uwzględniona taka zmiana, jednak nie brnąłbym przynajmniej na razie w lawinowych, dalszych ograniczeniach. Co prawda Gniewino jest jedną z najbogatszych gmin w okolicy ale nie sądze �źeby chcieli finansować operat (podobno 500.000 zł rocznie) tylko i wyłącznie dla własnej satysfakcji i promocji. Jeśli mają część tych pieniedzy odzyskac od wędkarzy to sami etyczni na starcie im tego nie zapewnią.Prawda jest brutalna, p�łki co nar�łd ciągle potrzebuje igrzysk (czytaj mięsa) niezale�źnie jaki napis widnieje na burcie łodzi. Dlatego, choć sam najchętniej widziałbym zakaz zabierania wszystkiego co ma płetwy, trzeba wyczuć jakiś kompromis. Aby i ryby były i wędkarze.
Gwoli scisłości mnie r�łwnie�ź wymiar widełkowy nie przekonuje co do widocznych efekt�łw, bardziej widziałbym ograniczenie ilościowe i zdecydowanie większy wymiar minimalny.

Zresztą szczupaki to jeden temat a wiaderka okoni to następny. Łowienie na dwie gumy, podhaczanie leszczy na tarle itp. Wiele jest problem�łw z kt�łrymi tylko mądry gospodarz da sobie radę. Wymaga to rozwagi w podejmowaniu decyzji i czasu, z roku na rok nie idzie tego zrobić.
Na razie niech gmina dopracuje cennik bo dzis mądra pani powiedziała znajomemu ze roczne zezwolenie z łodzi i brzegu wazne od 01 01 nie obowiązuje na lodzie, l�łd osobno. Mozna jeszcze zrobić osobna opłate na wsch�łd słońca i weekendy, no i dla gości z WEJ na ł�łdce...

#113 OFFLINE   Marcin Goralewski

Marcin Goralewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 735 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 03 styczeń 2011 - 23:05

cześc,
Dziękuje za udział w dyskusji.
Mam nadzieję, �źe taki kompromis, o kt�łrym piszesz właśnie uda się wypracowac. Ograniczenie ilościowe to postulat słuszny, choc z drugiej strony jest pytanie o efekty zaplanowanych zarybień. Piszesz te�ź, �źe z roku na rok nie da się wszsytkiego zrobic. W jaki spos�łb więc wymiar widelkowy, ktory funkcjonuje od kilku dni miałby przekonc Cię co do widocznych efekt�łw.
Do zobaczenia na majowym otwarciu sezonu szczupakowego! B)

#114 OFFLINE   Janusz Wałaszewski

Janusz Wałaszewski

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 4473 postów
  • LokalizacjaGrzybowo - Kołobrzeg

Napisano 04 styczeń 2011 - 17:33

Marcin.
Mimo wielu opinii na nie uwa�źam, �źe super inicjatywa. Pewnie, �źe wszystkiego od razu wiedzieć nie mo�źna, ale aby się dowiedzieć trzeba spr�łbować. A tak na marginesie, nie myli się ten tylko, kt�łry nic nie robi.
Pozdrawiam i trzymam kciuki, Jachu

#115 OFFLINE   Marcin Goralewski

Marcin Goralewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 735 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 04 styczeń 2011 - 20:06

Gumo: te�ź tak myślę i zapraszam do wsp�łłpracy
Jachu: ja to opinii na nie nie widzę :mellow: dzięki, jak trocie?!

#116 OFFLINE   wobler129

wobler129

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4453 postów
  • LokalizacjaLubuskie
  • Imię:Maciej
  • Nazwisko:Jagodziński

Napisano 05 styczeń 2011 - 20:16

Dziś ja zło�źyłem propozycję i dostarczyłem pisma gdzie trzeba - reakcja jak najbardziej na plus - pozytywna. Zobaczymy co z tego wyjdzie :D

#117 OFFLINE   andrew

andrew

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 673 postów
  • LokalizacjaWies w miescie

Napisano 08 styczeń 2011 - 14:14

Tylko ograniczenie odłow�łw WSZYSTKICH ryb da odczuwalną poprawę.

Podniesienie stawek za lowienie po przejeciu jeziorna przez gmine Gniewino jest wlasnie takim posunieciem. Nie kazdego stac na 35zlotych dniowki za trolling.

#118 OFFLINE   wojciiech

wojciiech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1675 postów
  • LokalizacjaOstrów Wielkopolski / Toruń

Napisano 08 styczeń 2011 - 14:27

Andrew, niestety, ale dzięki zachowaniu wielu polskich wędkarzy takich czas�łw do�źyliśmy - 35 zł za dzień trollingu, to potrzebna stawka - z czegoś trzeba dbać o to łowisko, a poza tym, moim zdaniem - ogranicza to napływ krypto-mięsiarzy, kt�łrzy mogliby kupić licencję za grosze, wypłynąć na jezioro i w trzcinkach ubić np 10 szczubli, kt�łre następnie trafią do torby.
Oczywiście, nie twierdzę, �źe wśr�łd tych, kt�łrych stać na licencję nie ma takich nieuczciwych ludzi, oczywiście są, jednak z moich obserwacji wynika, �źe jest ich jednak mniej ni�ź w pierwszej wymienionej grupie.

Zaznaczam, �źe to subiektywna opinia, poza tym nie miałem zamiaru nikogo obrazić moją wypowiedzią.

#119 OFFLINE   andrew

andrew

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 673 postów
  • LokalizacjaWies w miescie

Napisano 08 styczeń 2011 - 14:55

Podniesienie oplat to prosty sposob na zmniejszenie presji i odlowow wedkarskich. Nie mam z tym problemu

#120 OFFLINE   wojciiech

wojciiech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1675 postów
  • LokalizacjaOstrów Wielkopolski / Toruń

Napisano 08 styczeń 2011 - 15:23

Faktycznie, zauwa�źyłem dopiero po wysłaniu posta :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych