Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Jez. Żarnowieckie (Żarnowiec)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2479 odpowiedzi w tym temacie

#81 OFFLINE   cegli

cegli

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 28 postów
  • LokalizacjaOstrów Wlkp.
  • Imię:Przemek

Napisano 31 grudzień 2010 - 13:11

Fajnie �źe coś zaczyna się dziać w temacie wymiar�łw g�łrnych i dolnych. Gratuluję.
Jeszce mogłoby coś drgnąć w kierunku zmniejszenia limit�łw i większej kontroli nad wodą.

#82 OFFLINE   Paweł nizinny

Paweł nizinny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 612 postów
  • LokalizacjaOstrołęka
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Stypiński

Napisano 31 grudzień 2010 - 13:52

Cześć,
Czy du�źo jest ryb łowionych ponad metr w sezonie na Żarnowcu??
pozdrawiam
Paweł
  • Wojtek78 lubi to

#83 OFFLINE   hlehle

hlehle

rybołap

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3502 postów

Napisano 31 grudzień 2010 - 14:59

Cześć,
pozdrawiam
Paweł

Jak na polskie standardy, bardzo du�źo.
Mo�źna jedynie szacować, ale w ka�źdym roku słychać o kilkunastu sztukach. Jeśli się doliczy te, o kt�łrych nie słychać, to wynik imponujący.

#84 OFFLINE   szymonrdh

szymonrdh

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 63 postów
  • LokalizacjaPiła

Napisano 31 grudzień 2010 - 15:02

Moim zdaniem g�łrny wymiar szczupaka powinien być 80cm.

Pozdrawiam

#85 OFFLINE   kryst

kryst

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2028 postów

Napisano 31 grudzień 2010 - 15:03

Myślę, �źe wątek wkr�łtce umrze śmiercią naturalną. Dlatego;

MGOR �źyczę Tobie i Twoim Kolegom wszelkiej pomyślności i co najmniej takich samych sukces�łw. Jestem pod wielkim wra�źeniem! :mellow:

#86 OFFLINE   Maynard

Maynard

Cast Spinn C&R

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1912 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 31 grudzień 2010 - 17:43

Rewelacja, świetna sprawa! Do tego buduje mnie podejście, �źe to nie koniec B)
Gratuluję i �źyczę samych sukces�łw w Nowym Roku.

Pozdrawiam
Grzesiek

#87 OFFLINE   Robert

Robert

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3777 postów
  • LokalizacjaAreszt Wydobywczy Istambuł

Napisano 01 styczeń 2011 - 08:10

Sądząc po powszechnym entuzjazmie wszystkie dyskusje na temat widełek nic nie dały. Trzeba doświadczalnie się przekonać, �źe nie dosyć, �źe nic to nie da to mo�źe pogorszyć sytuację. Tylko ograniczenie odłow�łw WSZYSTKICH ryb da odczuwalną poprawę. Okazy się biorą z ryb najpierw małych a potem średnich. Jakość i ilość pokarmu ma decydujące znaczenie. Jeden pewny efekt widełek to, �źe w pierwszej fazie będzie ubywać pokarmu bo du�źe ryby du�źo jędza a mało przyrastają. Skupienie presji na rybach średnich plus zmniejszenie dostępności pokarmu spowoduje w konsekwencji zmniejszenie ilości okaz�łw. W najlepszym razie nic się nie zmieni.

#88 OFFLINE   kryst

kryst

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2028 postów

Napisano 01 styczeń 2011 - 08:50

Jak zwykle masz rację, ale ....
Tak jak MGOR napisał: pierwszy krok i będzie czas na następne zmiany. Myślę, �źe z radością powitają ka�źdą sugestię aby doprowadzić do zr�łwnowa�źonego rozwoju łowiska. Ja im gratuluję! A Ty? :unsure:

#89 OFFLINE   Tomy

Tomy

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 16001 postów

Napisano 01 styczeń 2011 - 09:05

Biorąc pod uwagę liczebność w naszych wodach,Szczupak powinien trafić do czerwonej księgi zagro�źonych gatunk�łw i objęty całkowitą ochroną.Akcji i efekt�łw jednak gratuluje z g�łry i podziwiam �źe jeszcze komuś się chce coś zmieniać w naszym kraju.

#90 OFFLINE   Robert

Robert

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3777 postów

Napisano 01 styczeń 2011 - 09:19

Jeśli ktoś ma realny wpływ na prowadzenie łowiska i wykorzystuje to, to oczywiście tylko się cieszyć. Problem polega na tym aby robić coś z sensem co da efekty. Jak na razie jesteśmy krajem gdzie wszystko się robi bez sensu i marunę co się da. Dlatego nie fikam z radości. Nie mam na celu krytykowania dla zdławienia inicjatywy tylko sugeruje inne rozwiązanie. Mam nadzieję, �źe tak to zostanie odebrane a nie zamieni dyskusji w dym. Mam sporą wiedzę w temacie, a co najwa�źniejsze znam dwa przykłady działania widełek kt�łre potwierdzają teorię. Mo�źe warto skorzystać z tej wiedzy.

#91 OFFLINE   kryst

kryst

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2028 postów

Napisano 01 styczeń 2011 - 09:24

Robert,

Dymu �źadnego nie będzie. Wiedza, wiedza oraz doświadczenie; na pewno im się przyda. :D

#92 OFFLINE   Robert

Robert

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3777 postów

Napisano 01 styczeń 2011 - 09:41

Jeśli mo�źna coś jeszcze, to dobre skutki daje wyłączanie części zbiornika z jakichkolwiek odłow�łw. Najl�źej robić takie strefy na matecznikach. Ostateczna decyzja powinna zale�źeć od charakteru zbiornika.

#93 OFFLINE   Marcin Goralewski

Marcin Goralewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 735 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Goralewski

Napisano 01 styczeń 2011 - 14:16

Dzień dobry w Nowym Roku :mellow:

Robert, masz rację. Podstawa to zmniejszenie limitu dziennego. Mamy 12 miesięcy na przedstawienie argument�łw pamiętając o zarybieniach, kłusownikach, lokalnych wędkarzach itd. Zapraszam na narybymałpacywil.pl. Takie propozycje ju�ź padły, ale nie znalazły zrozumienia. Oczywiście, nic to nie oznacza.

Ciekawy wątek z matecznikami. Masz przykłady takich rozwiązań. Poczytałbym coś więcej.

m.

Ps. I nie �źyjemy wcale w takim złym kraju. Tak ładnie tłumaczyłes, �źe PZW jest takie, jak jego członkowie. W tym przypadku jest tak samo.

#94 OFFLINE   Paweł nizinny

Paweł nizinny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 612 postów
  • LokalizacjaOstrołęka

Napisano 01 styczeń 2011 - 14:17

[quote]
Cześć,
pozdrawiam
Paweł
[/quote]

Jak na polskie standardy, bardzo du�źo.
Mo�źna jedynie szacować, ale w ka�źdym roku słychać o kilkunastu sztukach. Jeśli się doliczy te, o kt�łrych nie słychać, to wynik imponujący.
[/quote]

Daniel, czy to muchowa woda?

#95 OFFLINE   Marcin Goralewski

Marcin Goralewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 735 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 01 styczeń 2011 - 14:22

Daniel nie wie, nigdy tam nie był ;)

#96 OFFLINE   Paweł nizinny

Paweł nizinny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 612 postów
  • LokalizacjaOstrołęka

Napisano 01 styczeń 2011 - 14:37

A czy ktoś, mo�źe mi na to pytanie odpowiedzieć, czy warto tam z muchą jechać?
z g�łry dzięki
Paweł

#97 OFFLINE   Robert

Robert

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3777 postów

Napisano 01 styczeń 2011 - 15:47

MGOR, pisałem to w wątku o RAPR, �źe tak to jest jak wędkarze, z kt�łrych większość łowi dla mięsa, decyduje o racjonalnej gospodarce. Ja te�ź działałem i wiem na jaki op�łr się natrafia jak się chce sprawy postawić z głowy na nogi. Nie chce Cię deprymować ale jak bym tu opisał swoje doświadczenia to być Ci ręce opadły. Dlatego jestem pesymista co do PZW. Znam wiele w�łd gdzie wyłączono część zbiornik�łw. Nie trzeba do tego wielkiej wiedzy aby zrozumieć, �źe na takiej np. cofce gdzie się ryby trą a potem �źyje tam głownie wylęg i młodzie�ź, wędkarze i rybacy nie powinien mieć wstępu. Na jednej niemieckiej zapor�łwce widziałem taki wzorcowy przykład. Oddzielona bojami cała zatoka gdzie była wylęgarnia naturalna i ośrodek zarybieniowy pracujący dla zbiornika. Z tej części pozyskiwano tarlaki. Pozostawienie takie strefy gdzie nie narusz się r�łwnowagi mo�źe działać tylko pozytywnie. Zale�źność będzie bardzo prosta, im większa strefa tym rybniejszy zbiornik. Racjonalna gospodarka to nie jest czarna magia. Jak się chce mieć atrakcyjne łowisko to trzeba go zapełnić rybami i odławiać tylko nadmiar ryb utrzymując stada podstawowe na niezmiennym wysokim poziomie. Jest tylko jeden spos�łb aby odławiać więcej. Zarybiać więcej. Na to się wędkarze zgodzą ale �źeby za ten luksus płacić ju�ź nie. Wolą jak to jest u nas, składać się a potem zawody kto się więcej nachapie. Wyrzyna się ryby i potem nie mają się z czego odradzać nie wspominając o przerwaniu łańcucha pokarmowego co owocuje przyspieszoną eutrofizacja. Tak się marnuje zdolności produkcyjne zbiornika. Mo�źe zaprosić sobie na jakieś tam zebranie decydent�łw ichtiologa albo hydrobiologa to zrobił mały wykład. Zawsze to działa inaczej i unika się jałowych dyskusja z niedouczonymi amatorami.

#98 OFFLINE   Marcin Goralewski

Marcin Goralewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 735 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 01 styczeń 2011 - 16:45

Robert: W przypadku Żarnowca jesteśmy w tej szczęśliwej sytuacji, �źe woda nie ma nic wsp�łlnego z PZW (poza tym, ze lowia na niej m.in. czlonkowie lokalnego kola PZW). Gmina rozmawia z nami (przewodnicywedkarscy.pl) na temat wędkarzy, my na temat turystyki wedkarskiej i wielu innych rzeczy wokol wody. Taki biznes ma większe szanse na powodzenie od akcji spolecznych. Zrobimy łowisko jakich mało

Paweł: Czym woda do muchowego szczupakowania musi spelniac jakies specjalne wymagania?

#99 OFFLINE   Robert

Robert

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3777 postów

Napisano 01 styczeń 2011 - 18:17

No to trzymam kciuki za dobry plan i realizacje. Jak bym tak m�łgł decydować o jakieś wodzie to bym na dzień dobry zabronił łowienia białej ryby. Bez �źadnego zarybiania miąłbym drapie�źnik�łw tyle ze odłowy były by musowe.

#100 OFFLINE   hlehle

hlehle

rybołap

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3502 postów

Napisano 01 styczeń 2011 - 20:39

A czy ktoś, mo�źe mi na to pytanie odpowiedzieć, czy warto tam z muchą jechać?
z g�łry dzięki
Paweł

Paweł, myślę �źe warto i taki mam plan na 2011 :mellow:
Mo�źemy się jakoś ustawić.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych