Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Jez. Żarnowieckie (Żarnowiec)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2479 odpowiedzi w tym temacie

#121 OFFLINE   Tommy54

Tommy54

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 55 postów
  • LokalizacjaGdynia

Napisano 16 kwiecień 2011 - 18:27

Szybkimi krokami zbli�źa się sezon na Żarnowcu, dlatego pozwoliłem sobie odświe�źyć temat.
Czy mo�źe ktoś orientuje się, co tam z nowych drapie�źnik�łw od jesieni powpuszczano ?
W planach zarybieniowych był : sandacz, SUM i podobno nawet troć jeziorna !? (ale to informacja zasłyszana).

#122 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14882 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imię:Daniel

Napisano 17 kwiecień 2011 - 14:06

Szybkimi krokami zbli�źa się sezon na Żarnowcu, dlatego pozwoliłem sobie odświe�źyć temat.
Czy mo�źe ktoś orientuje się, co tam z nowych drapie�źnik�łw od jesieni powpuszczano ?
W planach zarybieniowych był : sandacz, SUM i podobno nawet troć jeziorna !? (ale to informacja zasłyszana).

:huh:

Ciekawe po co takie zarybienia :unsure:

#123 OFFLINE   gaweł

gaweł

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1276 postów
  • LokalizacjaGdańsk Osowa
  • Imię:Paweł

Napisano 17 kwiecień 2011 - 22:47

W gminie Gniewino jest nowamiotła.Nikt nic nie wie.No o opłatach to oczywiście wiedzą wszyscy. :mellow:

#124 OFFLINE   Wiktor

Wiktor

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 1305 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 18 kwiecień 2011 - 06:12

[quote]
[/quote]

:huh:

Ciekawe po co takie zarybienia :unsure:
[/quote]

Jak się wygrywa operat kwotą 500 000 pln(podobno) to trzeba kombinować i wpuszczać wszystko :(
A wystarczyło by tylko chronić to co jest i dać się rybą spokojnie wytrzeć......
Resztę załatwiły by same

#125 OFFLINE   Wiktor

Wiktor

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 1305 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 18 kwiecień 2011 - 06:16

Sumy wpuścili, to wiem na 100% a jak z resztą to nie wiem

#126 OFFLINE   Tommy54

Tommy54

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 55 postów
  • LokalizacjaGdynia

Napisano 18 kwiecień 2011 - 08:07

Jak się wygrywa operat kwotą 500 000 pln(podobno) to trzeba kombinować i wpuszczać wszystko Sad
A wystarczyło by tylko chronić to co jest i dać się rybą spokojnie wytrzeć......
Resztę załatwiły by same

Święte słowa - od wiek�łw było to jezioro o populacji 2 drapie�źnik�łw : szczupaka i okonia. Była zachowana r�łwnowaga ekosystemowa. A teraz ..... szkoda gadać !!! Być mo�źe takimi eksperymentami z dodawaniem kilku nowych gatunk�łw drapie�źnik�łw - jezioro ZOSTANIE ZNISZCZONE !

#127 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14882 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imię:Daniel

Napisano 18 kwiecień 2011 - 08:28

Jak się wygrywa operat kwotą 500 000 pln(podobno) to trzeba kombinować i wpuszczać wszystko Sad
Resztę załatwiły by same

Święte słowa - od wiek�łw było to jezioro o populacji 2 drapie�źnik�łw : szczupaka i okonia. Była zachowana r�łwnowaga ekosystemowa. A teraz ..... szkoda gadać !!! Być mo�źe takimi eksperymentami z dodawaniem kilku nowych gatunk�łw drapie�źnik�łw - jezioro ZOSTANIE ZNISZCZONE !

Istnieje duze prawdopodobienstwo, niestety :(

#128 OFFLINE   Tommy54

Tommy54

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 55 postów
  • LokalizacjaGdynia

Napisano 18 kwiecień 2011 - 21:43

[quote]
Resztę załatwiły by same

[/quote]

Istnieje duze prawdopodobienstwo, niestety :(

[/quote]

Ale człowiek z warszafki niejaki @MGOR napisał pierwszego posta w tym temacie cyt:

Chciałbym się pochwalić Cool Od kilku miesięcy pracujemy z gminą Gniewino, dzier�źawcą Jeziora Żarnowieckiego, nad stworzeniem na tej wodzie raju dla wędkarzy Very Happy

I co o tym mają myśleć odpowiedzialni wędkarze ???
Mo�źe niech sobie robi raj dla wędkarzy ten @MGOR na Zalewie Zegrzyńskim, a od NASZYCH WÓD się odp....li !

#129 OFFLINE   Marcin Goralewski

Marcin Goralewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 735 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Goralewski

Napisano 18 kwiecień 2011 - 21:51

jestem napływowym warszawiakiem ;)

#130 OFFLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3748 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 18 kwiecień 2011 - 22:22

Pomijając emocje w tym wątku, muszę przyznać, �źe wpuszczanie do takie wody suma jest cokolwiek... zastanawiające. Moim zdaniem.

Troć jeziorowa - chyba jako jedyna mogłaby się zasymilować, bez szkody dla szczupaka i okonia.

#131 OFFLINE   Gumofilc

Gumofilc

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6193 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 18 kwiecień 2011 - 22:59

Jezeli to prawda z tymi sumami to tytul watku w polaczeniu z cala inicjatywa, ze swojej strony, uwazam za kiepski �źart...zart z natury przede wszystkim...

Gumo

#132 OFFLINE   Marcin Rafalski

Marcin Rafalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 757 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 18 kwiecień 2011 - 23:01

Jeszcze karpi nawpuszczać co niemiara i będzie cudnie Tak jak na Unichowie czy Wygoninie czy, jak się dowiaduję ostatnio, w Nadarzycach. Co do suma proszę porozmawiać z p.Arturem Banachowskim to opowie jakie problemy były z czterema(słownie: czterema) sumami w Piasecznie. Ju�ź Andrzejczyk pisał, �źe szczupak przysmakiem suma, a Wilson polecał go na przynętę na wąsacza. R�łbmy tak dalej spi...dolmy co się jeszcze uchowało. Szkoda gadać :angry:
U.

#133 OFFLINE   Kuba

Kuba

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2438 postów

Napisano 19 kwiecień 2011 - 10:44

Jak się wygrywa operat kwotą 500 000 pln(podobno) to trzeba kombinować i wpuszczać wszystko :(

Nie pisz podobno, tylko masz blisko, podjedz do gminy i popros o dane. Musza ci udostepnic.
A sum to kompletny bezsens.

#134 OFFLINE   Wiktor

Wiktor

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 1305 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 19 kwiecień 2011 - 22:02

[quote]
[/quote]
Nie pisz podobno, tylko masz blisko, podjedz do gminy i popros o dane. Musza ci udostepnic.
A sum to kompletny bezsens.

[/quote]

Pisze podobno bo w kwity nie zaglądałem
Do Gminy nie będę podje�źd�źał bo mi to wisi a jak Ty chcesz wiedzieć na 100% to sobie zadzwoń.

To�ź �źe sum to kompletny bezsens to jasne i prochu nie wymyśliłeś.I przepraszam Cię za ton ale wkurzają mnie takie docinki!!

Wszystko zaczyna się od tego �źe jakiś debil wymyślił w tym kraju �źe �źeby dzier�źawić wodę trzeba do niej sypać ryby!! Wygrywa ten kto sypie najwięcej.... Tak było z Redą i corocznymi zarybieniami 35-40 cm paszownikiem kt�łrego prze�źywalność wynosiła max 7 dni. Po rzece roznosiło się �źe zaczęły się dni pstrąga i pstrągi wyparowywały...a ktoś za to płacił :(

Tak te�ź jest z Żarnowcem...operat 500 000 pln!!

Cyt za Wikipedią
Jezioro Żarnowieckie (kaszb. Jezoro Żarnowscz�) – jezioro rynnowe w p�łłnocnej Polsce, w wojew�łdztwie pomorskim, powiecie wejherowskim, na Wysoczyźnie Żarnowieckiej. Powierzchnia 1431 ha, długość 7,6 km, szerokość 2,6 km, maksymalna głębokość 16 m. Przez jezioro przepływa rzeka Piaśnica. Dno jeziora znajduje się poni�źej poziomu morza (kryptodepresja)

Jezioro kt�łre od lat doskonale radzi sobie z rybakami, kłusolami, wędkarzami(diabli wiedzą kto gorszy)
Fakt �źe od czasu jak wylogowano rybaka jezioro ROZKWITA
Daje sobie radę z kłusolami i wędkarzami kt�łrych spora część postanowiła sobie za punkt honoru złowić zaj...ć, ze�źreć lub sprzedać wszystko co w wodzie �źyje.....a ryby są :D
Potęga natury jest niepojęta jednak do czasu.........kiedy zaczyna pomagać jej człowiek rozumny (hehe)

No i wracając do operatu....w to całe nieźle prosperujące towarzystwo ktoś wpuści inne towarzystwo za p�łł miliona złotych!! Na trochę ponad 1400 ha wody zostaną wpuszczone ryby za taką kwotę!! Gdzie?? Pojęcia nie mam :( pierwszy raz �źyczę sobie �źeby to był kant jak to często bywało z zarybieniami....w innym wypadku będzie po jeziorze. Sumy ju�ź są, sandacze te�ź mają być, trocie od zawsze były ale utrzymywane na niskim poziomie przez okoliczne niedźwiedzie z rodziny kufajkowo-filcakowych
Ba! są tęczaki i wiele wiele innych....choćby płocie kt�łre ju�ź od dawna nazywane są Żarnowieckimi płoć 40 cm nikogo tu nie pora�źa :)ot płoć jak płoć

A czy tytułowe metr�łwki mogą odetchnąć?? Bardzo bym chciał....mam co do nich dług wdzięczności :D

Boję się jednak �źe mo�źe być r�ł�źnie, po minionym sezonie podlodowym widać �źe stra�źnik�łw interesują tylko opłaty a co kto ma w torbie to sprawa drugoplanowa....

Pozdrawiam
W.

#135 OFFLINE   Tommy54

Tommy54

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 55 postów
  • LokalizacjaGdynia

Napisano 20 kwiecień 2011 - 08:21

W lipcu 2010 rozmawiałem telefonicznie z dyrektorem GOTiS w Gniewinie w sprawie wprowadzenia drakońskich opłat za połowy. Stawka dzienna (z trollem) wzrosła po przejęciu przez nich jeziora z 10 zł - do 37,50 !!!
W uzasadnieniu tych podwy�źek �łw dyrektor powiedział mi, �źe to jest uzasadnione, gdy�ź będą du�źe zarybienia : sumem, sandaczem, węgorzem, linem.

A tak na marginesie wolałem płacić (z trollem) 200 zł za sezom przed zarybieniami ni�ź aktualnie 600 zł po tych zarybieniach, kt�łre prawdopodobnie za jakiś czas ZNISZCZĄ TO JEZIORO.

#136 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15727 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 20 kwiecień 2011 - 19:40

Opłata opłatą. Jak ten zbiornik będzie drugą Szwecją to opłaty są OK. Ale niszczyć wodę wprowadzając tam obcy dla tej wody gatunek -suma??? Cisną się na usta niecenzuralne słowa dla określenia autora tego pomysłu.

#137 OFFLINE   Wiktor

Wiktor

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 1305 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 20 kwiecień 2011 - 21:35

Opłata opłatą. Jak ten zbiornik będzie drugą Szwecją to opłaty są OK. Ale niszczyć wodę wprowadzając tam obcy dla tej wody gatunek -suma??? Cisną się na usta niecenzuralne słowa dla określenia autora tego pomysłu.

Hmmm a sandacz?? Mam tylko nadzieję �źe się nie przyjmie i nie da rady wytworzyć populacji w innym wypadku mo�źe być r�ł�źnie :(
Ja liczę nas to Natura sobie poradzi i wygra z ludzką bezmyślnością

#138 OFFLINE   wojciiech

wojciiech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1675 postów
  • LokalizacjaOstrów Wielkopolski / Toruń

Napisano 21 kwiecień 2011 - 11:35

Wysoka opłata to akurat dobra rzecz. Za dychę m�łgł sobie wpaść praktycznie ka�źdy, za te 40 + ł�łdka - ju�ź nie ka�źdy amator mięsa będzie miał ochotę.

#139 OFFLINE   zamki

zamki

klepacz blaszek

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 748 postów
  • Lokalizacjablisko fabryki slidera
  • Imię:Zbyszek
  • Nazwisko:Orzoł

Napisano 21 kwiecień 2011 - 18:50

Za dychę m�łgł sobie wpaść praktycznie ka�źdy, za te 40 + ł�łdka - ju�ź nie ka�źdy amator mięsa będzie miał ochotę.

Niestety dotknie to rownie�ź i biedniejszych, kt�łrzy ryb nie zabierają bo nie tylko bogaci ryby wypuszczają nieprawda�ź ?

szufladka :unsure:

#140 OFFLINE   Wiktor

Wiktor

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 1305 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 21 kwiecień 2011 - 20:00

[quote]
Za dychę m�łgł sobie wpaść praktycznie ka�źdy, za te 40 + ł�łdka - ju�ź nie ka�źdy amator mięsa będzie miał ochotę.
[/quote]

Niestety dotknie to rownie�ź i biedniejszych, kt�łrzy ryb nie zabierają bo nie tylko bogaci ryby wypuszczają nieprawda�ź ?

szufladka :unsure:
[/quote]

Hehe....to dość ciekawe.....akurat najbardziej wypasiona miejscowa ł�łdka o wartości przewy�źszającej wartość mojego mieszkania nale�źy do jednego z większych jeziorowych kiler�łw

......teraz mnie zatopią na jeziorze

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych