Jez. Żarnowieckie (Żarnowiec)
Napisano 16 kwiecień 2011 - 18:27
Czy mo�źe ktoś orientuje się, co tam z nowych drapie�źnik�łw od jesieni powpuszczano ?
W planach zarybieniowych był : sandacz, SUM i podobno nawet troć jeziorna !? (ale to informacja zasłyszana).
Napisano 17 kwiecień 2011 - 14:06
Szybkimi krokami zbli�źa się sezon na Żarnowcu, dlatego pozwoliłem sobie odświe�źyć temat.
Czy mo�źe ktoś orientuje się, co tam z nowych drapie�źnik�łw od jesieni powpuszczano ?
W planach zarybieniowych był : sandacz, SUM i podobno nawet troć jeziorna !? (ale to informacja zasłyszana).

Ciekawe po co takie zarybienia

Napisano 17 kwiecień 2011 - 22:47

Napisano 18 kwiecień 2011 - 06:12
Szybkimi krokami zbli�źa się sezon na Żarnowcu, dlatego pozwoliłem sobie odświe�źyć temat.
[/quote]

Ciekawe po co takie zarybienia

[/quote]
Jak się wygrywa operat kwotą 500 000 pln(podobno) to trzeba kombinować i wpuszczać wszystko

A wystarczyło by tylko chronić to co jest i dać się rybą spokojnie wytrzeć......
Resztę załatwiły by same
Napisano 18 kwiecień 2011 - 06:16
Sumy wpuścili, to wiem na 100% a jak z resztą to nie wiem
Napisano 18 kwiecień 2011 - 08:07
A wystarczyło by tylko chronić to co jest i dać się rybą spokojnie wytrzeć......
Resztę załatwiły by same
Święte słowa - od wiek�łw było to jezioro o populacji 2 drapie�źnik�łw : szczupaka i okonia. Była zachowana r�łwnowaga ekosystemowa. A teraz ..... szkoda gadać !!! Być mo�źe takimi eksperymentami z dodawaniem kilku nowych gatunk�łw drapie�źnik�łw - jezioro ZOSTANIE ZNISZCZONE !
Napisano 18 kwiecień 2011 - 08:28
Jak się wygrywa operat kwotą 500 000 pln(podobno) to trzeba kombinować i wpuszczać wszystko Sad
Resztę załatwiły by same
Święte słowa - od wiek�łw było to jezioro o populacji 2 drapie�źnik�łw : szczupaka i okonia. Była zachowana r�łwnowaga ekosystemowa. A teraz ..... szkoda gadać !!! Być mo�źe takimi eksperymentami z dodawaniem kilku nowych gatunk�łw drapie�źnik�łw - jezioro ZOSTANIE ZNISZCZONE !
Istnieje duze prawdopodobienstwo, niestety

Napisano 18 kwiecień 2011 - 21:43
Jak się wygrywa operat kwotą 500 000 pln(podobno) to trzeba kombinować i wpuszczać wszystko Sad
Resztę załatwiły by same
[/quote]
Istnieje duze prawdopodobienstwo, niestety

[/quote]
Ale człowiek z warszafki niejaki @MGOR napisał pierwszego posta w tym temacie cyt:
Chciałbym się pochwalić Cool Od kilku miesięcy pracujemy z gminą Gniewino, dzier�źawcą Jeziora Żarnowieckiego, nad stworzeniem na tej wodzie raju dla wędkarzy Very Happy
I co o tym mają myśleć odpowiedzialni wędkarze ???
Mo�źe niech sobie robi raj dla wędkarzy ten @MGOR na Zalewie Zegrzyńskim, a od NASZYCH WÓD się odp....li !
Napisano 18 kwiecień 2011 - 21:51

Napisano 18 kwiecień 2011 - 22:22
Troć jeziorowa - chyba jako jedyna mogłaby się zasymilować, bez szkody dla szczupaka i okonia.
Napisano 18 kwiecień 2011 - 22:59
Gumo
Napisano 18 kwiecień 2011 - 23:01

U.
Napisano 19 kwiecień 2011 - 10:44
Nie pisz podobno, tylko masz blisko, podjedz do gminy i popros o dane. Musza ci udostepnic.Jak się wygrywa operat kwotą 500 000 pln(podobno) to trzeba kombinować i wpuszczać wszystko
![]()
A sum to kompletny bezsens.
Napisano 19 kwiecień 2011 - 22:02
Jak się wygrywa operat kwotą 500 000 pln(podobno) to trzeba kombinować i wpuszczać wszystko

[/quote]
Nie pisz podobno, tylko masz blisko, podjedz do gminy i popros o dane. Musza ci udostepnic.
A sum to kompletny bezsens.
[/quote]
Pisze podobno bo w kwity nie zaglądałem
Do Gminy nie będę podje�źd�źał bo mi to wisi a jak Ty chcesz wiedzieć na 100% to sobie zadzwoń.
To�ź �źe sum to kompletny bezsens to jasne i prochu nie wymyśliłeś.I przepraszam Cię za ton ale wkurzają mnie takie docinki!!
Wszystko zaczyna się od tego �źe jakiś debil wymyślił w tym kraju �źe �źeby dzier�źawić wodę trzeba do niej sypać ryby!! Wygrywa ten kto sypie najwięcej.... Tak było z Redą i corocznymi zarybieniami 35-40 cm paszownikiem kt�łrego prze�źywalność wynosiła max 7 dni. Po rzece roznosiło się �źe zaczęły się dni pstrąga i pstrągi wyparowywały...a ktoś za to płacił

Tak te�ź jest z Żarnowcem...operat 500 000 pln!!
Cyt za Wikipedią
Jezioro Żarnowieckie (kaszb. Jezoro Żarnowscz�) – jezioro rynnowe w p�łłnocnej Polsce, w wojew�łdztwie pomorskim, powiecie wejherowskim, na Wysoczyźnie Żarnowieckiej. Powierzchnia 1431 ha, długość 7,6 km, szerokość 2,6 km, maksymalna głębokość 16 m. Przez jezioro przepływa rzeka Piaśnica. Dno jeziora znajduje się poni�źej poziomu morza (kryptodepresja)
Jezioro kt�łre od lat doskonale radzi sobie z rybakami, kłusolami, wędkarzami(diabli wiedzą kto gorszy)
Fakt �źe od czasu jak wylogowano rybaka jezioro ROZKWITA
Daje sobie radę z kłusolami i wędkarzami kt�łrych spora część postanowiła sobie za punkt honoru złowić zaj...ć, ze�źreć lub sprzedać wszystko co w wodzie �źyje.....a ryby są

Potęga natury jest niepojęta jednak do czasu.........kiedy zaczyna pomagać jej człowiek rozumny (hehe)
No i wracając do operatu....w to całe nieźle prosperujące towarzystwo ktoś wpuści inne towarzystwo za p�łł miliona złotych!! Na trochę ponad 1400 ha wody zostaną wpuszczone ryby za taką kwotę!! Gdzie?? Pojęcia nie mam

Ba! są tęczaki i wiele wiele innych....choćby płocie kt�łre ju�ź od dawna nazywane są Żarnowieckimi płoć 40 cm nikogo tu nie pora�źa :)ot płoć jak płoć
A czy tytułowe metr�łwki mogą odetchnąć?? Bardzo bym chciał....mam co do nich dług wdzięczności

Boję się jednak �źe mo�źe być r�ł�źnie, po minionym sezonie podlodowym widać �źe stra�źnik�łw interesują tylko opłaty a co kto ma w torbie to sprawa drugoplanowa....
Pozdrawiam
W.
Napisano 20 kwiecień 2011 - 08:21
W uzasadnieniu tych podwy�źek �łw dyrektor powiedział mi, �źe to jest uzasadnione, gdy�ź będą du�źe zarybienia : sumem, sandaczem, węgorzem, linem.
A tak na marginesie wolałem płacić (z trollem) 200 zł za sezom przed zarybieniami ni�ź aktualnie 600 zł po tych zarybieniach, kt�łre prawdopodobnie za jakiś czas ZNISZCZĄ TO JEZIORO.
Napisano 20 kwiecień 2011 - 19:40
Napisano 20 kwiecień 2011 - 21:35
Opłata opłatą. Jak ten zbiornik będzie drugą Szwecją to opłaty są OK. Ale niszczyć wodę wprowadzając tam obcy dla tej wody gatunek -suma??? Cisną się na usta niecenzuralne słowa dla określenia autora tego pomysłu.
Hmmm a sandacz?? Mam tylko nadzieję �źe się nie przyjmie i nie da rady wytworzyć populacji w innym wypadku mo�źe być r�ł�źnie

Ja liczę nas to Natura sobie poradzi i wygra z ludzką bezmyślnością
Napisano 21 kwiecień 2011 - 11:35
Napisano 21 kwiecień 2011 - 18:50
Za dychę m�łgł sobie wpaść praktycznie ka�źdy, za te 40 + ł�łdka - ju�ź nie ka�źdy amator mięsa będzie miał ochotę.
Niestety dotknie to rownie�ź i biedniejszych, kt�łrzy ryb nie zabierają bo nie tylko bogaci ryby wypuszczają nieprawda�ź ?
szufladka

Napisano 21 kwiecień 2011 - 20:00
Za dychę m�łgł sobie wpaść praktycznie ka�źdy, za te 40 + ł�łdka - ju�ź nie ka�źdy amator mięsa będzie miał ochotę.
[/quote]
Niestety dotknie to rownie�ź i biedniejszych, kt�łrzy ryb nie zabierają bo nie tylko bogaci ryby wypuszczają nieprawda�ź ?
szufladka

[/quote]
Hehe....to dość ciekawe.....akurat najbardziej wypasiona miejscowa ł�łdka o wartości przewy�źszającej wartość mojego mieszkania nale�źy do jednego z większych jeziorowych kiler�łw
......teraz mnie zatopią na jeziorze
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych