Ciekawa dyskusja na temat zabarwienia, tu mała podpowiedź/trop czy faktycznie bolki zabarwiają się z pokarmu:
http://czywiesz.polk...-z-natury.html#
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 20 wrzesień 2015 - 11:15
Ciekawa dyskusja na temat zabarwienia, tu mała podpowiedź/trop czy faktycznie bolki zabarwiają się z pokarmu:
http://czywiesz.polk...-z-natury.html#
Napisano 20 wrzesień 2015 - 12:05
http://czywiesz.polk...e-z-natury.html
Czerwone płetwy u boleni mogą być od wzdręg, ale barwniki kumulują się głównie w tkance tłuszczowej, więc bolenie powinny mieć czerwonawe mięso. Jeśli tak nie jest to raczej jest wątpliwe żeby kolor pochodził od wzdręg.
Napisano 20 wrzesień 2015 - 12:12
Napisano 20 wrzesień 2015 - 12:13
Ubarwienie może być spowodowane takim prostym przekazywaniem barwników ale nie musi i nie tłumaczy wszystkiego. Mogą stać za tym bardzo skomplikowane procesy biochemiczne np. jak u kameleonów. W powiedzeniu że jesteśmy ty co jemy jest sporo prawdy. Jak już pisałem raz focąć bolenia wyczułem specyficzny zapach wzdręgi. One maja go podobno od jedzenia roślin. Nigdy nie wyczułam takiego zapachu od boleni z innych zbiorników a trochę tego przerzuciłem. Za tym pewnie też stoją skomplikowane procesy których nie znam więc pozostaje mi tylko nos i domysły.
Patu, ci sami co zwalczają krzyż i wiarę, jak przychodzi na nich pora wołają księdza i chcą chrześcijański pogrzeb. Skoro już zabrnęliśmy w takie dywagacje to mój zdrowy rozsądek każe mi wierzyć w istnienie Boga z powodów o których pisałem, ale też z pragmatyzmu. Bo jeśli Bóg nie istnieje a ja w niego wierzyłem to nic na tym nie tracę, proch i nicość. Ale jeśli Pan Bóg istnieje a ja w niego nie wierzyłem, to mam przejebane
Napisano 20 wrzesień 2015 - 12:22
Dajta se chłopy już spokój z tymi płetwami bo się NUDNO ROBI !!!! i na dobra sprawę co ONE mają za znaczenie - JAKIE ????
Najważniejsze że są na swoim miejscu !!!!!!!!!!!
Użytkownik miramar69 edytował ten post 20 wrzesień 2015 - 12:55
Napisano 20 wrzesień 2015 - 12:55
Gucio, jak Tobie wystarcza wiedza na poziomie biologicznym i zamyka temat to Twoja sprawa. Ja wiem, że wszystko prowadzi przez chemię do fizyki. Jednemu wystarcza wiedzieć, że dzieci się biorą z mamusi brzucha a innym nie wystarcza wiedza biochemiczna w tym temacie bo nie odpowiada na pytanie jak powstaje życie. I proszę mnie nie przekonywać argumentami w stylu, krowa je zielone to powinna być zielona i dawać zielone mleko, bo to jest próba robienie z kogoś idioty.
Napisano 20 wrzesień 2015 - 13:35
A ja uwazam , ze poruszane tu tematy sa bardzo wazne, o ile nikt, nie bedzie na sile udowadnial swoich racji, tylko pisal o swoich doswiadczeniach a nawet bezpodstawnych teoriach w formie kulturalnego dialogu i ogolnej wymiany wiedzy.
Napisano 20 wrzesień 2015 - 13:46
Napisano 20 wrzesień 2015 - 14:11
Na nasze potrzeby ważne jest tylko co bolki jedzą i jak się ten pokarm zachowuje. W JT o tym czy ryba zakatuje decyduje w 100% wzrok. Najważniejszy jest ruch, ale nie bagatelizuje wyglądu. Łowię prototypami które wyglądają koszmarnie ale mają to co się liczy w wyglądzie, srebrne refleksy - i czerwony ogonek którego zabarwienie pochodzi od farb a te od mieszanki związków chemicznych a te od pierwiastków a tamte od atomów, atomy z zupy gluonowo kwarkowej po wielkim wybuchu Jak ktoś nie lubi wiedzy to kolor pochodzi od farby ze sklepu
Napisano 20 wrzesień 2015 - 14:18
Napisano 20 wrzesień 2015 - 14:26
Napisano 20 wrzesień 2015 - 14:50
Jakie ma znaczenie pochodzenie "takiego, czy innego" barwnika w starciu z faktem, że po prostu nie kumuluje się on w płetwach?
Jak to nie kumulują? To skąd te czerwone płetwy? Z gorzały jak nos alkoholika od czystej?
Napisano 20 wrzesień 2015 - 14:53
Wracając do łowienia, wczoraj łowiłem z kolegą jeziorowe bolenie na Lunker City fin-s fish. Genaralnie jeśli udało się pokazać boleniowi gumę połykały bez obaw, były to bolenie pływające wolno w trawach, tych które kursowały z zawrotną prędkością w plosie nie udało nam się złowić.
Co ten Lunker City fin-s fish robił w wodzie? Pływał jak po sznurku jak preferują jedni, czy najdziksze wyczyniał swawole?
Napisano 20 wrzesień 2015 - 15:15
Napisano 20 wrzesień 2015 - 16:57
No więc pytam ponownie- te mniejsze odrzańskie żrą tylko klenie, a te większe już nie?Jak to nie kumulują? To skąd te czerwone płetwy? Z gorzały jak nos alkoholika od czystej?
Napisano 20 wrzesień 2015 - 17:59
Nie wiem co jedzą odrzańskie bolki, to po pierwsze. Po drugie polemizujecie z własną tezą, że pigment z płetw wzdręgi przeniósł się do płetw bolka. Ja tak tego nie ująłem. Jakieś procesy chemiczne powodują, że wzdraga ma takie a nie inne płetwy. Masz dowody na to, że po zjedzeniu jej te same związki nie powodują podobnego zabarwienia u boleni? Dlaczego po zimie mają płetwy szare a i bliżej jesieni robią się coraz bardziej czerwone?
Napisano 20 wrzesień 2015 - 18:17
Na to pytanie każdy ichtiolog zna odpowiedź gdyż jest on infantylnie prosta, wspominałem o tej zależności już wiele razy ale powtórzę. Ryby w okresie przed tarłowy gromadzą cały możliwy zapas barwników w gonadach gdyż na ich bazie powstaje tzw karotenoidowy układ oddechowy embrionów ryb. Barwniki odkładają się w skórze ryb i nie koniecznie muszą przybierać barwę czerwoną lub pochodną ogólnie ryba blednie gdyż wszelkie komórki pigmentowe coś tracą. Nieco podobnie jest z kobietami w ciąży, które są zwykle blade, przynajmniej kiedyś były bo teraz mają na cerę sposoby o których pisać nie musimy.
Nie da się w kilku postach opisać procesów, które tłumaczą omawiane zależności ale nie ma też takiej potrzeby gdyż bez podstaw biochemii, fizjologii i anatomii ryb nie będzie to wprost zrozumiałe dla odbiorcy stąd wydaje mi się, że opisuję to dość przystępnie i tak jest chyba OK.
Napisano 20 wrzesień 2015 - 18:19
Widzę, że już się zaczyna klasyczne odwracanie kota ogonem w Twoim wykonaniu.Po drugie polemizujecie z własną tezą, że pigment z płetw wzdręgi przeniósł się do płetw bolka. Ja tak tego nie ująłem.
A Ty masz dowody, że tak się dzieje?Masz dowody na to, że po zjedzeniu jej te same związki nie powodują podobnego zabarwienia u boleni? Dlaczego po zimie mają płetwy szare a i bliżej jesieni robią się coraz bardziej czerwone?
Użytkownik Kamil Z. edytował ten post 20 wrzesień 2015 - 18:21
Napisano 20 wrzesień 2015 - 18:21
Kamilu, trzeba przyznać Ci rację, osobiście nie rozumiem dlaczego Robert tak robi i dlaczego porusza kwestie na które tak naprawdę nie chce znać rzetelnej odpowiedzi? Być może jest to jakaś gra? Tak czy inaczej nie da się go nie lubić.
Napisano 20 wrzesień 2015 - 20:12
Gucio, Jeśli dobrze zrozumiałem to w okresie tarła ryby tracą barwy?
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych