Kurcze miałem dziś dosyć nieprzyjemną przygodę z Semperem 400wl i chciałbym ostrzec i uczulić innych użytkowników. Chodzi przedewszystkim o konfigurację z bakisty na kotwice i silnikem dziobowym. Założyłem nowiutką spaline i korzystając z wolnego chciałem sobie ją dotrzeć. Jako że jest to wolne pływanie wziąłem ze sobą 3 dzieci które siedziały sobie na przedniej bakiście I fotelu. Pływając nie wielką prędkością około 7-10km/h po paru h zauważylem, że z kratki wentylacyjnej przedniej bakisty wylewa się woda??!?! Otwieram bakistę, a tam pełno wody, akumulator zalany, pnematyczna kamizelke wywaliło(teraz wiem że działają:-)). Szybko hebel wyłączam, akumulator szybko odkręcam i na pokład wyciągam. Wybieram wodę, chyba z 30l :-P i patrze z kąd leci, ale nie leci z nikąd? No to wracam do przystani, podpływam dzieciaki wysiadają, zaglądam do bakisty, jest woda? Szybki powrót do domu, zgarniam kumpla, wracamy na łódkę i on płynie, a jak obserwuję, co się okazało? Jak się dość wolno płynie i dziób jest obciążony to rozbijana woda o dziób jest wpychana do bakisty przez odpływ wody, następnie się spietrza w tej bakiście i zaczyna się przelewać przez przejście na kable od silnika dziobowego. Mało tego, wyciągam łódkę otwieram odpływ z pomiędzy płaszczy i wylało się ponad 10l wody, co było spowodowane niechlujnie wykończoną przednią bakistą. Mówię ok uszczelnie przejście kablowe pomiędzy bakistami i juz mnie to nie spotka, ale wsadzam głowę do bakisty kotwicznej, a tam oczywiście wykończenie bakisty jak tej przedniej czyli nie dolaminowana do końca I mimo uszczelnienia woda mogłaby się znów przelać ściankami do przedniej bakisty. Suma sumarum zakeilem odpływ z bakisty kotwicznej i czeka mnie zimą laminowanie. Trochę się rozczarowałem, bo zauroczony byłem tą łódką, tylnie bakisty zrobione na 5, dokładnie wylaminowane, a przednie tak niechlujnie, dziury pozostawiane. Zalecam kontrolowanie przednich bakist, abyście się nie zdziwili, jak jednostka pojdzie na dno jak Tytanik.[/quote]
[quote name="Jetka" post="2967612" timestamp="1636733479"]Kurcze miałem dziś dosyć nieprzyjemną przygodę z Semperem 400wl i chciałbym ostrzec i uczulić innych użytkowników. Chodzi przedewszystkim o konfigurację z bakisty na kotwice i silnikem dziobowym. Założyłem nowiutką spaline i korzystając z wolnego chciałem sobie ją dotrzeć. Jako że jest to wolne pływanie wziąłem ze sobą 3 dzieci które siedziały sobie na przedniej bakiście I fotelu. Pływając nie wielką prędkością około 7-10km/h po paru h zauważylem, że z kratki wentylacyjnej przedniej bakisty wylewa się woda??!?! Otwieram bakistę, a tam pełno wody, akumulator zalany, pnematyczna kamizelke wywaliło(teraz wiem że działają:-)). Szybko hebel wyłączam, akumulator szybko odkręcam i na pokład wyciągam. Wybieram wodę, chyba z 30l :-P i patrze z kąd leci, ale nie leci z nikąd? No to wracam do przystani, podpływam dzieciaki wysiadają, zaglądam do bakisty, jest woda? Szybki powrót do domu, zgarniam kumpla, wracamy na łódkę i on płynie, a jak obserwuję, co się okazało? Jak się dość wolno płynie i dziób jest obciążony to rozbijana woda o dziób jest wpychana do bakisty przez odpływ wody, następnie się spietrza w tej bakiście i zaczyna się przelewać przez przejście na kable od silnika dziobowego. Mało tego, wyciągam łódkę otwieram odpływ z pomiędzy płaszczy i wylało się ponad 10l wody, co było spowodowane niechlujnie wykończoną przednią bakistą. Mówię ok uszczelnie przejście kablowe pomiędzy bakistami i juz mnie to nie spotka, ale wsadzam głowę do bakisty kotwicznej, a tam oczywiście wykończenie bakisty jak tej przedniej czyli nie dolaminowana do końca I mimo uszczelnienia woda mogłaby się znów przelać ściankami do przedniej bakisty. Suma sumarum zakeilem odpływ z bakisty kotwicznej i czeka mnie zimą laminowanie. Trochę się rozczarowałem, bo zauroczony byłem tą łódką, tylnie bakisty zrobione na 5, dokładnie wylaminowane, a przednie tak niechlujnie, dziury pozostawiane. Zalecam kontrolowanie przednich bakist, abyście się nie zdziwili, jak jednostka pojdzie na dno jak Tytanik.
Ja w kwietniu (z powodu takich niedoróbek - łajba brała wodę nawet jak stała na przyczepie i na niezatapialną nie wyglądała) oddałem świeżo zakupionego sempera 400wl.
Opisałem to w temacie ( post 918)
http://jerkbait.pl/t...-semper/page-46
Użytkownik binio1111 edytował ten post 14 listopad 2021 - 18:40