Mam kilka pytań w związku z początkami moim w struganiu woblerów, jest tutaj sporo tematów ale spora z nich jest napisana 10 lat temu.
Moje pytania:
1. Czy produkując wobler z lipy/balsy jest różnica w stosowaniu podkładu?
2. Czy zbierając grubsze gałązki lipy jaki jest czas na ich wyschnięcie żeby strugać z tego woblery i czy jest sens?
3. Czy strugając z balsy/lipy jako podkład mogę zastosować domalux supermal? czy muszę coś jeszcze przed tym położyć? Jak tak to ile warstw domaluxa? Czy różnica jest w wielkości woblera i materiału?
4. Głównie będę malował farbami akrylowymi pędzlami i gąbkami jak na to zastosować ostatecznie lakier utwardzający? Domalux silver czy herz lacka?
5. Czy przy robieniu małych woblerów z balsy lub lipy musze dociążać?
6. Czym kierować się przy dociążaniu woblerów? Jest jakaś zasada i mniej więcej miejsce w którym należy dociążać?
7. Kiedy należy robić nacięcie na ster przed wstępnym lakierowaniem ?
8. Czy przy małych woblerach lepiej wkręcać oczka czy robić cały stelaż ?
To pierwsze pytania zapewne wraz z rozwojem będzie ich więcej, przeczytałem masę artykułów i poradników, a także filmów na youtube, ale w każdy jest coś innego, a mniej więcej wydaje mi się że z lekką pomocą będę w stanie dojść do jakiegoś swojego stylu w skrobaniu pierwszych woblerów. Myślę nad zaczęciem strugania kleniowo/jaziowych woblerów a potem coś większego.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.