sucks_one, on 28 Feb 2024 - 10:26, said:
Zależy Ci tylko na wymianie dwóch łożysk na szpuli. Z wymianą będziesz musiał zwrócić się do kogoś kto posiada wyciskacz pina z osi szpulki. Inaczej nie zdejmiesz łożyska, które bezpośrednio na osi szpuli się znajduje.
Osobiście wątpię aby wymiana samych łożysk przyniosła Ci oczekiwany rezultat. Ba! Sądzę że będzie Ci trudniej okiełznać maszynę i prędkości obrotowe szpuli
Stanie się bardzo narowista 
Tutaj musi grać korelacja pomiędzy prędkościami obrotowymi łożyska i bezwładnością szpuli co przekłada się bezpośrednio na komfort rzucania oraz trwałość łożysk
Po czesci masz racje Tomku. Ta czesc to to, ze szpula zrobi sie "narowista" co Kuba powinien zrozumiec jako to, ze bedzie sie latwiej uruchamiala i szybciej osiagala duza (max) predkosc.
Te cechy faktycznie sa wyzwaniem, ale do okielznania, dla tych ktorzy ustawiaja adjuster (hamulec odwijania szpuli pod ciezarem przynety) lekko, tak by szpula tylko nie chybotala" sie w gniazdach i do tego ustawieniem magnetyka gdzies po srodku skali albo wyzej.
Jesli zastosujemy "stara szkole rzutowa" i dokrecimy mocniej adjuster czyli tak by przyneta prawie sie nie opuszczala (albo mega wolno) a magnetyk na pozycje 2-3, to szybkie osiagniecie nad-szybokosci przez szpule bedzie ograniczone, ale jej odwijanie poza maxymalna predkoscia sie poprawi, gdyz magnetyk nie jest az tak mocno ustawiony. Ten zabieg splaszczy przyrost i spadek sily odsrodkowej co ograniczy albo skasuje potencjalne brody. Ja dzieki temu okielznalem lekkie szpule z BFS/AIR-owymi lozyskami bez trudu i smiem postawic teze, ze kazdy kto wczesniej stosujac staloszpulowce potrafil daleko rzucac wykorzystujac korelacje wlozonej sily do mozliwosci ladowania sie blanku znajdzie w tym sposobie przynajmniej forme przejsciowa w rzutach z castingu.
PS
Kuba, jak juz polowisz oryginalem i bedziesz wogole chcial go poprawiac/tuningowc, to pewnie zamowisz sobie albo w "jezu" albo na "ali" lozyska a wraz z nimi sciagacz.
Ja na pocztku tez sie bronilem i myslalem,- ach nie to zrobi serwis, ale jak mnie Hubert wysmial, to zamowilem sciagcz i wymienm sam. Potem smialem sie sam z siebie!
Użytkownik Rheinangler edytował ten post 28 luty 2024 - 12:12