Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Woblery JAZ

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1092 odpowiedzi w tym temacie

#281 OFFLINE   marianosum

marianosum

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 855 postów
  • LokalizacjaStW

Napisano 02 styczeń 2013 - 00:15

Karaś 6 jaką ma wagę?

#282 OFFLINE   J A Z

J A Z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 815 postów
  • LokalizacjaSłubice

Napisano 02 styczeń 2013 - 00:25

Karaś 6 jaką ma wagę?

Przy wersji piankowej 9,2gr i w wodzie jest prawie Neutral, finalnie jakieś 10-10,5 lekko tonący.

#283 OFFLINE   J A Z

J A Z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 815 postów
  • LokalizacjaSłubice

Napisano 02 styczeń 2013 - 02:23

No i wyszło.

Flea Classic Jointed 2. Różnica od tej wyżej w umiejscowieniu przedniego oczka. Myślałem, że ster będzi trochę pod innym kątem, ale nie da się. Wielkość i waga tak jak poprzedni, czyli 2,3cm/2,2gr.

fleaclassicjointed2.jpg

No i tak to jest jak się robi woblery po nocach, tylko że to już tak od rana, a jak się coś kręci, to nie ma przerwy. Tak jak ze wszystkimi wynalazkami, to przypadki, jakiś dziwny trafi i bum - jest! trafiony! Tak było u mnie teraz, kilkanaście minut temu. Dziwnie się stało, że podczas szybkich wodnych testów, dupka odpadła. Chyba Pchełka za dużo wody się opiła i niepotrzebny balast wywaliła i to było to, ten moment, na który trzeba było czekać od rana, żeby to zobaczyć. Śmiałem się i nie mogłem uwierzyć... Sama głowa pracowała... Szybko po kotwicę, podpiąłem i ... ja już nie robię żadnych wzorów, żadnych woblerów - masakra!!!

pflea.jpg

i coś dla Kuby (@Quciolucky), poza główki - palcowa :D :

fcj2palec.jpg

Nie mogę uwierzyć jak pięknie pracuje, jutro wielka woda i testy, jak je przejdzie to... mam co robić.

Wobek chyba dostanie nazwę "Pchla Główka" - długość-1,2cm, waga-2gr.

Ile jeszcze zabawy ze sterem,obciążeniem, ale wiem że to tylko minimalne zmiany w pracy wobka.

#284 OFFLINE   Negra

Negra

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3377 postów
  • LokalizacjaNiebo

Napisano 02 styczeń 2013 - 02:56

MASAKRA. W 2013 jazie;klenie i bolenie dostana po... wargach :)

#285 OFFLINE   Endzik22

Endzik22

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 164 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 02 styczeń 2013 - 08:18

Ale kotwica chyba bedzie mniejsza ;]?? Co do nazwy proponuje "Pół-mikrus"  B)

#286 OFFLINE   J A Z

J A Z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 815 postów
  • LokalizacjaSłubice

Napisano 02 styczeń 2013 - 11:15

Kotwica rozm.12, do szybkich testów, rozmiar w górę czy w dół nie robi różnicy, finalnie to pasowanie obciążenia, steru i kotwicy.

Po skończeniu późno wieczornych prac nad Flea, jeszcze przed snem przyszedł plan do głowy, ale już nie było powera żeby zabrać się za to. Dzisiaj realizacja i jest, już gotowiec. Na bank tak zostaje jak na fotce niżej, takie umiejscowienie kotwy daje mi o wiele łatwiejsze prace z obciążeniem i drutem (drucikiem). Praca - jeżeli ktoś miał moją "Cykadkę" :D , to jest to coś podobnego, a o skuteczności jej nie będę się wypowiadał, bo jest dobrze, czyli ten MICRUS też sobie poradzić.

MICRUS 1

micrus.jpg

Użytkownik J A Z edytował ten post 02 styczeń 2013 - 11:22

#287 OFFLINE   bigrafi

bigrafi

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1553 postów

Napisano 02 styczeń 2013 - 12:03

Daj jeszcze drucik na dupce - jak ktoś będzie chciał będzie można założyć gumkę.

#288 OFFLINE   Kielo

Kielo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2386 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 02 styczeń 2013 - 13:03

Fajna :-) kotwiczka nie będzie się czepiać?

#289 OFFLINE   J A Z

J A Z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 815 postów
  • LokalizacjaSłubice

Napisano 02 styczeń 2013 - 13:13

Daj jeszcze drucik na dupce - jak ktoś będzie chciał będzie można założyć gumkę.

@bigrafi, specjalnie to zrobiłeś, już miałem dawno być nad wodą, a tak... 

przegumowiec.jpg

To tak na szybko i ta "dowieszka" powinna być z lekka niżej, ale działa.

#290 OFFLINE   J A Z

J A Z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 815 postów
  • LokalizacjaSłubice

Napisano 02 styczeń 2013 - 15:07

Fajna :-) kotwiczka nie będzie się czepiać?

Wróciłem z większej wody i dodatkowo trochę mocniej wieje, ale nie czepiało się.

#291 OFFLINE   bigrafi

bigrafi

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1553 postów

Napisano 02 styczeń 2013 - 15:50

To ja takiego chcę na okonka :)

Super. O to chodziło - będzie kilerek.

#292 OFFLINE   Kielo

Kielo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2386 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 02 styczeń 2013 - 15:56

To będzie kosił oj będzie :-)

#293 OFFLINE   jakubwr

jakubwr

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 187 postów
  • LokalizacjaWrocław/Siechnice

Napisano 02 styczeń 2013 - 16:52

Sorki że wtrącę nie w temat ale powiedz co to za agrafka dwie fotki wyżej.

Ciekawe rozwiązanie tej pchełki z twisterkiem. Testowałeś wstępnie jak pracuje?
Chyba zaraz utnę łeb z jakiegoś mniej łownego i zobaczęjak to się zachowuje w wodzie.

#294 OFFLINE   Pisarz.......ewski Piotr

Pisarz.......ewski Piotr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2695 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr

Napisano 02 styczeń 2013 - 19:58

Dobrze się zapowiada ten nowy rok.Ta pchła to może być przebój roku.Przy odpowiedniej kolorystce nie ma ryby która tym pogardzi, łącznie z białorybem.Jacek gratki i trzymam kciuki oby tak dalej :) .

#295 OFFLINE   fish28

fish28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2677 postów
  • Imię:Darek

Napisano 02 styczeń 2013 - 20:10

Można by jeszcze założyć kotwiczke z chwościkiem :)

#296 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 02 styczeń 2013 - 20:28

Jacek trzymam Cię za słowo, że na wiosnę, położę swoje paluchy na tym półdziobku (Dermogenys pusillus) i łamaniec to jest coś co koniecznie muszę mieć, lubię takie cudaczki (Pseudogastromyzon myersi). Moje propozycje nazw woblerów, czysto akwariowe towarzystwo co też nieco nawiązuje do rozmiarów  :) kurcze teraz moje domowe rekiny będą miały szansę połknąć haczyk hehehehe, ciekawe czy im to zrobię?

PS. Półdziobka prezentuje się na paznokciu bo na opuszcze wyszedł jak Tytanic heheheh

Użytkownik guciolucky edytował ten post 02 styczeń 2013 - 20:35

#297 OFFLINE   J A Z

J A Z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 815 postów
  • LokalizacjaSłubice

Napisano 02 styczeń 2013 - 21:11

@jakubwr: "...Sorki że wtrącę nie w temat ale powiedz co to za agrafka dwie fotki wyżej..."

Nie wiem czy o tą Ci chodziło, którą już wcześniej pokazywałem.

"...Nadal używam i mnie nie zawiodła nawet przy bolkach 80cm (rozm.20), nasza gorzowska produkcja..."

agrafkagorzowska.jpg

@bi-grafi - ja to zrobiłem na szybkiego, bo podsunąłeś pomysł z drucikiem, ale szykując się już nad wodę, męczyła mnie ta sprawa, dlatego, na szybkiego, wyszło coś takiego. Micrus z samą kotwiczką z tyłu pracuje ok, ale dodając tego twisterka przy dzisiejszych testach już mi się nie podobało, nie było prawidłowej pracy, ale od tego jest głowa, żeby myślała i moim zdnaniem ten "gumowy chwost" jest za duży, dlatego jeszcze można pokombinować z mniejszą gumką.

Na pewno nie ma co robić tyle samo podobnych wzorów, dlatego ten z oczkiem niżej zostaje, ma mocniejszą pracę. Dzisiaj zabrałem jeszcze dodatkowo samą Flea i to jest to, taka praca jest super, bo wobek cały drży, a np. dzisiejszy łamaniec już ma prace bardziej stonowaną, napieprza niemiłosiernie, ale to jest baaaardzo drobniutkie napieprzanie :D. ja u siebie nie mam takiej wody, czyli opaska z uciągiem, a raczej na taką wodę są te zabawki, uciąg, opaska i kleniska :lol:
No u mnie nie ma ściemy i tego nie lubię, dlatego piszę jak jest, po tym jak to pracuje w wodzie, normalnej, brudnej, zimnej i płynącej (Odra). 

#298 OFFLINE   bigrafi

bigrafi

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1553 postów

Napisano 02 styczeń 2013 - 21:20

Albo dać trochę większy ster :). Będzie wtedy też na jezioro. Powinien się sprawdzić kiedy okonie żerują na narybku.

#299 OFFLINE   Mariusz 1973

Mariusz 1973

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 8 postów
  • LokalizacjaSalzkotten (Niemcy)
  • Imię:Mariusz

Napisano 02 styczeń 2013 - 21:30

Witaj J A Z

Na początek życzę Tobie i wszystkim innym którzy to czytają Szczęśliwego Nowego Roku.

Muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem tego co robisz. Widać, że wkładasz w to dużo serca (w zasadzie powinienem napisać ołowiu, no i nie "dużo"  tylko trochę, no ale niech tak zostanie :) ). Sam kiedyś spróbowałem z pianą, no i nie wyszło :( .Chyba zostanę przy drzewie.

Mam do Ciebie jednak pytanie, UWAŻAJ

Dzisiaj czyli 02.01.2013 godz: 00.25 post, 2.23 post, 11.15 post, 13.13 post, 15.07 post

W międzyczasie próby nad wodą (chyba tak pomiędzy 2.25 a 11.14) 

Kiedy Ty śpisz chłopie, o 11.15 napisałeś że jeszcze przed snem przyszedł Ci plan do głowy.

J A Z Ty nas tu coś cyganisz z tym snem, przyznaj się :angry:

I na koniec już pozdrowienia  i DOBRANOC    J A Z   idz spać ;) (no aby tak do 3.00 a pózniej nad wodę)

#300 OFFLINE   J A Z

J A Z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 815 postów
  • LokalizacjaSłubice

Napisano 02 styczeń 2013 - 22:25

Hmmm... Ja tylko woblery robię, nawet żarcie mam podstawiane :P

Akurat jest trochę luk w tym co piszesz, ale nie chodzi o statystyki i sztuczne nakręcanie. Spałem do 06.45, bo syna trzeba było wykopać do szkoły, jak wstałem, to po co się kłaść, przecież 3,5h wystarczyło. Dlatego dzisiaj pozwoliłem sobie na lekkie przegięcie i sen po południu 2h... cholera co ja mam teraz robić, przecież to dopiero 22.00 :D 

Spoko, akurat ja na to mogę sobie pozwolić i ... tabliczka czekolady dziennie stawia na nogi  :lol: .

@bigrafi - nie powinienem pisać, że to już optymalny zestaw (ster, ołów, oczko z przodu), ale wiem co można wydobyć przypadkiem z przynęty i nie napiszę, że nie da się już wprowadzić zmian. Wydaje mi się, że dwuprzegubowiec to zasada większy przód, tył mniejszy, inaczej "może" być w kilkuprzegubowacach. 

To tylko jedna osoba wie, że były takie próby 2sezony temu z "woblerem" uklejka 3cm i 18gr, jeżeli miałaby być w obiegu, to finalnie coś ok. 15gr. Piszę tu o uklejce, którą pokazał wyżej Quciolucky. Też została odłożona, na późniejsze przemyślenia. Udoskonaliłem Uklejkę Shallow 6, zrobiłem Shallowkę 3,5cm i teraz mniej więcej wiem o co chodzi-zasady. Dzisiaj zmieniłem tą co zalegała 2lata w pudełku, pod to co już wiem jak do tego tematu podejść i nad wodą już było o wiele lepiej, idzie prosto, ale jeszcze nie ma pracy charakterystycznej dla moich shallowek - to tylko czas, może miesiąc, może znowu 2lata.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych