no przeciez J.Swistak odsprzedał jednostke swojemu uczniowi Grzesiowi,Grzesiu pierwsze kroki stawiał u Swistaka na kutrze az do konca rybołówstwa,az razem wskoczyli na Capti...to tez ok jednostka..Grzesiu sie przykłada..

Sprzet na polskie dorsze
Napisano 18 styczeń 2017 - 21:00
Napisano 18 styczeń 2017 - 21:42
No o tym piszę .
Grzesiowi zdarzały się... hmmm.... gorsze dni, Jasiowi nie . Ale to młodość , młodość!!
Uczył się, jak każdy.
Generalnie Grzesiek pływa super, jest chwalony, ma super opinię - polecam, polecam !!!! . To już firma znana, co zresztą polecałem kilka postów wyżej.
Może inne były czasy, ale pamietam jak Jasiu mówił, do ludzi, którzy kumali o co chodzi- no Panowie, jest taki rowek 15/ 5 i tam są ryby . I były
. Tam pobijałem rekordy bałtyckie
.
Użytkownik Tom_S edytował ten post 18 styczeń 2017 - 21:49
- Traveller lubi to
Napisano 19 styczeń 2017 - 04:49
..wtedy tez polowilem ;-)
Napisano 19 styczeń 2017 - 09:05
Jest jeszcze coś takiego jak "polski dorsz" ??? Mieszkam nad morzem ale od 5lat nie widziałem ryby większej od 50cm.
Napisano 19 styczeń 2017 - 21:12
Bo polskie znaczy delikatniejsze ....
- godski i Remicki lubią to
Napisano 22 styczeń 2017 - 08:14
Remicki, on 19 Jan 2017 - 08:05, said:
Jest jeszcze coś takiego jak "polski dorsz" ??? Mieszkam nad morzem ale od 5lat nie widziałem ryby większej od 50cm.
czytam tego posta i przecieram oczy z niedowierzania może kolego nie widziałeś bo pływasz na nieodpowiednich kutrach, albo nie pływasz wcale.
Ja osobiście może nie mam setek rejsów z uwagi na odległość, ale kilka dorszy w okolicach 80cm udało mi się wydłubać
tak więc polski dorsz jeszcze istnieje a pokazuje to ilość wędkarzy gnających setki kilometrów, jakby go nie było to morka turystyka wędkarska nie rozwijała by się, przynajmniej ja tak to widzę
Pozdro
- Alexspin lubi to
Napisano 22 styczeń 2017 - 09:11
Damiano, on 22 Jan 2017 - 07:14, said:
czytam tego posta i przecieram oczy z niedowierzania
może kolego nie widziałeś bo pływasz na nieodpowiednich kutrach, albo nie pływasz wcale.
Ja osobiście może nie mam setek rejsów z uwagi na odległość, ale kilka dorszy w okolicach 80cm udało mi się wydłubać
tak więc polski dorsz jeszcze istnieje a pokazuje to ilość wędkarzy gnających setki kilometrów, jakby go nie było to morka turystyka wędkarska nie rozwijała by się, przynajmniej ja tak to widzę
Pozdro
"W okolicach 80cm" to jest się czym chwalić jeśli mowa o boleniach, nie o dorszach. Niestety Twój wpis tylko potwierdza smutną prawdę o dewastacji pogłowia smoków.
Kiedy stada dorszy dawały utrzymanie stadom kutrów -nikt nie myślał o braniu wędkarzy na burtę. Nie było czasu na takie kurioza żeby kuter tracił czas na wędkowanie. To nie popyt na dorsze rozpoczął wędkowanie z kutrów. Tą turystykę nagonili zdesperowani szyprowie którzy w latach 90' zaczęli szukać alternatywnych źródeł dochodu, bo stada dorszy bałtyckich -zaczęły się kurczyć. W tym czasie i z podobnego powodu zaczęto odławiać szprota na niespotykaną dotąd skalę. I doszliśmy w efekcie do momentu że wspomnienie 80cm dorsza rozpala wyobraźnię.... -i w sumie dobrze bo w niej jest nadzieja. Dzięki pasji zmieniamy świat.
Połamania (:
Użytkownik Remicki edytował ten post 22 styczeń 2017 - 09:24
- sacha, Z.Milewski i Viking lubią to
Napisano 22 styczeń 2017 - 11:26
"Kiedy stada dorszy dawały utrzymanie stadom kutrów -nikt nie myślał o braniu wędkarzy na burtę." no właśnie i nikt nie myślał wtedy że to eldorado się kiedyś skończy, że Bałtyk to nie studnia bez dna z której można czerpać bez żadnych ograniczeń i jakichkolwiek limitów, liczyła się tylko kasa i oby jak najwięcej nie zważając na konsekwencje. a co do rozmiaru 80, to wcale nie sądzę że jest się czym chwalić i mam świadomość tego że sytuacja z dorszem nie jest dobra, ale sam napisałeś że nie widziałeś dorszy powyżej 50
wystarczy popływać tam, gdzie poławiacze nie mogą sieci rozstawić i od razu sytuacja się zmienia
czasami walnie taki że do dna nie można oderwać. Poza tym w naszym "bajorku" nigdy nie zbliżymy się rozmiarami i liczebnością z rybami które łowi się np.w Norwegi nad Morzem Północnym
i dzięki bogu że ci zdesperowani szyprowie z lat 90' nagonili tę turystykę,bo dzięki nim taki szczur lądowy jak ja może spróbować czegoś innego, niż tylko wędkarstwo śródlądowe
a przy okazji zmniejszyła się flota tłukąca dorsza na potęgę, a każdy może sobie wyobrazić ile złowi wędkarz, a ile zagarnie sieć
i władze narzekają a ne wiele się z tym robi żeby przestrzegać wymiarów ochronnych
jak po ostatniej wyprawie z ciekawości podeszliśmy do busa w którym oferowano dorsza, to można się zagotować jaki przedział wiekowy leżał w skrzynkach i ja się pytam gdzie jakiekolwiek kontrole w portach? Ale pozostaje tylko mieć nadzieje że sytuacja się kiedyś zmieni na+
Napisano 25 styczeń 2017 - 19:55
koledzy, macie może jakieś doświadczenie w łowieniu dorszy na główki jigowe? tak się zastanawiam czy warto się w to zagłębiać i czy zda egzamin łowienie na 50 metrach główką. widziałem różny przedział wagowy 100, 150 i 200g. wiem że kwestia szybkiego opadu do dna jest podobno kluczem do sukcesu i że główka będzie wolniej opadała, ale może jak opadnie kilka a nawet kilkanaście sekund później, to nadrobi to pracą i będzie chętniej atakowana? co o tym myślicie.
pozdro
Napisano 25 styczeń 2017 - 20:20
Damiano, on 25 Jan 2017 - 18:55, said:
koledzy, macie może jakieś doświadczenie w łowieniu dorszy na główki jigowe? tak się zastanawiam czy warto się w to zagłębiać i czy zda egzamin łowienie na 50 metrach główką. widziałem różny przedział wagowy 100, 150 i 200g.
wiem że kwestia szybkiego opadu do dna jest podobno kluczem do sukcesu i że główka będzie wolniej opadała, ale może jak opadnie kilka a nawet kilkanaście sekund później, to nadrobi to pracą i będzie chętniej atakowana? co o tym myślicie.
pozdro
Macie, ale zależy gdzie. 50m przy małym dryfie to i 100g starczy ale bezpieczniej 150. Trzepałem dorsze na 22-35m na główki 35-40g w Ustce i Łebie ale ładnych kilka lat temu.
Napisano 18 czerwiec 2017 - 17:00
Witam, planuję zakupić kij na polskie dorsze. Będę łowił w Kołobrzegu i Władku... Wiem, że różnica głębokości jest duża (przez to i stosowanych pilkerów) i chciałbym dobrać uniwersalny kij. Mam 3 na oku:
1. Dragon Thytan Classic Pilk 75-180g dł. 2,7m
2. Dragon Millenium HDG Sei Jig 75-150g dł. 2,75m
3. Dragon Millenium HDG TorskPilk 100-200g 2,75m
Co sądzicie? W Thytanie podoba mi się dłuższy dolnik, większa uniwersalność c.w. (i podobno większy zapas mocy). Cena też korzystniejsza
Napisano 18 czerwiec 2017 - 18:30
A może:
Dragon Viper SEA Vega Jig 150g 275cmDRAGON Viper SEA Arnoy Pilk 200 2.60 m 200g
Napisano 18 czerwiec 2017 - 18:37
Nie moge znaleźć ich w sklepach internetowych ;/
Napisano 18 czerwiec 2017 - 19:35
Chyba będą "przemalowywać" bo i na allegro coraz mniej ofert.
http://allegro.pl/dr...6858827400.html
http://allegro.pl/dr...6847483192.html
http://allegro.pl/dr...6858827406.html
Osobiście używam na północ od Władysławowa taką wędkę:
http://allegro.pl/dr...6858827394.html
- Alexspin lubi to
Napisano 18 czerwiec 2017 - 20:03
http://allegro.pl/dr...6847483192.html prawdopodobnie w trakcie finalizacji. fajna cena
Napisano 18 czerwiec 2017 - 20:07
sooroof, on 18 Jun 2017 - 16:00, said:
Witam, planuję zakupić kij na polskie dorsze. Będę łowił w Kołobrzegu i Władku... Wiem, że różnica głębokości jest duża (przez to i stosowanych pilkerów) i chciałbym dobrać uniwersalny kij. Mam 3 na oku:
1. Dragon Thytan Classic Pilk 75-180g dł. 2,7m
2. Dragon Millenium HDG Sei Jig 75-150g dł. 2,75m
3. Dragon Millenium HDG TorskPilk 100-200g 2,75m
Co sądzicie? W Thytanie podoba mi się dłuższy dolnik, większa uniwersalność c.w. (i podobno większy zapas mocy). Cena też korzystniejsza
Na Kołobrzeg wzislbym 75-150g a na wladek 100-200g i nawet wiecej,ciężko pogodzić ci będzie tak dwie różne głębokości jednym kijkiem..
Napisano 19 czerwiec 2017 - 11:52
To może być alternatywa do tego co kolega russian80 napisał dwie głębokości i dwie różne szczytówki
http://allegro.pl/we...6276942122.html
Oczywiście rozumiem że masz zamiar kupić "kijaszka" bo załapałeś bakcyla na morzu, a nie na pierwszy "wypad"
Pozdrawiam
Napisano 19 czerwiec 2017 - 12:35
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych