Wuran , chyba nie do końca masz rację - ludzie dzierżawią wodę żeby robić kasę , gdyby się okazało że większą kasę zarobią dbając o wodę i sprzedając licencje to przecież tylko debil nie będzie chciał mieć mniej pracy a więcej zarobić .
Konkretny przykład na naszych wodach ( dzierżawione przez GRWOlsztyn ) , jak zaczynaliśmy współpracę to nie nadążałem odbierać maili ostrzegających nas przed tą współpracą a ilość oskarżeń pod adresem właściciela firmy była porównywalna z aktami Ala Capone .
Jak siedliśmy do stołu i zaczęliśmy rozmawiać, to okazało się że facet ma firmę, chce po prostu zarabiać i tak naprawdę jest mu obojętne czy idą siaty czy sprzedaje licencje .
Po kilku latach okazało się że zmiana na kilku jeziorach profilu na wędkarski i zaprzestanie odłowów komercyjnych pozwoliła mu co roku zwiększać przychód z licencji .
Ma mniej pracy ( organizacja odłowów ,pilnowanie rybaków , paliwo do łodzi , organizacja zbytu i martwienie się czy coś złapią ) a więcej kasy , pokaż mi biznesmena który tak nie chce . Niestety większość dzierżawców nie wierzy w takie cuda i twierdzi że to fantastyka . Mam zapewnienie od naszego dzierżawcy że jak będzie taka potrzeba jest dostępny pod telefonem lub mailem i potwierdzi całą sytuację .
Ważna sprawa - nie na wszystkich jeziorach da się to zrobić , są duże wody na których wędkarzy jest tyle co kot napłakał a generują one konkretne koszty więc tam GRWO stawia siaty i łowi , tam gdzie jest zainteresowanie wędkarzy i ma sens profil wędkarski , siatami łowią tylko sielawę . Wiem że zdarzają się przyłowy okonia i szczupłego ale i tak jest to o niebo lepsze niż siaty gdzie sie da i kiedy się da .
Różnica dla dzierżawcy jest taka że z roku na rok zwiększają się przychody a wędkarzom śmieją się mordy , na innych wodach dzierżawcy patrzą tempo tuż przed własne nosy , ciągają siaty miejsce przy miejscu i zastanawiają się jak to się dzieje że przychody z roku na rok mniejsze a jeszcze wędkarze najchętniej utopili by ich w łyżce wody .
Użytkownik mjarecki edytował ten post 29 lipiec 2016 - 09:51