Witam
Jakiś czas temu stałem się posiadaczem blanku CD Blue Rapid 3,00 7-28 zakupionego w Fishing Center na wyprzedaży. Okazał się on strzałem w dziesiątkę pod moje wymagania odnośnie "boleniowej wędki". Wędka zrobiona na tym blanku doskonale spełnia to co preferuję w tego typu wędce - pokaźne odległości wyrzutu przynęty, czułość, szczytowa akcja i lekkość całego zestawu. "Zakochany" w Blue Rapidzie postanowiłem "wystrugać" kolejną wędkę ale o delikatniejszych parametrach ... czyli długość 2,90 3,00 (tylko taka długość), wyrzut do 15 - 18 gram, akcja wędki szczyt (tylko takie preferuję). Niestety Blue Rapid nie ma w swoim arsenale tego typu blanków. "Najsłabszy" jaki udało mi się znaleźć to 3,00 cw do 25 gram i jak się nie mylę moc 15lb. Zasięgnąłem języka i dowiedziałem się że seria Composite Developments Blue Rapid jest już w trzecie odsłonie i możliwe że wcześniejsze wersje oferowały takie parametry blanku.
Moje pierwsze pytanie ... czy jest (był) Blue Rapid o parametrach jakie szukam ?
Drugie pytanie ... jeśli nie znajdę takowego blanku czy jest inny (innej firmy), który spełniałby moje wymagania (byłby bardzo bardzo podobny do CD Blue Rapid) ?
Znalazłem kilka typów, które ... wydaje mi się ... spełniają moje kryteria :
- Blaas XF SLXF9610-2 lub SLXF10010-2
- Phenix Karabela PST 943-2
- CTS Elite LR SD960-2
lub inny o właściwościach jak wspomniany szukany blank. Cenowo chciałbym się zamknąć w 700 zł za blank.
Z góry dzięki za podpowiedzi, rady ewentualnie namiary na to gdzie, jak i za ile można by takie cudo zdobyć.