Żbiku, on 25 Jan 2017 - 21:27, said:
Ile to dla Ciebie jest "długi hol"?
Ile wg Ciebie trwa hol pstrąga 40cm na kiju 5-6lb i lince 6lb?
Z Twojej wypowiedzi wynika, ze najlepiej miec linkę 12-15lb, kij podobnej mocy i na chama w ciagu 10 sekund wyholować rybę iście surfingowym ślizgiem do podbieraka?
Pstrągi dopiero zaczynam lowic, mam dobrego Nauczyciela, który sam zaczął je lowic niedawno na UL, a łowi te ryby z powodzeniem juz z 15 lat.
Na trzeciej wyprawie zaciąłem pierwszego w życiu pstrąga. Kij Major Craft 5lb, linka Techron 0.04, jaskółka 2.5" na glowce 2,5g. Hol pod prąd, bo na brzegu drzewo, a burta dosc wysoka i musiałem przejść z ryba ok 10m w gore do bardziej płaskiego brzegu. Cały hol trwał moze z 45 sekund, na pewno mniej niz minutę. I co? Pstrąga to wymęczyło i zdechł? Nie, wrócił do wody i po chwili dziarsko odpłynął w nurt.
A ja byłem uradowany jak mlodziak po pierwszym bzykanku, bo złowiłem świadomie pierwszego w życiu pstrąga
Jestem zdania, że nie powinno się schodzić ze średnicą żyłki poniżej 0,20 mm. Długi hol, to dla mnie hol trwający ponad 2 minuty. Myślę, że lepiej mieć trochę za mocny sprzęt, niż za słaby.
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube....bed/53GIN_VraU0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>