Przedmiotem moich dociekań jest długość rękojeści ze względu na moc blanku oraz jego długość. Budując wędki spinningowe już kilka lat zauważyłem pewną zależność , a mianowicie im moc kija jest większa potrzebujemy dłuższej rękojeści także przy blankach o tej samej mocy a różnej długości w dłuższym blanku będzie dłuższa rękojeść . logiczne prawda . Zastanawiałem się jak to ma się matematycznie przełożyć i na moje potrzeby obliczyłem faktor matematyczny który możemy sobie zastosować bez obaw o błąd w obliczeniu długości odległości od końca wędki (butt) do środka stopki . Dzielimy długość wędki przez faktor i mamy gotowy wynik. Zaznaczam że jest to moja metoda która ma zastosowanie do standardowych wędek i niekoniecznie musi się sprawdzić przy budowie wędek dla osób które trzymają wędkę np . za foregrip lub osób które preferują inne długości (krótkie lub długie rękojeści ) oraz sposób trzymania wymusza zastosowanie czegoś niestandardowego .
To tyle ,teraz podam wartość faktora w zależności od mocy blanku.
UL - do 4 lb -9
L - do 6 lb -8
M - do MH od10lb do 17 lb -7
H - od 20 lb -6
Stosując tą metodę możemy wyznaczyć przykładowo np. odległość stopki do końca blanku w wędce 260 o mocy 17 lb jako 260 / 7 = 37, 14 a więc w przybliżeniu 37 cm. W kiju UL o długości 183 cm ta długość wyniesie 20,33 cm ponieważ 183 / 9 = 20,33 cm
Przyjemnej zabawy i ciekaw jestem waszych metod wyznaczania długości rękojeści
Zależność długości blanku do długości rękojeści w blankach 5 ft,6 ft,7 ft oraz 8 i 9 ft
Te cyferki naniesione na rękojeśći to długości korka bo kapsel ma 30 mm ,więc jak ktoś chce skorzystać to proszę doliczyć 30 mm
Użytkownik Del Toro edytował ten post 14 październik 2022 - 11:55