Sandacze na lekko - wydzielone z watku o wedkach UL
#21 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2011 - 20:53
#22 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2011 - 20:59
Ale widzÄ™, Åźe generalnie sprawa dotyczy charakterystycznych, dość pÅ‚ytkich miejsc...
Z reguÅ‚y uÅźywam gÅ‚ÃÅ‚wek minimum 25gram, a chÄ™tniej 28 i wiÄ™cej. Szybkie obÅ‚awianie miejscÃÅ‚wek, dobre czucie itd....choć widać czasem warto sprÃÅ‚bować je z innej maÅ„ki
Pozdrawiam
Kamil
#23 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2011 - 21:08
#24 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2011 - 21:10
#25 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2011 - 21:13
#26 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2011 - 21:14
#27 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2011 - 21:22
#28 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2011 - 21:46
#29 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2011 - 22:00
#30 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2011 - 22:01
Ale gÅ‚owka 5gr + kopyto 3 to juÅź chyba nie jest UL, co? Trzeba specjalistycznych konstrukcji Åźeby Å‚owić w ten sposÃÅ‚b czy wystarczy cienka plecionka i zwykÅ‚y w miarÄ™ lekki kij?
a gdzie sie konczy UL a zaczyna L ?
#31 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2011 - 22:15
#32 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2011 - 23:32
dzięki za plastyczny opis
@Guzu
myÅ›lÄ™ Åźe to siÄ™ moÅźe zmieniać w zaleÅźnoÅ›ci od warunkÃÅ‚w. Kij 20 lb moÅźe zostać zakwalifikowany jako UL jeÅ›li sprÃÅ‚bujesz nim uprawiać morski big game
#33 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2011 - 23:35
Byc moze kiedys podejme nawet taka probe powedkowania...ale to przyjdzie mi poczekac do nastepnej zimy, bo tak w sezonie to nie bede igral z ogniem (wasem).
Zastanawia mnie fakt, ze opisywane jest lekkie lowienie na gumy, rozumiem ze to lotne wabiki. A co z lapaniem na woblery ? pod wieczor ? na jakies uklejoksztaltne plytkochodzace ? To tez chyba sie da uprawiac na lekko...
Panowie ?
#34 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2011 - 07:59
Krisu, nie omieszkam wykorzystać Twoich cennych rad.
#35 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2011 - 08:09
Woblerowanie wieczorne jest lekkie, moje przynÄ™ty waÅźą od 6-15g. Z tym Åźe decydujÄ…c siÄ™ na pewien dyskomfort wolÄ™ jednak uÅźywać mocniejszego kija choćby w typie HS . Kolejne UL ale to juÅź z przypadku to Å‚owienie na obrotki nr 1. Wieczorem widzÄ…c zbieranie z powierzchni (bo to nie byÅ‚y ataki) oceniÅ‚em Åźe delikatnie zbierajÄ… klenie. I miejsce pasowaÅ‚o i sposÃÅ‚b Åźerowania. Na posrebrzanÄ… jedynkÄ™ wyjechaÅ‚y trzy sztuki mÅ‚odzieÅźowcÃÅ‚w 50-55 cm. Kolejny wieczÃÅ‚r byÅ‚ podobny.
#36 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2011 - 09:38
#37 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2011 - 16:58
Sztuka zobaczyć branie, ale jakie to ekscytujÄ…ce, tak przechytrzony sandacz czasem szczupak.A teraz trochÄ™ przemyÅ›lanej teorii:leniwy kot zabija przelatujÄ…cÄ… mysz ale nie po to aby jÄ… skonsumować tylko dla sportu, sandacz czÄ™sto robi to samo.Rozmawiam z gruntowkami i mÃÅ‚wiÄ…:sandacz dzisiaj dusi Åźywca ale po zaduszeniu zostawia i nie jedzie jak to robi przy normalny braniu wiÄ™c trzeba mu umoÅźliwić zabicie gumy tylko ja od razu tnÄ™ a gruntowiec czeka na jazdÄ™ ale w tym przypadku siÄ™ nie doczeka .Trzeba być skupionym jak kot, ktÃÅ‚ry poluje na mysz, czasem przy podnoszeniu gumy z dna trzyma jÄ… w pysku i takiego brania nie ma szans zaciąć, tylko miÄ™kkim kijem moÅźna go wyholować.Mnie idealnie sprawdza siÄ™ miÄ™kki CD sunrise do takiej zabawy.
#38 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2011 - 20:03
#39 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2011 - 20:15
#40 OFFLINE
Napisano 18 marzec 2011 - 10:37
W moich stronach sandacze moÅźna poÅ‚owić w nieduÅźych, pÅ‚ytkich 1-3m zaporÃÅ‚wkach, i wÅ‚aÅ›nie tylko na lekko,gumy i gÅ‚ÃÅ‚wki 2-5 gr. Przy duÅźej presji wÄ™dkarskiej, trzeba coraz bardziej kombinować, by przechytrzyć sandacza, a i szczupaka rÃÅ‚wnieÅź.
W zwiÄ…zku z tym myÅ›lÄ™ o zakupie-zamÃÅ‚wieniu kijka pod takie Å‚owienie. Do tego mam zamiar wyprÃÅ‚bować wreszcie amerykaÅ„skie rigi typu texas, karolina itp.rÃÅ‚wnieÅź z pÅ‚ywajÄ…cymi gumami. MoÅźe to bÄ™dzie metoda?!
ChciaÅ‚bym, by kijek byÅ‚ odpowiednio lekki, by swobodnie prowokować gumÄ… nadgarstkiem. Na marginesie, szczupaki tez bardzo lubiÄ…, (szczegÃÅ‚lnie pÃłźnÄ… jesieniÄ…) gumkÄ™ bardzo wolniutko prowadzonÄ… tuÅź nad dnem, czÄ™sto zawisajÄ…cÄ… lub w wolnym opadzie. Nierzadko trafia siÄ™ szczupak gruntowcom na martwÄ… rybkÄ™, nawet leÅźącÄ… na dnie. W ogÃÅ‚le sporo sandaczy poluje w najpÅ‚ytszych partiach zbiornika, a szczupÅ‚e siedzÄ… tam, aÅź do momentu jesiennego spuszczania wody.
MyÅ›lÄ™ o szybkim kiju, o akcji fast, a moÅźe nawet xfast???
Pewnie odpowiedni do takiego Å‚owienia byÅ‚by ktÃÅ‚ryÅ› z batsonowskich spin bassÃÅ‚w, ale niestety najdÅ‚uÅźsze to 2,13, a ja potrzebujÄ™ ok 2,3m, by pogodzić Å‚ÃÅ‚dkÄ™ z Å‚owieniem z otwartego brzegu czy brodzenia na pÅ‚yciznach. Chodzi mi po gÅ‚owie IP do 18gr, 2,30 lub 2,40m. Moc 14lb, czy wystarczajÄ…ca przy tym blanku do sandacza? Jest to mod-fast, choć kolega uÅźywa z powodzeniem do klasycznych metod IP 2,13m do 21gr. ProszÄ™ o jakieÅ› sugestie i doÅ›wiadczenia, najchÄ™tniej z porÃÅ‚wnywalnej pÃÅ‚Å‚ki cenowej .
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych