ES86HF2 wyważyć da się kołowrotkiem 290g. Ale nigdy nie miałem tego kija w rękach (tylko teoretycznie sobie tak zakładam). Myślę że tak samo będzie w przypadku ES90HF2. Marcyś jak masz na stanie to sprawdź czy mnie przeczucie nie myli nie no żarcik...
Wędki St. Croix
#3121 Guest_MarcinW_*
Napisano 26 grudzień 2018 - 19:41
- pointman lubi to
#3122 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2018 - 21:09
Ta rękojeść nie wygląda jak w kijach seryjnych. No mniejsza. Już od dawna nie łowię St. Croix, to niech wypowiadają się ci co posiadają
To custom , ale miałem seryjnego AVS90MHF2 i szczerze to najbardziej dokuczał mi ten bułowaty fore , ale ktoś inny może nim być zachwycony.
Fajnie że tan avid ze zdecia to seryjniak dostępny w sklepie
Popieram zdanie MarcinaW, z dostępnych w sklepie moim zdaniem warte uwagi są tylko elity. W cenie avida można poskładać kij na dużo fajniejszym blanku.
Przemek wybacz , ale w St.Croix jest np. Wild River czy Premier . Pod pewne wymagania mogą być super fajnie dostosowanym sprzętem . Nie mówię już o Tournamentach czy Extreme , do tego wędki Inshore . Jest sporo fajnych seryjnych , szczególnie nowsze wersje np. morskiego SC4 .
A co do budowy kija na jakimś blanku to każdy (przynajmniej teoretycznie) buduje pod jakieś warunki lub ma konkretne wymagania co do cech kija.Wierz mi , że w przypadku mojego Avida nie kierowałem się względami finansowymi tylko szukałem dokładnie takiego blanku i w moim przypadku jest to strzał w ''10'' pod moje łowienie na pewnych łowiskach . Kiedy nie mogłem znaleźć czegoś od St.Croix ( długość/moc ) to dopiero szukałem gdzie indziej , nie ograniczam się tylko do tej marki ani serii tylko staram dobierać pod jasno sprecyzowane warunki . Dlatego tam gdzie super jest Avid , Elite nie do końca się u mnie sprawdzi choćby ją ubrać w komponenty za 3000.
- Przemek SzN lubi to
#3123 Guest_MarcinW_*
Napisano 26 grudzień 2018 - 22:16
#3124 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2018 - 22:57
No widzisz, dla Ciebie nie ma problemu by dobrać avidy pod swoje łowisko i styl (owiane zresztą tajemnicą, bo pewnie 10 innych blanków może spokojnie je zastąpić)
Znam nawet więcej takich blanków , co więcej myślę , że nawet więcej niż 10 miałem lub nimi łowiłem , ale Ty wiesz lepiej
Odra na odcinku w Szczecinie miejscami ma kilkanaście metrów głębokości, a przy dnie każde pierdnięcie ryby w przynętę musi być wychwycone. Avid nie da rady. .
Nie wiem jakie Ty łowisz ryby skoro nie czujesz ich na tym kiju .
A jeżeli ktoś twierdzi że avid też da radę to niech to uzasadni.
Ja już odpuszczam , jeszcze są Święta w sumie także Wesołych
Użytkownik Szymon82 edytował ten post 26 grudzień 2018 - 23:02
- strary, Kmicic i K.Kalisz lubią to
#3125 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2018 - 23:48
- wujek, godski, strary i 6 innych osób lubią to
#3126 Guest_MarcinW_*
Napisano 27 grudzień 2018 - 07:29
Znam nawet więcej takich blanków , co więcej myślę , że nawet więcej niż 10 miałem lub nimi łowiłem , ale Ty wiesz lepiej
Czyli nie dowiemy się czym taki Avid przewyższa pozostałe 10?
Nie wiem jakie Ty łowisz ryby skoro nie czujesz ich na tym kiju .
sardynki
Jezeli dla Was spinning to problem "lecenia kija na pysk" to proponuje łowienie na żywca!!
Ciężko o dobrze wyważonego kija w niskiej kwocie 1200zł.
Nie wiem o co ta walka... Mój kolega w ubiegłym roku złapał mojego sp742mh z podpiętym tp 4000pg i mówi do mnie, łowiąc nim, w ten deseń: wiesz co... dupy nie urywa. A sam miał nanoflex od DAM i shimano exelera. I ja tą różnicę poglądów szanuję A że avid ma swoje wady... każdy jakieś ma
Edit:
Odnalazłem post, na który wcześniej się powoływałem... Problem w tym, że nie dotyczy on avidów tylko triumphów, także przepraszam.
Użytkownik MarcinW edytował ten post 27 grudzień 2018 - 08:16
#3127 OFFLINE
Napisano 01 styczeń 2019 - 17:12
Witam, koledzy powiedzcie mi, od ilu i do ilu ogarnia realnie Xtreme LXS70MLF? Szukam kijka pod ciezkie okonie i lekkie sandacze, chce łowić w zakresie 5-15g głowka plus guma 3 cale. Akcje to cudo ma fast, raczej celowałem w xfasta, ale myśle ze fast także podoła prawda? Szukam i szukam odpowiedniego kijka dla siebie, ale tyle tego jest ze już głowa boli . Pozdro!
#3128 OFFLINE
Napisano 01 styczeń 2019 - 17:34
Witam, koledzy powiedzcie mi, od ilu i do ilu ogarnia realnie Xtreme LXS70MLF? Szukam kijka pod ciezkie okonie i lekkie sandacze, chce łowić w zakresie 5-15g głowka plus guma 3 cale. Akcje to cudo ma fast, raczej celowałem w xfasta, ale myśle ze fast także podoła prawda? Szukam i szukam odpowiedniego kijka dla siebie, ale tyle tego jest ze już głowa boli . Pozdro!
Pomyśl nad LXS lub ES 610MLXF, pod sandacze lepsze od MLFa okonie też obleci - oczywiście jeśli mówimy o okoniach. Zarówno MLF jak i MLXF ogarną wspomniany przez Ciebie CW.
#3129 OFFLINE
Napisano 01 styczeń 2019 - 19:30
Shimano exeler nie istnieje, natomiast daiwa exceler już tak.Czyli nie dowiemy się czym taki Avid przewyższa pozostałe 10?
sardynki
Ciężko o dobrze wyważonego kija w niskiej kwocie 1200zł.
Nie wiem o co ta walka... Mój kolega w ubiegłym roku złapał mojego sp742mh z podpiętym tp 4000pg i mówi do mnie, łowiąc nim, w ten deseń: wiesz co... dupy nie urywa. A sam miał nanoflex od DAM i shimano exelera. I ja tą różnicę poglądów szanuję A że avid ma swoje wady... każdy jakieś ma
Edit:
Odnalazłem post, na który wcześniej się powoływałem... Problem w tym, że nie dotyczy on avidów tylko triumphów, także przepraszam.
Pzdr
- woblerek48 lubi to
#3130 Guest_MarcinW_*
Napisano 01 styczeń 2019 - 20:02
- Negra lubi to
#3131 OFFLINE
Napisano 01 styczeń 2019 - 23:47
Cześć Koledzy
krótkie pytanie w temacie poniższych blanków (po 2016):
5S70LF-G
5S70LF-B
to te same blanki?
gdzieś tam usłyszałem, że extremki "gną się głębiej", a Elitki z kolei są nieco szybsze - absurd czy prawda?
Pozdrawiam,
Sławek
#3132 OFFLINE
Napisano 02 styczeń 2019 - 17:50
Ma ktoś może kijaszek ES70MHF lub ES71MHXF ? Ewentualnie ukręcone w pracowni. Interesuje mnie dolny i górny zakres rzutowy.
Pozdrawiam
Marcin
Użytkownik cabage edytował ten post 02 styczeń 2019 - 17:50
#3133 OFFLINE
Napisano 02 styczeń 2019 - 18:31
Z dołu 10g+ 4" góra 30g+4" bez zadyszki.
Ogólnie mocny,pałowaty blank lepiej zrobić kija na 5C68MHF albo 5C70MHF pod cięższe łowienie.
Znacznie przyjemniejsze mają ugięcie i szczyt lepiej pracuje niż w wersji spiningowej.
#3134 OFFLINE
Napisano 02 styczeń 2019 - 18:55
Mam na blanku 5C71MHXF jest opisany dobrze,powyżej już,traci czułość.Dla mnie na Wiśle traci komfort 22g +4 guma .Bardzo fajny kij,taki uniwersał.Ja nim łowie 14-22g +4 guma.
Użytkownik pingvinas edytował ten post 02 styczeń 2019 - 18:56
- Tomek88 lubi to
#3135 OFFLINE
Napisano 02 styczeń 2019 - 19:33
Ja do takiego zakresu i ryb używam 5S70MLF-G, łowiłem też krótko w/w Extreme ale jeszcze w Recoilach i też dawała radę. Jeśli miałby to być kompromis okoniowo-sandaczowy zdecydowanie nie szedłbym w XFasta.
#3136 OFFLINE
Napisano 02 styczeń 2019 - 19:52
Ja do takiego zakresu i ryb używam 5S70MLF-G, łowiłem też krótko w/w Extreme ale jeszcze w Recoilach i też dawała radę. Jeśli miałby to być kompromis okoniowo-sandaczowy zdecydowanie nie szedłbym w XFasta.
Osobiście do tego typu wędkowania używam TBS610MLXF, być może to wolniejszy blank od SCV, ale spadów czy źle wciętych ryb nie odnotowalem... Zarówno okoni jak i sandaczy.
Użytkownik cabage edytował ten post 02 styczeń 2019 - 20:24
- elpojo lubi to
#3137 OFFLINE
Napisano 02 styczeń 2019 - 20:00
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
#3138 OFFLINE
Napisano 02 styczeń 2019 - 20:58
5S70MHF-B to armata na duże ryby.
Użytkownik adriano edytował ten post 02 styczeń 2019 - 20:59
#3139 OFFLINE
Napisano 06 styczeń 2019 - 21:04
#3140 OFFLINE
Napisano 06 styczeń 2019 - 23:41
Środkowa Odra cel nocny sandacz,wobler 7-10cm,guma 4"-5-7g co bedzie lepsze?
5SC86MF2
5SC86MHF2
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych