Jakby ktos wiedzial gdzie mozna dostac LES70MF2 za tysiaczka (a chodza niby i po 8 stowek ) to ja poprosze namiary na priv.
Wędki St. Croix
#1241 OFFLINE
Napisano 22 luty 2017 - 20:22
#1242 OFFLINE
Napisano 22 luty 2017 - 20:28
Bądź czujny na giełdzie lub daj ogłoszenie w dziale K/Z/O , zapewne kilku kolegów chcących je upłynnić się jeszcze znajdzie, sam dzisiaj byłem rozdarty, bo ceny na prawdę atrakcyjne
#1243 OFFLINE
Napisano 22 luty 2017 - 21:12
Tu nie ma co zakłamywać rzeczywistości. Amerykańskie kije... samochody itp. Proste, użyteczne ale nie zawsze dla estetów. Po to jest wybór, żeby każdy go sam dokonał
Blanki świetne. Jak komuś coś nie pasuje to robi ręcznie, ale elitki w tysiaku raczej nie zrobi
Fakt, nowe elity lepiej wyglądają (całe szczęście...)
- elpojo, cabage i Rebel64 lubią to
#1244 OFFLINE
Napisano 22 luty 2017 - 21:16
Rozważ AXS66MF. Miałem go w ręku na targach w Poznaniu, prawdziwa szpada, moim zdaniem idealny do sandacza na lekko z łodzi.
Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka
Dzisiaj zamówiłem Gawasa do 12g. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
#1245 OFFLINE
Napisano 22 luty 2017 - 21:44
- Rebel64 i Dawid.K lubią to
#1246 OFFLINE
Napisano 22 luty 2017 - 21:58
Tu nie ma co zakłamywać rzeczywistości. Amerykańskie kije... samochody itp. Proste, użyteczne ale nie zawsze dla estetów. Po to jest wybór, żeby każdy go sam dokonał
Spójrzmy prawdzie w oczy, kilka lat temu fabryczny StC był spełnieniem marzeń wielu, w tym moich. Czasy się jednak zmieniły i obecnie wykruszająca się szpachla z korka klasy B czy startowa 30-ka w kiju mocy ML zaczyna być nie do zniesienia. Stąd u mnie demolka, większość fabrycznych sprzedana i robię kopie w wersji custom.
- MALIN. lubi to
#1247 OFFLINE
Napisano 23 luty 2017 - 02:47
Czym się różni Triumph od Premiera? Oba są z SCII ale chyba nie są to te same blanki? Czym się różnią (akcja, ugięcie)?
Użytkownik trinited edytował ten post 23 luty 2017 - 02:48
#1248 OFFLINE
Napisano 23 luty 2017 - 10:06
Blanki b.dobre.Cena za fabryczny kijek 1tys.tez.Potem jednak pojawia sie problem,ze za duze przelotki,lakier peka i nadlewki.Ogolnie wyglad jak kijka z nizszej polki i najlepiej zrobic po swojemu.
- Dano., MALIN. i Dawid.K lubią to
#1249 OFFLINE
Napisano 23 luty 2017 - 10:46
#1250 OFFLINE
Napisano 23 luty 2017 - 10:54
Podtrzymując temat, uważam to jest moja ocena, że blanki są jak najbardziej USA, ale produkcja wędek , które trafiają do nas odbywa się w jakimś azjatyckim ponurym zakątku. Porównując to widziałem dragony o niebo lepiej wykonane. Premiery i triumphy tak w Mexyku i chyba od podstaw ponieważ są lepiej i schludniej ukręcone niż te z wyższej półki.Taka to moja subiektywna ocena. Jak zejść na przełomie kilku lat o 50 - 70% ceny ???
Ja myślę że wyprodukowanie blanku w rzeczywistości kosztuje grosze... Znajomy co prowadzi sklep wędkarski powiedział mi że biorąc w pakietach ( ok.80 100 szt.) plecionki Mikado Nihonto płaci coś koło 20 kilku złotych za szpulkę. A cena sklepowa to koło 50-60 zł... Domyślam się że tutaj wygląda podobnie... Przelotki ,korek, lakier,blanki kupowane/produkowane w ilościach kontenerowych warte są pewnie 1/5 ceny albo i mniej... Co nie zmienia faktu, że blanki St. Croix robi przyzwoite
Ot takie moje dywagacje
Użytkownik cabage edytował ten post 23 luty 2017 - 10:54
- Rebel64 lubi to
#1251 OFFLINE
Napisano 23 luty 2017 - 11:43
#1252 OFFLINE
Napisano 23 luty 2017 - 12:11
Mi się wydaję, że trzeba być naprawdę świetnym wędkarzem żeby zrozumieć/poczuć klasę bardzo drogich wędek... Miałem dwa LESy, Fenwicki, MHXy, łowiłem też na Xtremki, i co? No właśnie nic ... Dlatego na ten sezon kupuję tanie budżetowe kijaszki i więcej czasu spędzam nad wodą niż na jerku
- krzysiek-es, Szymon82, Radek_Z i 4 innych osób lubią to
#1253 OFFLINE
Napisano 23 luty 2017 - 12:12
Najlepszym przykładem cen blanków jest ich gwarancja. Np w Phenixie płaci się od 40 do 75 $ za nowy blank, gdy uszkodzimy stary. I jestem święcie przekonany, że to właśnie realna cena takiego blanku, bo nie uwierzę, że producent miałby do tego interesu dokładać swoje dolary
Użytkownik Żbiku edytował ten post 23 luty 2017 - 12:12
- cabage lubi to
#1254 OFFLINE
Napisano 23 luty 2017 - 12:38
- granvorka i Cormoran76 lubią to
#1255 OFFLINE
Napisano 23 luty 2017 - 13:20
Mi się wydaję, że trzeba być naprawdę świetnym wędkarzem żeby zrozumieć/poczuć klasę bardzo drogich wędek... Miałem dwa LESy, Fenwicki, MHXy, łowiłem też na Xtremki, i co? No właśnie nic ... Dlatego na ten sezon kupuję tanie budżetowe kijaszki i więcej czasu spędzam nad wodą niż na jerku
Nie wiem jak MHX ale Fenwicka to ja mym nie wrzucił do jednego wora z SCV.Miałem kilka Fenwicków i zdecydowanie chętniej łapałem za StC.
- elpojo lubi to
#1256 OFFLINE
Napisano 23 luty 2017 - 13:48
granvorka@ rozwaliłeś właśnie system:)))
Pewnie nie ja jeden mam takie odczucia ...
Nie wiem jak MHX ale Fenwicka to ja mym nie wrzucił do jednego wora z SCV.Miałem kilka Fenwicków i zdecydowanie chętniej łapałem za StC.
A ja akurat Fenwicka HMX 274cm do 28g wspominam bardzo dobrze, kijek wprost stworzony do mojego łowienia szczupaczków z brzegu na płytkim jeziorku... do tej pory nie znalazłem nic co by mi lepiej leżało.
Ale, że jakieś 3-4 lata temu naczytałem się na jerku, że Fenwicki to takie raczej średnie są, a według niektórych nawet słabe, to musiałem sprzedać...
- Radek_Z, cabage i Gad1979 lubią to
#1257 OFFLINE
Napisano 23 luty 2017 - 14:59
Ceny blankow i topowych wedzisk to zdzierstwo na naszym rynku.Za granica gdzie ludzie wiecej zarabiaja,sa nizsze ceny i czeste promocje. Mikado czy Dragon na dobrych komponentach za 300-400zl nie jest piec razy gorszy od piec razy drozszych wedzisk.No ,ale niestety pasjonat-wedkarz chce sprobowac troche lepszego.
Sam lowie na St.Croixy z pracowni i jestem zadowolony, ale z ceny juz nie
#1258 OFFLINE
Napisano 23 luty 2017 - 15:38
Ja myślę że wyprodukowanie blanku w rzeczywistości kosztuje grosze... Znajomy co prowadzi sklep wędkarski powiedział mi że biorąc w pakietach ( ok.80 100 szt.) plecionki Mikado Nihonto płaci coś koło 20 kilku złotych za szpulkę. A cena sklepowa to koło 50-60 zł... Domyślam się że tutaj wygląda podobnie... Przelotki ,korek, lakier,blanki kupowane/produkowane w ilościach kontenerowych warte są pewnie 1/5 ceny albo i mniej... Co nie zmienia faktu, że blanki St. Croix robi przyzwoite
Ot takie moje dywagacje
Zgadza się ok 20zł w pakiecie za szpulkę.. ale Fine Braid a raczej za 50-60zł jej nie sprzedają
- Rebel64 lubi to
#1259 OFFLINE
Napisano 23 luty 2017 - 16:01
Czyli...co? reasumując... bojkot wszystkich wędzisk kosztujących ponad 500zł znaczy sie trzeba teraz bacznie zerkać na giełde i przygotować sie na wysyp dobrych markowych kijów w mega promocjach bo sa beee... Czytałem swego czasu opinie fachowców-smarowaczy jerkbaitowych ze tp15 to wogóle lipa jest a ostatnio widziałem na giełdzie takiego za 9 stów i chętnych nie było... magia Panie...magia internetu... a ci co maja i użytkuja sa zadowoleni...proponuje nie czytać za wiele a wiecej spedzać czas nad woda...z upolowana na giełdzie elitka za 8 stów...
ps:zeby tak naprawde napisać rzetelna opinie na temat wedki czy kołowrotka to trzeba nim chociaż połowić ze dwa sezony ... ja osobiście przez naście lat przerobiłem kilkadziesiąt wedzisk i tyleż samo kołowrotków i ni cholery nie zgodze się z tym ze kije z górnej półki wypadają kiepsko przy budżetowych...ale jeśli ktoś nie widzi różnicy a miał okazje przełowić choćby sezon jednymi i drugimi -powinien dostrzec różnice...a jeśli takowej nie widzi to niech faktycznie zostanie przy budżetowym sprzecie
#1260 OFFLINE
Napisano 23 luty 2017 - 17:44
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych