Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

DAM Effzett Microflex

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
300 odpowiedzi w tym temacie

#241 OFFLINE   Nudgets

Nudgets

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 13 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 22 grudzień 2019 - 21:34

Panowie, jaką akcje ma microflex w wersji 270 cm 2-10g albo 3-15g? Zastanawiam się który przedział CW wybrać pod sandacze na lekko i okonie w małej rzece o uciągu mniej więcej w granicach 5 gram. Główki myślę, że będę stosował od 4g do maksymalnie 7g + ciężar gumy. I która lepiej da radę trzasnąć sandaczowi po zębach? Wiem, że ciężko połączyć okonia z sandaczem aczkolwiek szukam jakiegoś kompromisu.

#242 OFFLINE   seba666

seba666

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 258 postów
  • LokalizacjaStalowa Wola

Napisano 22 grudzień 2019 - 22:25

2-10 od razu sobie odpuść . Kolegą ma i super wędka na łowienie kleni.

#243 OFFLINE   jacob1993

jacob1993

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1022 postów
  • LokalizacjaMielec

Napisano 22 grudzień 2019 - 23:08

Panowie, jaką akcje ma microflex w wersji 270 cm 2-10g albo 3-15g? Zastanawiam się który przedział CW wybrać pod sandacze na lekko i okonie w małej rzece o uciągu mniej więcej w granicach 5 gram. Główki myślę, że będę stosował od 4g do maksymalnie 7g + ciężar gumy. I która lepiej da radę trzasnąć sandaczowi po zębach? Wiem, że ciężko połączyć okonia z sandaczem aczkolwiek szukam jakiegoś kompromisu.

Podobno 190 i 210cm jest szybsze wiec bedzie ok na sandacza ja probowalem lowic 230 3-15 ale ciezko bylo wciac .i polamalem szczytowke przy rzucie glowka 15g.
Na sandacza polecam ci dam yagi sam 259 12-42g opad widac od glowki 12 z 15 i 20 g juz jest super . Sa chyba jakies delikatniejsze wersje fajne szybkie kije

#244 OFFLINE   lukaszkosciukiewicz

lukaszkosciukiewicz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 331 postów
  • LokalizacjaGorzów Wielkopolski
  • Imię:Łukasz

Napisano 23 grudzień 2019 - 00:56

Microflex nie nadaje się na sandacze w żadnym wydaniu, są to kije do raczej lekkiego łowienia okoń/pstrag/klen/jaz ewentualnie bolenie na mniejsze woblery ale to już też nie to

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
  • szydłoś lubi to

#245 OFFLINE   Nudgets

Nudgets

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 13 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 23 grudzień 2019 - 03:38

W razie niejasności, nie szukam typowego kija do sandaczy pod cięższe gramatury, bo mam swojego Kamisori i w zupełności mi on wystarcza, szukałem raczej czegoś pod lekkie łowienie sandacza, ale skoro odradzacie microflexa to będę szukał dalej czegoś pod lekkie sandaczowanie ;)

#246 OFFLINE   Lucas

Lucas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1016 postów
  • LokalizacjaDolina Środkowej Wisły
  • Nazwisko:Lucas

Napisano 23 grudzień 2019 - 07:50

Microflex jest za miękki i zbyt głęboko pracuje na sandacze.

#247 OFFLINE   scOOtt

scOOtt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 815 postów
  • LokalizacjaLubin

Napisano 23 grudzień 2019 - 08:55

Microflex jest za miękki i zbyt głęboko pracuje na sandacze.

Tu się troszeczkę nie zgodzę. 1.9m 3-15 idealnie się nadaje pod lekkie zaznaczam lekkie sandaczowanie.

#248 OFFLINE   Squidward

Squidward

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 99 postów
  • Imię:Dawid
  • Nazwisko:Śmigielski

Napisano 06 luty 2020 - 10:52

Dam microflex 2.30 2-10g. Zbieram docelowo na jakiś kijek z pracowni, ale żeby nie nudzić się w domu i wiedzieć czego bym oczekiwał od takiego spinningu, postanowiłem kupić microflexa pod Wiślanego okonia. Myślę, że długość odpowiednia. W sumie to nastawiam się na coś jak najdelikatniejszego do warunków jakie możemy spotkać nad Wisłą. Chodzi o podbijanie gumek na gówkach od 3g do 7g+gumka, tak maksymalnie myślę, ewentualnie czy można dać na niego więcej przy zachowaniu komfortowego czuciu przynęty? Pytam bo zastanawiałem się również nad 1-7g, ale po czytaniu forum wydał mi się jednak zbyt delikatny na Wisłę. Natomiast trafiłem na test w internecie microflexa 2.30 2-10g gdzie jest napisane, że najlepiej od 4g do 13g, a tak jak mówie, nie szukam spinningu na wyrost, chodzi mi mi o idealne dopasowanie.

#249 OFFLINE   jacob1993

jacob1993

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1022 postów
  • LokalizacjaMielec

Napisano 09 luty 2020 - 15:50

4-10gno 12.5g glowka
To jak dla mnie wersja 3-15

#250 OFFLINE   Squidward

Squidward

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 99 postów

Napisano 25 luty 2020 - 17:20

Pytanie do osób posiadających microflexa 1-7g. Kupiłem ostatnio wersje 2-10g i będę go używał na Wiślane okonie. Na jezioro wydaje mi się ciut zbyt mocny bo dla mnie komfort zaczyna się przy 3g+2''keitech. 

Pytanie jaką gramature obsługuje słabsza wersja, szczególnie zależy mi na dolnym parametrze, chodzi o komfort podbijana gumek. Przeczytałem cały post, więc albo jestem ślepy, albo nic takiego sprecyzowanego nie było, zazwyczaj widzę, że wszystkim zależy na górnym parametrze.

Mnie interesuje wyłącznie długość 2.30, ale proszę o podzielenie się informacjami wszystkie osoby :-)

Użytkownik Squidward edytował ten post 25 luty 2020 - 17:21

#251 OFFLINE   cobrax

cobrax

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 244 postów
  • LokalizacjaŁaskarzew
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Połeć

Napisano 27 luty 2020 - 04:38

Pytanie do osób posiadających microflexa 1-7g. Kupiłem ostatnio wersje 2-10g i będę go używał na Wiślane okonie. Na jezioro wydaje mi się ciut zbyt mocny bo dla mnie komfort zaczyna się przy 3g+2''keitech. 

Pytanie jaką gramature obsługuje słabsza wersja, szczególnie zależy mi na dolnym parametrze, chodzi o komfort podbijana gumek. Przeczytałem cały post, więc albo jestem ślepy, albo nic takiego sprecyzowanego nie było, zazwyczaj widzę, że wszystkim zależy na górnym parametrze.

Mnie interesuje wyłącznie długość 2.30, ale proszę o podzielenie się informacjami wszystkie osoby :-)

Posiadam 1-7 w długości 2.70 i ten kij jest głuchy jak pień jeśli chodzi o łowienie gumkami. Idealny kijek pod małe wobki. Myślę że pod gumkę ewentualnie może się nadać najkrótsza wersja. Poza tym to dla mnie kije bardziej pod wobka, blaszkę.

#252 OFFLINE   scOOtt

scOOtt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 815 postów
  • LokalizacjaLubin

Napisano 27 luty 2020 - 07:42

Trzeba pamiętać, że jeśli chodzi o Microflexa to im dłuższy kij weźmiemy tym bardziej kluchowaty jest i leci na pysk. Osobiście wędkowałem wersjami 1-7, 2-10, 3-15 w długości 1,9 i 2-10 w długości 2.10 i między 1.9 a 2.1m już jest znaczna różnica. Śmiem twierdzić, że to całkowicie inne kije są.

• strary lubi to

#253 OFFLINE   Karas06

Karas06

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 402 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 27 luty 2020 - 08:15

Zgadzam się z cobraxem mam ten sam kij i te same odczucia, męczyłem się z nim całą jesień i zimę kijek ten pod gumki to porażka od sob wracam do mikrosa ten kijek jeżeli hodzi o gumki bije go na głowę
  • strary i szekspir lubią to

#254 OFFLINE   Squidward

Squidward

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 99 postów

Napisano 28 luty 2020 - 11:11

Właśnie u mnie problemem są te długości kija. Nie chce niczego koło 2m bo dla mnie to bezsensu, skoro mam miejsce nad głową na coś dłuższego. Interesuja mnie długości koło 230cm, a wydaje mi się, że ciężko znaleźć coś takiego, żeby było ''elektryczne'', nie było wklejką i w okolicach 300zł. Zazwyczaj niskie ciężary wyrzutowe, są powiązane z krótszymi długościami, a przez to znowu długości rzutów..... 

Użytkownik Squidward edytował ten post 28 luty 2020 - 11:14

#255 OFFLINE   cobrax

cobrax

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 244 postów
  • LokalizacjaŁaskarzew
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Połeć

Napisano 29 luty 2020 - 04:12

Właśnie u mnie problemem są te długości kija. Nie chce niczego koło 2m bo dla mnie to bezsensu, skoro mam miejsce nad głową na coś dłuższego. Interesuja mnie długości koło 230cm, a wydaje mi się, że ciężko znaleźć coś takiego, żeby było ''elektryczne'', nie było wklejką i w okolicach 300zł. Zazwyczaj niskie ciężary wyrzutowe, są powiązane z krótszymi długościami, a przez to znowu długości rzutów..... 

Z tą długością rzutów bym nie przesadzał. Przy kiju ok. 2.10 nie odczujesz różnicy z kijem 2.30. Przyzwoity kołowrotek dobrze układający cienką plecionkę i śmiało możesz osiągać zadowalające odległości. Poza tym pod gumeczki wklejka nie jest wcale taką złą opcją. Za to nie widzę sensu używania wklejki do przynęt twardych. I do takich przynęt microflexy są idealne.

• strary i xyzzvpc lubią to

#256 OFFLINE   Łukasz.

Łukasz.

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 9 postów

Napisano 22 marzec 2020 - 14:32

Panowie stosuję ktoś wersję 3-15 2.70 do połowu kleni? Sprawdzi się przy smużakach?

#257 OFFLINE   rally_Wojtek

rally_Wojtek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 247 postów
  • Lokalizacjapiękne Podkarpacie :)
  • Imię:Wojtek
  • Nazwisko:K

Napisano 22 marzec 2020 - 15:33

Nie wiem jakie masz te smużaki, ale kijek 270 z cw 2-10 średnio sprawdza się przy małych smużakach, więc 3-15...będzie tylko gorzej.
Piszę o najmniejszych brombach, żukach pvb, czy innych tego typu nielotach z nóżkami ważących do 2-2,5g.
Do żyłki też mogły by być większe
przelotki. Tego 2-10 używam na Sanie z małymi invaderami czy stickami od Dorado na brzany, i wtedy jakoś to lata.

#258 OFFLINE   jacob1993

jacob1993

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1022 postów
  • LokalizacjaMielec

Napisano 22 marzec 2020 - 16:23

Mialem wersje 230cm 3-15 lil bugi lataly fajnie szczeolnie te wieksze savage gear cicada juz ciut gorzej .
Bierz 2-10 lub do 7g jak na calkiem male
Ewentualnie kluske na blanku muchowym
Dragon chyba cos takiego mial w ofercie .

#259 OFFLINE   Swierzak

Swierzak

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 40 postów
  • LokalizacjaTrójmiasto
  • Imię:Piotr

Napisano 22 marzec 2020 - 20:27

Panowie, szukam czegos pod okonia, na opad, na roznego rodzaju gumy poczawszy od paprochow + jakas niewielka glowka 1.5-2g, ale tez do wypadu na niewielkie/srednie pstragi na nieduzej rzeczce - czy do tego celu sprawdzi sie Microflex w wersji 2-10, dl. 2.3m albo 2.7m ? 

Zalezy mi zeby czuc ten opad i prace przynety juz od ww. paprocha bo zaczynam ze spinningiem i nie chcialbym sie zrazic zle dobranym sprzetem.

Pozdrawiam

• gregor269 lubi to

#260 OFFLINE   Areck

Areck

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 111 postów
  • LokalizacjaŻyrardów
  • Imię:Arkadiusz

Napisano 23 marzec 2020 - 16:06

Panowie, szukam czegos pod okonia, na opad, na roznego rodzaju gumy poczawszy od paprochow + jakas niewielka glowka 1.5-2g, ale tez do wypadu na niewielkie/srednie pstragi na nieduzej rzeczce - czy do tego celu sprawdzi sie Microflex w wersji 2-10, dl. 2.3m albo 2.7m ? 

Zalezy mi zeby czuc ten opad i prace przynety juz od ww. paprocha bo zaczynam ze spinningiem i nie chcialbym sie zrazic zle dobranym sprzetem.

Pozdrawiam

Mikroflex absolutnie nie,

Łowiłęm i na przynęty twarde w rzece w swoim przedziale cenowym jest bardzo dobry, natomiast do gum się nie nadaje.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych