Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Plecionki z Chin

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1271 odpowiedzi w tym temacie

#401 OFFLINE   Negra

Negra

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3377 postów
  • LokalizacjaNiebo

Napisano 15 grudzień 2016 - 23:27

. Zawsze zapraszam wszystkich światowych Rexów Huntów czy innych Kolendowiczów na górną Narew, przekłusowaną, latem brudną jak ściek i bez tlenu, zabitą Siemianówką, jazami i dekadami zaniedbań. Mogą zabrać dowolnie grube zestawy :)

Teraz juz wiem po co ci tak wymagajacy zestaw. Lowisz cos tam chociaz czy tylko idziesz pomachac, tudziez szyszke kopnac.

• Arturrr i cristovo lubią to

#402 OFFLINE   kostom63

kostom63

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1650 postów

Napisano 16 grudzień 2016 - 00:12

Cześć, ja osobiście ostatnio zachwycam się Sunline 8PE, ale to nie China. Natomiast kosztuje znacznie mniej niż Varivas

#403 OFFLINE   coloumb

coloumb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 670 postów

Napisano 16 grudzień 2016 - 02:16

Mam tego agepoch 8splotowego. Opisanego jako 0.5 10lb

A cos wiecej o nim? Jakies porownania, wnioski?

#404 OFFLINE   etherni

etherni

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1848 postów
  • LokalizacjaWschód
  • Imię:Sławek

Napisano 16 grudzień 2016 - 05:54

Kastking 10lb / 0,09mm wg opisu, jest wizualnie zdecydowanie grubszy niż Robinson Titan 0,10, i na oko dwa razy grubszy od Mikado Nihonto Octa 0,08. Tak że kupując te pletki, nalezy się sugerować mocą w lb, i raczej z grubością porównania robić do PP w tych samych mocach.
Ostatnio z ciekawosci porównałem kilka tańszych linek w sklepie:

Nanofil 0,12
Robinson Phantom 0,10
Robinson titan 0,10
Mikado Octa 0,10 i 0,08
Dragon maxima clear 0,08.
Kamatsu techron 0,04.

Najcieńszy z wymienionych był Dragon, potem Nanofil, Mikado octa i Techron - ta sama grubość na oko i w dotyku, Robinsony grubsze, podobne do siebie ale tańszy Titan cieńszy i bardziej płaski.

Podawana grubość pletki jest jakąś ściemą. Akurat Nanofila można łatwo porównać do zwykłej żyłki, i tu użyłem Trabucco Competition 0,12 , przyponówki jaką kupiłem do muchy. I Nanofil jest zdecydowanie grubszy. Najwiekszym zaskoczeniem był Techron.

Wiem, że wątek o pletkach z Alli, ale te w/w też w większości pochodzą z Chin.
Żeby było jeszcze ciekawiej, to Mikado Octa 0,08 i 0,10 wyglądają jak zupełnie inne linki, a obie szpulki byly z tej samej partii. 0,10 płaska, 0,08 okrągła. Różnica grubości naprawdę znaczna i zdecydowanie wieksza niż 0,02mm.

Odpowiadając koledze czy Japonia chce być drugą Polandią: wiele lat temu prezydent nam obiecał, że będziemy drugą Japonią...

Użytkownik etherni edytował ten post 16 grudzień 2016 - 05:55

#405 OFFLINE   nalewator

nalewator

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów
  • LokalizacjaGóry Sowie

Napisano 16 grudzień 2016 - 07:07

"Podawana grubość pletki jest jakąś ściemą. Akurat Nanofila można łatwo porównać do zwykłej żyłki, i tu użyłem Trabucco Competition 0,12 , przyponówki jaką kupiłem do muchy. I Nanofil jest zdecydowanie grubszy. Najwiekszym zaskoczeniem był Techron."

Dlatego dawno przestałem patrzeć na średnice przy zakupie a patrzę na wytrzymałość w LB. Tylko ,że jedyne wiarygodne dane co miałem to były na pletkach Stren i Power Pro (on podają wytrzymałość na węźle ). Zakupiłem sobię Varivasa x4 Sea Bass 1.2PE i to co na nich pisze (wytrzymałość w LB coś 20 ? to nie wiem skąd oni to biorą) jakaś abstrakcja.Jedyne zalety to że linka jest cicha na przelotkach.

#406 OFFLINE   etherni

etherni

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1848 postów
  • LokalizacjaWschód

Napisano 16 grudzień 2016 - 07:37

Wszystko fajnie, ale grubość pletki ma znaczenie i warto wiedzieć czy kupujesz sznur czy nitkę. A różnice miedzy producentami sięgają 200-300% przy tym samym opisie. Może w Japonii w onaczeniach PE jest lepiej i trzyma się to jakiegoś wzorca, chociaż tu z kolei moce cienkich są żałosne, przynajmniej moje doswiadczenia z Momoi nie są pozytywne.
  • coloumb lubi to

#407 OFFLINE   coloumb

coloumb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 670 postów

Napisano 16 grudzień 2016 - 11:34

Zostawmy oznaczenia, przestanmy bajdurzyc o srednicach, nie istnieja. Co z tego, ze japonskie 20 lb to nie to samo co amerykanskie, skoro japonskie sa znacznie przyjemniejsze w uzytkowaniu. Mnie przeszkadza pilowanie po przelotkach. Obecnie wiedza co do tego, ze plecionki japonskie sa inaczej liczone na wytrzymalosc, jest powszechna, nie ma ryzyka, ze ktos, kto chwilke poszukal na jerku informacji, da sie tym faktem zaskoczyc. A wyciaganie wniosku, ze japonskie sa jak Stella, bo oznaczone sa nie po naszemu...to wielkie uproszczenie 😏

Rozumiem, ze wsrod chinskich tanich linek nie znajde odpowiednika wspomnianego wyzej Varivasa? Nie interesuja mnie chinskie oznaczenie, wiem, ze to sciema, ale to nie jest przeciez powod, zeby sie obrazac. Wazne, co w realu. Tu japonska droga, tu tania chinska, maja byc w rekach, na oko, na kolowrotku, na rybach podobne, bez wzgledu na liczby na szpulkach. Da sie? Mozliwe?

Użytkownik coloumb edytował ten post 16 grudzień 2016 - 11:43

#408 OFFLINE   tomasxt

tomasxt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1087 postów
  • LokalizacjaStargard
  • Imię:Tomasz

Napisano 16 grudzień 2016 - 12:11

Nie lepiej od razu napisać ,że chcesz mieć Japoński TOP w chińskich pieniążkach... :/

• nalewator, coloumb i eRKa lubią to

#409 OFFLINE   coloumb

coloumb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 670 postów

Napisano 16 grudzień 2016 - 12:13

No przeciez to powtarzam enty raz! Nie wierze, ale taki tu panuje entuzjazm, ze chyba sie myle. Wiec pytam. Zlosliwie, ale kto wie, moze bede musial odszczekac i przepraszac Kolegow 😉

Użytkownik coloumb edytował ten post 16 grudzień 2016 - 12:15

#410 OFFLINE   raist

raist

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 68 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz

Napisano 16 grudzień 2016 - 12:23

No przeciez to powtarzam enty raz! Nie wierze, ale taki tu panuje entuzjazm, ze chyba sie myle. Wiec pytam. Zlosliwie, ale kto wie, moze bede musial odszczekac i przepraszac Kolegow 😉

Przeciez Ci dalem link wczesniej do fajnej pletki. Wiec zamiast mi to robic gownoburze to zamow i sie przekonaj😉
  • lysy69 lubi to

#411 OFFLINE   Grzegorz B.

Grzegorz B.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 413 postów
  • LokalizacjaStargard

Napisano 16 grudzień 2016 - 12:36

No przeciez to powtarzam enty raz! Nie wierze, ale taki tu panuje entuzjazm, ze chyba sie myle. Wiec pytam. Zlosliwie, ale kto wie, moze bede musial odszczekac i przepraszac Kolegow

A ja pytam po raz kolejny, kiedy w końcu zapoznasz się z pierwszym postem w tym wątku??? Tam wyraźnie masz napisane: "Na rynku są plecionki bardziej gładkie, cichsze, bardziej okrągłe w przekroju".

• eRKa lubi to

#412 OFFLINE   coloumb

coloumb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 670 postów

Napisano 16 grudzień 2016 - 12:36

OK, dzieki. Jesli potwierdzasz, ze jest zblizona jakoscia i innymi parametrami do 8splota Varivasa PE gora 0.6, zamowie 😉

#413 OFFLINE   etherni

etherni

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1848 postów
  • LokalizacjaWschód

Napisano 16 grudzień 2016 - 16:04

Kastkingowi akurat bliżej do Japonii właściwościami niż wielu pletkom z naszego rynku, cichsza od PP, miekka, okrągła.
Ale to tylko 4x i na pewno grubsza niż rodzime 0,10mm/10kg :)
Będzie okazja, to na pewno przetestuje inne chińskie pletki. Cieńsze i grubsze. Jak będzie kompletna kupa, to dużo nie stracę.
Już wiem że niespodzianka może być w grubości. Do trolla na pewno chińczyk będzie, tu już ta różnica w zaden sposób nie zaszkodzi, czy ta 18-20lb będzie bliższa żyłce 0,27 czy 0,30.
Do UL też spróbuję najcieñszą z chinskich, jak bedzie mocna a gruba - to trafi do innych zastosowań.

W cenie szpulki 150m Varivasa High Grade PE najtańszego moge przetestować kilometr różnych chińskich wynalazków. Jeśli połowa z nich będzie choćby przyzwoita, i tak dobra jak kastking, to jestem bardzo, bardzo do przodu. I o kasę i o wiedzę.
  • tebe, Tom@son i eRKa lubią to

#414 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 16 grudzień 2016 - 16:10

W cenie szpulki 150m Varivasa High Grade PE najtańszego moge przetestować kilometr różnych chińskich wynalazków. Jeśli połowa z nich będzie choćby przyzwoita, i tak dobra jak kastking, to jestem bardzo, bardzo do przodu. I o kasę i o wiedzę.

Przetestuj wiele kilometrów. Tylko najlepiej nie na rybach aby ich za często z kolczykami nie zostawić.

Potrzeba też czasu na porządne testy a nie zachwyty po miesiącu użytkowania.  

Wiedzy za dużo z tego nie będzie moim zdaniem. Zakładam że powtarzalność jest mniejsza niż w markowych wyrobach. Czyli sprawdzisz że jest OK , napalisz się a następna partia może być do d... .

• przemo_w lubi to

#415 OFFLINE   pursuit

pursuit

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 202 postów

Napisano 16 grudzień 2016 - 16:49

Ja ostatnio kupiłem od kolegi kastkinga super power braid 25lb/11,4kg/0,22mm 

a więc w porównaniu do p-line 0,23 znacznie grubsza

jeśli chodzi o wytrzymałość to na 20 odcinków(ok 1m) podniosła najmniej 9,5 kg ( wyjściowo startowałem z 11kg ujmując  po 0,5 kg , na dwóch odcinkach podniosła 10 kg)

wynik wytrzymałości jest zadowalający , jeśli chodzi o przecierki etc coś więcej można powiedzieć dopiero po całym sezonie używania a nie po miesiącu

pzdr 

• godski lubi to

#416 OFFLINE   nalewator

nalewator

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów
  • LokalizacjaGóry Sowie

Napisano 16 grudzień 2016 - 17:08

Dlatego się nie wypowiadam narazie na temat KK. Zakupiłem 2 różne średnice (10LB i15LB) i opinię wyrażę najwcześniej pod koniec sezonu 2017 wcześniej nie ma sensu .

• cristovo i przemo_w lubią to

#417 OFFLINE   raist

raist

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 68 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz

Napisano 16 grudzień 2016 - 21:54

2 lata lowie na pletki z ali i sa ok 😀 a sporo tych godzin nad woda spedzam tydodniowo 😀 wszystkie moje rekordy powyciagalem na te pletki 😀

#418 OFFLINE   pursuit

pursuit

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 202 postów

Napisano 16 grudzień 2016 - 22:25

A ja tak czuje że i tak te pletki będą lepsze od 90% dostępnych w krajowych sklepach 

Przykład kupiłem 2 lata temu pp jak mnie pamięć nie myli 0,36 i wytrzymywała ledwo 7 kg puszczając na linii a nie na węźle 

Po testach zawitałem do jednego z większych sklepów w mojej okolicy ( w którym kupiłem ) właściciel zwrócił kase i przeprosił - czyli stanął na wysokości zadania

Od tego czasu zacząłem używać tylko plecionek z usa i jestem 100% zadowolony

Resumując to że jest tanie nie znaczy że jest złe ( kupiłem kiedyś z forum robinsona marshala używanego z 11 łożyskami ,których nie czuć i tyrałem przez parę lat aż zaczął chodzić jak betoniarka - młynek nowy za mniej jak 300 czyli w cenie stelli trochę by ich było

więc nie używając czegoś chińskiego lub twierdząc że chiny to ble ble jesteśmy w błędzie - mam finnora offshora 5500 i tyram na sumach piach nie piach i jakoś chodzi tak jak go kupiłem a to przecież chiny a nie JDM

Tyle chciałem dodać w temacie 

Kończe offa

pzdr

• eRKa lubi to

#419 OFFLINE   smasher

smasher

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 197 postów
  • LokalizacjaRegensburg/Bawaria

Napisano 16 grudzień 2016 - 23:05

Witam,

używał ktoś z was te woblery z aliexpress 10 za 8,40$

Załączony plik  HTB1S3FOLXXXXXaNXFXXq6xXFXXXM.jpg   64,7 KB   21 Ilość pobrań

#420 OFFLINE   Tom@son

Tom@son

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 415 postów
  • Lokalizacja麻疹の近くの町

Napisano 16 grudzień 2016 - 23:15

Przyznam, że też miałem możliwość przetestowania kilku tych  chińskich plecionek i tak patrząc na stosunek cena = jakość, to aż tak wielkiej tragedii nie ma.

Kolega kiedyś kupił kilka szpulek i troche potestowaliśmy tego, tylko teraz nie jestem w stanie przypomnieć sobie jakie to były konkretnie modele i grubośći.

Tylko nieraz taka pletka potrafiła sobie strzelić w najmniej odpowiednim momencie i mając to już gdzieś z tyłu głowy, to jednak używam markowych linek, bo na Odrze trafiają się od czasu do czasu okazy i nie chciałbym, aby taki odpłynął mi z wabikiem w pysku.

Ale jak ktoś lubi większe ryzyko i szkoda mu kasy na markowe, to i może tym połowić.

Inny znowu szybko się zrazi i już nie bedzie chciał na nie nawet patrzeć.

Rolka rolce nie jest równa i trafiają się różne partie.

Podsumowując.

Tanim kijem i tanim kołowrotkiem też da się połowić, a wszystko zależy od tego czego łowiący wymaga od sprzętu i czym się kieruje kompletując zestawy.

Użytkownik Tom@son edytował ten post 16 grudzień 2016 - 23:46

• godski i cristovo lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych