Kastking 10lb / 0,09mm wg opisu, jest wizualnie zdecydowanie grubszy niż Robinson Titan 0,10, i na oko dwa razy grubszy od Mikado Nihonto Octa 0,08. Tak że kupując te pletki, nalezy się sugerować mocą w lb, i raczej z grubością porównania robić do PP w tych samych mocach.
Ostatnio z ciekawosci porównałem kilka tańszych linek w sklepie:
Nanofil 0,12
Robinson Phantom 0,10
Robinson titan 0,10
Mikado Octa 0,10 i 0,08
Dragon maxima clear 0,08.
Kamatsu techron 0,04.
Najcieńszy z wymienionych był Dragon, potem Nanofil, Mikado octa i Techron - ta sama grubość na oko i w dotyku, Robinsony grubsze, podobne do siebie ale tańszy Titan cieńszy i bardziej płaski.
Podawana grubość pletki jest jakąś ściemą. Akurat Nanofila można łatwo porównać do zwykłej żyłki, i tu użyłem Trabucco Competition 0,12 , przyponówki jaką kupiłem do muchy. I Nanofil jest zdecydowanie grubszy. Najwiekszym zaskoczeniem był Techron.
Wiem, że wątek o pletkach z Alli, ale te w/w też w większości pochodzą z Chin.
Żeby było jeszcze ciekawiej, to Mikado Octa 0,08 i 0,10 wyglądają jak zupełnie inne linki, a obie szpulki byly z tej samej partii. 0,10 płaska, 0,08 okrągła. Różnica grubości naprawdę znaczna i zdecydowanie wieksza niż 0,02mm.
Odpowiadając koledze czy Japonia chce być drugą Polandią: wiele lat temu prezydent nam obiecał, że będziemy drugą Japonią...
Użytkownik etherni edytował ten post 16 grudzień 2016 - 05:55