Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Plecionki z Chin

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1272 odpowiedzi w tym temacie

#421 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 17 grudzień 2016 - 00:02

Dla mnie linka to element szczególny . Tylko ona w tym samym czasie ma kontakt z przynętą/przyponem , przelotkami , kołowrotkiem (szpula/rolka) i do tego wszystkiego jest w tym czasie w wodzie .Często nie widzimy z czym ma kontakt ( wodne przeszkody , roślinność itd ... ) Niby kawałek sznurka . 99 razy będzie ok , raz weźmie ryba życia i strzeli , drugiej szansy może już nie być . Dla świętego spokoju wolę dopłacić

Zresztą za 40 kilka złotych mamy markową P-Line , choćby dla zasady wolę kupić coś z tradycjami

Użytkownik Szymon82 edytował ten post 17 grudzień 2016 - 00:05

• godski lubi to

#422 OFFLINE   Maciek.

Maciek.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1018 postów

Napisano 17 grudzień 2016 - 00:53

Zgadzam się Szymon. Markowa linka to nie przecież nie tylko Varivas, czy inne topy topów po 200-300 zł za szpulę (to na marginesie uważam za przegięcie w drugą stronę). Ostatnie dwa sezony łowiłem na p-line i power pro od Pawła Psulka. Linki wychodzą około 40-50 zł za 100 metrów i spokojnie wystarczają na 2-3 sezony mojego łowienia (głównie weekendy i czasem coś dłuższego w tygodniu). Linki nie zawiodły mnie ani razu. A odnośnie kosztów - przecież to są grosze w porównaniu do tego co wydajemy na przynęty, dojazdy na łowisko, opłaty, nie mówiąc już o konkretnym sprzęcie jak łodzie, silniki, akumulatory, wędki i kołowrotki. Czy rozsądny wędkarz będzie w tej sytuacji szukał oszczędności na poziomie kilkunastu czy kilkudziesięciu złotych, ryzykując utratę pięknej ryby, czy puszczanie nawet mniejszej z przynętą w pysku? I nie chodzi mi tu o zasadę, że co drogie to dobre, bo życie uczy, że to nie zawsze się sprawdza. Za zasadne uważam natomiast używanie tego co sprawdzone i dostępne w rozsądnym stosunku jakości do ceny. Może błądze, ale dla mnie testowanie plecionki na szpulce 300m za kilka dolarów to ryzyko na poziomie łowienia szczupaków bez przyponu. A to porównałbym do ciśnięcia mczwórką po niemieckim autobahnie na dębicach z indeksem prędkości 180 km/h i trzymaniem kciuków za to żeby wytrzymały. Widziałem kilka testów tych plecionek, o których tu mowa, w internecie i wyniki są takie, że generalnie mają znacznie grubsze przekroje i niższą wytrzymałość niż podaje producent.  

#423 OFFLINE   Janusz Wałaszewski

Janusz Wałaszewski

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 4473 postów
  • LokalizacjaGrzybowo - Kołobrzeg

Napisano 17 grudzień 2016 - 00:59

Tak trochę z innej beczki, równie dużo negatywnych i podobnych w argumentacji opinii zbierały produkty JDM tuż po wojnie. 

Taka ciekawostka z rynku jednośladów, nie wielu pewnie słyszało. Otóż w latach '50 Japończycy zwrócili się do czeskiej Jawy z prośbą o sprzedaż licencji, odpowiedź była oczywiście odmowna. Po trzech miesiącach do Tyńca dotarły trzy skrzynie z Japonii, w każdej była Jawa 250 Ogar, różniły się od czeskiej (wtedy jeszcze czechosłowackiej) tym,m że na każdej części był napis "Made in Japan". Od tamtego czasu upłynęło wiele wody w rzekach, gdzie teraz są japońskie jednoślady a gdzie czeskie  ;)

Bardzo podobnie będzie z produktami "Made in China" już teraz wiele ich produktów nie ustępuje japońskim (vide pociągi). Ceny też się wyrównają  :P

#424 OFFLINE   etherni

etherni

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1848 postów
  • LokalizacjaWschód
  • Imię:Sławek

Napisano 17 grudzień 2016 - 01:11

Jeszcze w latach 70/80' Yamaha chciała spółki z... WSK. Świat się zmienia, a na Azjatów zawsze patrzyłem z podziwem.
Jak ABU przenosiło fabrykę do Japonii to była żałoba że jakość spadnie :)

Do chińskich linek podchodzę z dystansem, ale z kolei dla mnie PP jest nie do przyjęcia. Miałem i nigdy więcej. Momoi i Dragon/Toray też testowałem. Bez zachwytu. Więc gdzie mam tą pewność? Jak kupię JDM za 200? Ok, pod warunkiem że ktos mi da gwarancję że będę zadowolony.

#425 OFFLINE   cristovo

cristovo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1498 postów

Napisano 17 grudzień 2016 - 01:30

Jeżeli PP jest dla Ciebie nie do przyjęcia, to istnieje duże ryzyko, że z tych japońskich będziesz zadowolony :D U mnie do dziś gdzieś w pudle leży 10 funtowy Stren Sonic, zdjęty niby na chwilę, żeby miejsce zrobić Duelowi Hardcore...no nie wierzyłem początkowo w tę linkę, za cienka, za żółta, za delikatna. Niestety, wsiąkłem. Teraz tylko takie, pomimo wszystkich "paskudnych" wad, a kilka ich przecież jest. 

Użytkownik cristovo edytował ten post 17 grudzień 2016 - 01:44

#426 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

No comment - subjective opinion only

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3753 postów
  • LokalizacjaŁódź (łowiska O/Sieradz, O/Piotrków).
  • Imię:Aleksander
  • Nazwisko:senatorskie

Napisano 17 grudzień 2016 - 09:00

(...). Dla świętego spokoju wolę dopłacić (...)

... za etykietkę... ;)

• eRKa lubi to

#427 OFFLINE   raist

raist

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 68 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz

Napisano 17 grudzień 2016 - 09:12

Tak sobie mysle ze wszystko sie zmieni wtedy kiedy np kastking zostanie sponsorem jakiejs duzej imprezy wedkarskiej. I wtedy nagle wszyscy powiedza ze jednak to dobre plecionki 😀 a predzej czy pozniej pewnie tak sie stanie. Wtedy podniosa ceny swoich produktow dokladnie nic w nich nie zmieniajac a wedkarska brac za pare lat bedzie sie zachwycac nad ich jakoscia nie pamietajac ze pare lat wczesniej tak bardzo krytykowala ich produkty😉
  • David77 i Alexspin lubią to

#428 OFFLINE   Negra

Negra

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3377 postów
  • LokalizacjaNiebo

Napisano 17 grudzień 2016 - 09:37

A za nastepnych kilka lat obniza jakosc i dzisiejszi przeciwnicy stwierdza "kazdemu moze zdarzyc sie cos wadliwego, nie skreslajmy...." :)

• Alexspin lubi to

#429 OFFLINE   seba666

seba666

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 258 postów
  • LokalizacjaStalowa Wola

Napisano 17 grudzień 2016 - 10:13

Gdzie mozna kupic ta peletke tylko zielona?
Tak na szybkiego,chetnie ja przetestuje.

#430 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 17 grudzień 2016 - 10:33

... za etykietkę... ;)

Alex , Ty jako osoba , która testowała wszystkie tanie linki, obłowiła P-Line i inne jesteś autorytetem , z którym nie będę wchodził w dyskusję.
Nachodzi mi porównanie z perfumami oryginalnymi i podrobionymi.Bardzo wiele osób nie widzi różnicy.Co mogę powiedzieć , zazdroszczę :)

Użytkownik Szymon82 edytował ten post 17 grudzień 2016 - 10:39

#431 OFFLINE   Negra

Negra

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3377 postów
  • LokalizacjaNiebo

Napisano 17 grudzień 2016 - 10:58

Ciulowe porównanie, może inaczej, kupujesz Mercedesa dostajesz silnik Reno
  • Alexspin lubi to

#432 OFFLINE   Tom@son

Tom@son

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 415 postów
  • Lokalizacja麻疹の近くの町

Napisano 17 grudzień 2016 - 11:35

Jest też sporo zaczepów i kiepska linka może zawodzić i sporo przynęt zostanie w wodzie.
Jak się łowi tanimi wabikami, to jeszcze tak nie ściska w gardle jak taki wabik zostanie w wodzie, gorzej jak się zakłada droższe przynęty i kiepskiej jakości linka zawiedzie.
Zazwyczaj po stracie jednej lub kilku takich droższych, plecionka, która strzela kiedy chce i jak chce ląduje szybko w koszu i nie ma zmiłuj.
Także bedzie to tylko takie pozorne zaoszczędzenie kasy.

#433 OFFLINE   seba666

seba666

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 258 postów
  • LokalizacjaStalowa Wola

Napisano 17 grudzień 2016 - 11:42

Panowie tyle postow i jak ta linka kastking?
Mozna ja polecic?

#434 OFFLINE   Negra

Negra

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3377 postów
  • LokalizacjaNiebo

Napisano 17 grudzień 2016 - 11:45

No co ty polecić? Przecież jest tania i z Chin, chyba że lowisz na tanie przynęty i używasz nieorginalnych perfum. :) ludzie ja już kończę bo się skończę :)

#435 OFFLINE   raist

raist

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 68 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz

Napisano 17 grudzień 2016 - 16:01

Ja lowie glownie na te

500M MODERN FISHING Brand Super Strong Multifilament PE braided fishing line 4 strands braided wires 8 10 20 30 40 60 80 90LB
http://www.aliexpres...2492010669.html
(from AliExpress Android)

Kolor orange, yellow, dark green.
Rozmiar 1.0 - tak bynajmniej opisane.
Plus ta 8 splotowa :

2016 New Arrival Material From Japan AGEPOCH 300M 8 Strand 6-300LB Fishing Line Braided Multifilament Fishing Line Red
http://www.aliexpres...2694761693.html

Opisana jako 0.5

2016 New Arrival Material From Japan AGEPOCH 300M 8 Strand 6-300LB Fishing Line Braided Multifilament Fishing Line Red
http://www.aliexpres...2694761693.html

Jestem zadowolony.
Pzdr

#436 OFFLINE   strary

strary

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1980 postów

Napisano 17 grudzień 2016 - 18:09

Dzisiaj nawinąłem Kastkinga 10LB/4,55 KG/0.09 MM  (pisownia oryginalna ze szpulki).

137m zapełniło szpulę wielkości Shimano 2500/3000 do oporu :blink: . Jak na te parametry to strrrrasznie przegrubiona. Plecionka taka "lejąca się" ciężka, sznurkowata. Bardzo dobre własności rzutowe mimo, że splot raczej gruby i głośna na przelotkach.

Za 24 zyla tu na forum kupiłem i nie martwi mnie, że tak tanio :P

#437 OFFLINE   Fossegrim

Fossegrim

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 298 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Dominik

Napisano 17 grudzień 2016 - 18:13

No co ty polecić? Przecież jest tania i z Chin, chyba że lowisz na tanie przynęty i używasz nieorginalnych perfum. :) ludzie ja już kończę bo się skończę :)

Jeszcze brakuje, że jesteś wyborcą... (w miejsce kropek każdy może wpisać co chce) :)

Prawdziwy wędkarz, ale taki prawdziwy, z prawdziwą pasją, nie z jakąś taką pseudo- taką najprawdziwszą z prawdziwych, to musi używać tych japońskich. Bo jak nie używa to ignorant, a nie pasjonat. I obowiązkowo musi mieć kij z pracowni. I stellę. Bez stelli to nie wędkarz... Coś pominąłem?

• eRKa i Alexspin lubią to

#438 OFFLINE   coloumb

coloumb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 670 postów

Napisano 17 grudzień 2016 - 18:54

Chyba tylko to, ze nic nie zrozumiales 😏

#439 OFFLINE   eRKa

eRKa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2601 postów
  • Lokalizacjacentralna Polska
  • Imię:Romek
  • Nazwisko:K

Napisano 17 grudzień 2016 - 19:05

Szkoda,że nie ma przycisku - nie lubię tego.

• coloumb i Alexspin lubią to

#440 OFFLINE   raist

raist

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 68 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz

Napisano 17 grudzień 2016 - 19:37

I co tam Coloumb? Pozamawiales plecionki ktore Ci polecalem?? I linki podalem??

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych