Michale (@Taps),
zapewne większość forowiczów Jerkbait ma świadomość, że Dragon ma własną pracownię RB,
ponieważ od lat jest taki przekaz, że kije z serii HM są uzbrajane w Polsce i można je dostosować do wymogów klienta.
Myślę, że budowanie wędzisk na blankach innych niż własne (robione dla Dragona), to działalność śladowa i zarezerwowana raczej dla „znajomych królika” – jeśli się mylę sprostujesz.
Sama pracownia pokazana na filmie nie różni się od innych pracowni RB.
Co do estetyki wykonania HM są ładne nie ma się o co czepiać, znam pracownie tworzące na podobnym poziomie, ale również takie, z których wychodzą kije wykonane lepiej.
Moje doświadczenia z blankami, pewnie nie tak bogate jak Twoje są jednak odmienne.
W odróżnieniu do Daniela (@Guzu) miałem wiele i jeszcze mam 3 Dragony.
Trochę też ich rozbrajałem i uzbrajałem ponownie, trochę złamanych przerobiłem na wklejki.
Trafiają się lepsze i gorsze, ale w mojej ocenie jest to jednak chińska masówka.
Produktów amerykańskich (Talon, St. Croix, Lamiglas) widziałem mniej, ale te z którymi miałem styczność
były naprawdę świetnie wykonane (grubość ścianki, ugięcie, lakier).
Być może tak trafiałem ale np. wszystkie Lamiglasy były wręcz idealne (tu powinny wypowiedzieć się pracownie bo oglądają zupełnie inne ilości towaru).
Zaliczony przez Ciebie do chrustu Batson (ten chiński), w mojej ocenie też ma bardzo dobrze wykonane blanki,
być może w tej samej fabryce co Dragon, ale kontrolę jakości mają wyraźnie lepszą.
Przyznam również że bardzo podobają mi się produkty z Fishing Art.
Jerkbait to forum koleżeńske, pozwala nam wymieniać swoje doświadczenia również nt. sprzętu.
Ty podkreślasz, że nie jesteś już związany z Dragonem, ale Twój pierwszy post w wątku jest dla mnie reklamą firmy.
Z pozdrowieniami,
Andrzej.