#101 OFFLINE
Napisano 21 styczeń 2012 - 09:51
podstawowe niebezpieczenstwo jest takie , że jak coś będzie do oclenia to się z powodu kosztów w gacie posracie.
Standardowo mają za składanie takich papierków w waszym imieniu coś koło 150 zł. Wiec życzę powodzenia z kosztami.
PS> Jako ze na tym przycinają to robią wszystko żeby to cło i wat zostało dowalone.
#102 OFFLINE
Napisano 21 styczeń 2012 - 11:01
#103 OFFLINE
Napisano 25 styczeń 2012 - 23:59
Gdyby brak deklaracji nie był problemem, to nie słaliby do Ciebie pisma. Poza tym nie można nadawać paczek międzynarodowych bez takiej deklaracji (chyba że wewnątrz UE)
#104 OFFLINE
Napisano 26 styczeń 2012 - 00:30
#105 OFFLINE
Napisano 26 styczeń 2012 - 01:06
Z tą deklaracją, to chodziło mi o coś innego, ale nie chcę tu o tym pisać . Natomiast ciekawi mnie coś innego. Co to znaczy, że urząd celny mieści się w siedzibie firmy? Chyba nie rozumiem działania takiego pośrednictwa, albo jest to coś innego niż np. niektóre firmy pośredniczące wysyłające np. z JP. Kiedy pośrednik wysłał z zagranicy do mnie paczkę, to jest ona przechwytywana przez moją lokalną placówkę celną i to z nią dopełniam wszelkich formalności. Jeśli w tym przypadku jest inaczej to proszę o wyjaśnienie.
Nie, paczka jest clona w miejscu przylotu/przypłynięcia. Firma to robiąca ma prawo pobierać opłatę za taka usługę.
#106 OFFLINE
Napisano 26 styczeń 2012 - 01:19
#107 OFFLINE
Napisano 26 styczeń 2012 - 01:28
Paczka jest nadawana do ciebie ale po przylocie/przypłynięciu idzie do firmy w PL zajmującej się cłem i dostawą ( firma kurierska, poczta). Generalnie przewożenie nieoclonych towarów z jednego miejsca na drugie bądź nawet innego kraju jest jak najbardziej możliwe dla firm logistycznych aczkolwiek wymaga sporo roboty papierkowej zaś miejscem docelowym nie może być klient zanim nie nastąpi odprawa celna. Są jeszcze od tego wyjątki ale nie będą dotyczyły małych gabarytowo paczek.
Generalnie od jakiegoś czasu jest tendencja u kurierów aby jak tylko możliwe doliczyć najmniejsze nawet cło plus pobrać pieniądze za usługę ( miałem przypadki gdzie pierwsze wynosiło 2-5 funtów zaś koszt oclenia 12-15.
#108 OFFLINE
Napisano 26 styczeń 2012 - 01:41
#109 OFFLINE
Napisano 26 styczeń 2012 - 08:06
Działa to trochę inaczej. Gdy np. EMS wysyła określoną partię towaru ( paczek) do Polski ich partner dostaje dokument upoważniający do odebrania i oclenia ( z ang Bill of Lading ). Teoretycznie mógł byś go dostać sam i zakładając ze załatwisz wszystkie formalności ominąć pośrednika ale w praktyce nie jest to możliwe.
Polecam sprawdzić jaka firma będzie się tym zajmowała, jakie ma opłaty i jeśli jest taka możliwość porównać wszystkie opcje wysyłki ( z US wbrew pozorom najlepszy jest 1st class international idący przez pocztę zamiast priority, którym się zajmują kurierzy). Zaś do samych wartości celnych to problem jest w momencie gdy sami nalegamy na określoną wartość i mamy wymianę mailowa ze sprzedającym. Raz tak dostałem po kieszeni kilkaset funciakow bo paczka zaginęła. W momencie gdy automatycznie robi to sprzedawca a jest ich wbrew pozorom sporo jesteśmy jakoś kryci i możemy się domagać pełnego zwrotu.
#110 OFFLINE
Napisano 26 styczeń 2012 - 08:21
No bo jest tak jak piszesz. Paczka ląduje (najczęściej) w wawie, jest odchaczona na cle,i dostaje tam pieczątke. Jeśli to poszło przez USPS, to dalej idzie pocztą PL i trafia do mojego lokalnego urzędu celnego i tu załatwiam formalności.
Pierwsze słyszę, czyżby się coś zmieniło, bo od dawna nie przesyłałem pocztą? Zawsze odprawa była w Wa-wie i później wysyłka do odbiorcy. Wydaje mi się, że żeby było tak jak piszesz trzeba przejść całą procedurę tranzytu (nazywa się to procedura T2).
#111 OFFLINE
Napisano 26 styczeń 2012 - 10:53
#112 OFFLINE
Napisano 26 styczeń 2012 - 10:57
#113 ONLINE
Napisano 26 styczeń 2012 - 12:09
#114 OFFLINE
Napisano 26 styczeń 2012 - 16:49
czyli?Panowie , mamy krajowego dystrybutora sieci Mudhole W czym więc problem ??
#115 ONLINE
#116 OFFLINE
Napisano 26 styczeń 2012 - 18:05
Jak by tu powiedzieć. Byłem w tym straganiku i nie wiele tam jest.
#117 OFFLINE
Napisano 26 styczeń 2012 - 20:00
kumpel u nich ostatnio był zrobić zakupy, wyszedł mocno zdegustowany
kwiat
#118 OFFLINE
Napisano 27 styczeń 2012 - 07:54
Na jakiekolwiek pytanie dot. produktów z Mud Hole padały odpowiedzi - nie wiem, nie ma, może przy jakim zamówieniu, a wogóle to ja nie znajduję zastosowania takich przelotek w spinningu.
No i ok., ale rodbuilding nie kończy się na spinningu, czyba?
W ofercie mają przelotki nr 40, pytałem - od paru lat nie sprowadzali i nie będą, bo kto to kupi, a trzeba 50 szt. itd., itd.
Ogólnie nie podoba mi się podejście do nas, domorosłych wędkoskładaczy.
Jeśli tylko ośmielisz się wykroczyć poza ramy przez nich wytyczone, to zaraz dostajesz reprymendę, kto tak zbroi?! - statnio usłyszałem.
pozdr.
#119 OFFLINE
Napisano 10 luty 2012 - 23:23
Pròbowal ktos kupic od nich blanki?Acidrod wysyła tylko Express Mail International. Rozmowa zaczyna się od ok. 30$
Blanki UPS ...
Jaka jest cena przesylki rury?
Przymierzam sie do jednoskladu 6 stòp i nie wiem co myslec. Wyslalem zapytanie ale nie ma emali zwrotnej.
#120 OFFLINE
Napisano 11 luty 2012 - 07:29
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: rodbuilding, sklepy
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
KanonNapisany przez Sławek Oppeln Bronikowski , 05 lut 2023 rodbuilding |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Naprawy, przeróbki i budowa wędeczekNapisany przez panpawel85 , 21 lis 2018 rodbuilding, wrapping, przebudowa i 1 więcej |
|
|
||
|
Hand made →
Ogłoszenia administracyjne - dział RBNapisany przez Del Toro , 11 gru 2017 rodbuilding |
|
|
|
|
TECH
Hand made →
SPIS TREŚCI DZIAŁU - tematy techniczne / blanki / inne tematy RBNapisany przez Del Toro , 07 gru 2017 rodbuilding |
|
|
|
TECH
Hand made →
Pytania początkującego rodbuilderaNapisany przez Suchy498 , 07 lip 2008 tech-rb, rodbuilding |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych