Arturze a jakbym sobie takiego TR76 Super Shore M zawinszował, to nada się na standardowe (sandaczowe) 7-21g + guma?
Miałeś styczność z tymi blankami? W sumie tylko dlatego, że raczej dwuskład potrzebny byłby
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 15 styczeń 2016 - 18:20
Arturze a jakbym sobie takiego TR76 Super Shore M zawinszował, to nada się na standardowe (sandaczowe) 7-21g + guma?
Miałeś styczność z tymi blankami? W sumie tylko dlatego, że raczej dwuskład potrzebny byłby
Napisano 15 styczeń 2016 - 18:42
Niestety Waldek tego Matagi jeszcze nie miałem w rękach ale mam już jakieś pojęcie jak blanki Matagi pracują .Są lekkie ,szczytowe ,szybkie ,więc do klasycznego opadu jak i DSa jak najbardziej będą się nadawały .Sam nie miałbym problemu aby zaryzykować bo wiem że ryzyko byłoby znikome ,ale zdajmy się na forumowiczów którzy są dumnymi posiadaczami tych kijaszków zrobionych na blanku TR76 Super Shore M może opiszą doznania i możliwości kija pod sandacza.
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 15 styczeń 2016 - 18:43
Napisano 15 styczeń 2016 - 18:51
Trop jak najbardziej dobry ale o oczko wyżej TX-715H-C będzie w sam raz lub jak już pisałem TX-765H-C
Artur tylko że ten kijek nie spełnia moich kryteriów
Użytkownik jac72 edytował ten post 15 styczeń 2016 - 18:52
Napisano 15 styczeń 2016 - 19:10
moge polecić NFC MB 664 do opisanego zakresu przynęt, mam tez Borona 6610 , niby do 15g ale jak to boron daje rade wiecej i taj na ok. 35/40g sie konczy
Napisano 15 styczeń 2016 - 19:15
moge polecić NFC MB 664 do opisanego zakresu przynęt, mam tez Borona 6610 , niby do 15g ale jak to boron daje rade wiecej i taj na ok. 35/40g sie konczy
Tym boronem 10lb rzucasz 40g? Grubo
Napisano 15 styczeń 2016 - 19:20
Tym boronem 10lb rzucasz 40g? Grubo
sporadycznie ale zdarzyło się
Napisano 15 styczeń 2016 - 19:23
sporadycznie ale zdarzyło się
Swoja 15lb nie mialem okazji rzucac wiecej niz 35g
Napisano 15 styczeń 2016 - 19:27
Swoja 15lb nie mialem okazji rzucac wiecej niz 35g
brat 15lb rzucał 60g
Napisano 15 styczeń 2016 - 19:45
brat 15lb rzucał 60g
No to grubo Moze kiedys poprobuje 50g+ ale w wertykalu
Napisano 07 luty 2016 - 14:41
Odgrzebuję temat. Na tegoroczny sezon mam zamiar sprawić sobie kijek na sandacze o następujących parametrach. Moc 14-17 funtów, długość 7 stóp plus ewentualnie kilka cali, tzn. coś między 2,13m a 2,35m, raczej dwuskład. Powinien pozwolić na łowienie w opadzie główkami 21-25g plus gumy typu Relax Kingshad, Relax Ohio 4", Keitech Easy Shiner ''5, ZMAN Grass KickerZ.
Jest jeszcze jedno istotne dla mnie wymaganie. Podstawowe przeznaczenie to sandacz, ale blank powinien pozwalać na skuteczny hol częstego okoniowego przyłowu. W moich okolicach jest tak, że sandacze i okonie często żerują na tych samych głębokościach i stanowiskach i biorą na te same przynęty. Kij powinien więc być skutecznym narzędziem na oba te gatunki.
Podobne pytanie zadałem jakiś czas temu w wątku o poppingach MHX, ale stwierdziłem, że zdecyduję się raczej na kij o bardziej równomiernym ugięciu. Zapytałem również kilka osób na priv m.in. o blanki Hers czy wymieniony we wcześniejszym poście Phenix MBX 2.36 17lb. Ale ich użytkownicy odradzali je, jako typowe sandaczowe "szpady", od których okonie będą się "odbijać".
Zastanawiam się więc, jaki blank wybrać do moich celów. Może Phenix M1, może któryś z blanków Blaas o niezbyt wysokim module, albo jeszcze coś innego?
Oczywiście zapytam w kilku pracowniach, m.in. w Rodmasie czy w Fishing Art, ale wpierw pozwolę sobie zasięgnąć opinii użytkowników forum.
Dodam jeszcze, że piszę o okoniach 25-35 cm. Zaś jeśli chodzi o wagę przynęt, w razie konieczności mogę się ograniczyć, np. wymienione przeze mnie gumy podpinałbym do ołowiu 20-21g, a jeśli główka 25g to raczej smukła guma typu Keitech EasyShiner "4.
Napisano 09 luty 2016 - 13:47
Przejzyj dzial rodbuilding, jest tam duzo info na ten temat. Dwa, pewnie szybciej dostalbys odpowiedz
Napisano 09 luty 2016 - 15:48
No właśnie od wielu dni przeglądam forum pod kątem znalezienia blanku dla moich celów. Korzystam z wyszukiwarki, zaglądam też do działu Rodbuilding, również do poszczególnych wątków autorskich. Tematów w stylu "kijek na sandacza" czy "blank na sandacza" jest multum, to jeden z motywów przewodnich forum ale niewiele znalazłem, jeśli chodzi o konfigurację "blank na sandacza jako skuteczne narzędzie w przyłowie okoniowym". Jedynie kilka pojedynczych wypowiedzi w poszczególnych wątkach. Temat faktycznie bardziej pasuje do działu Rodbuilding, ale jak pokazuje wyszukiwarka i na co zwróciłem uwagę pisząc swoją prośbę o opinię, większość tego typu wątków jest w dziale Spinning. Nie chcąc zakładać kolejnego n...-tego już tematu "kijek na sandacza" podczepiłem się pod jeden z już istniejących.
Napisano 09 luty 2016 - 17:58
Dla mnie takim blankiem jest NFC MB704 szybki,ale glebiej pracujacy niz typowe sandaczowe koleczki. Przy moim lowieniu komfort do 22g i 4 guma. Piekna praca pod ryba, no i okoni tez nie gubi
Napisano 09 luty 2016 - 18:08
moim zdaniem ciężko będzie znaleźć złoty środek by pogodzić blank sandaczowy z blankiem okoniowym. Poszedłbym drogą w ukręceniu jednak 2 kijków porządnego phenixa i jakiegoś budżetowego mhx, no ale mamy tu zacnych majstrów co nie jeden kij ukręcili może jednak coś się znajdzie.
Napisano 09 luty 2016 - 19:06
To bardzo cieżki temat, jedyny kij jaki miałem a który by to wszystko całkiem dobrze ogarnąłi pogodził jest Avid 2,9 do 21g. Wiem, ze szukasz raczej króciaka ale to jedyny trop jaki mogę podać. Może tu coś podpowiedzą, zadaj pytanie w temacie o blankach st.croix.
Napisano 09 luty 2016 - 19:13
Wystarczy czasem uwolnić się od plecionkowego dogmatu, a wszystkie nieomal blanki stają się z mety okoniowe..
Napisano 09 luty 2016 - 19:27
Wystarczy czasem uwolnić się od "terenowego" dogmatu, a wszystkie nieomal samochody stają się z mety terenowe...
Wystarczy czasem uwolnić się od "muchowego" dogmatu, a wszystkie nieomal blanki stają się z mety muchowe...
Wystarczy czasem uwolnić się od "podlodowego" dogmatu, a wszystkie nieomal wędki stają się z mety podlodowe...
Wystarczy czasem uwolnić się od "spiningowego" dogmatu, a wszystkie nieomal wędki stają się z mety spiningowe...
Wystarczy czasem uwolnić się od "karpiowego" dogmatu, a wszystkie nieomal blanki stają się z mety karpiówkami...
Oj Sławek, Sławek
Użytkownik FidoAngel edytował ten post 09 luty 2016 - 19:32
Napisano 09 luty 2016 - 19:33
Moim zdaniem albo sandaczówka albo okoniówka, bo kompromisu tu się nie znajdzie.
Napisano 09 luty 2016 - 19:59
Napisano 09 luty 2016 - 20:01
Moim zdaniem albo sandaczówka albo okoniówka, bo kompromisu tu się nie znajdzie.
Moim zdaniem, jedno nie wyklucza drugiego. To bardziej kwestia ciężaru i rozmiaru przynęty.
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
MJ Rod BlanksNapisany przez bartosz311287 , 26 paź 2021 blank, mjrodblanks |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank do morskiej wędki typu stickbait - prośba o pomocNapisany przez Such a Jerk... , 31 paź 2020 blank, pomoc, morski blank |
|
|
||
TECH
Hand made →
Sandaczowa wklejka - jak zbudować?Napisany przez zandermafija*SpinnigistaWT , 11 lut 2020 sandacz, wklejka, tech-rb |
|
|
||
Hand made →
Blanki karpiowe TAC z takle24.de.Napisany przez MarcinZ , 05 paź 2019 blank, karp, tac |
|
|
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych