#41 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2011 - 21:22
jezeli linka osiagnie spod czesci blanku przed przejsciem do nastepnej czesci to nie bedzie obracac blanku . innymi slowy 3 przelotki powinny byc na tej samej czesci blanku - 1 na gorze 0 stopni, druga z boku (90 stopni) trzecia na dole (180 stopni).
Na tym blanku o dlugosci 6'2'' on mysli ze 7 przelotek. On sprawdzil in nie ma problemu puscic 3 przelotek na drugiej (srodkowej) czesci blanku, pierwsza czesc blanku bedzie bez przelotek.
do przelotek bedzie kilka opcji jedynie sic na szczycie bedzie w innym kolorze. Alconity sa czarne a sic gunsmoke color. albo alconity srebrny kolor a sic na szczycie tytanowy.
Dlatego ze blank jest ciezszy on sugeruje dwustopkowe przelotki.
On poleca:
12,10,8,6,6,6,6 and a 8-8 top
jezeli chce zeby szczytowa przelotka byla takiej samej wielkosci:
12,10,8,8,8,8,8 and a 8-8 top
Fuji przelotki model : BMNAG albo MNAG.
Do lzejszych blankow
Co Wy o tym myslicie?
Pozdrawiam
#42 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2011 - 14:20
Moze mi ktos sensownie wytlumaczyc jaki sens ma spirala do jerkowki? Rozumiem, ze bylo to sprawdzane na lzejszych kijach, zwiekszala sie dynamika i odleglosci. Z tym nie zamierzam polemizowac.
Jak ma sie to do mocnych wedek na szczupaki? Jerkami rzuca sie i tak krocej niz pozwala na to zestaw. Ruchy wedziskiem sa do siebie i to zawsze powodowalo, ze castingiem lowilo mi sie lepiej.
Bujo
#43 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2011 - 23:24
Nie moge sie doczekac na namiary na ciebie . Odnosnie spiralnego zbrojenia to na amerykanskich stronach polecaja je raczej do ciezkich wedzisk. I nic tam nie ma wspominania o przewadze w odleglosci rzutu - to akurat wg amerykancow jest mniej wiecej takie same. Roznica sie zaczyna w czulosci zestawu ktory jest podobno czulszy przy spirali. Drugi czynnik to moment skrecajacy ktory dziala na blank przy holowaniu wiekszych okazow - dlatego jest stosowany przy ciezkich kijach. To jest niwelowane przez spirale. To tyle co sie dowiedzialem od amierykanskich moczykiji:) acha i od jednego z polskich rod builderow ze mozna finezyjniej (lzej ) uzbroic kij przy spirali co ma znaczenie przy akcji kija. On tez mowil o czulosci.
#44 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2011 - 11:27
http://www.rodbuildi...ary/forhan.html
co myslicie o k style przelotkach? czy beda dobre do powyzszego blanku?
#45 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2011 - 19:22
czy ten kij zamierzasz zbroic sam czy w pracowni? Z tego co wywnioskowałem, to chyba w pracowni - wiec po prostu zdaj sie na rodbuildera, niech Ci uzbroi kij i tyle.
Moim zdaniem, tak jak juz zresztą sugerowało kilka osób wcześniej, przy tym blanku waga przelotek jak również to czy bedą one rozmieszczone spiralnie czy klasycznie - nie będzie miało praktycznego znaczenia. Być może będzie miało znaczenie teoretyczne ale praktycznego, raczej nie więc - odwagi !
Pozdrawiam,
#46 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2011 - 07:51
#47 OFFLINE
Napisano 28 kwiecień 2011 - 09:04
Chyba zostane przy standardowym zbrojeniu ( w razie co zawsze mozna przezbroic ) a to sa przelotki ktore on proponuje:
7 (albo 8 ) Black Fuji K przelotek :12,10,8,8,8,8,8
Co wy na to - jakie sa wasze opinie?
#48 OFFLINE
Napisano 28 kwiecień 2011 - 09:21
Pozdrawiam
y
#49 OFFLINE
Napisano 29 kwiecień 2011 - 09:30
#50 OFFLINE
Napisano 30 kwiecień 2011 - 09:26
A zdjecia to zawsze jakas namiastka naocznosci
#51 OFFLINE
Napisano 02 maj 2011 - 23:33
#52 OFFLINE
Napisano 11 maj 2011 - 09:41
Załączone pliki
#53 OFFLINE
Napisano 26 maj 2011 - 23:16
#54 OFFLINE
Napisano 09 czerwiec 2011 - 13:26
#55 OFFLINE
Napisano 11 czerwiec 2011 - 00:40
No juz za tydzien finlandia - juz nie moge sie doczekac - ale obawiam sie ze wiekszosc czasu spedze w gonitwie za sandaczem i pstragiem - ale jerki tez bede topil
#56 OFFLINE
Napisano 12 czerwiec 2011 - 19:50
Załączone pliki
#57 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2011 - 07:16
#58 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2011 - 23:08
#59 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2011 - 10:21
#60 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2016 - 20:57
Panowie... Nie chcę tworzyć kolejnego tematu , więc odświeżam ten...Mam taki problem że próbuję uzbroić xzogę bbx 4kg pod casta ... Przelotki jakie mam to fuji tytanium torzine ( największa 10 najmniejsze 4,5) , a kij ma długość 198cm..I teraz przejdę do rzeczy ... Ni jak nie da się tego kija uzbroić pod casta tymi przelotkami żeby było ok.. Próbowałem (łącznie ze szczytową ) na 10 tradycyjnie i przy średnim obciążeniu linka ociera o blank , a przy mocnym to nawet przechodzi za... Najbardziej odpowiednio wyszło mi na 12 przelotkach z tym że mimo iż są to bardzo lekkie przelotki to wydaje mi się że kij już traci troszkę na szybkości .. Najlepiej kij sprawuje się w uzbrojeniu spiralnym na 9ciu przelotkach ( jest i szybki i dobrze się ugina ) i bym tak zbroił bo to najlepsze opcja ale.... Teraz takie moje pytanie czy spiralne zbrojenie nie skraca rzutów na plecionce? bo żyłka czy fluokarbon to wiadomo że bardziej śliskie to nie zrobią wielkiej różnicy.. Czy kręcićgo w spiral na 9 przelotkach czy tradycyjnie ale aż na 12?
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, cast, spacing
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych