Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Szwecja 2017

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1138 odpowiedzi w tym temacie

#321 OFFLINE   Dadi

Dadi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 142 postów
  • LokalizacjaKrK - NH

Napisano 21 maj 2017 - 15:04

Kilkanaście km na wschód od karlskrony jest wyspa senoren. Można tam połowić z brzegu, np. przy moście od strony stałego lądu.

To miejsce znam i trzymam jako alternatywe, ale zobaczylbym z checia cos innego - jednak bez porady sie nie obejdzie :P

#322 OFFLINE   olo86

olo86

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 714 postów
  • Lokalizacjabrzegi mazowieckich rzek..
  • Imię:Olaf

Napisano 21 maj 2017 - 16:19

Kolejna relacja ze Stora Bellen.

Wczoraj tylko kilka drobnych sztuk 50-60cm, największy 78cm.

Dziś poranna tura bez szału. Ryba siedzi blisko w trzcinach lub głęboko pod ławicami sielawy. Głównie ćwiczymy trzciny i łąki podwodne na Lilla Bellen, stamtąd udaje się wydłubać jakieś 50-60cm ale nie po to się przyjechało. Jedna 60 udało mi się dziś trafić na dużej części, przy najbliższej przesmyków wyspie. Słońce bardzo mocne, woda mocno nasloneczniona. Dziś trochę wieje.

Staram się tez trochę trolowac na najgłębszych miejscach 12-13m na małej części, tam, gdzie na echu są ładne ślady dużych ryb przy ławicach drobnicy ale bez rezultatu. Jakie obciążenia zakładać do gum 20cm do takiego łowienia? 25-30g czy ciężej?

Robert, dzięki za porady. Za wszelkie dalsze rady Bog zapłać ;)

My z @mefikiem w zeszłym roku nawet powyżej 50g zakładaliśmy, żeby na głębokim plosie przy wyspie połowić.. :)

generalnie chyba najlepsza opcja to porannie i wieczornie trzcinki (nam wybitnie pasowały te przy wylocie z małego na duże Bellen), a w ciągu dnia niestety troll wzdłuż spadów...

Co do tego trzcinowiska przy przesmyku, polecam być tam o świcie - cmokające okonie to piękny widok :)

#323 OFFLINE   womar

womar

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 269 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Wojtek

Napisano 21 maj 2017 - 16:25

Staram się tez trochę trolowac na najgłębszych miejscach 12-13m na małej części, tam, gdzie na echu są ładne ślady dużych ryb przy ławicach drobnicy ale bez rezultatu. Jakie obciążenia zakładać do gum 20cm do takiego łowienia? 25-30g czy ciężej?

Przede wszystkim obciążenie należy dostosować do głębokości, na której stoją ryby, a nie głębokości łowiska - optymalnie, żeby guma szła w minimalnie powyżej głębokości, na której stoją szczupaki. Zazwyczaj, przy głębokości łowiska o jakiej piszesz, będzie to 5-10 metrów, a wtedy 30g do duzej gumy na pewno nie wystarczy, chociaż to też zależy z jaką prędkością trollingujesz (żeby być konkretnym, protestowałbym obciążenie w okolicach 75-100g)

Przy słabym zerowaniu sprawdza się czasem trick polegający na założeniu lekkiego obciążenia i trollingu przerywanego opadem, tzn. z przerwami w których czekasz aż przynęta opadnie na dno (zakładając trolling z ręki to łatwe do wyczucia).
W zeszłym roku pierwszego dużego sielawowca trafiłem w podobnym lowisku (ale głębszym- ok 18 metrow), gdy przy trolowaniu dwoma guma mi zatrzymałem łódź i zacząłem zwijanie sprzętu. W tym czasie druga guma swobodnie opadała i w taką właśnie przyladowal szczupak...

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

#324 OFFLINE   Flame

Flame

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 339 postów
  • LokalizacjaWarszawa/Tarchomin
  • Imię:Patryk

Napisano 21 maj 2017 - 16:59

Senor

Kilkanaście km na wschód od karlskrony jest wyspa senoren. Można tam połowić z brzegu, np. przy moście od strony stałego lądu.

Senoren z brzegu to słaby wybór (mało ciekawych miejsc i sporo domów przy wodzie, które trzeba omijać). Kilka lat z rzędu ładnie połowiłem w okolicy sklepu wędkarskiego Bat&Fiske w Karlskronie. Parkujesz auto pod sklepem i od razu do dyspozycji masz ok 2 km stosunkowo urozmaiconego brzegu w kierunku wyspy Dragso. Każdego roku łowię tam po kilka godzin i szczerze polecam ;)

• Dadi lubi to

#325 OFFLINE   Piotrek Milupa

Piotrek Milupa

Moderator Emeritus

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 8449 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotrek

Napisano 21 maj 2017 - 17:34

Kolejna relacja ze Stora Bellen.

Wczoraj tylko kilka drobnych sztuk 50-60cm, największy 78cm.

Dziś poranna tura bez szału. Ryba siedzi blisko w trzcinach lub głęboko pod ławicami sielawy. Głównie ćwiczymy trzciny i łąki podwodne na Lilla Bellen, stamtąd udaje się wydłubać jakieś 50-60cm ale nie po to się przyjechało. Jedna 60 udało mi się dziś trafić na dużej części, przy najbliższej przesmyków wyspie. Słońce bardzo mocne, woda mocno nasloneczniona. Dziś trochę wieje.

Robert, dzięki za porady. Za wszelkie dalsze rady Bog zapłać ;)

Ja tam stosowałem główki nawet 50-75 g, jak byłem tam to najwięcej się działo w miejscach zaznaczonych na mapie czerwoną linią, tak gdzie postawiłem x mieliśmy najwięcej ryb 

Załączony plik  Bellen.jpg   88,45 KB   20 Ilość pobrań

#326 ONLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5859 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 21 maj 2017 - 19:03

Koledzy dobrze pisza 75-100g. Jak bedziecie wracac wieczorem z plosa to porzucajcie jerkami przy przesmyku na małej częsci po lewej strobie przy trzcinkach. W krotkim czasie mielismy tam kilka ryb. Jedyne miejsce gdzie sie cos dzialo na plytkim.

Użytkownik wujek edytował ten post 21 maj 2017 - 19:15

• Piotrek Milupa lubi to

#327 OFFLINE   croock

croock

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 637 postów
  • LokalizacjaWroclaw

Napisano 21 maj 2017 - 19:46

Senor

Senoren z brzegu to słaby wybór (mało ciekawych miejsc i sporo domów przy wodzie, które trzeba omijać). Kilka lat z rzędu ładnie połowiłem w okolicy sklepu wędkarskiego Bat&Fiske w Karlskronie. Parkujesz auto pod sklepem i od razu do dyspozycji masz ok 2 km stosunkowo urozmaiconego brzegu w kierunku wyspy Dragso. Każdego roku łowię tam po kilka godzin i szczerze polecam ;)

Senor, niekoniecznie :-) Jeśli kolega szuka czegoś na 2 godzinny przystanek, to okolice mostu (na stałym lądzie vis a vis campu Gunnara) powinny być ok. Dużo kamieni w wodzie, ryby w zasięgu. Dużo miejsca tam nie ma, ale chwilę można porzucać. Dzięki za cynk na tą miejscówkę Bat&Fiske.

Inna sprawa, czy w drodze na Vindommen jest sens łowić po drodze. Do tej pory jeździłem na podobną odległość od promu i zazwyczaj te 4 h + kawa po drodze, to było w sam raz, żeby dojechać, wyładować się i połowić całe popołudnie już w miejscu docelowym. Domki zazwyczaj były gotowe wcześniej.

• Piotrek Milupa i Dadi lubią to

#328 OFFLINE   Przemsol

Przemsol

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1277 postów

Napisano 21 maj 2017 - 20:49

a może ktoś coś napisać o Regnaren? jutro rano wyjazd z domu....a więcej niepewności niż jakiejś taktyki.....

#329 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 21 maj 2017 - 23:22

Koledzy dobrze pisza 75-100g. Jak bedziecie wracac wieczorem z plosa to porzucajcie jerkami przy przesmyku na małej częsci po lewej strobie przy trzcinkach. W krotkim czasie mielismy tam kilka ryb. Jedyne miejsce gdzie sie cos dzialo na plytkim.

Dziś ćwiczyłem tam od 19:30 do 22:00. Lowilem na gumy na ofsetach, z racji dość dużej ilości trzcinek. Efekt 6-7 uderzeń, 3 rybki wyjęte, z czego jedna ledwo powyżej 50cm, dwie pozostałe mikruski...

Chłopaki trafili dziś 86cm (na końcu małej części w trzcinach) i 82cm (w trolu wzdłuż wyspy, podobnie jak Milupa zaznaczył na mapce). Do tego 3szt 60-70cm.

Ja wciąż nie mogę trafić nic większego...

Użytkownik Żbiku edytował ten post 21 maj 2017 - 23:23

#330 OFFLINE   Pumba

Pumba

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2558 postów
  • LokalizacjaGdynia / Tobołowo
  • Imię:Łukasz

Napisano 22 maj 2017 - 04:38

Ja wciąż nie mogę trafić nic większego...

Bo trzcinki obławiasz zamiast w pływać w trollingu tam gdzie są duże ryby.

#331 OFFLINE   Tomek88

Tomek88

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3209 postów
  • LokalizacjaGrójec
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Zienkiewicz

Napisano 22 maj 2017 - 04:48

:D :D :D epicki pojazd  :lol:

#332 OFFLINE   Pumba

Pumba

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2558 postów
  • LokalizacjaGdynia / Tobołowo
  • Imię:Łukasz

Napisano 22 maj 2017 - 05:58

:D :D :D epicki pojazd  :lol:

To nie pojazd tylko zakamuflowana sugestia ;)

• Krzysiu lubi to

#333 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 22 maj 2017 - 22:55

Dziś padła pierwsza metrówka w ekipie, kolega Jarek trafił mamuśkę 108cm w trzcinach. Trzeba przyznać, ze pokazuje nam klasę, bo wszystkie największe ryby i największa ilość łowi on. Co ciekawe, wszystkie ryby złowil na Reno Killera 10cm na 3g główce... Nie przeszło mi przez myśl, żeby zabrać do Szwecji 3g główki...

Kolega na mojej lodzi miał dziś tez ładna rybę na łączce z moczarka ale niestety spadła.

Ja znowu drobnicę trafiam... Miałem wprawdzie późnym wieczorem po 21:00 uderzenie dużej ryby w trolu na 25cm kotleta ale nie zacięte (guma, pomimo dozbroiki w boku, była cała ponacinana...).

Zobaczymy co przyniesie jutrzejszy dzien...

#334 OFFLINE   Alaryk

Alaryk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 881 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Jarek

Napisano 23 maj 2017 - 10:53

Dziś padła pierwsza metrówka w ekipie, kolega Jarek trafił mamuśkę 108cm w trzcinach. Trzeba przyznać, ze pokazuje nam klasę, bo wszystkie największe ryby i największa ilość łowi on. Co ciekawe, wszystkie ryby złowil na Reno Killera 10cm na 3g główce... Nie przeszło mi przez myśl, żeby zabrać do Szwecji 3g główki...

Kolega na mojej lodzi miał dziś tez ładna rybę na łączce z moczarka ale niestety spadła.

Ja znowu drobnicę trafiam... Miałem wprawdzie późnym wieczorem po 21:00 uderzenie dużej ryby w trolu na 25cm kotleta ale nie zacięte (guma, pomimo dozbroiki w boku, była cała ponacinana...).

Napisz, co dzisiaj. Trochę Ci kibicuję ;) :D

#335 OFFLINE   kotwitz

kotwitz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2378 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Kamil

Napisano 23 maj 2017 - 11:47

Nie przeszło mi przez myśl, żeby zabrać do Szwecji 3g główki...

Jakieś cęgi pewnie masz ;)

• BOB lubi to

#336 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 23 maj 2017 - 14:44

Ryby powoli się zaczęły. Ja łapie oczywiście najmniej i najmniejsze... ;)

Chłopaki trafiają 70-80cm po kilka w sesji porannej i tak samo w popołudniowej. Do tej pory padły 108, 86, 82, 78 i reszta mniejsze. Wszystkie duże ryby trafione praktycznie przez jednego kolegę w trzcinach, na małe przynęty 3-4" (króluje Reno Killer 10cm na 3g główce). Podocinalem polowe swoich główek 10g do jak najlżejszych wersji... ;)

W trolu śladów dużych ryb na echu mnóstwo, jednak sporadyczne brania 60-70cm, nic większego. Wszystko siedzi na 12-15m lub 19-20m przy ławicach sielawy.

#337 ONLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10196 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 23 maj 2017 - 14:45

Weź najlżejszą główkę na haku jaki potrzebujesz. Hak złap płaskoszczypami i ołów zeszlifuj na kamieniu (tego w Szwecji nie brakuje ;) ) Uzyskasz najlżejszy z możliwych "naleśników ołowianych". Robota potrwa minutę :)

#338 ONLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5859 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 23 maj 2017 - 21:58

Ciekawe że historia się powtarza z tymi sielawowcami że widać je na echu i nie chcą brać

Użytkownik wujek edytował ten post 23 maj 2017 - 21:59

#339 OFFLINE   Piotrek Milupa

Piotrek Milupa

Moderator Emeritus

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 8449 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotrek

Napisano 23 maj 2017 - 22:07

Ciekawe że historia się powtarza z tymi sielawowcami że widać je na echu i nie chcą brać

Dokładnie, czytając tą relację przypominam sobie nasz pobyt na Belle.
  • wujek lubi to

#340 ONLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10196 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 24 maj 2017 - 07:08

I ja mam te same doświadczenia. Jednego, przyzwoitego 90+ trafiłem w okolicach ławic ale na małym Bellen. To był ostatni dzień pobytu i z powodu wiatru nie popłynęłam na duże jezioro. Tego dnia złowiłem 7 szt w przedziale 70-90+. Skuteczny był tylko jeden model woblera SG, schodzący do ok 4-5m.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych