Ja jeszcze nie, a nowe pomysły mam i będzie wesoło. Ale to na promie ewentulanie pogadamy
Wodę znam, ryba jest. Czy złowimy? Liczę że tak
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 25 wrzesień 2017 - 20:10
Ja jeszcze nie, a nowe pomysły mam i będzie wesoło. Ale to na promie ewentulanie pogadamy
Wodę znam, ryba jest. Czy złowimy? Liczę że tak
Napisano 25 wrzesień 2017 - 21:25
Moje znajome ekipy, co wróciły teraz w niedzielę nie wspominają zbyt miło wyjazdu...
Tapatalknięte z komórki
Coś w ostatnim tygodniu Skandynawia nie dopisała. Na Turuńskich szkierach dwa tygodnie temu (weekend 15-17.09) ładnie połapałem z 80+ poprzez 90+ kończąc na 100+. Natomiast ostatni weekend masakra. Był u mnie kolega @Gobio Gobio, zapowiadało się super bo w drugim rzucie padła lady 85 cm ponad 4 kg, ale skończyło się nędznie. W sumie 4 szczupaki i 2 okonie na ponad 9 godzin łowienia z 7 miejscówkami-pewniakami na mamy 100+, pętla 60 km po archipelagu na dwóch.
Jeżeli chodzi o warunki atmosferyczne to jedynie do wschodniego wiatru i dużej dawki słońca mógłbym się przyczepić.
Napisano 25 wrzesień 2017 - 22:34
Wspomniany wschodni wiatr to widzę na dobre ma się zadomowić. Ciekawe co przyniesie?
Napisano 25 wrzesień 2017 - 22:46
Napisano 26 wrzesień 2017 - 06:14
Wiatr ze wschodu ryba chodu
Napisano 27 wrzesień 2017 - 05:37
Wiatr ze wschodu ryba chodu
Na moich terenach wschodni i północno-wschodni wiatr wieje przez 4/5 roku. Dawno przestałem na to zwracać uwagę, a doświadczenie mi mówi, że wybranie nawietrznych miejscówek jest ważniejsze, niż sam kierunek wiatru.
Napisano 27 wrzesień 2017 - 12:06
Napisano 27 wrzesień 2017 - 14:03
Przykro czytac takie relacje.Szkiery w tym roku nie darza.
Napisano 27 wrzesień 2017 - 14:28
koledzy BOB i Dano mogą jeszcze odczarować szkiery w tym roku.
bez presji oczywiście ;-)
Napisano 27 wrzesień 2017 - 14:30
Napisano 27 wrzesień 2017 - 16:17
W tą sobotę rozmawiałem na promie z ekipą od siebie z miasta.Lowili w okolicach karlskorony...wyniki przynajmniej mnie powaliły na kolana.Choćby 80 szczupaków w ciągu jednego dnia na 2 osoby...padło również 6 metrówek na ich wyjeźdźie.Tak więc chyba nienajgorszy wynik zaliczyli.
Na Senoren ekipa ze Szczecina (dwóch ludzi) przez pierwsze 3 dni po 3-5 szczupaków dziennie. Czwartego dnia ponad 80 szt w tym dwa 90 i 96 cm. Jak było dalej nie wiem - musiałem wracać ze względu na chorobę kumpla...
Napisano 27 wrzesień 2017 - 16:54
Napisano 28 wrzesień 2017 - 10:53
koledzy BOB i Dano mogą jeszcze odczarować szkiery w tym roku.
bez presji oczywiście ;-)
Ano właśnie - czy w ogóle mamy szansę?! Przed chwila dostałem informację, że na Św Annie, Szwedzi zrobili zakaz wypływania i łowienia w szkierach bo podobno weszła troć!!!??? Czy kiedykolwiek słyszeliście o czymś takim? Bo jeśli jest to prawda ... ta na kiego ja tam jadę? Mam nadzieję, że to tylko jakieś przeinaczenie informacji
Napisano 28 wrzesień 2017 - 11:09
Napisano 28 wrzesień 2017 - 11:19
Ano właśnie - czy w ogóle mamy szansę?! Przed chwila dostałem informację, że na Św Annie, Szwedzi zrobili zakaz wypływania i łowienia w szkierach bo podobno weszła troć!!!??? Czy kiedykolwiek słyszeliście o czymś takim? Bo jeśli jest to prawda ... ta na kiego ja tam jadę? Mam nadzieję, że to tylko jakieś przeinaczenie informacji
Pytaj Szweda nie Eventur... Współczuję jeśli to prawda...
Napisano 28 wrzesień 2017 - 11:26
BOB, jezioro przy domku, to chyba nie szkier
Zgadza się, ale nie po to jadę na szkiery aby się bujać przez tydzień na bajorku 300ha
Pytaj Szweda nie Eventur... Współczuję jeśli to prawda...
Niestety to informacja od Szweda i poprzednia grupa łowiła tylko na jeziorku. Nie pociesza mnie fakt, że wyjęli trzy metrówki
Napisano 28 wrzesień 2017 - 11:35
Zgadza się, ale nie po to jadę na szkiery aby się bujać przez tydzień na bajorku 300ha
Niestety to informacja od Szweda i poprzednia grupa łowiła tylko na jeziorku. Nie pociesza mnie fakt, że wyjęli trzy metrówki
Lubię takie 300 ha bajorka.... Cóż w nich złego jeśli są metrówki... ?
Napisano 28 wrzesień 2017 - 11:53
Oczywiście, że nic złego. To super meta pod samym nosem i fajna rezerwa na np. nie sprzyjające warunki pogodowe na szkierach ...ale w takiej sytuacji to jeziorko musieli by polubić wszyscy, którzy są w tej okolicy/ośrodku. Nigdy w dotychczasowych jakichkolwiek relacjach na tym forum nikt nie opisywał takiej sytuacji. Również biuro o tym nie słyszało więc trzymam się nadziei, że to przekłamanie pomieszane z nieporozumieniem. Sam wiesz najlepiej, że jeździmy na nasze wyprawy nie tylko po ryby. Mamy plany i chęć relaksu w pięknym otoczeniu. Jeziorko jest piękne ale tego piękna może mu nie wystarczyć na zaspokojenie moich oczekiwań przez tydzień
Dobra, się okaże na miejscu ... chyba, że ktoś ma konkretną info, potwierdzającą lub niepotwierdzającą
Napisano 28 wrzesień 2017 - 12:06
Cholera Bob,no współczuję wam .Naprawdę mam nadzieję że to się nie potwierdzi.Jedyne emocje przed takim wyjazdem to powinny być te pozytywne,nadzieje i dreszcz oczekiwania...A tu taki klops .Trzymam kciuki aby się nie sprawdziło.
Napisano 28 wrzesień 2017 - 12:47
Nie ma żadnego zakazu łowienia na szkierach z powodu troci :-). Zakazem połowu objęte są fragmenty zatok gdzie troć się trze - czyli takie gdzie uchodzą jakieś rzeczki/strumyki. Na szkierach Św Anny jest to jakieś 3% (lub mniej) obszaru dostępnego do wędkowania :-). Czyli łowić można niemal wszędzie. To sytuacja normalna na jesieni - tak jest od dziesięcioleci w Szwecji. Także spokojnie, proszę jechać, łowić i trzymamy kciuki za wyniki. Co do szkierów w tym roku to są bardzo nierówne. Mamy dużą "próbkę" do porównania więc wiem co piszę. Dla przykładu Blekinge - to są najdziwniejsze szkiery jakie znam. Niektóre ich fragmenty są kompletnie puste, niezależnie od pory roku. A w niektórych ryb jest full. Od czego to zależy nie wiedzą nawet Szwedzi, bo szkiery wyglądają tak samo. Generalnie w tym roku rewelacyjny był kwiecień na wszystkich szkierach, a nawet marzec po tarle. Potem była lipa - kiepski był maj. Czerwiec był lepszy, ale też trzeba się było napływać i znaleźć zgrupowania zębatych (mało osób wie, że szczupaki w szkierach się grupują, czasami w jednej zatoce jest ich kilkaset!). Bardzo dobry był sierpień po pierwszych mocnych wiatrach. Początek września było znowu słabo. Teraz się poprawia bo zaczyna dobrze wiać.
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych