Pstrągi 2017
#121 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2017 - 08:23
#122 ONLINE
Napisano 12 marzec 2017 - 14:35
Załączone pliki
Użytkownik Andru77 edytował ten post 12 marzec 2017 - 14:37
- Guzu, Artech, salmon1977 i 24 innych osób lubią to
#123 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2017 - 15:22
No cóż , przyszła pora na mnie ... otwarcie sezonu pstrągowego , nieco później niż zwykle, ale za to w jaki sposób . Dwa piękne POTOKI , 42 i 47 cm ... C&R Zdjęcie0034.jpg 59,65 KB 40 Ilość pobrań Zdjęcie0037.jpg 78,68 KB 44 Ilość pobrań Zdjęcie0041.jpg 71,77 KB 43 Ilość pobrań Zdjęcie0043.jpg 43,51 KB 43 Ilość pobrań Wybaczcie za jakość zdjęć ale nie byłem przygotowany na taki bieg wydarzeń , stary Solid zrobił co mógł ...
- popper, Artech, salmon1977 i 29 innych osób lubią to
#124 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2017 - 18:06
#125 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2017 - 18:34
Moment, kiedy juz nie ma zimy...ale wciaz nie ma wiosny.
Jest szaro, zycie roslinne dopiero sie budzi i tylko grzejace promienie slonca mowia, ze zima juz sie konczy.
Jak do tego trafi sie woda plynaca poza korytem...to mamy mozliwosc sprawdzic swoje umiejetnosci, znajomosc rzeki i wiare w swoje mozliwosci.
Brodzenie jest utrudnione, lowi sie na pamiec. Przydaja sie kilometry przebyte na niskiej wodzie i pamiec miejsc i kryjowek.
Czasami cierpliwosc jest wynagradzana...
Ryby do tej burosci krajobrazu sie potrafia doskonale dostowac, co widac na zdjeciu ponizej.
Po braniu pod przeciwnym brzegiem byla okazja sie posilowac. Duzy przeplyw na podwyzszonej wodzie to dobre warunki "do tanca".
Hol zakonczony podebraniem za drugim razem.
Sprzetowo to StC SC4 + Stella 2500 i zylka 0.25. Przyneta to biala, dobrze widoczna mucha wlasnej roboty.
Zdjecie jakosci ...takiej jakie jest, w warunkach focenia na podtopionej nadbrzeznej polce niespecjalnie wybrzydzalem...
NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA"
Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 15 marzec 2017 - 21:13
- tomi78, popper, Artech i 35 innych osób lubią to
#126 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2017 - 20:06
Nie widzę zdjęcia ani na taptalaku ani w komputrze tylko jakieś krzaczki których nie sposób otworzyć lub skopiować
A teraz?
#127 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2017 - 20:10
#128 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2017 - 17:58
Wczorajszy lorbasik.
- popper, Artech, tomi101 i 24 innych osób lubią to
#129 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2017 - 19:34
Ja nie umiem łowić dzikich pstrągów Dobrze, że są takie łowiska i da się wyżyć
z fajniejszych ryb to wyjechało 14 sztuk palioźródlaków 50 +, 1 tęczak 60 +
To był poważny test wędki na blanku Suzuki 4lb - spisała się świetnie.
- beton007, skorupa13, michał78. i 18 innych osób lubią to
#130 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2017 - 20:11
Witam.
Mateusz, napiszesz co to za łowisko ?
Pozdrawiam.
#131 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2017 - 09:11
Popularny
Witajcie!
Wczoraj przydarzyło mi się bardzo miłe spotkanie pod znakiem C&R...
Odwiedziłem ten sam odcinek rzeki co w pierwszych dniach Stycznia, gdzie udało sie złowić fajnego pstrąga.
Podszedłem powoli do miejscówki ostatniego spotkania i widzę ze na wejście do rynny stoi ryba. Założyłem mała Rapale w kolorze Trout, to był chyba najlepszy wybór jaki mogłem zrobić, strzał w pierwszym rzucie... Miara pokazała jeden centymetr więcej od ostatniego spotkania i sporo sie przytyło koledze. Więc nazwijmy to 2 x C&R bo oczywiście kolejny raz zwróciłem rybie wolność i za jakiś czas tam zajrzę po prostu sprawdzić co u kolegi słychać... Do tego złowiłem jeszcze kilka rybek... Pozdro
Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 15 marzec 2017 - 21:14
- Artech, Jozi, beton007 i 48 innych osób lubią to
#132 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2017 - 11:05
Popularny
Wysoka tracona woda, slabo reagujace ryby, ale ostatecznie cos tam sie polowilo. Najlepiej sprawdzily sie przynety jaskrawe, w moim przypadku obrotowki czarne z zoltymi i zielonymi fluo kropami, oraz czerwono-pomaranczowe krakuski.
A ten delikwent wzial w rowie... doplywajacym do glownej rzeki. Dwa wywrocone betonowe slupy, a za nimi wymyty dolek.
Troche trzeba bylo sie nagimnastykowac na malej przestrzeni.
Sprzetowo Seeker SP703, Caldia 2500, plecionka xzoga, czarny effezet numer 3 w zielone fluo kropy.
- Guzu, popper, wujek i 55 innych osób lubią to
#133 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2017 - 12:54
Łowiłem na Moszczenicy koło Żywca ;-)
Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 20 marzec 2017 - 12:19
#134 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2017 - 17:43
Zlotousty pstrag zagadal moja muche tak, ze ta zawisla w toni ...a on ja zjadl.
A potem wyladowal w podbieraku .
Taki kilka oczek powyzej 50 cm.
Czasami przychodzi taki dzien, ze jedzie sie na doslownie dwie godziny . Po prostu jest potrzeba. Byle pare razy wrzucic przynete i posmyczyc.
Tak bylo dzis rano
Mgla, chlodny poranek (+2), zanim slonce zaczelo dawac na dobre juz bylem z powrotem w samochodzie .
Expresowa wizyta nad rzeka.
Najnowsze StC SCIII od Yglo, Stella 2500 i zylka 0,25 od Psulka. Przyneta to wlasnej roboty mucha w kolorach pstragopodobnych.
- tpe, popper, Artech i 32 innych osób lubią to
#135 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2017 - 21:41
Gasi drgania wystarczająco szybko?
#136 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2017 - 22:10
Guzu, jakie wrażenia z testów tego SC III 70mm?
Gasi drgania wystarczająco szybko?
Zdecydowanie tak
Full torzite zbrojenie robi swoje
Wędka super stabilna
#137 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2017 - 22:55
A zakres? Wiem, że ty tylko muchami - ale wobler jaki maksymalnie byś z nim widział?
- bacyk lubi to
#138 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2017 - 23:02
A zakres? Wiem, że ty tylko muchami - ale wobler jaki maksymalnie byś z nim widział?
Szczyt jest czuły i czujny. Nie jest kołkowy. Raczej do jakiś grubych - pancernych haków to bym go nie widział...
Z wabikow to
Wirówki 2ki ( chyba, lata temu używałem)
Wahadła typu gnom 0
Hornet 5 ? ( Nie używam )
Rapala HJ 10? ( Ale sam wolę 8ke)
Rapala f11 tez by robiła
Minnow 9 Salmo to już max moim zdaniem
Również do smukłych gum : lunatic czy keitech
Raz zacięta ryba i przygiecie...I uśmiech, bo to wędka z gumy. Amortyzator bez końca i od samego początku
- slava lubi to
#139 OFFLINE
Napisano 18 marzec 2017 - 21:16
Pogoda dziś fatalna , ale dla tego kropa warto było opuścić kryjówke ^^
Branie z prądem na Lunker City 8,5 cm (niestety pełna nazwa nieznana O_O) na 3g czeburaszcze
Do tego dwa spady ryb 40cm +/- również z prądem
IMG_20170318_1042021.jpg 31,76 KB 42 Ilość pobrań
- Guzu, popper, Artech i 20 innych osób lubią to
#140 OFFLINE
Napisano 19 marzec 2017 - 17:47
Popularny
Dziś od rana próbowałem dobrać się do pstrągów, mimo fatalnej pogody. Momentami wiało tak, że "łeb chciało urwać", a na dodatek od czasu do czasu padał śnieg. Woda też nie wyglądała zachęcająco, szła gruba i do tego bardzo zimna. Łowiłem favoritką, którą wygrałem kiedyś na jakichś zawodach, z podpiętym do niej Slammerem 260. Niektórzy twierdzą, że to na pstrągi "nie uchodzi" , ale ja tak lubię na przedwiośniu, kiedy na dużej wodzie chcę mieć odpowiedni zapas mocy. Po około dwudziestu minutach doszedłem do miejsca, w którym końcem grudnia łowiłem ładne lipienie. Przypomniałem sobie, że wtedy, w niepozornym dołku wyjąłem jako przyłów naprawdę ładnego pstrąga. Pomyślałem sobie, że może warto spróbować, a nuż tam jeszcze jest. Założyłem więc Duszka, którego wystrugałem już ładnych parę lat temu i postanowiłem obłowić tę miejscówkę. Po rzucie sprowadziłem woblera pod burtę i powoli zacząłem prowadzić w górę,wzdłuż brzegu. W pewnym momencie poczułem mocne uderzenie, przyciąłem i zaraz poczułem rybę młynkującą kilka metrów ode mnie. Była dość spora, więc musiałem wskoczyć do wody, żeby ją dopaść, ale po paru metrach pogoni w dół rzeki była już w podbieraku. Kiedy ułożyłem ją na brzegu, zajarzyłem, że to chyba ten sam pstrąg, którego wyjąłem w grudniu; te same gabaryty, chyba identyczny wygląd no i uderzył niecałe cztery metry od miejsca, w którym zapiąłem "kabana" w tamtym roku. To jest fart ! Po szybkim zdjęciu ryba wróciła do wody, a ja z bananem na twarzy chodziłem wzdłuż rzeki jeszcze parę godzin, choć już kompletnie nic się nie działo. Teraz sobie myślę, że spróbuję tę rybę dorwać po raz trzeci, tym razem znów z muchówką, może już wkrótce, jak tylko zrobi się cieplej. Oby tam jeszcze będzie pływała.
Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 20 marzec 2017 - 12:14
- Guzu, tpe, popper i 49 innych osób lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych