Tak informacyjnie
https://www.antyradi...nie-VAT-u-28281
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 04 styczeń 2019 - 18:08
Napisano 04 styczeń 2019 - 19:40
Ponoszą wszystkie przewidziane prawem daniny publiczne, w tym cła .....................................................................................................................Coś w tym jest.
Podstawowym celem,dla którego "normalne" państwo nakłada na podatnika obowiązek uiszczenia opłaty celnej,jest potrzeba
wspierania rodzimej produkcji.(ochrona własnego rynku).
Skoro w naszym kraju danego towaru nikt nie produkuje i nie zanosi się na to,aby zamierzał to robić to stwierdzenie "coś w tym jest"
można odczytać tylko tak: Pazerność i chęć ograbienia suwerena. ( Na Ali Expressie jak do tej pory kupowałem tylko przedmioty
spoza asortymentu rodzimych sprzedawców i producentów).
Napisano 04 styczeń 2019 - 19:45
Napisano 04 styczeń 2019 - 19:46
To jak to jest?
Zamawiam przedmiot (ok. 15zł)z darmową przesyłką, śledzę przesyłkę.
Hongkong ,Litwa ,Niemcy, Polska –Oborniki, przez Rosję nie idzie.
Kto za to płaci, chyba ten co wysyła .
To znaczy że poczta pobierze WAT, pobierze za przesyłkę a urząd celny cło?
Ile to będzie? Nie odbiorę przesyłki.
Podstawowym celem,dla którego "normalne" państwo nakłada na podatnika obowiązek uiszczenia opłaty celnej,jest potrzeba
wspierania rodzimej produkcji.(ochrona własnego rynku).
Skoro w naszym kraju danego towaru nikt nie produkuje i nie zanosi się na to,aby zamierzał to robić to stwierdzenie "coś w tym jest"
można odczytać tylko tak: Pazerność i chęć ograbienia suwerena. ( Na Ali Expressie jak do tej pory kupowałem tylko przedmioty
spoza asortymentu rodzimych sprzedawców i producentów).
Użytkownik Pablo54 edytował ten post 04 styczeń 2019 - 19:49
Napisano 04 styczeń 2019 - 19:59
Napisano 04 styczeń 2019 - 20:04
Na inne zakupy jest sposób, godzinę temu kupiłem w Gearbest plafon sufitowy xiaomi z magazynu w polsce, ale z wędkarskimi zakupami może byc gorzej.
Mój status na Ali to platynowy klient bliziutko do diamentowego , zapłacony vat........trzy wędki Kuying suma +/- 120 pln , ostania dostawa wczoraj bez dodatkowych kosztów.
Jesli dalej tak bedzie to spoko.
Użytkownik Małkociniak edytował ten post 04 styczeń 2019 - 20:19
Napisano 04 styczeń 2019 - 20:13
Napisano 04 styczeń 2019 - 23:27
Mnie zawsze najbardziej wkurza pozycja: "Przesłanie adresatowi dowodu odprawy celnej". Przecież oni ten świstek przesyłają razem z przesyłką, a nie osobnym listem, więc za co niby jest ta opłata? No czyste złodziejstwo.
gdzie taką pozycje znajdujesz ? przy śledzeniu paczki na alli ?
Napisano 05 styczeń 2019 - 08:24
Napisano 05 styczeń 2019 - 11:21
Za każdym razem jak poczta Polska ocli Ci jakaś przesyłkę masz taką pozycjęgdzie taką pozycje znajdujesz ? przy śledzeniu paczki na alli ?
Napisano 05 styczeń 2019 - 13:02
U mnie nigdy nie było takiej pozycji. Po raz trzeci mam informację, że przesyłka została oclona. Za pierwszym razem nic nie musiałem płacić. Od kilku dni dwie paczki o wartości 80zł czekają w celnym. Dam znać czy musiałem coś płacić
Napisano 05 styczeń 2019 - 14:45
Chińczycy sobie poradzą , już sporo magazynów z elektroniką jest w Europie
Napisano 05 styczeń 2019 - 15:22
Chińczycy sobie poradzą , już sporo magazynów z elektroniką jest w Europie
Dokładnie tak, część sprzedawców ma możliwość wysyłki towaru z Niemiec
Napisano 05 styczeń 2019 - 21:37
Niestety przestało być fajnie z zakupami na ali.
Czekałem na paczkę z Chin od końcówki listopada tuż przed nowym rokiem otrzymałem pismo wraz ze skanami mojej paczki, na maila wysłałem potwierdzenie wpłaty z mojego banku i cisza aż do wczoraj paczka warta 120$ w końcu dotarła ale pan listonosz zażyczył sobie za nią dodatkowe 122zł 90gr w środku była fakturka:
Należności celne wg kwitu celnego 105zł
Przedstawienie do kontroli celnej 8.50zł
Przesłanie adresatowi dowodu odprawy celnej 6.00zł
Zainkasowanie od klienta należności celnych i podatkowych oraz przekazanie ich na rachunek urzędu celnego 3.40zł
Napisano 05 styczeń 2019 - 21:50
Napisano 05 styczeń 2019 - 22:32
Możesz odmówić przyjęcia paczki?
Nie wiem tego dałem za paczkę 450zł więc raczej nie było wyjścia i dopłaciłem.
Napisano 05 styczeń 2019 - 23:05
To pytanie - u nas kupił byś to w tej samej cenie, czy tam nawet z opłatami nadal taniej?
Napisano 05 styczeń 2019 - 23:47
To pytanie - u nas kupił byś to w tej samej cenie, czy tam nawet z opłatami nadal taniej?
Romek akurat w moim przypadku tak się składa, że u nas w ogóle tej rzeczy nie można kupić Zastanawiałem się nad zakupem większej ilości kotwic do woblerów ale teraz mam wątpliwości czy ma to jakikolwiek sens
Napisano 06 styczeń 2019 - 00:06
Jak większą ilość to na Alibabie...
1 użytkowników, 7 gości, 0 anonimowych