Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8938 odpowiedzi w tym temacie

#8821 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Ekspert

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 5103 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 17 luty 2025 - 17:09

Chiny miały być rozbrojone przez wzmożenie współpracy gospodarczej, tak jak wcześniej Japonia, i wciągnięte w w orbitę globalnych układów. Co skrzętnie wykorzystały do osłabienia konkurencji poprzez stare jak świat taktyki dumpingowe .. i co może być niezadługo kulą u nogi, bo utrzymywania niskich cen, nieda się pogodzić ze stosunkowo wysokim poziomem wzrostu..

Tak czy siak, kraje tak niesuwerenne,  biedne i głupie jak nasz, cały czas są na równi pochyłej. Zlikwidowaliśmy albo wytrwale niszczymy własną wytwórczość - vide tutejszy kult aliexpress, staliśmy się murzynami w teoretycznie własnym państwie. Te euforyczne zakupy to jest błędne koło - kupujemy rzeczy obce , bo mało się zarabia, a mało, bo nie kupujemy rodzimych produktów, które są drogie. Albo jakościowo doskonałe. Bo mamy określony budżet i musi nam on wystarczyć..

Bardzo dobrze przyjęły się w tzw społeczeństwie globalne idee - postpolityka, nieznajomość historii, kretyńskie lekceważenie elementarnych praw ekonomii. Nic się nie stało, nic się nie stało - jakoś to będzie.. Promka jest w Lidlu - aportujemy! 

• Biesan, S.N. i Przemek_M lubią to

#8822 OFFLINE   Maciej W.

Maciej W.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1112 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 luty 2025 - 18:29

Przykro mi bardzo, jeśli nie wyglądam na lokalnego patriotę. Mam prośbę, by z szeregu wystąpili ci (albo ten), którzy nie korzystali w niedalekiej przeszłości z dobrodziejstw globalizacji. I nagle ta globalizacja zrobiła się be, bo stanęliśmy w obliczu handlowej dominacji Chińczyków. Leci do mnie stamtąd samolot. Na pokładzie silikonowa nić, z której będę robił nogi smużakom. Jestem kołtunem, bo wydałem w Chinach pięć złotych. Jestem kołtunem, bo mogłem kupić tę rzecz w pasmanterii w Otwocku. Co prawda jest to ten sam towar, z tej samej chińskiej fabryki i jest dziesięć razy droższy, ale patriota powinien wspierać krajową przedsiębiorczość. Po drodze jeszcze wizyta na stacji benzynowej i kubek kawy ratującej życie istoty w czerwonych spodniach. Chyba za stary jestem na takie demonstracje wrażliwości i fałszywej empatii. Nauczestniczyłem się w tego typu performansach i częściej miałem po nich kaca, niż satysfakcję. Także bawcie się w bojkoty, jeśli to Wam sprawia frajdę. Ja sobie poczekam na amerykańskie cła i propozycję nie do odrzucenia, w tej samej sprawie, złożoną Europie. W takie instrumenty wierzę, choć moje życie pewnie się niespecjalnie zmieni. Sławek pewnie ma ubaw, bo zapuścił kolejny dryf, a temat ruszył z kopyta i żyje własnym życiem.

#8823 OFFLINE   jabadaonbis

jabadaonbis

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 101 postów
  • LokalizacjaNowy Sącz
  • Imię:Maciek
  • Nazwisko:Pietras

Napisano 17 luty 2025 - 18:56

Ja...i Macieju to tylko odpowiedź na pierwsze pytanie 😁
  • Maciej W. lubi to

#8824 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1163 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Skowron

Napisano 17 luty 2025 - 19:22

zeralda, on 17 Feb 2025 - 14:10, said:

No z niezłego źródełka czerpiesz wiedzę o świecie. Jeszcze tylko tutaj brakowało tej #$%#&* zwanej Mateckim... :lol:

Rozczaruję Zeraldinia. Nie znam tego pana, choć domyślam się, że nie jest związany z obecnym, jaśnie nam dzisiaj panującym waginetem. Źródełko akurat w tym przypadku nie odgrywa najmniejszej roli. Temu panu zadał bym jedno pytanie? Co on sam i jego współtowarzysze zrobili wcześniej, by nie musiał stawiać takiej fatalnej dla nas diagnozy? 

Wracamy do tematu. Skoro czerpiesz z lepszych źródełek, pewnie masz większą wiedzę, to może wytłumacz nam co dla Polski lepsze? Dalsze pogłębianie GG 2.0 (jako mieszkaniec Krakowa pewnie wiesz o czym mówię) plus jakieś rozsądne, nie rujnujące nas zakupy na Ali? A może Polska jako hub dla Chińczyka i znaczne korzyści finansowe wynikające z tego faktu i do tego silny protektor? Mam więcej przemyśleń na te tematy. Oczywiście gdzie mnie tam do Twojej wiedzy. 

Irku, jest różnica i trudno ją pominąć. Jeszcze raz wspomnę o skali. Nie róbmy problemu z tego, że ktoś jakieś pierdoły sobie kupi na Ali. Złowrogie chińskie mikromrówki na razie nam z pewnością nie zagrażają. A czy w przyszłości? To już od nas samych zależy.  

#8825 OFFLINE   selk

selk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 822 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Zbyszek

Napisano 17 luty 2025 - 22:55

Sławek Oppeln Bronikowski, on 17 Feb 2025 - 16:09, said:

Chiny miały być rozbrojone przez wzmożenie współpracy gospodarczej, tak jak wcześniej Japonia, i wciągnięte w w orbitę globalnych układów. Co skrzętnie wykorzystały do osłabienia konkurencji poprzez stare jak świat taktyki dumpingowe .. i co może być niezadługo kulą u nogi, bo utrzymywania niskich cen, nieda się pogodzić ze stosunkowo wysokim poziomem wzrostu..

Tak czy siak, kraje tak niesuwerenne,  biedne i głupie jak nasz, cały czas są na równi pochyłej. Zlikwidowaliśmy albo wytrwale niszczymy własną wytwórczość - vide tutejszy kult aliexpress, staliśmy się murzynami w teoretycznie własnym państwie. Te euforyczne zakupy to jest błędne koło - kupujemy rzeczy obce , bo mało się zarabia, a mało, bo nie kupujemy rodzimych produktów, które są drogie. Albo jakościowo doskonałe. Bo mamy określony budżet i musi nam on wystarczyć..

Bardzo dobrze przyjęły się w tzw społeczeństwie globalne idee - postpolityka, nieznajomość historii, kretyńskie lekceważenie elementarnych praw ekonomii. Nic się nie stało, nic się nie stało - jakoś to będzie.. Promka jest w Lidlu - aportujemy! 

Bogaci Szwedzi na mase kupują chińszczyzne w Ich własnych szwedzkich marketach w stylu Jula - nawet trudno znaleźć tam cos wyprodukowanego w skandynawii - wszystko chińskie. wiec troche nei w tą strone że kupujemy  bo nie zarabiamy a nei zarabiamy bo kupujemy .

Oni zarabiają i kupują

#8826 OFFLINE   Pluszszcz

Pluszszcz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 683 postów

Napisano 17 luty 2025 - 23:32

Maciej W., on 17 Feb 2025 - 17:29, said:

Przykro mi bardzo, jeśli nie wyglądam na lokalnego patriotę. Mam prośbę, by z szeregu wystąpili ci (albo ten), którzy nie korzystali w niedalekiej przeszłości z dobrodziejstw globalizacji. I nagle ta globalizacja zrobiła się be, bo stanęliśmy w obliczu handlowej dominacji Chińczyków. Leci do mnie stamtąd samolot. Na pokładzie silikonowa nić, z której będę robił nogi smużakom. Jestem kołtunem, bo wydałem w Chinach pięć złotych. Jestem kołtunem, bo mogłem kupić tę rzecz w pasmanterii w Otwocku. Co prawda jest to ten sam towar, z tej samej chińskiej fabryki i jest dziesięć razy droższy, ale patriota powinien wspierać krajową przedsiębiorczość. Po drodze jeszcze wizyta na stacji benzynowej i kubek kawy ratującej życie istoty w czerwonych spodniach. Chyba za stary jestem na takie demonstracje wrażliwości i fałszywej empatii. Nauczestniczyłem się w tego typu performansach i częściej miałem po nich kaca, niż satysfakcję. Także bawcie się w bojkoty, jeśli to Wam sprawia frajdę. Ja sobie poczekam na amerykańskie cła i propozycję nie do odrzucenia, w tej samej sprawie, złożoną Europie. W takie instrumenty wierzę, choć moje życie pewnie się niespecjalnie zmieni. Sławek pewnie ma ubaw, bo zapuścił kolejny dryf, a temat ruszył z kopyta i żyje własnym życiem.

Nie zaczepiając spraw patryjotyzmu, wolałbym pójść do pasmanterii. One bywają świetnymi miejscami na wędkarskie zakupy i jeszcze nigdy nie widziałem takiej, która by wyglądała na miejsce gdzie kręci się kokosy wielkimi marżami. Wszelkie nici silikonowe i gumki były zawsze śmiesznie tanie. No chyba, że się chce kupić kilometr, to wtedy może warto na tym ali. Polecam sprawdzić przy jakiejś okazji, bez organizowania specjalnego performansu. Piszę to co prawda bardziej z punktu widzenia muszkarza, ale myślę, że każdy majsterkujący spinningista znajdzie w takiej pasmanterii coś ciekawego.

• Sławek Oppeln Bronikowski, Biesan, Maciej W. i 2 innych osób lubią to

#8827 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1163 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 18 luty 2025 - 00:02

Sławek Oppeln Bronikowski, on 17 Feb 2025 - 16:09, said:

Chiny miały być rozbrojone przez wzmożenie współpracy gospodarczej, tak jak wcześniej Japonia, i wciągnięte w w orbitę globalnych układów. Co skrzętnie wykorzystały do osłabienia konkurencji poprzez stare jak świat taktyki dumpingowe .. i co może być niezadługo kulą u nogi, bo utrzymywania niskich cen, nie da się pogodzić ze stosunkowo wysokim poziomem wzrostu..

Może to tylko sprawa słabszej pamięci, co w naszym wieku nie jest niczym nadzwyczajnym. :) Trochę zaczynam się gubić w tych Twoich opiniach. A więc wytłumacz mi Sławku proszę, dlaczego raz mnie oskarżasz o budowanie chińskiej gospodarki, a teraz twierdzisz coś całkowicie odmiennego? Kupujący na Ali po tych ich dumpingowych cenach przyczyniają się do przegrzania się chińskiej gospodarki, co według niektórych już się dzieje od pewnego czasu, czy jednak nie?  

• strary lubi to

#8828 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Ekspert

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 5103 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 18 luty 2025 - 07:17

Jako przytomny nie klient, widzę rzecz taką jaką ona jest. Chciwość i chciwości konsekwencje.. :)

My Polacy postawiliśmy na model rozwoju przez niedorozwój. Bardzo rzadko spotykany, polegający na oddaniu całości gospodarki, każdemu chętnemu pojawiającemu się na horyzoncie. Biznes podstawowy to wielkie korporacje i sieci - nie nasze, także biznes wtórny - nie nasz. Tak więc, sztandarowa Biedronka musi być naszym narodowym championem.. i dobrem :D 

Aport! Aport!!

Nie ma większej różnicy, prócz cenowej, pomiędzy zakupami w lokalnym markecie czy też na aliexpress, dokonywanymi przez tzw światowców. To paciorki tego samego łańcuszka. Tak samo było w koloniach - zysk dla pana, tani perkal i paciorki dla tubylców, w zamian za .. no właśnie, za jakie wartości, jachu ?  

,

• Biesan, wilczybilet i Przemek_M lubią to

#8829 OFFLINE   lesnypatataj

lesnypatataj

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 37 postów
  • LokalizacjaBytom

Napisano 18 luty 2025 - 16:01

Tak z ciekawości, ktoś miał może okulary
https://pl.aliexpres...ayAdapt=glo2pol

Na amazonach nawet dobre opinie, youtubowi wędkarze zachwalają 
Oczywiście chodzi o te z bazą brązową

#8830 OFFLINE   Umbra

Umbra

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 341 postów

Napisano 19 luty 2025 - 15:59

Dostanę gdzieś na ali gumy a la zman?

Mam na myśli materiał - mocne, ciężkie do zniszczenia i bardzo elastyczne/rozciągliwe.

Od ultralajtowych robaków po gumy 9cm

#8831 OFFLINE   Lukas 24

Lukas 24

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 174 postów

Napisano 19 luty 2025 - 16:12

Tak

#8832 OFFLINE   Umbra

Umbra

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 341 postów

Napisano 19 luty 2025 - 16:13

Lukas 24, on 19 Feb 2025 - 15:12, said:

Tak

mógłbym prosić o nazwę producenta?

#8833 OFFLINE   Lukas 24

Lukas 24

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 174 postów

Napisano 19 luty 2025 - 17:48

https://a.aliexpress.com/_EvZoF04

https://a.aliexpress.com/_EvtPKku

https://a.aliexpress.com/_EuymNOu

#8834 OFFLINE   Lukas 24

Lukas 24

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 174 postów

Napisano 19 luty 2025 - 17:56

https://a.aliexpress.com/_EQXttMk

https://a.aliexpress.com/_EwEQwNS

#8835 OFFLINE   selk

selk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 822 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Zbyszek

Napisano 20 luty 2025 - 07:13

Lukas 24, on 19 Feb 2025 - 16:56, said:

to jest z normalnej gumy czy z tej co sie stapia  z normalnymi ?

• Umbra lubi to

#8836 OFFLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1256 postów
  • Imię:Maciej

Napisano 20 luty 2025 - 08:49

selk, on 20 Feb 2025 - 06:13, said:

Z opisu wynika że z materiału TPE. Nie mieszaj z innymi gumami bo zrobi się zupa.

#8837 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1163 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 20 luty 2025 - 10:31

selk, on 20 Feb 2025 - 06:13, said:

Z tym jest problem tej natury, że chińscy producenci nie zawsze informują, że są z TPE. Dlatego nigdy nie kupowałem i nigdy nie kupię gum z jakiegoś Ali, Temu itp. Szkoda mi tych amerykańskich, japońskich i tych od naszych wytwórców, którymi łowię. Dzisiaj nasi twórcy mają taką ofertę, że każdy znajdzie to, co potrzebuje. Nie warto ryzykować dla paru zaoszczędzonych złotych i martwić się później, że z wszystkich zrobi się kisiel.

#8838 OFFLINE   eRKa

eRKa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2609 postów
  • Lokalizacjacentralna Polska
  • Imię:Romek
  • Nazwisko:K

Napisano 20 luty 2025 - 14:12

https://pl.aliexpres...rch|query_from:

Używał kto takie cudo?

• Lokityrem lubi to

#8839 OFFLINE   Lokityrem

Lokityrem

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 181 postów

Napisano 20 luty 2025 - 15:52

eRKa, on 20 Feb 2025 - 13:12, said:

Używał kto takie cudo?

Może być ciekawe na 'nocne sandacze' na woblery na Wiśle, muszę przemyśleć..

#8840 OFFLINE   kmiasko

kmiasko

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 34 postów
  • LokalizacjaGdynia
  • Imię:Krzysztof

Napisano 20 luty 2025 - 16:44

eRKa, on 20 Feb 2025 - 13:12, said:

Używał kto takie cudo?

Może nadałoby się do utwardzania żywicy UV na wobkach? ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych