Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Bolenie 2017

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
623 odpowiedzi w tym temacie

#441 OFFLINE   _Junak_

_Junak_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 593 postów

Napisano 04 wrzesień 2017 - 19:46

Pan i władca mojego ukochanego kanału :)

Załączony plik  20170514_061248-1-1.jpg   88,61 KB   35 Ilość pobrań

#442 OFFLINE   jerzy6

jerzy6

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 720 postów

Napisano 04 wrzesień 2017 - 22:40

Trochę wstyd wrzucać takiego delikwenta przy waszych rapach... Jednak biorąc pod uwagę, że uderzył po całkowicie bezrybnej nocce oraz to, że jest to dopiero mój trzeci boleń złowiony z premedytacją należy mu się wyróżnienie :)

Gratuluję przede wszystkim wytrzymania całej nocy , aby dopiero złowić rano!

Ja wczoraj byłem wieczorem koło Niepołomic, po złowieniu małego klonka i zauważeniu , że do 20.40 cisza i nic nie bierze zrezygnowałem :), ale ja mało cierpliwy jestem.

Często wytrzymujesz całe noce? Przed pracą?

Jeśli z premedytacją to jaki wobek? główka? opaska?

• coma i PioCH lubią to

#443 OFFLINE   coma

coma

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2037 postów
  • Lokalizacjamałopolskie\łódzkie

Napisano 05 wrzesień 2017 - 05:20

Gratuluję przede wszystkim wytrzymania całej nocy , aby dopiero złowić rano!
Ja wczoraj byłem wieczorem koło Niepołomic, po złowieniu małego klonka i zauważeniu , że do 20.40 cisza i nic nie bierze zrezygnowałem :), ale ja mało cierpliwy jestem.
Często wytrzymujesz całe noce? Przed pracą?
Jeśli z premedytacją to jaki wobek? główka? opaska?

Na wyprawę zabrał mnie kolega GBP, we dwóch było raźniej i łatwiej wytrzymać. Łowiliśmy od 21:00 do 7:00 i to pierwsza noc przełowiona przeze mnie od dechy do dechy, dodatkowo połowa w deszczu. Do tej pory zazwyczaj około 4:00 się zwijałem. Odwiedziliśmy chyba ze 6 miejscówek - tylko jedna ryba spadła mi o zmroku a później nic się nie działo. Przed pracą bym się raczej nie zdecydował na taką eskapadę bo człowiek jak zombie później łazi :) To było z soboty na niedzielę.
Wobler bezstresowy hand made kupiony na forum ale nie wiem czyjego autorstwa. Bolek wziął w zawirowaniach na cofce, w miejscu gdzie minutę wcześniej się pokazał.
  • jerzy6 lubi to

#444 OFFLINE   MichałAspiusFishing

MichałAspiusFishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 923 postów
  • Lokalizacjafacebook.com/aspiusasp
  • Imię:Michał

Napisano 05 wrzesień 2017 - 12:31

*
Popularny

Aspiusowej wesołej twórczości ciąg dalszy..

2vt19tx.jpg

#445 OFFLINE   Krisu23

Krisu23

Zniewalam okazy

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2620 postów
  • LokalizacjaPensjonat pod pstrągiem

Napisano 06 wrzesień 2017 - 12:41

Ostatnio rzucalem Mansika sprzetem. Modlilem sie zeby nic nie wzielo.... Sprzet to ostatnia sprawa ma byc niezawodny i tyle. Ja lowie blue rapidem 16lb 2.35. Mialem lepsza wedke CTSa ale polamalem. Do tego Stradic 4000 z nowej serii. Nawija metr linki za jednym obrotem. Plecionka 0.13 Daiwa 8braid. Fc z dragona agrawka spinwal no:12. Bojowki mam z decathlona trampki adidasa. Fajki pale mentolowe:) Mam nadzieje ze w miare dokladnie opisalem.u

#446 OFFLINE   MichałAspiusFishing

MichałAspiusFishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 923 postów

Napisano 06 wrzesień 2017 - 16:40

Mansik  a mógłbyś opisać sprzęt , którym łowisz takie ryby na zaporówkach ? Chodzi mi o parametry wyłącznie . Jak długi kij , cw , linka , przełożenie kołowrotka . Sprzęt sprawa indywidualna zapewne ale jakieś tam rozeznanie w temacie daje  . Dzięki  :)

Daiwa exceler 10-40gr 270cm

Penn Battle II 4000  Nawój 94cm 6,2:1

Power Pro 0.10

Nie jest to jakieś spełnienie marzeń..

Ale to co miało wylądować na brzegu... wylądowało ;)

#447 OFFLINE   Dawidziak

Dawidziak

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 49 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz
  • Imię:Dawid

Napisano 06 wrzesień 2017 - 20:44

Dzisiejszy boleń - dał mi najpiękniejsze branie i najbardziej emocjonującą walkę w tym roku (jak na razie), mimo iż nie był największy ;)

034e881c16c46178gen.jpg

#448 OFFLINE   Krisu23

Krisu23

Zniewalam okazy

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2620 postów

Napisano 06 wrzesień 2017 - 22:26

No odleciało... Zawsze każdy ma tą samą minę jak odstrzeli ulubiony wobler. Jeszcze go widzisz w locie ale już wiesz, że nie jest twój:) Parę miarek z tego sezonu. Wybierałem takie lepsze, żeby nie nudzić.

35k8hsk.jpg
zv2ctj.jpg
3496jyv.jpg
fnz7gk.jpg
n64xee.jpg
34eooiu.jpg
sy9qwm.jpg
2mpivtf.jpg
2qi2yr8.jpg
2i7ocwn.jpg
f0bzva.jpg
28s22w.jpg

#449 OFFLINE   MichałAspiusFishing

MichałAspiusFishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 923 postów

Napisano 07 wrzesień 2017 - 09:57

Bolo z nowotworem na płetwie ogonowej wydaje się znajomy...

Na 80% jest to ryba z mojego ostatniego zdjecia :)

Kamyczki tez pasują B)

• Kamil Z. lubi to

#450 OFFLINE   Krisu23

Krisu23

Zniewalam okazy

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2620 postów

Napisano 07 wrzesień 2017 - 12:15

To jest na stowe ta sama ryba. Ty go zlowiles pozniej.
  • Kamil Z. lubi to

#451 OFFLINE   Krisu23

Krisu23

Zniewalam okazy

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2620 postów

Napisano 07 wrzesień 2017 - 12:23

200 metrow dalej i chyba cos podjadl bo jak ja go wyciagnalem to byl chudy jak szczapa. Dolna czesc pletwy ogonowej na twoim zdjeciu widac ze juz podgojona. Ale jest to wklesniecie zaraz za ogonem na trzonie pletwy. 100% ten sam. Ziom swit. Tej ryby nie zapomne wziela tak ze wyjechala z przyneta na piach na brzegu a gonila wobler dobrych kilkanascie metrow.
  • Slavobeer i ziom7 lubią to

#452 OFFLINE   MichałAspiusFishing

MichałAspiusFishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 923 postów

Napisano 07 wrzesień 2017 - 14:49

Wydawał mi się mega ciężki, albo to ja byłem tak osłabiony po całym dniu na słońcu, stad tez boczny sposób prezentacji, wolałem trzymać go nad woda, wiedząc ze jak zacznie się miotać mogę go nie utrzymać :rolleyes:

Użytkownik mansik edytował ten post 07 wrzesień 2017 - 14:57

#453 OFFLINE   Krisu23

Krisu23

Zniewalam okazy

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2620 postów

Napisano 07 wrzesień 2017 - 15:05

No i mowilem ze jak tylko sie porowna fotki to sie cos znajdzie z tego samego rozdania:)?
  • Slavobeer lubi to

#454 OFFLINE   DominikSy.

DominikSy.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 244 postów
  • LokalizacjaOPO BB KAT
  • Imię:Dominik

Napisano 08 wrzesień 2017 - 11:23

No odleciało... Zawsze każdy ma tą samą minę jak odstrzeli ulubiony wobler. Jeszcze go widzisz w locie ale już wiesz, że nie jest twój:) Parę miarek z tego sezonu. Wybierałem takie lepsze, żeby nie nudzić.

Pozwolę się wtrącić w dyskusje- Krisu a nie próbowałeś robić sobie strzałówki ? na pletce nie ma amortyzacji i woblery nawet te lżejsze  (w zależności od tego jak kij sie ładuje) potrafią polecieć i nie wrócić już nigdy.Osobiście jak łowie pletką staram się robić ok 1,5-2 długości wędki strzałówkę,może być z zyłki niekoniecznie FC który jest sztywny i wg.mnie ma wpływ na prace wobków.

#455 OFFLINE   Krisu23

Krisu23

Zniewalam okazy

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2620 postów

Napisano 08 wrzesień 2017 - 19:38

Wiem, że tak się da. ale to niewiele zmienia. Plecionka niszczy się najbardziej przy palcach - czyli tam gdzie trzymasz do rzutu, oraz metr w jedną i w drugą stronę od tego miejsca. Oraz... co najgorsze na odległości rzutu. Przy boleniowaniu takim konkretnym plecionki dostają w dupę bardziej niż przy jakiejkolwiek innej metodzie. Żadne sandaczowanie, szczupakowanie itd nie wykańcza tak plecionki jak łowienie bolków. Strzałówka jest jakimś rozwiązaniem, tylko, że... ja teraz łowię Blue Rapidem uzbrojonym podług nowej mody, czyli w te małe przelotki co wyglądają jak od casta. Fakt leci z takiego zbrojenia zajebiście, ale węzeł od strzałówki już nie koniecznie. Ja już się przyzwyczaiłem, że przerabiam trzy szpulki plećki na rok. Można by to ominąć stosując grubszą plecionkę ale wtedy przynęty nie chodzą tak jak ma być. Na żyłce długiej, też nie chodzą tak jak ma być, więc strzałówka z żyłki dla mnie odpada. Zostawała by z FC. Dwa metry FC nawinięte na kołowrotek to ryzyko splątania i odstrzelenia przynęty. Jest dla mnie tylko jedno rozwiązanie, które zawsze stosuję, przed łowieniem sprawdzam pierwsze metry plecionki, jak jest słabo to wywalam, dowiązuję świeży FC i tyle. Przynęty odstrzeliwuję rzadko. W tym roku do tej pory jedną.

• Guzu, MichałAspiusFishing i DominikSy. lubią to

#456 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze
  • Imię:Mateusz

Napisano 08 wrzesień 2017 - 19:58

Krisu a plećki to 4-ro czy 8-mio splotowe . No i dlaczego nie mono ? Pomijając deltę lub inny małoprzelotkowy typ zbrojenia . Sa fajne na rynku żyłki  małorozciągliwe 

#457 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Piotr

Napisano 08 wrzesień 2017 - 20:34

ja nie łowię zbyt często.

Używam już trzeci sezon plecionkę 0,06 (jeśli pamiętam - texstar) i w zasadzie nic z nią nie robię, bo nie widać, żeby jakoś wyraźnie się strzępiła. Staram się przed łowieniem zawiązać nowy węzeł na spince (bo nie używam agrafek), ale nie zawsze mi się chce.

Mocny rzut woblerami 20 gram wytrzymuje bez problemu, przy holowaniu nigdy się nie zerwała.

W tym sezonie zaliczyłem tylko jeden "strzał" z powodu zaplątania plecionki o szczytową przelotkę.

#458 OFFLINE   Krisu23

Krisu23

Zniewalam okazy

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2620 postów

Napisano 09 wrzesień 2017 - 03:16

ja nie łowię zbyt często.

I to wszystko wyjaśnia:)

Mat 8 splotowe. Mono jest fajne zaraz po wyjęciu z pudełka. Po paru wyjazdach zaczyna się strzępić. Próbowałem i to nie dla mnie. Żyłka jaka by nie była to jest żyłką. Jak zrobią żyłki nierozciągliwe jak plecionki które nie będą się strzępić jak mono to o plecionkach zapomnę w ten sam dzień. 

• gulf i DominikSy. lubią to

#459 OFFLINE   romeo7

romeo7

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 462 postów
  • Imię:Dawid

Napisano 09 wrzesień 2017 - 14:34

Moze nie jakiś gigant ale fajnie ubarwiony.

Załączone pliki

#460 OFFLINE   Usak

Usak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 174 postów
  • LokalizacjaŚwiebodzin
  • Imię:Bartek
  • Nazwisko:U

Napisano 09 wrzesień 2017 - 15:05

Wrzesniowy klocek ;)