Załączone pliki
Użytkownik RybkaWoleju edytował ten post 15 marzec 2022 - 07:20
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 15 marzec 2022 - 07:20
Użytkownik RybkaWoleju edytował ten post 15 marzec 2022 - 07:20
Napisano 15 marzec 2022 - 07:25
https://www.fishings...ra-FC-4000.html
Ok. Mój błąd bo zasugererwałem się opisem sklepu. Co nie zmienia faktu że wszystkie tego typu uszkodzenia są winą użytkownika. Są setki kołowrotków platikowych i jakoś dają radę. Przy przewrotce z wędką to i alu stopki pękają.
Napisano 15 marzec 2022 - 07:42
Użytkownik przemo_w edytował ten post 15 marzec 2022 - 07:44
Napisano 15 marzec 2022 - 07:50
Napisano 15 marzec 2022 - 18:27
Dałeś się podpuścić stary byku, bo te Wasze aluminium to po naszemu "plastik" się nazywa
Eee tam, mój biomaster przeżył moje wypierdolenie na Turawie .
Body wyprostowałem delikatnie w imadle i do dziś kręci.
XT 7 to czarnuchy z nich robiono, tylko pewnie ten plastik był lepszy.
Napisano 15 marzec 2022 - 19:41
Napisano 15 marzec 2022 - 20:06
Na pewno grubszy. Kto bebeszył czarnuchy to wie. To była produkcja z czasów sprzed wojny o gramy. Ze współczesnych młynków podobnie twardą plastikową budę widziałem w 09 TP SW.
Swoją drogą Ultegra wydaje mi się masywniejsza niż Vanford. Choć wytrzymałość tworzywa może być inna. Przekonałem się już, że CI4+ nie jest takie samo np. w rotorze 16 Vanquisha i 16 Stradica CI4+. Wg mnie na razie te przypadki złamań to incydenty nie robiące jeszcze żadnej reguły zważywszy na tysiące tych młynków trzymających się dzielnie.
To fakt TP SW 4000 z 2009 roku można gwoździe wbijać. Główki 50g + chodaki 4-6 " wciąga nosem .
Napisano 07 kwiecień 2022 - 16:40
Dzisiaj odebrałem paczuszkę z Shimano Ultegra C2000s i zadowolony otworzyłem, korbkę skręciłem no i zaczynam kręcić. Po chwili wielkie zdziwienie z okolic rotora dochodziło szumienie wraz z ocieraniem i delikatnym stukaniem tak jakby był źle spasowany no chyba że komuś wcześniej spadł ale żadnych śladów nie miał. Do tego kabłąk się zacinał podczas delikatnego zbijania trzeba było użyć mocniejszego momentu żeby się zamykał. Nie sądzę żeby tak miało większość tym bardziej że mam ten sam model tylko 4000 i kręci i zbija bez zarzutu. W każdym bądź razie spakowałem go i wysłałem spowrotem do sklepu.
Napisano 07 kwiecień 2022 - 17:19
Napisano 08 kwiecień 2022 - 00:35
Bo to nowa technologia wymyślona przez shimano: "świst power" 😁Dzisiaj odebrałem paczuszkę z Shimano Ultegra C2000s i zadowolony otworzyłem, korbkę skręciłem no i zaczynam kręcić. Po chwili wielkie zdziwienie z okolic rotora dochodziło szumienie wraz z ocieraniem i delikatnym stukaniem tak jakby był źle spasowany no chyba że komuś wcześniej spadł ale żadnych śladów nie miał. Do tego kabłąk się zacinał podczas delikatnego zbijania trzeba było użyć mocniejszego momentu żeby się zamykał. Nie sądzę żeby tak miało większość tym bardziej że mam ten sam model tylko 4000 i kręci i zbija bez zarzutu. W każdym bądź razie spakowałem go i wysłałem spowrotem do sklepu.
Napisano 08 kwiecień 2022 - 01:54
Wtrace swoje 5 groszy. Pracuje od prawie 19 lat w "Plastikach" i powiem Wam ze wszedzie w dzisiejszych czasach sie oszczedza ile sie da. XT7 to nazwa handlowa a tak naprawde to jakis polimer wzmocniony wloknem weglowym. Stawiam ze moze to byc PBT. Sprawa wyglada nastepujaco pracujac w 100% z polimerem z "pierwszego tloczenia" takie rzeczy raczej nie mialy by miejsca lub z pewnoscia rzadziej. Im czestsza obrobka cieplna i mechaniczna tym slabsza struktura. Mimo ubogacania stabilizatorami predzej czy pozniej owy produkt traci na stabilnosci. Wiekszosc z Was wie co to sa tolerancje bledu i jak to wyglada podczas kontroli jakosci. Zazwyczaj sa punkty od ... do ..... i jesli owy produkt jest w dolnej granicy i miesci sie w tolerancji to jest dalej wykorzystywane als sila rzeczy jego wlasciwosci beda sie roznic od produktu w gornej granicy tolerancji. Dlatego jestem pewien ze dlatego wystepuja takie rozbierznosci w jakosci.
Napisano 14 kwiecień 2022 - 12:09
Jaka jest różnica ultegra vs stradic? Czym oba młynki się różnią.
Taka, że jak masz Stradica i zamówisz sobie Ultegre to i tak oddasz Ultegre i zamówisz Stradica;) na sucho kręcą tak samo, nawet z przewagą Ultegry w moim przypadku, ale pod obciązeniem Stradic wygrywa. Zresztą dla mnie każdy Shimano inaczej kręci. Chyba brak im powtarzalności.
Napisano 15 kwiecień 2022 - 08:39
.... Zresztą dla mnie każdy Shimano inaczej kręci. Chyba brak im powtarzalności.
Mam podobne odczucia. Dotyczy to pracy bez i pod obciążeniem. Przy czym "inaczej" nie zawsze oznacza gorzej:).
Napisano 15 czerwiec 2022 - 12:41
Napisano 15 czerwiec 2022 - 12:54
Jaką Ultegre do okoniówki do 10g polecacie w rozmiarze 2000 czy 2500?
Długość kija, zbrojenie. Wszystko trzeba wziąć pod uwagę. Jeśli kij krótki, super lekki to pewnie brałbym mniejszy. W niedzielę zechce przetestować 2000s z matagi tr 78. Jeśli się sprawdzi takie połączenie to dam znać. Do tej pory była stella 2500 lub daiwa 2500. Oba ok.
Napisano 15 czerwiec 2022 - 12:59
Napisano 15 czerwiec 2022 - 13:25
Te podkłady też mnie denerwują. Jest też 2500 z płytszą szpulą ale też i "szybsza". Można jeszcze ewentualnie kupić drugą szpulę. Nawet jeśli byś jechał cały czas z przynęta 10 gram to myślę, że jeden jak i drugi rozmiar będzie tak samo trwały, z kolei jeśli przynęty będą lżejsze to przyjemniej jest łowić mniejszym kołowrotkiem . Jeśli podbijasz to wybierasz głównie luz linki a nie podbijasz kołowrotkiem( no to może i to szybsze przełożenie było by ok??) 2500 to też i do mocniejszego kija można przypiąć i odwrotnie jeśli chodzi o rozmiar 2000. Też to możesz wziąć pod uwagę.
Napisano 15 czerwiec 2022 - 13:30
Napisano 15 czerwiec 2022 - 13:37
Napisano 16 czerwiec 2022 - 17:32
Szpula od sahary 2500s pasuje do ultegry 2500.
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych