Odświeżę temat, chociaż mógłbym pisać w 3 różnych
Proszę o podpowiedzi w sprawie wyboru blanku:
Wymyśliłem sobie uniwersalną, średnio-mocną wędę castingową, o długości 6'6'' - ok 2m (ewentualnie 6'0''), która ma mi służyć do szarpania woblerami typu Balisong 13cm (około 25g), większymi popperami itp. Do tego cięższe jigowanie sandaczowe główkami max 25g+guma typu shad teez 12cm (15g) czyli do około 45g łącznej wagi przynęty. Jako dodatek szczupakowe gumy typu cannibal 15 + max 15g. Nigdy się nie bawiłem w vertical, ale dobrze, jakby i tu się kij sprawdzał, może będę miał w czerwcu okazję spróbować w Szwecji
Kij wg mnie powinien być w miarę lekki, szybki, raczej szczytowy, ale dobrze, jakby się ładnie ładował i pod rybą wchodził progresywnie w głębsze ugięcie.
Pod uwagę biorę:
- Gawas Custom 66MHF1/66HF1 (MHF wydaje się trochę za słaby, HF trochę za mocny, pytanie do użytkowników, czy górny cw jest raczej zaniżony, czy zawyżony?),
- Xzoga BB 6'6'' 6kg (ciężki blank, ale reszta cech chyba w sam raz),
- Xzoga Taka 6'6'' 5kg (pytanie, czy nie klęknie za głęboko przy twichu i jigowaniu, mam Takę 8kg i pod np Buster Jerka jest mega fajna),
- Kraag Elite SKXE6620-1N (tu może być problem z dostaniem blanku na początek czerwca, poza tym ma bardzo szczytową akcję, nie wiem czy nie zbyt),
- Talon ITM 6'6'' MHXF MagBass (znalazłem w jednym ze sklepów i wstępnie pasuje parametrami, ale niewiele w ogóle wiem o tych blankach, a znając amerykańskie podejście, może być do moich zastosowań i upodobań za mocny i zbyt pałowaty w dole),
Mile widziane wszelkie inne propozycje. Super, jakby znalazło się coś w dwuskładzie ze względu na transport, ale jednoskład przeboleję (a tu jest wybór tego typu blanków), najwyżej zginie tragicznie w drzwiach starej windy, podczas targania majdanu, bo niestety nie mam garażu na graty