Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Bug to jak będzie? Transport śródlądowy

• Zamknięty Temat jest zamknięty
69 odpowiedzi w tym temacie

#21 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15678 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 marzec 2017 - 12:10

Dunaj płynie przez dziesięć bodaj krajów. Są na nim dziesiątki hydroelektrowni, dwa gigantyczne stopnie wodne, żegluga, parki narodowe, rybactwo, wzdłuż niego ulokowało się setki świetnie prosperujących miast których mieszkańcy nie tylko nie protestują na każdy gwizdek głupio, ale stać ich także na zatrudnienie gastarbaiterów tzn ciemnych murzynów którzy widzą konstrukcję świata całkiem na opak.

Też mi argument. Temat jest o Bugu a Ty z Dunajem wyskakujesz.

Użytkownik godski edytował ten post 08 marzec 2017 - 12:11

#22 OFFLINE   Krzysiek Rogalski

Krzysiek Rogalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 863 postów
  • LokalizacjaMiędzyzdroje

Napisano 08 marzec 2017 - 16:17

Podobnie jak na mój gust jest z przekopaniem mierzeji żeby z Elbląga zrobić port pełnomorski całą gębą. Mogę być w błedzie ale zdaża mi się być w Trójmieście i jakoś nie zaobserwowałem na redzie w Gdańsku czy Gdyni stada statków oczekujących na wejście do portu, czasami jeden albo dwa a czasami żadnego, chyba że na takie dni trafiałem. To jeśli w dwóch głównych nie ma tłoku to po co na siłe robić trzeci? Acha, zapomniałem o Szczecinie ale tam ......... nigdy nie byłem .

Wszystko pięknie, tyle tylko że port morski w Szczecinie to akurat taka sama surrealistyczna megalomania jak ten słomiany miś, o którym była wyżej mowa.

• Guzu lubi to

#23 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imię:Daniel

Napisano 08 marzec 2017 - 16:26

Wszystko pięknie, tyle tylko że port morski w Szczecinie to akurat taka sama surrealistyczna megalomania jak ten słomiany miś, o którym była wyżej mowa.

Mitologia i rzeczywistosc miedzy Bugiem a Odra nieustannie splataja sie w iscie gordyjski wezel .

:)

• Krzysiek Rogalski lubi to

#24 OFFLINE   Pickerel

Pickerel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1205 postów
  • Imię:Wojtek

Napisano 08 marzec 2017 - 16:48

Cała na przód !
500 000 uchodźców ( mężczyzn) z propozycją pracy na najbliższe 10 lat ?
Wchodzą i robią : regulują rzeki, zbuduja porty, wykopia dwa kanały, albo i trzy , pójdzie kaskadyzacja , wszystkie śmieci z lasów sprzątnąc zdołają.
W 10 lat się zaklimatyzuja, nauczą języka ( jakiegoś) ...Ich dzieci ( a będzie ich duuuuzo) nadadzą dynamiki tej prowincjonalnej krainie z mentalnymi ograniczeniami .

Daniel.  Pijesz, nie pisz.

#25 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów

Napisano 08 marzec 2017 - 16:51

Daniel.  Pijesz, nie pisz.

Fakt, dawno sie nie widzielismy.

Ale opcja picia w srode o 10 rano wciaz w moim wykonaniu jest niewykonalna :)

Poziom absurdu i niedorzecznosci polskiej rzeczywistosci A.D. 2017 sprawia, ze jedyne co mi pozostaje to zamkniecie sie w sobie i rzadka ucieczka w swiat ironii . Na ktora w tym momencie sobie pozwolilem.

Smutne, ale tak to wyglada na chwile obecna :(

• Krzysiek Rogalski, slawek_2348 i jacekp29 lubią to

#26 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4967 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 08 marzec 2017 - 18:54

Drogi wodne są Polsce tak samo niezbędne jak i Europie. Na razie idzie w dobrym kierunku..

Tu panowie Hutu, stworzeni do ślepej, bezrozumnej  nienawiści i automatycznej negacji wszystkiego co Polskę czyni krajem normalnym, zauważcie zdumiewającą zgodę ponad rujnującymi nas na codzień podziałami . Nawet partie założone przez panów w brązowych butach były za.. :)

Voila - głosowanie nr 140 !

http://www.sejm.gov....rglosowania=140

#27 OFFLINE   cristovo

cristovo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1498 postów

Napisano 08 marzec 2017 - 23:51

To brązowy but do granatowego garnituru się nie nadaje? Zakładanie partii to aż tak mocno formalna okoliczność...eee tam. Tym bardziej wizyty w telewizjach czy na innych posiedzeniach Sejmu :rolleyes:

#28 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4967 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 09 marzec 2017 - 06:31

Brązowy but jest w Polsce synonimem służb wojskowych.. No niestety nasze partie maniakalnego protestu, to nie Tea Party.. :)  

#29 OFFLINE   maggot

maggot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 73 postów

Napisano 09 marzec 2017 - 08:51

Drogi wodne są Polsce tak samo niezbędne jak i Europie. Na razie idzie w dobrym kierunku..

Tu panowie Hutu, stworzeni do ślepej, bezrozumnej  nienawiści i automatycznej negacji wszystkiego co Polskę czyni krajem normalnym, zauważcie zdumiewającą zgodę ponad rujnującymi nas na codzień podziałami . Nawet partie założone przez panów w brązowych butach były za.. :)

Voila - głosowanie nr 140 !

http://www.sejm.gov....rglosowania=140

No panie Tutsi,to że pochodzisz z drugiego plemienia nie oznacza, że jesteś z innego kraju.Ja się tylko zapytam: gdzie tu miejsce dla normalnych?

#30 OFFLINE   Maciej W.

Maciej W.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1070 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 09 marzec 2017 - 09:42

Czytam i odnoszę wrażenie, że jakiekolwiek decyzje podjęte lub nie podjęte na górze wywołują gównoburzę zwolennikików i przeciwników tej czy innej opcji. A te kontrowersyjne bądź co bądź decyzje są podejmowane niezależnie od tego, kto w danej chwili rządzi. Charakteryzuje je jedno: im większe pieniądze za nimi stoją tym bardziej są oderwane od rzeczywistości. A im bardziej są oderwane od rzeczywistości, tym większą dają pewność decydentom, że czerń (społeczeństwo) nie ma kompletnie wpływu na ich podejmowanie. Wybory? Bądźmy realistami. Podrzuci się elektoratowi kiełbasy wyborczej w postaci tęczowego t-shirtu lub uroczystych obchodów któregoś z przegranych powstań i towarzystwo wrzuci głos na jednych lub drugich. Wedle gustu i upodobań. Najważniejsze jest to żeby zagłosowali przeciwko tym drugim. Skłócić bo to pięknie polaryzuje elektoraty. I najważniejsze, żeby w tym układzie nie rozbłysnął ktoś trzeci. Drapmy się po plecach, skaczmy do gardeł w telewizorze. I róbmy swoje. Trochę za dużo o polityce. Jeśli chodzi o mój kochany Bug jako rzekę żeglowną...Jabłeczna, Gnojno, Mielnik, Trojan. To jakieś science fiction. Chyba, że betonowe koryto typu Kanał Żerański. Ekologiczne? A ja się pytam: czy w Polsce nie mamy świetnie rozwiniętej sieci kolejowej, która rdzewieje i czeka aż jakiś rozsądniejszy urzędnik puści nią pociągi? Chyba mamy. I chyba jej uruchomienie nie pochłonęłoby 67 mld. Więc po co się bawić takimi duperelami...

#31 OFFLINE   sacha

sacha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1724 postów
  • LokalizacjaW-wa
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Krystosiak

Napisano 09 marzec 2017 - 14:48

Jeśli chodzi o mój kochany Bug jako rzekę żeglowną...Jabłeczna, Gnojno, Mielnik, Trojan. To jakieś science fiction. Chyba, że betonowe koryto typu Kanał Żerański. Ekologiczne? A ja się pytam: czy w Polsce nie mamy świetnie rozwiniętej sieci kolejowej, która rdzewieje i czeka aż jakiś rozsądniejszy urzędnik puści nią pociągi? Chyba mamy. I chyba jej uruchomienie nie pochłonęłoby 67 mld. Więc po co się bawić takimi duperelami...

Gnojno, Mielnik , Trojan są mi jako tako znane  :P bo od 5 lat tam łowię i nie wyobrażam sobie jak to pogłebić i wyprostować. Ale to jeszcze pryszcz  ;) byłeś kiedyś nad Bugiem na płd od Włodawy np na bagnach u Mańka? albo pod Dubienką ? Jeśli nie wygooglaj ten odcinek i zobacz jak Bug tam płynie  :rolleyes: . Tam są kilkunasto km odcinki rzeki że nie ma prostki dłuższej niż 100-150m  B). No tyle że pogłębiać nie trzeba bo jest głęboko.  

#32 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5862 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 09 marzec 2017 - 15:24

Gnojno, Mielnik , Trojan są mi jako tako znane  :P bo od 5 lat tam łowię i nie wyobrażam sobie jak to pogłebić i wyprostować. Ale to jeszcze pryszcz  ;) byłeś kiedyś nad Bugiem na płd od Włodawy np na bagnach u Mańka? albo pod Dubienką ? Jeśli nie wygooglaj ten odcinek i zobacz jak Bug tam płynie  :rolleyes: . Tam są kilkunasto km odcinki rzeki że nie ma prostki dłuższej niż 100-150m  B). No tyle że pogłębiać nie trzeba bo jest głęboko.  

Pewnie wyprostują.

Fakt że regulacja robiona z głową może pomóc wędkarzom, Wisła pewnie nie będzie zadowolona bo Ona by chciała płynąć nieujarzmiona, choć i tak już jest przez obwałowania, więc tak naprawdę nie jest już dziką rzeką. Pogłębienie Wisły która tak naprawdę jest płytka i zapiaszczona dobrze by zrobiło jeśli chodzi o ilość ryb. Pytanie w jakim stopniu regulacja dotknie nasze rzeki, czy zostaną wyprostowane i skanalizowane z licznymi tamami? Takiego obrazu bym raczej nie chciał, ale regulacja robiona w starym stylu na pewno poprawiłaby rybność Wisły. Główki, przelewy, opaski robią wyłącznie dobrą robotę jeśli chodzi o stanowiska ryb. Nawet jeśli wybudują tamy, też nie sądzę żeby było ich ileś tam, to jednak duże pieniądze i nie sądzę żeby nas było stać na taką inwestycję. Przed powodzią 2010 łowiłem na odcinku Wisły gdzie było trochę starych przelewów, progów, raf. Wtedy to był mój najlepszy odcinek jeśli chodzi o bolenie, po powodzi rozpieprzyło wszystko,  teraz jest to pustynia. Nie pamiętam kiedy złowiłem tam jakąś fajną rybę. Dobrym przykładem jest też Odra, to bardzo uregulowana rzeka i ryb jest sporo, śmiem nawet twierdzić że właśnie przez jej uregulowany charakter. Włoclawek mimo że piękny nie jest to jednak powoduje że ryba trzyma się tego odcinka, Płock słynie z wielkich sumów a stada białorybu na echosondzie zajmują cały ekran. Podkreślam nie chcę żeby Wisła przypominała kanał, ale nie sądzę żeby ten kanał miała przypominać, tak więc poczekajmy na czym ta regulacja będzie polegała. W tym momencie ta rzeka jeśli chodzi o rybność jest w takim stanie że już nic raczej jej bardziej nie zaszkodzi, a chyba może tylko pomóc. 

Użytkownik wujek edytował ten post 09 marzec 2017 - 15:27

• coma lubi to

#33 OFFLINE   venom_666

venom_666

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1865 postów
  • LokalizacjaRypin
  • Imię:Marian
  • Nazwisko:Stępniewski

Napisano 09 marzec 2017 - 15:45

Pogłębienie rzeki nic nie da jeśli nie będzie w niej wody. Kanalizacja i prostowanie przyspieszy odpływ czyli wody będzie jeszcze mniej.
Susza hydrotechniczna na własne życzenie i zmiana w ciąg basenów kloacznych jeśli dostawi się zapory by zatrzymać wodę.
  • Guzu, Sayonara i Woytec lubią to

#34 OFFLINE   Woytec

Woytec

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 723 postów
  • LokalizacjaŚląsk

Napisano 09 marzec 2017 - 16:01

Pogłębienie rzeki nic nie da jeśli nie będzie w niej wody. Kanalizacja i prostowanie przyspieszy odpływ czyli wody będzie jeszcze mniej.
Susza hydrotechniczna na własne życzenie i zmiana w ciąg basenów kloacznych jeśli dostawi się zapory by zatrzymać wodę.

Dlatego myślę, że mimo podpisu najwyższego notariusza projekt nie wypali. Odkręcenie skutków mozolnej pracy meliorantów w PL to zajęcie na wiele lat pracy, a na razie nie wygląda na to żeby władze miały świadomość problemu. 

Dla zainteresowanych PETYCJA WWW WS OCHRONY WISŁY

#35 OFFLINE   Rhyacophila

Rhyacophila

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 320 postów
  • Lokalizacjabamboosfera.blogspot.com/

Napisano 09 marzec 2017 - 18:14

Z wodą w Polsce jest kiepsko, mówi się, że mamy jej tyle co w Egipcie. Budowle hydrotechniczne stanowią retencję wody lecz bilans nie jest oczywisty, gdyż podniesionemu poziomowi lustra towarzyszy podnoszenie się dna. Aspekt kolejny to spadek jakości wody w cofkach.

Wszystko wskazuje na to, że kolejne rządy warszawskie idą w kierunku deficytów wody przy jednoczesnym prywatyzowaniu jej ujęć. Czemu lub komu to ma służyć? Niech każdy sam się zastanowi. Bez wątpienia na pewno nie nam.    

#36 OFFLINE   luk_80

luk_80

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 826 postów
  • Lokalizacja03-980

Napisano 09 marzec 2017 - 19:19

Raport z drugiej strony barykady:

http://awsassets.wwf...raportu_wwf.pdf

#37 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4967 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 09 marzec 2017 - 20:46

Patrząc z krótkiej perspektywy czasowej, Wisła może się zdawać ostatnią dziką rzeką w Europie, a zwyczajnie jest pierwszą na naszych zadowolonych oczach zdziczałą i całkowicie porzuconą.

Stać nas na to !?

Była regulowana w historii wielokrotnie, i wielokrotnie jeszcze będzie regulowana i używana do rozmaitych ważnych społecznie oraz gospodarczo celów. U nas to pojęcie nic nie znaczy i głos podszczutego  gimbusa odstawiającego Reytana w koalicji z podjaranym teletubisiem, waży tyle samo co głos rozsądku.

Nie rozpętujmy niepotrzebnej histerii, albowiem histeria jest wrogiem chłodnego rozumu..

Regulacja nie oznacza betonowania całego koryta. Naprawdę nie widzieliście rzeki pomiędzy powiedzmy młynami ?

Nie widzieliście.. :)

A ja widziałem. Widawka, Grabia, nieistniejąca już chyba Nieciecz, dosłownie utkane młynami i elektrowniami, jazami i progami które doskonale trzymały wodę,  ryby miały się świetnie, a było ich w ciul. Dziś to tylko wspomnienie.. :rolleyes:

#38 OFFLINE   sacha

sacha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1724 postów
  • LokalizacjaW-wa
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Krystosiak

Napisano 09 marzec 2017 - 22:12

A ja widziałem. Widawka, Grabia, nieistniejąca już chyba Nieciecz, dosłownie utkane młynami i elektrowniami, jazami i progami które doskonale trzymały wodę,  ryby miały się świetnie, a było ich w ciul. Dziś to tylko wspomnienie.. :rolleyes:

Na małych rzeczkach było dużo młynów, to prawda. Na Tocznej przed wojną i trochę po było kilka młynów, na Moszczonce chyba 3 czy 4 ale nie są to rzeki do transportu.

Ciekaw jestem co będą transportować Bugiem i Wisłą ? I dokąd? do Prus?

#39 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów

Napisano 09 marzec 2017 - 22:14

Na małych rzeczkach było dużo młynów, to prawda. Na Tocznej przed wojną i trochę po było kilka młynów, na Moszczonce chyba 3 czy 4 ale nie są to rzeki do transportu.
Ciekaw jestem co będą transportować Bugiem i Wisłą ? I dokąd? do Prus?

Miód
Skóry
Broń

#40 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2687 postów
  • LokalizacjaWarszawa, Choszczówka
  • Imię:Michał

Napisano 09 marzec 2017 - 23:46