Skocz do zawartości

  •      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Gotujemy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1113 odpowiedzi w tym temacie

#181 OFFLINE   turkucpodjadek

turkucpodjadek

    Forumowicz

  • Zbanowani
  • PipPip
  • 76 postów
  • LokalizacjaWawa
  • Imię:Błażej

Napisano 24 kwiecień 2017 - 11:39

Maras ładna, mam tylko obawy że sobie trawkę zniszczysz przy palenisku jak Ci będzie popiół leciał



#182 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 24 kwiecień 2017 - 12:05

Dzięki za miłe słowa :). W sumie to dziur w podłodze palenisko nie posiada i jest troszkę nad ziemią. Jak nie wypali i popiół będzie  przeszkadzał to w podłodze przewiercę dziury i dołożę wysuwaną szufladę na popiół.

Jeszcze będą metalowe kółka ze szprychami z elementów kutych tak więc mobilna będzie ,raz tu raz tam .

 

Fotki jak coś się uda to wkleję  


Użytkownik M a r a s edytował ten post 24 kwiecień 2017 - 12:09


#183 ONLINE   BOB

BOB

    SUM

  • PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10173 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 24 kwiecień 2017 - 13:34

Jeśli zrobisz takie wędzonki jak soczki ... to MNIAM :)  :P  :D



#184 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 24 kwiecień 2017 - 13:48

Jeśli zrobisz takie wędzonki jak soczki ... to MNIAM :)  :P  :D

Cieszę się Robert ,że Ci smakowały :)



#185 OFFLINE   bogdan333

bogdan333

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 173 postów
  • LokalizacjaPolska-Italia

Napisano 25 kwiecień 2017 - 13:46

:P Oggi mangiare frutti di mare

Załączone pliki

  • Załączony plik  2222.jpg   57,11 KB   17 Ilość pobrań


#186 OFFLINE   Paprykarz

Paprykarz

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1956 postów
  • Lokalizacjazachodniopomorskie

Napisano 26 kwiecień 2017 - 13:13

Za gotowanie deski w potrawie zawsze dostawałem po łbie,  ;) od mojej włoskiej specjalistki



#187 OFFLINE   Hesher

Hesher

    Ekspert

  • Lurebuilding Team
  • PipPipPipPip
  • 6258 postów
  • LokalizacjaPułtusk
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Prażmowski

Napisano 26 kwiecień 2017 - 15:06

Bo capi drewnem potem żarcie i bynajmniej żadnym szlachetnym. Raz sobie zafundowałem takie sosiwo z aromatem europalety.



#188 ONLINE   BOB

BOB

    SUM

  • PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10173 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 26 kwiecień 2017 - 15:54

Bo po prostu ta deska, capi wszystkim czego wcześniej dotknęła! Kiedyś podano mi jedzenie na desce wcześniej wielokrotnie używanej, oczywiście czystej i umytej (miało być tak prosto i swojsko) ... byłem bliski pawia :wacko:



#189 OFFLINE   seiken

seiken

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 421 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Michał

Napisano 29 kwiecień 2017 - 15:19

Baba na wycieczke do Pragi pojechała to "grilla" odpaliłem z lenistwa  :)  :)  :)

2qwo8kz.jpg


  • popper i Popej lubią to

#190 OFFLINE   Z.Milewski

Z.Milewski

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 622 postów
  • Lokalizacjalubuskie

Napisano 29 kwiecień 2017 - 21:34

Baba na wycieczke do Pragi pojechała to "grilla" odpaliłem z lenistwa  :)  :)  :)

2qwo8kz.jpg

 

Do Czech warto pojechać nawet z żoną. Tylko nie zapominaj o zabraniu jakiegoś patyka.

Inne wody, inne doświadczenia, więcej ryb, porządek i większa kultura nad wodami.

Gdyby nie odległość, częściej moczyłbym tam gumy. Ale cóż, musi wystarczyć te kilka razy w roku.

Pogoda nie rozpieszcza, ale już tęsknię za pieczeniem w altanie i chrupanie pieczystego z piwem na tarasie :) .



#191 OFFLINE   seiken

seiken

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 421 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Michał

Napisano 30 kwiecień 2017 - 09:46

A kto by sie sierściuchami zajął  :)  W Pradze już byłem kilka razy nie na rybach ale też było fajnie :P



#192 OFFLINE   turkucpodjadek

turkucpodjadek

    Forumowicz

  • Zbanowani
  • PipPip
  • 76 postów
  • LokalizacjaWawa
  • Imię:Błażej

Napisano 09 maj 2017 - 04:12

majówkowe śniadanie

 

Załączony plik  P5060108.JPG   75,58 KB   14 Ilość pobrań


  • Panek i Qcyk lubią to

#193 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 09 maj 2017 - 14:50

dochodzeniówka nie śpi

@Maras, prześlij nam lepiej fotki z pierwszego wędzenia ;)

Szyneczka na początek 

Załączony plik  20170507_160759_resized.jpg   24,89 KB   17 Ilość pobrań


  • BOB i turkucpodjadek lubią to

#194 OFFLINE   Novis

Novis

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1750 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Nowicki

Napisano 09 maj 2017 - 20:02

A na koniec co? :lol:



#195 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 09 maj 2017 - 21:09

Piotrek. na myśli miałem taki samodzielny  SLOW START.  Taka nauka jazdy z tym wędzeniem.  Obiecałem sobie ,że zrobią właśnie taką wędzarkę. Jakoś nawet to wyszło ale muszę skrócić rurę między paleniskiem a wędzarką bo mam za małą  temperaturę . I nawiercić kilka otworów więcej w drzwiczkach paleniska aby poprawić cug.

 

  A jak już będę  obcykany z tym wędzeniem to pewnie więcej będzie smakołyków wisiało do uwędzenia.

Jadłem kiedyś kiełbaskę ,za którą dałbym się w tej chwili pokroić :lol:  odlot ... Problem z tym ,że przepisu czyli receptury nie mam możliwości zdobyć.



#196 OFFLINE   turkucpodjadek

turkucpodjadek

    Forumowicz

  • Zbanowani
  • PipPip
  • 76 postów
  • LokalizacjaWawa
  • Imię:Błażej

Napisano 10 maj 2017 - 15:14

Szyneczka na początek 

attachicon.gif20170507_160759_resized.jpg

 

Jak na pierwszy raz super.

 

Drewno było suche i wędlina osuszona przed wędzeniem(nie kapało z mięsa)?



#197 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 10 maj 2017 - 22:21

Drewno było suche na pewno. Mam tylko owocowe czyli jabłoń , śliwka i czereśnia. Jak jest gruba kora jak np. w czereśni to ją usuwam.

Osuszanie i tak i nie :) .Po wyjęciu szynki z garów - jedna szynka była w soli a druga w solance - tak ze dwie godziny poleżały na ściereczkach potem na pierwsze 30-40 minut  wisiały ( w przepalonej wcześniej wędzarce ) na mniejszej temp .około 40 st.

 Nad rurą która wchodzi od spodu do wedzarki  załozyłem taką powierconą blachę ,około 35/35 cm i jest nad rurą około 7cm. Aby dym ładnie  się rozchodził od samego dołu.  I na niej były z jednej strony  ślady jakby trochę pokapało . Ale z której szynki to Ci nie powiem.   

 

Jak już wcześniej pisałem dopiero zaczynam zabawę z tym wędzeniem i wszystkie sugestie są  mile widziane :)

 

Szyneczki nie były ani za słone ani surowe, nam bardzo smakowały. 

 

 



#198 OFFLINE   turkucpodjadek

turkucpodjadek

    Forumowicz

  • Zbanowani
  • PipPip
  • 76 postów
  • LokalizacjaWawa
  • Imię:Błażej

Napisano 15 maj 2017 - 15:29

Ktoś robił podpiwek?

 

Ja nie, jak jeszcze będzie cieplej to chyba nastawię.



#199 OFFLINE   seiken

seiken

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 421 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Michał

Napisano 19 maj 2017 - 12:49

Ogóry czas zacząć :P

kbvuzc.jpg

24eow21.jpg



#200 ONLINE   BOB

BOB

    SUM

  • PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10173 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 19 maj 2017 - 15:19

...no weź , przestań!!!