Maras ładna, mam tylko obawy że sobie trawkę zniszczysz przy palenisku jak Ci będzie popiół leciał

Gotujemy
#181
OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2017 - 11:39
#182
OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2017 - 12:05
Dzięki za miłe słowa . W sumie to dziur w podłodze palenisko nie posiada i jest troszkę nad ziemią. Jak nie wypali i popiół będzie przeszkadzał to w podłodze przewiercę dziury i dołożę wysuwaną szufladę na popiół.
Jeszcze będą metalowe kółka ze szprychami z elementów kutych tak więc mobilna będzie ,raz tu raz tam .
Fotki jak coś się uda to wkleję
Użytkownik M a r a s edytował ten post 24 kwiecień 2017 - 12:09
#183
OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2017 - 13:34
Jeśli zrobisz takie wędzonki jak soczki ... to MNIAM
#184
OFFLINE
#185
OFFLINE
Napisano 25 kwiecień 2017 - 13:46
Oggi mangiare frutti di mare
Załączone pliki
#186
OFFLINE
Napisano 26 kwiecień 2017 - 13:13
Za gotowanie deski w potrawie zawsze dostawałem po łbie, od mojej włoskiej specjalistki
- Hesher, BOB, Tomek88 i 2 innych osób lubią to
#187
OFFLINE
Napisano 26 kwiecień 2017 - 15:06
Bo capi drewnem potem żarcie i bynajmniej żadnym szlachetnym. Raz sobie zafundowałem takie sosiwo z aromatem europalety.
- Night_Walker, xyzzvpc, BOB i 2 innych osób lubią to
#188
OFFLINE
Napisano 26 kwiecień 2017 - 15:54
Bo po prostu ta deska, capi wszystkim czego wcześniej dotknęła! Kiedyś podano mi jedzenie na desce wcześniej wielokrotnie używanej, oczywiście czystej i umytej (miało być tak prosto i swojsko) ... byłem bliski pawia
#189
OFFLINE
Napisano 29 kwiecień 2017 - 15:19
Baba na wycieczke do Pragi pojechała to "grilla" odpaliłem z lenistwa
- popper i Popej lubią to
#190
OFFLINE
Napisano 29 kwiecień 2017 - 21:34
seiken, on 29 Apr 2017 - 14:19, said:
Baba na wycieczke do Pragi pojechała to "grilla" odpaliłem z lenistwa
![]()
![]()
Do Czech warto pojechać nawet z żoną. Tylko nie zapominaj o zabraniu jakiegoś patyka.
Inne wody, inne doświadczenia, więcej ryb, porządek i większa kultura nad wodami.
Gdyby nie odległość, częściej moczyłbym tam gumy. Ale cóż, musi wystarczyć te kilka razy w roku.
Pogoda nie rozpieszcza, ale już tęsknię za pieczeniem w altanie i chrupanie pieczystego z piwem na tarasie .
#191
OFFLINE
Napisano 30 kwiecień 2017 - 09:46
A kto by sie sierściuchami zajął W Pradze już byłem kilka razy nie na rybach ale też było fajnie
#192
OFFLINE
Napisano 09 maj 2017 - 04:12
- Panek i Qcyk lubią to
#193
OFFLINE
Napisano 09 maj 2017 - 14:50
Panek, on 24 Apr 2017 - 08:26, said:
dochodzeniówka nie śpi
@Maras, prześlij nam lepiej fotki z pierwszego wędzenia
Szyneczka na początek
20170507_160759_resized.jpg 24,89 KB
17 Ilość pobrań
- BOB i turkucpodjadek lubią to
#194
OFFLINE
Napisano 09 maj 2017 - 20:02
A na koniec co?
#195
OFFLINE
Napisano 09 maj 2017 - 21:09
Piotrek. na myśli miałem taki samodzielny SLOW START. Taka nauka jazdy z tym wędzeniem. Obiecałem sobie ,że zrobią właśnie taką wędzarkę. Jakoś nawet to wyszło ale muszę skrócić rurę między paleniskiem a wędzarką bo mam za małą temperaturę . I nawiercić kilka otworów więcej w drzwiczkach paleniska aby poprawić cug.
A jak już będę obcykany z tym wędzeniem to pewnie więcej będzie smakołyków wisiało do uwędzenia.
Jadłem kiedyś kiełbaskę ,za którą dałbym się w tej chwili pokroić odlot ... Problem z tym ,że przepisu czyli receptury nie mam możliwości zdobyć.
#196
OFFLINE
#197
OFFLINE
Napisano 10 maj 2017 - 22:21
Drewno było suche na pewno. Mam tylko owocowe czyli jabłoń , śliwka i czereśnia. Jak jest gruba kora jak np. w czereśni to ją usuwam.
Osuszanie i tak i nie .Po wyjęciu szynki z garów - jedna szynka była w soli a druga w solance - tak ze dwie godziny poleżały na ściereczkach potem na pierwsze 30-40 minut wisiały ( w przepalonej wcześniej wędzarce ) na mniejszej temp .około 40 st.
Nad rurą która wchodzi od spodu do wedzarki załozyłem taką powierconą blachę ,około 35/35 cm i jest nad rurą około 7cm. Aby dym ładnie się rozchodził od samego dołu. I na niej były z jednej strony ślady jakby trochę pokapało . Ale z której szynki to Ci nie powiem.
Jak już wcześniej pisałem dopiero zaczynam zabawę z tym wędzeniem i wszystkie sugestie są mile widziane
Szyneczki nie były ani za słone ani surowe, nam bardzo smakowały.
#198
OFFLINE
Napisano 15 maj 2017 - 15:29
Ktoś robił podpiwek?
Ja nie, jak jeszcze będzie cieplej to chyba nastawię.
#199
OFFLINE
#200
OFFLINE
Napisano 19 maj 2017 - 15:19
...no weź , przestań!!!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych