Bardziej bimberek

Gotujemy
#161
OFFLINE
Napisano 11 kwiecień 2017 - 19:01
#162
ONLINE
Napisano 11 kwiecień 2017 - 19:06
Najważniejsze, że to C2H5OH
#163
OFFLINE
Napisano 11 kwiecień 2017 - 19:24
od dawna jestem zwolennikoem szybkowarów.;-)
- Zack i Qcyk lubią to
#164
OFFLINE
Napisano 11 kwiecień 2017 - 19:44
Krople kupuje w monopolu , a jak mam chęć na swojski smak to pukam w pewne okienko
#165
OFFLINE
Napisano 12 kwiecień 2017 - 21:42

Użytkownik Newone edytował ten post 12 kwiecień 2017 - 21:43
#166
OFFLINE
Napisano 13 kwiecień 2017 - 06:18
Rozumiem, że będziesz wędził na ciepło? Ten rodzaj wędzenia jednak zdecydowanie lubi ciągłość procesu, żeby temperatura sukcesywnie podnosiła się w coraz głębszych warstwach.
Po iluś próbach doszedłem do tego, że jak mam wędzić to potrzebuję cały dzień, na spokojnie bez patrzenia na zegarek i terminowych innych zajęć.
Ale w życiu bywa różnie i czasem inaczej się nie da.
2 godziny przerwy to w sumie nie tak dużo, możesz pokombinować, żeby zostawić sporo żaru w wędzarce obrzucić go trocinami i w zasadzie powinno tak przetrwać. Jeśli zrobisz przerwę w wędzeniu, też tragedii pewnie nie będzie, podobnie jakbyś wędził tylko 4 godziny, po prostu będzie mniej uwędzone i konieczne będzie sparzenie/ugotowanie. Nawet samo ugotowanie peklowanej szynki wystarczy - nie to samo, ale też smaczna.
edyta:
Ja w takiej sytuacji chyba bym odpuścił te pierwsze 2 godziny wędzenia, mieso niech dłużej sobie schnie. Przygotowałbym wszystko na tip top, żeby po powrocie (może uda się wcześnie wrócić?) szybko odpalić sprzęt i wsadzić mięso bez dodatkowych ceregieli, nastawiając się na wersję mniej wędzone, bardziej gotowane.
Użytkownik witeg edytował ten post 13 kwiecień 2017 - 06:48
#167
OFFLINE
Napisano 13 kwiecień 2017 - 07:40
Pasztet z dzika upichciłem ile ten Zelmer już w swoim 25letnim życiu tego mięcha przerobił
po pierwszym mieleniu
drugie mielenie
i koniec keksówek wyszło 6 szt
dziś degustacja
- MIGOTKA, BOB i turkucpodjadek lubią to
#168
OFFLINE
Napisano 13 kwiecień 2017 - 08:14
Michał,pychota.A swoją drogą będziesz miał co rozdawać...No chyba że familija bolsza.
#170
OFFLINE
Napisano 13 kwiecień 2017 - 18:23
Newone, on 12 Apr 2017 - 20:42, said:
Co do wedzenia mam jeszcze jedno pytanie bo w piątek będę ostro dymil a niemam 6 h ciągiem. Czy jak po 2 h wedzenia zostawię mieso i po kolejnych 2 h odpale na nowo mięso i dobije do 6 h to coś się stanie
ehhh ja się stresuję a to nie ja będę wędził a dałem recepturę
nigdy nie przerywałem wędzenia
nie wiem jak duże masz kawałki mięsa bo nie pisałeś, ale jak rozpalasz na nowo to wędzarnia trochę się nagrzewa
#171
OFFLINE
Napisano 14 kwiecień 2017 - 08:45
turkucpodjadek, on 13 Apr 2017 - 17:20, said:
seiken coś będziesz z tego suszył?
z dzika to na kanapki, smażona i suszona innych nie jadłem
a ogólnie to można zbanować jakiegoś człowieka za wrzutki w wątku?
bo za bardzo ślina cieknie
Kiełbach nie robie bo nie mam wędzarni , dostałem zimą połówkę małego dzika to i pasztet zrobiłem
#172
OFFLINE
Napisano 15 kwiecień 2017 - 07:47
- Qcyk lubi to
#173
OFFLINE
Napisano 15 kwiecień 2017 - 14:54
Panowie na wiosnę chciałem coś uwędzić u teściowej. Jak najlepiej przygotować mięso i jak wędzić - najlepiej łopatologiczny opis dla laika. Przeglądając temat to chyba nie jest coś związanego z technologia kosmiczna i dam rade
#174
OFFLINE
Napisano 15 kwiecień 2017 - 16:17
Pasztet z dzika hmmm pyszota, mój wuj myśliwy kiedys robił zajebiszczy nie zazdroszczę Twojemu zelmerowi ale degustacji, pozytywnie zazdroszczę
Pozdrawiam no i smacznego!!!
#175
OFFLINE
Napisano 15 kwiecień 2017 - 21:29
Czas na pizze metodą tradycyjną.
Ciasto drożdżowe, sos pomidorowy, mozzarella, szynka, cebula czerwona i biała, czosnek.
Załączone pliki
- popper, wojciiech, xyzzvpc i 6 innych osób lubią to
#176
OFFLINE
Napisano 16 kwiecień 2017 - 14:37
#177
OFFLINE
Napisano 23 kwiecień 2017 - 20:25
Takie cudo zrobiłem .
Sam jestem ciekawy czy uda się coś uwędzić ?
- popper, BOB, pit1982 i 1 inna osoba lubią to
#178
OFFLINE
Napisano 23 kwiecień 2017 - 21:14
#179
OFFLINE
Napisano 23 kwiecień 2017 - 21:30
Mogę Ci przesłać fotki w dużej rozdzielczości, ze wszystkimi szczegółami , grubość i ilość desek , daszek Ci odwrócę ,który ma szyberek i porównasz sobie czy drugą taką samą gdzieś znajdziesz ? Palenisko z blachy ryflowanej # 4 i gładkiej # 3+ szyber rury i kolano 2mm itd.
Zapodaj taką identyczną to porównamy ....
Użytkownik M a r a s edytował ten post 23 kwiecień 2017 - 21:31
- S.N. lubi to
#180
OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2017 - 09:26
dochodzeniówka nie śpi
@Maras, prześlij nam lepiej fotki z pierwszego wędzenia
- marekD i Qcyk lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych