Skocz do zawartości

  •      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Gotujemy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1113 odpowiedzi w tym temacie

#161 OFFLINE   Qcyk

Qcyk

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3202 postów
  • LokalizacjaBug / Wisła
  • Imię:Daniel

Napisano 11 kwiecień 2017 - 19:01

Bardziej bimberek :)



#162 OFFLINE   BOB

BOB

    SUM

  • PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10173 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 11 kwiecień 2017 - 19:06

Najważniejsze, że to C2H5OH  :P



#163 OFFLINE   darek1

darek1

    Zaawansowany

  • Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1330 postów
  • LokalizacjaChrząszczyżewoszyce powiat Łękołody
  • Imię:Grzegorz
  • Nazwisko:Brzęczyszczykiewicz

Napisano 11 kwiecień 2017 - 19:24

I w ten jakże płynny sposób przechodzimy w destylację...
od dawna jestem zwolennikoem szybkowarów.;-)
  • Zack i Qcyk lubią to

#164 ONLINE   Zack

Zack

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 411 postów
  • LokalizacjaTorun

Napisano 11 kwiecień 2017 - 19:44

Krople kupuje  w monopolu , a jak mam chęć na swojski smak to pukam w pewne  okienko :D



#165 OFFLINE   Newone

Newone

    Forumowicz

  • Zbanowani
  • PipPip
  • 63 postów
  • Lokalizacjaostroda

Napisano 12 kwiecień 2017 - 21:42

Co do wedzenia mam jeszcze jedno pytanie bo w piątek będę ostro dymil a niemam 6 h ciągiem. Czy jak po 2 h wedzenia zostawię mieso i po kolejnych 2 h odpale na nowo mięso i dobije do 6 h to coś się stanie :)

Użytkownik Newone edytował ten post 12 kwiecień 2017 - 21:43


#166 OFFLINE   witeg

witeg

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 168 postów
  • Imię:Witek

Napisano 13 kwiecień 2017 - 06:18

Rozumiem, że będziesz wędził na ciepło? Ten rodzaj wędzenia jednak zdecydowanie lubi ciągłość procesu, żeby temperatura sukcesywnie podnosiła się w coraz głębszych warstwach.

Po iluś próbach doszedłem do tego, że jak mam wędzić to potrzebuję cały dzień, na spokojnie bez patrzenia na zegarek i terminowych innych zajęć. 

Ale w życiu bywa różnie i czasem inaczej się nie da.

2 godziny przerwy to w sumie nie tak dużo, możesz pokombinować, żeby zostawić sporo żaru w wędzarce obrzucić go trocinami i w zasadzie powinno tak przetrwać. Jeśli zrobisz przerwę w wędzeniu, też tragedii pewnie nie będzie, podobnie jakbyś wędził tylko 4 godziny, po prostu będzie mniej uwędzone i konieczne będzie sparzenie/ugotowanie. Nawet samo ugotowanie peklowanej szynki wystarczy - nie to samo, ale też smaczna.

edyta:

Ja w takiej sytuacji chyba bym odpuścił te pierwsze 2 godziny wędzenia, mieso niech dłużej sobie schnie. Przygotowałbym wszystko na tip top, żeby po powrocie (może uda się wcześnie wrócić?) szybko odpalić sprzęt i wsadzić mięso bez dodatkowych ceregieli, nastawiając się na wersję mniej wędzone, bardziej gotowane.


Użytkownik witeg edytował ten post 13 kwiecień 2017 - 06:48


#167 OFFLINE   seiken

seiken

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 421 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Michał

Napisano 13 kwiecień 2017 - 07:40

Pasztet z dzika upichciłem :) ile ten Zelmer już w swoim 25letnim życiu tego mięcha przerobił :P

po pierwszym mieleniu

294rjep.jpg

drugie mielenie

315oaah.jpg

i koniec keksówek wyszło 6 szt 

2jdfcbo.jpg

dziś degustacja :)


  • MIGOTKA, BOB i turkucpodjadek lubią to

#168 OFFLINE   chlodnica

chlodnica

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 793 postów
  • LokalizacjaPL-Opole/CH-Davos
  • Imię:Darek

Napisano 13 kwiecień 2017 - 08:14

Michał,pychota.A swoją drogą będziesz miał co rozdawać...No chyba że familija bolsza.



#169 OFFLINE   turkucpodjadek

turkucpodjadek

    Forumowicz

  • Zbanowani
  • PipPip
  • 76 postów
  • LokalizacjaWawa
  • Imię:Błażej

Napisano 13 kwiecień 2017 - 18:20

seiken coś będziesz z tego suszył?

 

z dzika to na kanapki, smażona i suszona innych nie jadłem

 

 

a ogólnie to można zbanować jakiegoś człowieka za wrzutki w wątku?

 

bo za bardzo ślina cieknie :)



#170 OFFLINE   turkucpodjadek

turkucpodjadek

    Forumowicz

  • Zbanowani
  • PipPip
  • 76 postów
  • LokalizacjaWawa
  • Imię:Błażej

Napisano 13 kwiecień 2017 - 18:23

Co do wedzenia mam jeszcze jedno pytanie bo w piątek będę ostro dymil a niemam 6 h ciągiem. Czy jak po 2 h wedzenia zostawię mieso i po kolejnych 2 h odpale na nowo mięso i dobije do 6 h to coś się stanie :)

 

 

ehhh ja się stresuję a to nie ja będę wędził a dałem recepturę

nigdy nie przerywałem wędzenia

nie wiem jak duże masz kawałki mięsa bo nie pisałeś, ale jak rozpalasz na nowo to wędzarnia trochę się nagrzewa



#171 OFFLINE   seiken

seiken

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 421 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Michał

Napisano 14 kwiecień 2017 - 08:45

seiken coś będziesz z tego suszył?

 

z dzika to na kanapki, smażona i suszona innych nie jadłem

 

 

a ogólnie to można zbanować jakiegoś człowieka za wrzutki w wątku?

 

bo za bardzo ślina cieknie :)

 

Kiełbach nie robie bo nie mam wędzarni , dostałem zimą połówkę małego dzika to i pasztet zrobiłem



#172 OFFLINE   turkucpodjadek

turkucpodjadek

    Forumowicz

  • Zbanowani
  • PipPip
  • 76 postów
  • LokalizacjaWawa
  • Imię:Błażej

Napisano 15 kwiecień 2017 - 07:47

a tak świątecznie na jajka faszerowane i sałatki :)

 

Załączony plik  WP_20170415_001.jpg   60,9 KB   14 Ilość pobrań


  • Qcyk lubi to

#173 OFFLINE   PrzemekL

PrzemekL

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 285 postów
  • LokalizacjaToruń

Napisano 15 kwiecień 2017 - 14:54

Panowie na wiosnę chciałem coś uwędzić u teściowej. Jak najlepiej przygotować mięso i jak wędzić - najlepiej łopatologiczny opis dla laika. Przeglądając temat to chyba nie jest coś związanego z technologia kosmiczna i dam rade ;)



#174 OFFLINE   JACHU1971

JACHU1971

    Nowy

  • +Forumowicze
  • Pip
  • 35 postów
  • LokalizacjaMAZOWSZE
  • Imię:JACK
  • Nazwisko:SPARROW

Napisano 15 kwiecień 2017 - 16:17

Pasztet z dzika hmmm pyszota, mój wuj myśliwy kiedys robił zajebiszczy :) nie zazdroszczę Twojemu zelmerowi ale degustacji, pozytywnie zazdroszczę :D Pozdrawiam no i smacznego!!!



#175 OFFLINE   Rhyacophila

Rhyacophila

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 320 postów
  • Lokalizacjabamboosfera.blogspot.com/

Napisano 15 kwiecień 2017 - 21:29

Czas na pizze metodą tradycyjną.

 

Ciasto drożdżowe, sos pomidorowy, mozzarella, szynka, cebula czerwona i biała, czosnek.

Załączone pliki

  • Załączony plik  1.jpg   49,87 KB   20 Ilość pobrań
  • Załączony plik  2.jpg   39,72 KB   19 Ilość pobrań
  • Załączony plik  3.jpg   50,45 KB   19 Ilość pobrań


#176 OFFLINE   grzesiekp.

grzesiekp.

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 407 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Grzesiek
  • Nazwisko:P.

Napisano 16 kwiecień 2017 - 14:37

I taki placek to jest Odjazd! Zresztą z takiego pieca wszystko smakuje inaczej! Super sprawa!

#177 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 23 kwiecień 2017 - 20:25

Takie cudo zrobiłem .

Sam jestem ciekawy czy uda się coś uwędzić ?

msg-208-0-29104300-1492973669_thumb.jpgmsg-208-0-63081800-1492973654_thumb.jpg



#178 OFFLINE   Newone

Newone

    Forumowicz

  • Zbanowani
  • PipPip
  • 63 postów
  • Lokalizacjaostroda

Napisano 23 kwiecień 2017 - 21:14

Kolego zrobiłeś ? Musiałeś się mocno wzorować na tych z allegro bo jest identyczna ...

#179 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 23 kwiecień 2017 - 21:30

Mogę Ci przesłać fotki w dużej rozdzielczości, ze wszystkimi szczegółami  , grubość i ilość desek , daszek Ci odwrócę ,który ma szyberek    i porównasz sobie czy drugą taką samą gdzieś znajdziesz ?  Palenisko z blachy ryflowanej # 4 i gładkiej # 3+ szyber  rury i kolano 2mm  itd.

 

Zapodaj taką identyczną  to porównamy ....   


Użytkownik M a r a s edytował ten post 23 kwiecień 2017 - 21:31

  • S.N. lubi to

#180 OFFLINE   Panek

Panek

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2387 postów
  • Imię:Karol

Napisano 24 kwiecień 2017 - 09:26

dochodzeniówka nie śpi

@Maras, prześlij nam lepiej fotki z pierwszego wędzenia ;)


  • marekD i Qcyk lubią to