Skocz do zawartości

  •      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Gotujemy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1113 odpowiedzi w tym temacie

#121 OFFLINE   Jano

Jano

    mode raptor

  • Moderatorzy
  • 3206 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 06 kwiecień 2017 - 20:18

Przecie napisałem ,że to danie ale ma swoją specyficzną nazwę  :P te z Radomia też powinni wiedzieć bo do nich też dotarło w skansenie pod Radomiem podają :)

W skansenie wsi radomskiej to rządzi...Baba Jaga!



#122 OFFLINE   seiken

seiken

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 421 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Michał

Napisano 06 kwiecień 2017 - 20:20

Tak jest to "parzybroda"


  • Wojtek B. i AdasCzeski lubią to

#123 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

    Ekspert

  • Moderatorzy
  • 6269 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 06 kwiecień 2017 - 22:53

Tak po prostu kapuśniak z porządną wkładką z wędzonych żeberek i z niekrojonej kapuchy. Kwaśny, ostry, sycący, dużo kminku. Pyszny w górach, po nartach, pod nazwą "kwaśnica". To danie jednogarnkowe, pół kilo paszy na litr wywaru.  :D


  • Friko lubi to

#124 OFFLINE   Robert Crocker

Robert Crocker

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1967 postów
  • LokalizacjaNYC
  • Imię:Bobby
  • Nazwisko:Crocker

Napisano 07 kwiecień 2017 - 10:29

Kebsy wołowe :bighair:

Załączone pliki


Użytkownik Robert Crocker edytował ten post 07 kwiecień 2017 - 10:32


#125 OFFLINE   turkucpodjadek

turkucpodjadek

    Forumowicz

  • Zbanowani
  • PipPip
  • 76 postów
  • LokalizacjaWawa
  • Imię:Błażej

Napisano 09 kwiecień 2017 - 12:07

rozpoczęcie sezonu

 

grzanki z masłem czosnkowym:

 

Załączony plik  WP_20170409_004.jpg   56,83 KB   15 Ilość pobrań

Załączony plik  WP_20170409_003.jpg   77,28 KB   15 Ilość pobrań


  • MIGOTKA lubi to

#126 OFFLINE   BOB

BOB

    SUM

  • PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10173 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 09 kwiecień 2017 - 12:24

Świąteczne wędzenie

Załączony plik  DSC_1983a.jpg   83,33 KB   15 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC_1988a.jpg   74,19 KB   15 Ilość pobrań

 

Mój przyjaciel Marian (blachy MM), tłumaczy swojemu psu, że ..."nie dla psa kiełbasa" :D

Załączony plik  DSC_1979a.jpg   84,25 KB   15 Ilość pobrań

 

Najgorsza robota ... obgotowywanie :wacko:

Załączony plik  DSC_1997a.jpg   70,86 KB   15 Ilość pobrań

 

I efekt końcowy :)

Załączony plik  DSC_1998a.jpg   69,25 KB   15 Ilość pobrań

 

...a wszystko to na działce Mariana, w takich okolicznościach przyrody :)

Załączony plik  DSC_1993a.jpg   62,67 KB   15 Ilość pobrań



#127 OFFLINE   seiken

seiken

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 421 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Michał

Napisano 09 kwiecień 2017 - 13:00

Jak bym miał wędzarnię.... to bym sobie słoninki uwędził  :)



#128 OFFLINE   suhhar

suhhar

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 989 postów

Napisano 09 kwiecień 2017 - 20:04

Ile wódki przy tym wychlales ? :)
  • Jozin lubi to

#129 OFFLINE   BOB

BOB

    SUM

  • PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10173 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 09 kwiecień 2017 - 20:08

Bardzo nieelegancko postawione pytanie :P



#130 OFFLINE   darek1

darek1

    Zaawansowany

  • Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1330 postów
  • LokalizacjaChrząszczyżewoszyce powiat Łękołody
  • Imię:Grzegorz
  • Nazwisko:Brzęczyszczykiewicz

Napisano 09 kwiecień 2017 - 20:17

Coś mi się nie fazuje...
Gotowanie to nie wędzenie..
tak po prawdzie to suszone, przyprawione mięso nawet smaczniejsze...choć nadal mie gotowane.

Użytkownik darek1 edytował ten post 09 kwiecień 2017 - 20:19


#131 OFFLINE   BOB

BOB

    SUM

  • PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10173 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 09 kwiecień 2017 - 20:19

Po wędzeniu obgotowuje się w odzie ok 80C aż mięso osiągnie temp ok 75C ;)



#132 OFFLINE   S.N.

S.N.

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4589 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Nikt

Napisano 09 kwiecień 2017 - 20:23

Ile wódki przy tym wychlales ? :)

 

 

Bardzo nieelegancko postawione pytanie :P

 

 

Zgadzam się, powinien zapytać ile wina poszło na przyprawianie ;)



#133 OFFLINE   darek1

darek1

    Zaawansowany

  • Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1330 postów
  • LokalizacjaChrząszczyżewoszyce powiat Łękołody
  • Imię:Grzegorz
  • Nazwisko:Brzęczyszczykiewicz

Napisano 09 kwiecień 2017 - 20:35

Po wędzeniu obgotowuje się w odzie ok 80C aż mięso osiągnie temp ok 75C ;)

Fiuu,fiuu...tyle zachodu zamiast coś świerzego ugotować?
suszone używam na połowach(lekkie-pożywne).
Zawsze mnie to zastanawiało:w domach piękne kuchnie,a na stole zimne wędliny,garmażerka,sałatki i kanapeczki?!Ha.

Użytkownik darek1 edytował ten post 09 kwiecień 2017 - 20:38


#134 OFFLINE   Friko

Friko

    SUM

  • Super moderatorzy
  • 18618 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 09 kwiecień 2017 - 20:37

...wrócił jeden z fajniejszych kanałów na YT o gotowaniu - Kuchnia Kwasiora:

 

https://www.youtube....KuchniaKwasiora



#135 OFFLINE   Friko

Friko

    SUM

  • Super moderatorzy
  • 18618 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 09 kwiecień 2017 - 20:39

@BOB - mam pytanie czy Twoim zdaniem da się przygotować wędliny bez peklosoli ? Pytam ze względu na szkodliwość peklosoli w porównaniu do zwykłej soli



#136 OFFLINE   BOB

BOB

    SUM

  • PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10173 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 09 kwiecień 2017 - 20:44

Powiem otwarcie ... nie wiem. Ja tylko "czeladnikuję" w tej robocie


  • Friko lubi to

#137 OFFLINE   darek1

darek1

    Zaawansowany

  • Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1330 postów
  • LokalizacjaChrząszczyżewoszyce powiat Łękołody
  • Imię:Grzegorz
  • Nazwisko:Brzęczyszczykiewicz

Napisano 09 kwiecień 2017 - 20:55

Czela- to w sanskrycie uczeñ...
Guru- człowiek obciążony wiedzą ;-)
Marian powiadasz...
  • BOB lubi to

#138 OFFLINE   Zack

Zack

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 411 postów
  • LokalizacjaTorun

Napisano 10 kwiecień 2017 - 07:37

@BOB - mam pytanie czy Twoim zdaniem da się przygotować wędliny bez peklosoli ? Pytam ze względu na szkodliwość peklosoli w porównaniu do zwykłej soli

Witam,da się się  ,peklosól nadaje czerwony kolor mięsu i konserwuje(zawiera azotyn sodu tzw nitryt),jak komuś  nie przeszkadza jasny kolor wędliny to nie ma przeszkód, a na pewno jest zdrowiej.


Użytkownik Zack edytował ten post 10 kwiecień 2017 - 07:38

  • BOB lubi to

#139 OFFLINE   seiken

seiken

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 421 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Michał

Napisano 10 kwiecień 2017 - 09:30

W małych ilościach Peklosól nie jest szkodliwy to nic innego jak sól azotynowa , nie tylko ma dać czerwony kolor mięsa ale zabija bakterie i drobnoustroje , zabija bakterię która powoduje

zatrucie jadem kiełbasianym , jest tez konserwantem , mniej szkodliwym niż konserwant np w chlebie czy innych produktach które spożywamy na co dzień, 

2vsq88j.jpg


  • Zack i BOB lubią to

#140 OFFLINE   AdasCzeski

AdasCzeski

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1322 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Adam
  • Nazwisko:Czeski

Napisano 10 kwiecień 2017 - 18:11

Kochani, 

 

prośba o opinie na temat steakera (kotleciarka). 

 

Moje doświadczenia... karkówka na grill lub patelnie tak, schab bardzo tak sobie, nawet po następczym panierowaniu... inne średnio, polędwica wołowa... bardzo nie. 

 

A u was?