Nie wiem czy mogę nieśmiało.. Ale czy są tu jacyś weganie/wegetarianie ?

Gotujemy
Napisano 30 marzec 2017 - 22:32
- Friko i daroda496 lubią to
Napisano 31 marzec 2017 - 06:17
Nie ma, ostatniego zjadłem tydzień temu
- Marcin Rafalski, Panek, Jeziorm 1 i 5 innych osób lubią to
Napisano 31 marzec 2017 - 07:53
Smak i przepisy na sosy to oczywiście rzecz bardzo ważna,Ale smaczny sos musi być podany z dobrej jakości makaronem. Wszystkie włoskie przepisy winny mieć do towarzystwa dobrej jakości włoskie makarony.....
Marcin. Ja lubię zjeść wegetariańsko. Nie "przeszkadza" mi kotlet z kaszy. Mam przetrenowane praktycznie wszystkie dostępne kasze ,ryże (w tym tak popularną ostatnio komosę ryżową) Cieciorki i co tam jeszcze można wymyślić. Ostatnio króluje kasza jaglana. Ba, kiedyś na wyjazdy(wędkarskie, biwakowe) robiłem pasztety wege do słoika....
- Marcin Rafalski i coma lubią to
Napisano 31 marzec 2017 - 13:55
WiktorK, on 30 Mar 2017 - 07:29, said:
A propos carbonary, może dajesz za mało żółtek i za długo je podgrzewasz, scinaja się i stąd wrażenie suchości. Ale wersja ze śmietaną jak najbardziej tez super. Co do innych przypraw to zgadzam się 100 %, pieprzu i sera w opór
Co do prostych makaronów, a zarazem wloskich klasyków, to polecam: aglio olio a peperoncino, czyli oliwa, papryczka ostra (peperoncino) i czosnek, sol i oczywiscie ser na koniec:) a druga opcja to cacio e pepe, tutaj w skladzie tylko pieprz i ser (pecorino, albo parmezan) oba przepisy genialnie proste i smaczne.
Nie, nie, tylko za pierwszym razem zrobiłem jajecznicę
Po prostu bardziej mi smakuje ze śmietanką.
W tych prostych przepisach jest magia, ale pod warunkiem stosowania oryginalnych, najlepszej jakości składników. Szczególnie dotyczy to oliwy i sera.
Ja nieco inaczej, niż opisał to Karol, przygotowuję carbonarę.
Na patelni wędzony boczek z oliwą, wrzucam na zimną patelnię i na małym ogniu wytapiam i doprowadzam do chrupkości. W miseczce mieszam ser, żółtka i śmietankę, w międzyczasie makaron gotuje się. Jak boczek jest ok, to tłuczony pieprz i drobno posiekany czosnek trafia do niego. Makaron ugotowany mocno al dente (2-3 minuty krócej niż opisano na opakowaniu) trafia do boczku, nie odcedzany, tylko łowiony z garnka. Wyłączam gaz i dodaję mieszaninę serowo - żółtkową. Mieszam aż zacznie gęstnieć i dokładnie połączy się z kluchami. Teraz na talerz i świeżo mielony pieprz i odrobina startego sera (tego samego, który trafił na patelnię).
Smacznego
- Friko i WiktorK lubią to
Napisano 01 kwiecień 2017 - 16:37
co do "jajecznicy" a'la Hannibal Lecter: ehh dzisiaj mogłem kupić świńskie mózgi, ale jak stwierdziłem, że będą leżały 3h w samochodzie na słońcu to odpuściłem
za to nastawiłem peklowanie karkówki - w piątek zrobię w szynkowarze na kanapki jak wyjdzie to wrzucę zdjęcia...
Napisano 01 kwiecień 2017 - 17:39
U mnie, mięsko pekluje się od środy. W następną sobotę wędzenie
- turkucpodjadek lubi to
Napisano 01 kwiecień 2017 - 17:51
my dopiero zaczniemy dymić na majówkę
ale tym razem nastawiamy dodatkowo żeberka w miejsce świńskich uszów które nie wyszły w zeszłym roku
Napisano 01 kwiecień 2017 - 18:22
Zamiast świńskich "uchów" ... będę wędził białą kiełbasę
Napisano 02 kwiecień 2017 - 13:22
Chlebek rano upiekłem
a na obiad ....
- MIGOTKA, BOB, coma i 1 inna osoba lubią to
Napisano 02 kwiecień 2017 - 20:57
Sobotnie dymienie Goloneczka, boczuś i kiełbaska
Resized_20170402_203322.jpeg 41,08 KB
15 Ilość pobrań
A po świętach zabiorę się za kiełbasę z dzika i bobra
- Panek, MIGOTKA, BOB i 1 inna osoba lubią to
Napisano 02 kwiecień 2017 - 22:16
radek_u, on 02 Apr 2017 - 19:57, said:
Sobotnie dymienie
Goloneczka, boczuś i kiełbaska
A po świętach zabiorę się za kiełbasę z dzika i bobra
Z bobra będzie dobra.
Z dzika szybko znika.
Goloneczka dobra, gdy stoi buteleczka.
Dobry boczek, gdy kończę następny roczek.
A kiełbaska jest jak przy kontuzji laska.
Ja niestety dopiero mam zabudowanie grillo-wędzarni na ukończeniu. Za parę miesięcy zajmę się i wędzeniem, tylko jeszcze zakupię elektryczną wędzarnię i gazowy grill.Teraz niestety dużo innych obowiązków, wędzenie musi zaczekać.
- radek_u lubi to
Napisano 03 kwiecień 2017 - 22:03
Ja, na razie, tylko potrafię znaleźć producenta i kupić od niego dobrą wędlinę.
Napisano 04 kwiecień 2017 - 10:44
Do świąt nabierze mocy
Napisano 04 kwiecień 2017 - 15:55
Ludzie! Opanujcie się!!!
Najpierw watek "DOŚĆ" (bo trzeba dbać o siebie) a potem to tutaj!!!
Zwykły skandal! patrzę na to a "język ucieka mi do dupy"
Proszę o rozsadek. Adminie ! zrób z tym porządek albo na zlocie na Dadaju zrobimy "Wielkie żarcie" jak u Federico Felliniego
(poczekajcie sadyści... w poniedziałek wrzucę materiał z wędzenia!będę bez litości!!! )
- bartsiedlce lubi to
Napisano 04 kwiecień 2017 - 19:17
Nie robimy żadnych porządków, będzie wielkie żarcie
- BOB lubi to
Napisano 04 kwiecień 2017 - 22:18
No jednak trochę porządków nie zaszkodzi
Jak reżyserem Wielkiego żarcia jest Marco Ferreri, tak do carbonary musi iść gałka muszkatołowa.
- Fossegrim lubi to
Napisano 05 kwiecień 2017 - 06:42
@seiken a co to jest? Bo wygląda jakby już raz było zjedzone.
- Jeziorm 1, chlodnica i turkucpodjadek lubią to
Napisano 05 kwiecień 2017 - 07:18
Na leczo to teraz nie czas i nie pora - będzie drogo, a w smaku takie sobie. Poza tym leczo nie potrzebuje "nabierać mocy". To coś bardziej by pod kimchi podchodziło, albo jakie inne marynowane naleśniki.
Napisano 05 kwiecień 2017 - 07:52
Tak to Kimchi
dzisiejsze śniadanko
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych