Skocz do zawartości

  •      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Gotujemy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1113 odpowiedzi w tym temacie

#81 OFFLINE   Marcin Rafalski

Marcin Rafalski

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 756 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 30 marzec 2017 - 22:32

Nie wiem czy mogę nieśmiało.. :unsure: Ale czy są tu jacyś weganie/wegetarianie ?  


  • Friko i daroda496 lubią to

#82 OFFLINE   Tomek TJ

Tomek TJ

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 926 postów
  • Imię:Tomasz

Napisano 31 marzec 2017 - 06:17

Nie ma, ostatniego zjadłem tydzień temu :lol:



#83 OFFLINE   grzesiekp.

grzesiekp.

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 421 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Grzesiek
  • Nazwisko:P.

Napisano 31 marzec 2017 - 07:53

Smak i przepisy na sosy to oczywiście rzecz bardzo ważna,Ale smaczny sos musi być podany z dobrej jakości makaronem. Wszystkie włoskie przepisy winny mieć do towarzystwa dobrej jakości włoskie makarony.....

 

Marcin. Ja lubię zjeść wegetariańsko. Nie "przeszkadza" mi kotlet z kaszy. Mam przetrenowane praktycznie wszystkie dostępne kasze ,ryże (w tym tak popularną ostatnio komosę ryżową) Cieciorki i co tam jeszcze można wymyślić. Ostatnio króluje kasza jaglana. Ba, kiedyś na wyjazdy(wędkarskie, biwakowe) robiłem pasztety wege do słoika.... :)


  • Marcin Rafalski i coma lubią to

#84 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

    Ekspert

  • Moderatorzy
  • 6346 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 31 marzec 2017 - 13:55

WiktorK, on 30 Mar 2017 - 07:29, said:

A propos carbonary, może dajesz za mało żółtek i za długo je podgrzewasz, scinaja się i stąd wrażenie suchości. Ale wersja ze śmietaną jak najbardziej tez super. Co do innych przypraw to zgadzam się 100 %, pieprzu i sera w opór ;)

 

Co do prostych makaronów, a zarazem wloskich klasyków, to polecam: aglio olio a peperoncino, czyli oliwa, papryczka ostra (peperoncino)  i czosnek, sol i oczywiscie ser na koniec:) a druga opcja to cacio e pepe, tutaj  w skladzie tylko pieprz i ser (pecorino, albo parmezan) oba przepisy genialnie proste i smaczne.

 

Nie, nie, tylko za pierwszym razem zrobiłem jajecznicę  :D

Po prostu bardziej mi smakuje ze śmietanką.

 

W tych prostych przepisach jest magia, ale pod warunkiem stosowania oryginalnych, najlepszej jakości składników. Szczególnie dotyczy to oliwy i sera.

 

Ja nieco inaczej, niż opisał to Karol, przygotowuję carbonarę.

Na patelni wędzony boczek z oliwą, wrzucam na zimną patelnię i na małym ogniu wytapiam i doprowadzam do chrupkości. W miseczce mieszam ser, żółtka i śmietankę, w międzyczasie makaron gotuje się. Jak boczek jest ok, to tłuczony pieprz i drobno posiekany czosnek trafia do niego. Makaron ugotowany mocno al dente (2-3 minuty krócej niż opisano na opakowaniu) trafia do boczku, nie odcedzany, tylko łowiony z garnka. Wyłączam gaz i dodaję mieszaninę serowo - żółtkową. Mieszam aż zacznie gęstnieć i dokładnie połączy się z kluchami. Teraz na talerz i świeżo mielony pieprz i odrobina startego sera (tego samego, który trafił na patelnię). 

Smacznego   :)


  • Friko i WiktorK lubią to

#85 OFFLINE   turkucpodjadek

turkucpodjadek

    Forumowicz

  • Zbanowani
  • PipPip
  • 76 postów
  • LokalizacjaWawa
  • Imię:Błażej

Napisano 01 kwiecień 2017 - 16:37

co do "jajecznicy" a'la Hannibal Lecter: ehh dzisiaj mogłem kupić świńskie mózgi, ale jak stwierdziłem, że będą leżały 3h w samochodzie na słońcu to odpuściłem :(

 

za to nastawiłem peklowanie karkówki - w piątek zrobię w szynkowarze na kanapki jak wyjdzie to wrzucę zdjęcia...



#86 ONLINE   BOB

BOB

    SUM

  • PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10253 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 01 kwiecień 2017 - 17:39

U mnie, mięsko pekluje się od środy. W następną sobotę wędzenie :)


  • turkucpodjadek lubi to

#87 OFFLINE   turkucpodjadek

turkucpodjadek

    Forumowicz

  • Zbanowani
  • PipPip
  • 76 postów
  • LokalizacjaWawa
  • Imię:Błażej

Napisano 01 kwiecień 2017 - 17:51

my dopiero zaczniemy dymić na majówkę :(

ale tym razem nastawiamy dodatkowo żeberka w miejsce świńskich uszów które nie wyszły w zeszłym roku



#88 ONLINE   BOB

BOB

    SUM

  • PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10253 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 01 kwiecień 2017 - 18:22

Zamiast świńskich "uchów" ... będę wędził białą kiełbasę :P



#89 OFFLINE   seiken

seiken

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 421 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Michał

Napisano 02 kwiecień 2017 - 13:22

Chlebek rano upiekłem

24cvb46.jpg

a na obiad .... :)

68dhf4.jpg



#90 ONLINE   radek_u

radek_u

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 336 postów

Napisano 02 kwiecień 2017 - 20:57

Sobotnie dymienie  :D Goloneczka, boczuś i kiełbaska  :)

Załączony plik  Resized_20170402_203322.jpeg   41,08 KB   15 Ilość pobrań

A po świętach zabiorę się za kiełbasę z dzika i bobra  :D



#91 OFFLINE   Z.Milewski

Z.Milewski

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 644 postów
  • Lokalizacjalubuskie

Napisano 02 kwiecień 2017 - 22:16

radek_u, on 02 Apr 2017 - 19:57, said:

Sobotnie dymienie  :D Goloneczka, boczuś i kiełbaska  :)

attachicon.gifResized_20170402_203322.jpeg

A po świętach zabiorę się za kiełbasę z dzika i bobra  :D

 

Z bobra będzie dobra.

Z dzika szybko znika.

Goloneczka dobra, gdy stoi buteleczka.

Dobry boczek, gdy kończę następny roczek.

A kiełbaska jest jak przy kontuzji laska.

Ja niestety dopiero mam zabudowanie grillo-wędzarni na ukończeniu. Za parę miesięcy zajmę się i wędzeniem, tylko jeszcze zakupię elektryczną wędzarnię i gazowy grill.Teraz niestety dużo innych obowiązków, wędzenie musi zaczekać.


  • radek_u lubi to

#92 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

    Ekspert

  • Moderatorzy
  • 6346 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 03 kwiecień 2017 - 22:03

Ja, na razie, tylko potrafię znaleźć producenta i kupić od niego dobrą wędlinę.  :D  



#93 OFFLINE   seiken

seiken

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 421 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Michał

Napisano 04 kwiecień 2017 - 10:44

Do świąt nabierze mocy  :)

nwdnva.jpg



#94 ONLINE   BOB

BOB

    SUM

  • PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10253 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 04 kwiecień 2017 - 15:55

Ludzie! Opanujcie się!!! 

Najpierw watek "DOŚĆ" (bo trzeba dbać o siebie) a potem to tutaj!!!

Zwykły skandal! patrzę na to a "język ucieka mi do dupy" :D

Proszę o rozsadek. Adminie ! zrób z tym porządek albo na zlocie na Dadaju zrobimy "Wielkie żarcie" jak u Federico Felliniego :P  :D  :D  :D

(poczekajcie sadyści... w poniedziałek wrzucę materiał z wędzenia!będę bez litości!!! :angry: )


  • bartsiedlce lubi to

#95 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

    Ekspert

  • Moderatorzy
  • 6346 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 04 kwiecień 2017 - 19:17

Nie robimy żadnych porządków, będzie wielkie żarcie   :P


  • BOB lubi to

#96 OFFLINE   Marvin

Marvin

    mogul

  • Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 1048 postów
  • LokalizacjaLempäälä

Napisano 04 kwiecień 2017 - 22:18

No jednak trochę porządków nie zaszkodzi ;)

Jak reżyserem Wielkiego żarcia jest Marco Ferreri, tak do carbonary musi iść gałka muszkatołowa.


  • Fossegrim lubi to

#97 OFFLINE   witeg

witeg

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 168 postów
  • Imię:Witek

Napisano 05 kwiecień 2017 - 06:42

@seiken a co to jest? Bo wygląda jakby już raz było zjedzone.


  • Jeziorm 1, chlodnica i turkucpodjadek lubią to

#98 OFFLINE   turkucpodjadek

turkucpodjadek

    Forumowicz

  • Zbanowani
  • PipPip
  • 76 postów
  • LokalizacjaWawa
  • Imię:Błażej

Napisano 05 kwiecień 2017 - 06:45

witeg, on 05 Apr 2017 - 05:42, said:

@seiken a co to jest? Bo wygląda jakby już raz było zjedzone.

 

:)

 

mi to na leczo wygląda ?



#99 OFFLINE   witeg

witeg

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 168 postów
  • Imię:Witek

Napisano 05 kwiecień 2017 - 07:18

Na leczo to teraz nie czas i nie pora - będzie drogo, a w smaku takie sobie. Poza tym leczo nie potrzebuje "nabierać mocy". To coś bardziej by pod kimchi podchodziło, albo jakie inne marynowane naleśniki. 



#100 OFFLINE   seiken

seiken

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 421 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Michał

Napisano 05 kwiecień 2017 - 07:52

Tak to Kimchi :)

dzisiejsze śniadanko :lol:

332v6er.jpg






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych