Gdzie kupujesz osłonki?

Gotujemy
#41
OFFLINE
Napisano 28 marzec 2017 - 19:05
#42
ONLINE
Napisano 28 marzec 2017 - 19:34
Salceson
nie halal
1.jpg 32,17 KB
19 Ilość pobrań
2.jpg 69,25 KB
19 Ilość pobrań
3.jpg 66,9 KB
19 Ilość pobrań
4.jpg 68,5 KB
19 Ilość pobrań
5.jpg 39,59 KB
18 Ilość pobrań
Golonka ,ozorek , skórki plus przyprawy .
Już śladu nie ma tak szedł.
Żywiecka pieczona podsuszana.
1.jpg 73,49 KB
17 Ilość pobrań
2.jpg 63,44 KB
17 Ilość pobrań
3.jpg 69,41 KB
17 Ilość pobrań
4.jpg 29,5 KB
17 Ilość pobrań
Ta jest na bieżąco uzupełniana w magazynie wędlin domowych
Tylko świniaczek. Łopatka plus trochę tłuszczu bo jakoś musi z brzuszka doślizgać sie do białego tronu
- Panek, piotrek245, Leszek-1975 i 7 innych osób lubią to
#43
OFFLINE
Napisano 28 marzec 2017 - 19:45
Widać , że święta za pasem.
#44
ONLINE
Napisano 28 marzec 2017 - 20:11
Tak będzie i przed tymi Świętami !!!
(zdjącie zawiera lokowanie produktu )
Załączone pliki
- Panek, piotrek245, Pumba i 8 innych osób lubią to
#45
OFFLINE
Napisano 28 marzec 2017 - 20:15
oj... oj... pierwszy w kolejce do "am" ... niekoniecznie lokowanego produktu.
- BOB lubi to
#46
ONLINE
Napisano 28 marzec 2017 - 20:58
Po ok. dziewięciu dniach w solance z przyprawami, wędzenie 8 godzin w dymku: olcha, jabłonka, śliwka i winogrono itp. Na koniec ciut jałowca (dla kolorku i nuty zapachowej) ... miło spędzany dzień na świeżym powietrzu (z produktem lokowanym )
- AdasCzeski lubi to
#47
OFFLINE
#48
ONLINE
Napisano 28 marzec 2017 - 21:15
Oj tam. Nie skupiajcie się na płynach lecz nad mięsem tej imprezy! ( to to coś z lewej strony za otwartymi dla foty drzwiami )
Wrzucę fotki po ... i gwarantowany macie ślinotok
#49
OFFLINE
Napisano 28 marzec 2017 - 21:22
#50
OFFLINE
Napisano 28 marzec 2017 - 21:24
Robert wybacz koledze Jano... przeniósł się ostatni do innej niż Poznań lokalizacji i pewnie dlatego rozkalibrował mu się troszkę celownik... Ja pisałem jasno... napiszę jaśniej... am... am... bez lokowanego produktu. Ów jest powszechny, to co w wędzarce... oj oj oj nie.
Mniam.
Użytkownik AdasCzeski edytował ten post 28 marzec 2017 - 21:24
- BOB lubi to
#51
OFFLINE
Napisano 28 marzec 2017 - 23:26
My z kol Migotka to starzy kucharze amatorzy znamy się z forum " nożowników" czyli knives
Marek to "stary wędzarniczy" ja to domowa amatorka
- MIGOTKA lubi to
#52
OFFLINE
Napisano 29 marzec 2017 - 05:13
Dobrą przyprawę stosujesz do wędzenia 😉
- BOB lubi to
#53
OFFLINE
#54
OFFLINE
Napisano 29 marzec 2017 - 07:54
seiken, on 28 Mar 2017 - 22:26, said:
My z kol Migotka to starzy kucharze amatorzy
znamy się z forum " nożowników" czyli knives
Marek to "stary wędzarniczy" ja to domowa amatorka
W takim razie podajcie jakiś fajny przepis na taką białą kiełbaskę na Wielkanoc Mam jeszcze pół dzikiego warchlaka w zamrażarce i chętnie bym coś nowego zrobił bo szczerze to kiełba z mojego przepisu już się domownikom przejadła
#55
OFFLINE
Napisano 29 marzec 2017 - 08:03
Osłonki kupuje u siebie w Płocku w sklepie z przyprawami na wagę 20m kosztuje 12 zł
Mój przepis na białą kiełbachę może być tez i do wędzenia ,podaje najmniejsza ilosc miecha oczywista zaleznie od ilosci przyprawy zwiększamy proporcjonalnie
1. 2kg łopatki lub 1kg łopatki i 1kg karkówki
2. 1 kg tłustego boczku lub podgardla
3 Sól 19 gr na każdy kilogram czyli na 3 kg mięsa praktycznie 60gr
4. Pieprz czarny mielony ok 4gr na kg
5.Cziosnek zgnieciony przez praskę ok 7-8gr na kg
6.Majeranek 2 gr na kg
7.0.5L wody
wykonanie
1kg mięsa miele na "szarpaku" jak ktos nie ma mozna drobno pokroić
resztę miele na sitku o oczku fi 10mm jak ktos nie ma moze być sitko fi 8mm
Potem dodaję wszystkie przyprawy , wodę i dobrze mieszam najlepiej łapami
i odstawiam do lodówki na 12h ,przed nabijaniem w jelita wykmuje ze dwie godziny wczesniej i jeszcze raz mieszam
Parzę w wodzie o temperaturze 75-80 stopni
Użytkownik seiken edytował ten post 29 marzec 2017 - 08:49
- rybak109, darek3523, Robert Crocker i 1 inna osoba lubią to
#56
ONLINE
Napisano 29 marzec 2017 - 18:20
#57
OFFLINE
Napisano 29 marzec 2017 - 18:30
jadł ktoś coś takiego: makaron z serem i boczkiem?
makaron gotujemy(oczywiście solimy)
na patelni smażymy boczek(pocięty na małe kawałeczki) na oleju
w miseczce rozdrabniamy ser biały półtłusty
jak makaron dojdzie porcję którą mamy zjeść wrzucamy do jakiejś miseczki talerza dajemy ser + boczek
(warto podlać trochę oleju ze smażenia)
mieszamy i wcinamy
ja to jem i na ciepło i na zimno
Użytkownik turkucpodjadek edytował ten post 29 marzec 2017 - 18:39
- snoekje90 i AdasCzeski lubią to
#58
OFFLINE
Napisano 29 marzec 2017 - 18:58
- xnt@ i turkucpodjadek lubią to
#59
OFFLINE
Napisano 29 marzec 2017 - 20:08
turkucpodjadek, on 29 Mar 2017 - 17:30, said:
jadł ktoś coś takiego: makaron z serem i boczkiem?
makaron gotujemy(oczywiście solimy)
na patelni smażymy boczek(pocięty na małe kawałeczki) na oleju
w miseczce rozdrabniamy ser biały półtłusty
jak makaron dojdzie porcję którą mamy zjeść wrzucamy do jakiejś miseczki talerza dajemy ser + boczek
(warto podlać trochę oleju ze smażenia)
mieszamy i wcinamy
ja to jem i na ciepło i na zimno
Witam,ja robię wersję z zielonym groszkiem z puszki oraz żółtym serem,boczek świeży lub wędzony,na wszystko sypię zioła prowansalskie,ale nie ma jak to kluski ziemniaczane z boczkiem i kapustą ,polecam każdemu kiszenie,nie tylko kapusty,ale także buraków,cukini ,pomidorów.
P1160989.JPG 81,77 KB
16 Ilość pobrań
P1160990.JPG 72,22 KB
15 Ilość pobrań
P1160933.JPG 68,27 KB
15 Ilość pobrań
- turkucpodjadek lubi to
#60
OFFLINE
Napisano 29 marzec 2017 - 20:13
AdasCzeski, on 29 Mar 2017 - 17:58, said:
Ostatnio robiłem taką parkę na Sylwestra. Niestety, homary były niskiej jakości i smak taki sobie... .
Z owoców morza, najbardziej lubię najprostsze przyrządzanie. Krewetki smażone chwilkę na patelni i mule gotowane w wywarze. Owoców morza nigdy nie mam dość.
Kiedyś miałem wielki smak na sushi, później miałem przesyt kilka lat, ale ostatnio znowu zatęskniłem. Tylko mam problem ze zdobyciem dobrej jakości ryby.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych