Skocz do zawartości

  •      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Gotujemy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1113 odpowiedzi w tym temacie

#1081 OFFLINE   TeDDyBoY

TeDDyBoY

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 123 postów

Napisano 12 październik 2023 - 18:19

Tagietelle z rydzami szpinakiem i kurczakiem 😋😋😋

Załączone pliki



#1082 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

    Ekspert

  • Moderatorzy
  • 6256 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 13 październik 2023 - 10:07

Po co rydzyki psuć kurą?   :D


  • MaleX, kogut1982 i bob74 lubią to

#1083 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

    NO release NO glory

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4914 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 23 grudzień 2023 - 17:06

Ozór wołowy

 

Ozór wołowy 1,2-1,6kg, myjemy i wkładamy do garnka z wodą. Dodajemy kilka liści laurowych, kulek ziela angielskiego, pieprz w kulkach, krojony seler i por, solimy płaską łyżkę soli na 1L wody. Gotujemy 3 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem. 

 

Ugotowany ozór obieramy ze skóry, która ładnie odchodzi kiedy mięso jest gorące. Kroimy na plastry, podajemy z pszenną bagietką i masłem. Niektóre osoby dodają chrzan lub majonez, ja lubię bez dodatków.

 

Smacznego.

 

Załączony plik  IMG_20231223_163714.jpg   97,97 KB   19 Ilość pobrań

 

Załączony plik  IMG_20231223_163821.jpg   108,59 KB   19 Ilość pobrań


  • Sławek Oppeln Bronikowski, slawek_2348, Biesan i 3 innych osób lubią to

#1084 OFFLINE   jajakub

jajakub

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 998 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 23 grudzień 2023 - 18:20

Smacznego
Pod taką postacią (saute) nie jadłem ale miło wspominam w sosie chrzanowym

#1085 OFFLINE   witeg

witeg

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 168 postów
  • Imię:Witek

Napisano 23 grudzień 2023 - 19:56

W sosie chrzanowym albo w galarecie.



#1086 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

    NO release NO glory

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4914 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 23 grudzień 2023 - 19:59

Wiele osób lubi wersje duszone w sosach, zwykle chrzanowym, majonezowym czy musztardowym. Osobiście uważam, że delikatny, naturalny smak ozorków, najlepszy jest bez dodatków ale to oczywiście kwestia gustu. Lubię wołowinę, szczególnie mięśnie, które wymagają krótkiej obróbki cieplnej jednak wyjątkiem są ozorki i żołądki, które gotujemy długo. 

 

Załączony plik  IMG_20231223_195840.jpg   114,31 KB   18 Ilość pobrań

 

 



#1087 OFFLINE   bartekmaj

bartekmaj

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 141 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Bartek
  • Nazwisko:Majewski

Napisano 23 grudzień 2023 - 20:47

Ozora nigdy nie jadłem. Jakoś mnie odrzucał zawsze.

Dopiero rok temu (w wieku 39 lat ) spróbowałem golonki bo też miałem opory.
Golonka dobrze zrobiona ( przypieczona ) posmakowała mi, może przyjdzie czas i na ozór.
Jak to smakuje 😀, do czego można porównać ?

#1088 OFFLINE   Rampampam

Rampampam

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 211 postów
  • LokalizacjaGdzieś tam...

Napisano 23 grudzień 2023 - 21:02

Iście wigilijne danie ten byczy jęzor :lol:

#1089 OFFLINE   morales

morales

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 290 postów

Napisano 23 grudzień 2023 - 21:31

Jęzor to akurat zwykły mięsień, wyzwanie to cynaderki - raz to jadłem. Kolega zachwyca się byczymi jądrami. Ostatnio powtórzyliśmy szwedzkie śledzie, poszło gładko, wszelkie filmiki mocno przesadzone.

#1090 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

    NO release NO glory

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4914 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 23 grudzień 2023 - 21:46

Nerki cielęce i świński mózg stawiam na równi jeśli chodzi o moje ulubione dania.

 

Załączony plik  IMG_20231223_214612.jpg   60,24 KB   21 Ilość pobrań


  • Qcyk lubi to

#1091 OFFLINE   mav3rick

mav3rick

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 69 postów
  • LokalizacjaPrzewóz
  • Imię:Emil

Napisano 23 grudzień 2023 - 21:54

Jęzor to akurat zwykły mięsień, wyzwanie to cynaderki - raz to jadłem. Kolega zachwyca się byczymi jądrami. Ostatnio powtórzyliśmy szwedzkie śledzie, poszło gładko, wszelkie filmiki mocno przesadzone.

Potwierdzam, filmy to przerost formy nad treścią, nie jest tak źle

#1092 OFFLINE   TeDDyBoY

TeDDyBoY

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 123 postów

Napisano 24 grudzień 2023 - 14:15

Nerki cielęce i świński mózg stawiam na równi jeśli chodzi o moje ulubione dania.

IMG_20231223_214612.jpg


Jajecznice z mózgiem jadłeś? 😁
  • guciolucky lubi to

#1093 OFFLINE   jachu

jachu

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1098 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Skowron

Napisano 24 grudzień 2023 - 14:48

Jajecznice z mózgiem jadłeś?

Kiedyś goszcząc u krewnych w Polance Wielkiej miałem okazję. Taką z móżdżkiem cielęcym. Przyznam, że jednak lepiej wspominam pyszną sarninkę, którą wtedy nas uraczono. :)


  • kris73 lubi to

#1094 OFFLINE   Ardoro

Ardoro

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 196 postów
  • LokalizacjaDolnośląskie

Napisano 24 grudzień 2023 - 14:55

Nerek nie jadłem ale móżdżek jak najbardziej. Tylko nie z jajecznicą, pewnie też dobry, ale nie próbowałem. Robię po prostu smażony z cebulką na maśle. Oczyszczony z błonek dodaję do lekko zrumienionej cebulki. Raz kupiłem większą partię i okazało się że spokojnie można zamrażać.



#1095 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

    NO release NO glory

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4914 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 24 grudzień 2023 - 14:58

Przepis na roladę cielęcą z nerkami, umieszczę jak wykonam danie, pewnie w poniedziałek. Mózg jadłem pod wieloma postaciami, kiedyś modny był wędzony, później jako główny składnik pasztetów, aż ostatecznie został praktycznie wycofany z powszechnego handlu, co oczywiście jest dużym błędem ale ...



#1096 OFFLINE   Artech

Artech

    Zaawansowany

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 2651 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Artur

Napisano 24 grudzień 2023 - 20:52

Móżdżek z jajeczkiem pamiętam tylko z dzieciństwa, jak babcia robiła. Był pyszny.
Niestety od ponad 30 lat nie miałem okazji...
  • BOB lubi to

#1097 OFFLINE   Mariusz1000

Mariusz1000

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 316 postów
  • Lokalizacjanad wodą
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:G

Napisano 24 grudzień 2023 - 22:52

Móżdżek z jajeczkiem pamiętam tylko z dzieciństwa, jak babcia robiła. Był pyszny.
Niestety od ponad 30 lat nie miałem okazji...

Moja mama robiła, do dzisiaj wspominam, niebo w gębie  :)



#1098 OFFLINE   Qcyk

Qcyk

    Zaawansowany

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 3201 postów
  • LokalizacjaBug / Wisła
  • Imię:Daniel

Napisano 25 grudzień 2023 - 09:53

Móżdżek ojjjj 😊 ale wczoraj skradły moje serce proziaki z pieca (który jest odpalany raz w roku w Wigilię) do tego masło czosnkowe. Bajka



Załączony plik  IMG_20231224_155810.jpg   52,15 KB   15 Ilość pobrań
  • Artech, Sławek Oppeln Bronikowski, miramar69 i 4 innych osób lubią to

#1099 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

    NO release NO glory

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4914 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 25 grudzień 2023 - 23:03

Rolada cielęcą z nerkami

 

Cztery nerki cielęce czyścimy z łoju i moczymy w zimnej wodzie przez 24h, wodę zmieniamy kilkukrotnie. 

 

Załączony plik  IMG_20231225_132646.jpg   42,9 KB   15 Ilość pobrań

 

Mostek cielęcy trybujemy z kości, nacieramy solą, pieprzem, mieloną papryką chilli. Posypujemy liśćmi selera i świeżego rozmarynu. Dodajemy kilka ząbków czosnku, pociętych w krążki. Na mostku układamy wypłukane nerki i kostkę masła pociętego w plastry.

 

Załączony plik  IMG_20231225_150913.jpg   90,95 KB   16 Ilość pobrań

 

Całość rolujemy i spinamy wykałaczkami. Roladę nacieramy solą, pieprzem i papryką w grubych płatkach.

 

Załączony plik  IMG_20231225_150955.jpg   62,58 KB   16 Ilość pobrań

 

Całość zamykamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku przez 2 godziny w temperaturze 200C.

 

Załączony plik  IMG_20231225_225339.jpg   92,14 KB   16 Ilość pobrań

 

Po upieczeniu kroimy w grube kawałki, polewamy sosem, który pływa w naczyniu i życzymy, Smacznego :)

 

Załączony plik  IMG_20231225_225302.jpg   76,82 KB   17 Ilość pobrań


Użytkownik guciolucky edytował ten post 25 grudzień 2023 - 23:06


#1100 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

    NO release NO glory

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4914 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 17 marzec 2024 - 08:52

Podczas wczorajszych zakupów w Intermarche, wpadł mi w oko towar, którego raczej nigdy bym nie kupił. Kawałek wołowiny dojrzewającej z rostbefu, zapakowany w folię vacuum, przeznaczony na steki w cenie 59.99 za kilogram. Byłem głodny, miałem ochotę na kawałek mięsa, pal licho pomyślałem, wezmę wynalazek i zobaczę z ciekawości, ostatecznie zjem podeszwę bo przecież niemożliwe żeby ktoś sezonował dobrą wołowinę i sprzedawał za pół ceny.

Rostbef położyłem na deskę, przyprawiłem i zostawiłem na pół godziny żeby wyrównać temperaturę mięsa.

Załączony plik  IMG_20240316_173617.jpg   103,23 KB   12 Ilość pobrań

Ku mojemu zdziwieniu, po czasie, stek wyglądał lepiej niż w worku i nic z niego nie wypłynęło

Rozgrzałem patelnię z odrobiną oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami w ziołach i usmażyłem steka. Bastowałem chwilę i odłożyłem na 3 minuty na deskę.

Załączony plik  IMG_20240316_182825.jpg   89,05 KB   12 Ilość pobrań

Jakiesz z było moje zdziwienie kiedy wbiłem zęby w mięso

Załączony plik  IMG_20240316_182747.jpg   84,04 KB   12 Ilość pobrań

Stek był tak kruchy i smaczny jakbym jadł go w profesjonalnej stekowni. Zatem mogę polecić Wam moje wczorajsze odkrycie kulinarne i życzę smacznego.

Załączony plik  IMG_20240316_173646.jpg   108,83 KB   12 Ilość pobrań

Wiem, że nie wygląda ale zapewniam, że smakuje na tyle dobrze, że wróciłem i kupiłem resztę opakowań jakie zostały w sklepie.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych