
Gotujemy
#1081
OFFLINE
Napisano 12 październik 2023 - 18:19
- gulf, Del Toro, BOB i 2 innych osób lubią to
#1082
ONLINE
Napisano 13 październik 2023 - 10:07
Po co rydzyki psuć kurą?
- MaleX, kogut1982 i bob74 lubią to
#1083
OFFLINE
Napisano 23 grudzień 2023 - 17:06
Ozór wołowy
Ozór wołowy 1,2-1,6kg, myjemy i wkładamy do garnka z wodą. Dodajemy kilka liści laurowych, kulek ziela angielskiego, pieprz w kulkach, krojony seler i por, solimy płaską łyżkę soli na 1L wody. Gotujemy 3 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem.
Ugotowany ozór obieramy ze skóry, która ładnie odchodzi kiedy mięso jest gorące. Kroimy na plastry, podajemy z pszenną bagietką i masłem. Niektóre osoby dodają chrzan lub majonez, ja lubię bez dodatków.
Smacznego.
IMG_20231223_163714.jpg 97,97 KB
19 Ilość pobrań
IMG_20231223_163821.jpg 108,59 KB
19 Ilość pobrań
- Sławek Oppeln Bronikowski, slawek_2348, Biesan i 3 innych osób lubią to
#1084
OFFLINE
Napisano 23 grudzień 2023 - 18:20
Pod taką postacią (saute) nie jadłem ale miło wspominam w sosie chrzanowym
#1085
OFFLINE
Napisano 23 grudzień 2023 - 19:56
W sosie chrzanowym albo w galarecie.
#1086
OFFLINE
Napisano 23 grudzień 2023 - 19:59
Wiele osób lubi wersje duszone w sosach, zwykle chrzanowym, majonezowym czy musztardowym. Osobiście uważam, że delikatny, naturalny smak ozorków, najlepszy jest bez dodatków ale to oczywiście kwestia gustu. Lubię wołowinę, szczególnie mięśnie, które wymagają krótkiej obróbki cieplnej jednak wyjątkiem są ozorki i żołądki, które gotujemy długo.
IMG_20231223_195840.jpg 114,31 KB
18 Ilość pobrań
#1087
OFFLINE
Napisano 23 grudzień 2023 - 20:47
Dopiero rok temu (w wieku 39 lat ) spróbowałem golonki bo też miałem opory.
Golonka dobrze zrobiona ( przypieczona ) posmakowała mi, może przyjdzie czas i na ozór.
Jak to smakuje 😀, do czego można porównać ?
#1088
OFFLINE
Napisano 23 grudzień 2023 - 21:02

#1089
OFFLINE
Napisano 23 grudzień 2023 - 21:31
#1090
OFFLINE
Napisano 23 grudzień 2023 - 21:46
Nerki cielęce i świński mózg stawiam na równi jeśli chodzi o moje ulubione dania.
IMG_20231223_214612.jpg 60,24 KB
22 Ilość pobrań
- Qcyk lubi to
#1091
ONLINE
Napisano 23 grudzień 2023 - 21:54
morales, on 23 Dec 2023 - 20:31, said:
Potwierdzam, filmy to przerost formy nad treścią, nie jest tak źleJęzor to akurat zwykły mięsień, wyzwanie to cynaderki - raz to jadłem. Kolega zachwyca się byczymi jądrami. Ostatnio powtórzyliśmy szwedzkie śledzie, poszło gładko, wszelkie filmiki mocno przesadzone.

#1092
OFFLINE
Napisano 24 grudzień 2023 - 14:15
guciolucky, on 23 Dec 2023 - 20:46, said:
Nerki cielęce i świński mózg stawiam na równi jeśli chodzi o moje ulubione dania.
IMG_20231223_214612.jpg
Jajecznice z mózgiem jadłeś? 😁
- guciolucky lubi to
#1093
OFFLINE
#1094
OFFLINE
Napisano 24 grudzień 2023 - 14:55
Nerek nie jadłem ale móżdżek jak najbardziej. Tylko nie z jajecznicą, pewnie też dobry, ale nie próbowałem. Robię po prostu smażony z cebulką na maśle. Oczyszczony z błonek dodaję do lekko zrumienionej cebulki. Raz kupiłem większą partię i okazało się że spokojnie można zamrażać.
#1095
OFFLINE
Napisano 24 grudzień 2023 - 14:58
Przepis na roladę cielęcą z nerkami, umieszczę jak wykonam danie, pewnie w poniedziałek. Mózg jadłem pod wieloma postaciami, kiedyś modny był wędzony, później jako główny składnik pasztetów, aż ostatecznie został praktycznie wycofany z powszechnego handlu, co oczywiście jest dużym błędem ale ...
#1096
OFFLINE
Napisano 24 grudzień 2023 - 20:52
Niestety od ponad 30 lat nie miałem okazji...
- BOB lubi to
#1097
OFFLINE
#1098
OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2023 - 09:53

- Artech, Sławek Oppeln Bronikowski, miramar69 i 4 innych osób lubią to
#1099
OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2023 - 23:03
Rolada cielęcą z nerkami
Cztery nerki cielęce czyścimy z łoju i moczymy w zimnej wodzie przez 24h, wodę zmieniamy kilkukrotnie.
IMG_20231225_132646.jpg 42,9 KB
16 Ilość pobrań
Mostek cielęcy trybujemy z kości, nacieramy solą, pieprzem, mieloną papryką chilli. Posypujemy liśćmi selera i świeżego rozmarynu. Dodajemy kilka ząbków czosnku, pociętych w krążki. Na mostku układamy wypłukane nerki i kostkę masła pociętego w plastry.
IMG_20231225_150913.jpg 90,95 KB
17 Ilość pobrań
Całość rolujemy i spinamy wykałaczkami. Roladę nacieramy solą, pieprzem i papryką w grubych płatkach.
IMG_20231225_150955.jpg 62,58 KB
17 Ilość pobrań
Całość zamykamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku przez 2 godziny w temperaturze 200C.
IMG_20231225_225339.jpg 92,14 KB
17 Ilość pobrań
Po upieczeniu kroimy w grube kawałki, polewamy sosem, który pływa w naczyniu i życzymy, Smacznego
IMG_20231225_225302.jpg 76,82 KB
18 Ilość pobrań
Użytkownik guciolucky edytował ten post 25 grudzień 2023 - 23:06
- Piotr Gołąb, morales, Byniek i 3 innych osób lubią to
#1100
OFFLINE
Napisano 17 marzec 2024 - 08:52
Rostbef położyłem na deskę, przyprawiłem i zostawiłem na pół godziny żeby wyrównać temperaturę mięsa.

Ku mojemu zdziwieniu, po czasie, stek wyglądał lepiej niż w worku i nic z niego nie wypłynęło
Rozgrzałem patelnię z odrobiną oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami w ziołach i usmażyłem steka. Bastowałem chwilę i odłożyłem na 3 minuty na deskę.

Jakiesz z było moje zdziwienie kiedy wbiłem zęby w mięso

Stek był tak kruchy i smaczny jakbym jadł go w profesjonalnej stekowni. Zatem mogę polecić Wam moje wczorajsze odkrycie kulinarne i życzę smacznego.

Wiem, że nie wygląda ale zapewniam, że smakuje na tyle dobrze, że wróciłem i kupiłem resztę opakowań jakie zostały w sklepie.
- Artech, jajakub, Piotr Gołąb i 2 innych osób lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych