Skocz do zawartości

  •      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Gotujemy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1120 odpowiedzi w tym temacie

#1101 OFFLINE   jachu

jachu

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1163 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Skowron

Napisano 17 marzec 2024 - 15:27

Rewelacyjna cena. Jeśli to z polskiej wołowiny, to nie odbiega jakością od uznanych argentyńskiej czy urugwajskiej. Oczywiście trzeba mieć sporo wprawy w grillowaniu, bo łatwo nawet najlepsze mięsko zepsuć. 



#1102 OFFLINE   Matteoo

Matteoo

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 695 postów
  • LokalizacjaElbląg
  • Imię:Robert

Napisano 17 marzec 2024 - 16:59

Panowie, po pierwsze steka nie powinno się smażyć na oliwie z oliwek. Ten olej tak jak i słonecznikowy ma niską temperaturę dymienia, a stek potrzebuje bardzo wysokiej lub na sucho na grillu. Najlepszy w Polsce olej do smażenia to niestety rzepakowy. Co do grillowania mięsa to należy je jak najczęściej przewracać.
  • JerryM i Ardoro lubią to

#1103 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

    NO release NO glory

  • Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5302 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 17 marzec 2024 - 17:42

Nie masz racji


  • Byniek lubi to

#1104 OFFLINE   jachu

jachu

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1163 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Skowron

Napisano 17 marzec 2024 - 18:26

Prawidłowo to stek przewracamy jednokrotnie, mierząc jego temperaturę wewnętrzną. Dobry stek posiada w sobie tyle tłuszczu, że nie potrzeba żadnego dodatkowo. Ewentualnie mieszanka grubych pieprzy pod koniec procesu i finito. 



#1105 OFFLINE   Z.Milewski

Z.Milewski

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 644 postów
  • Lokalizacjalubuskie

Napisano 17 marzec 2024 - 20:53

Chyba nie ma nic prostszego, niż wołowy stek z grilla.

A tam gdzie prostota, kluczem jest jakość mięsa. Skoro ten stek jest jakościowo dobry, to tylko brać.


  • popper lubi to

#1106 OFFLINE   Warciany

Warciany

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 99 postów
  • Imię:Artur

Napisano 17 marzec 2024 - 21:03

Ja kupuje regularnie w Lidlu rostbef lub antrykot, zwracam uwagę aby nie kupić mięsa, które niby dojrzewało 7 dni tylko takie co niby dojrzewało 21 dni. Nie mam na co narzekać a najlepsze, że moje dzieci wcinają aż im się uszy trzęsą



#1107 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

    NO release NO glory

  • Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5302 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 17 marzec 2024 - 21:11

Nie będę nikogo uczył smażyć mięsa ale jak komuś smakuje to w zasadzie nie ma znaczenia jak sobie przygotuje posiłek. Nie należy też sugerować się informacjami z sieci, steki smaży się w temperaturze 150-180C a oliwa dymi przy 210C zatem... Lubię jej orzechowy smak, lubię masło więc bastuje steki. Zrobienie steka to prościzna i chyba tylko kompletna sierota może to spaprać. Ja nigdy nie używałem termometru i nigdy nie popsułem mięsa. Zdecydowanie trudniej zrobić dobry wobler niż usmażyć kawał wołowiny nawet w punkt. 



#1108 OFFLINE   popper

popper

    Ekspert

  • +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9674 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 17 marzec 2024 - 21:14

Z.Milewski, on 17 Mar 2024 - 19:53, said:

Chyba nie ma nic prostszego, niż wołowy stek z grilla.
A tam gdzie prostota, kluczem jest jakość mięsa. Skoro ten stek jest jakościowo dobry, to tylko brać.


Amen

#1109 OFFLINE   ObraFM

ObraFM

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 535 postów
  • LokalizacjaFMI
  • Imię:Mariusz

Napisano 17 marzec 2024 - 21:40

Pączki smażone w  łoju baranim- takie tam z pamięci smakowej z dzieciństwa  :)

 



#1110 OFFLINE   Matteoo

Matteoo

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 695 postów
  • LokalizacjaElbląg
  • Imię:Robert

Napisano 17 marzec 2024 - 21:51

guciolucky, on 17 Mar 2024 - 16:42, said:

Nie masz racji


Akurat źle trafiłeś. Niestety. Tym przez lata się zajmowałem, smażyć możesz na rafinowanej oliwie, na rzepakowym lub klarowanym maśle. Na reszcie również, ale to Twoje zdrowie.

Użytkownik Matteoo edytował ten post 17 marzec 2024 - 21:55

  • Ardoro lubi to

#1111 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

    NO release NO glory

  • Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5302 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 17 marzec 2024 - 22:09

Ja akurat trafiłem dobrze. Oboje rodzice kończyli wydział technologii żywności na ART, ojciec specjalizacja mięso a matka mleko. Ojciec zaczynał zawodową pracę jako kierownik zakładu przetwórstwa mięsnego a kończył jako wiceprezesa PSS Społem, matka była kierownikiem laboratorium, czołowego bakutilu w Polsce. W moim domu kuchnia była zawsze na bardzo wysokim poziomie. Nie będę rozwijał się w temacie tłuszczów czy produktów ketonych powędzalniczych, ostatecznie węglowodorów powstały po spalaniu ropy naftowej... Wystarczy zdrowy rozsądek i zrozumienie podstawowych procesów jakie towarzyszą naszemu, codziennymi życiu :)

Zdrowia życzę i prędzej komukolwiek zaszkodzi papieros czy wędzony pstrąg niż dymek z patelni. 


  • robert0304 i Byniek lubią to

#1112 OFFLINE   Matteoo

Matteoo

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 695 postów
  • LokalizacjaElbląg
  • Imię:Robert

Napisano 17 marzec 2024 - 22:25

Nie będę się tu z Tobą sprzeczał, bo to nie miejsce. Pracowałem z najlepszymi technologami mięsnymi w tym kraju. Wielu z nich prostowało "moje" knajpy. Dwóch z nich ma tak wysoko rozwinięte zmysły, że potrafią podać bardzo dokladnie skład próbowanej kiełbasy, z przyprawami włącznie. Do dziś robią dla mnie marynaty. Co do ostatnich Twoich zdań, to pełna zgoda. Każdemu w życiu życzę smacznego, a są na tym świecie cuda na talerzach, szczególnie w przydomowych knajpach. Ja osobiście najbardziej lubię kuchnię turecką, i nie są to kebaby. Uwielbiam ich mięsa, przyprawy i rodzime owoce. Ta kuchnia pasuje mi bardziej nawet niż grecka. Polecam każdemu gdziekolwiek jest na świecie, jadać u lokalsów. Wyjątkowo w afryce trzeba uważać, ale ayran pozwala cieszyć się smakami.

#1113 OFFLINE   Matteoo

Matteoo

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 695 postów
  • LokalizacjaElbląg
  • Imię:Robert

Napisano 17 marzec 2024 - 22:32

Tak szczerze, to cieszę się, że są również tutaj ludzie którzy doceniają dobre jedzenie. Niestety kiedyś nasze piękne trafycje umierają wśród młodych, karmionych w śmieciowych jadłodajniach.
  • jachu i Sławek77 lubią to

#1114 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

    NO release NO glory

  • Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5302 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 17 marzec 2024 - 23:13

Jestem daleki od sprzeczki ale wychowałem się w kuchni i potrafię gotować od dziecka. Przez pierwsze lata swojego życia mieszkałem z rodzicami w akademiku, wtedy był inny świat nie było internetu, zatem mam dziesiątki wujków i ciotek, którzy są z racji wieku i doświadczenia są cenionymi fachowcami i to nie w knajpach a największych zakładach produkcji żywności. Od dziecka uczestniczyłem w procesach związanych z żywnością, mieliśmy własną piekarnię i masarnię, mój dziadek był producentem warzyw a jego brat był piekarzem i cukiernikiem. Pewnie gdyby nie miłość do podwodnego świata to też byłbym żywieniowcem. Chodzi mi o to, że nie istnieje coś takiego jak "powinno się smażyć na..." gdyż można na wiele sposobów wytłumaczyć dlaczego nie itd... Ja osobiście uważam, że akurat mięso powinno się smażyć na tłuszczu naturalnym czyli wołowinę na łoju wołowym, baraninę na łoju baranim a wieprzowinę na smalcu. Kto inny powie, że smażenie jest niezdrowe bez względu na użyty tłuszcz a Ty będziesz lansował olej z pestek winogron czy olej z ryżu. W gotowaniu chodzi o smak, czasem o wygodę a wiele razy o dostępność składników. Knajpy czyli żywienie zbiorowe, rządzą się innymi prawami bo tak jak każdy inny biznes usług, nie pozwalają kierować się własnym gustem a obligują do uzyskania satysfakcji klienta, co w wielu przypadkach się totalnie nie łączy :) Jeszcze raz powtórzę ani przez chwilę nie chodzi mi sprzeczki. 


  • Adam K. lubi to

#1115 OFFLINE   Qh_

Qh_

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1110 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 19 kwiecień 2025 - 10:30

Mam nadzieję, że No kill na zdjęcia świnek nie obowiązuje …

To tak, żeby smaka narobić na Święta:

6f4a24d5a2a36.jpghttps://zapodaj.net/plik-aBmgoQLwkv

 

4f6d5eb11c8a4.jpghttps://zapodaj.net/plik-nH1EyamAK1

 

0cdb7972ad7e3.jpghttps://zapodaj.net/plik-bXd7yi2K87

 

I moze rodzinka zajeżdżać. O nalewkach nie wspomnę bo to by było przegięcie  ;)


Użytkownik Qh_ edytował ten post 19 kwiecień 2025 - 10:39


#1116 OFFLINE   Qh_

Qh_

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1110 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 20 kwiecień 2025 - 08:38

Życząc wszystkim Wesołych Świąt takie mam miłe wrażenie ze stołu bo zaraz goscie sie bedą schodzić.

 

Wędliny swoje, chrzan utarty swój, biały ser z mleka wiejskiego co poszło do zakwasu na zupę, grzybki swoje, kiełby swoje, jajka ze wsi, naleweczki … No wszystko ze wsi i swoje. Moje feng szuji zaburzyła jakiś durny zajączek czekoladowy i cwikla ze słoiczka ze sklepu. Oba zaliczyły wyłot I teraz jest git. Wszystko swojskie, wsiowe.

 

I do tego wszystkich namawiam, chcesz wiedzieć co jesz, zrób to sam. Wbrew pozorom ani to trudne, ani jakoś strasznie czasochłonne. Choć nie, plecy mnie nap …

 

Wesołych Wszystkim i pysznego jedzenia Wam życzę.


Użytkownik Qh_ edytował ten post 20 kwiecień 2025 - 08:39

  • Umbra lubi to

#1117 OFFLINE   Umbra

Umbra

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 341 postów

Napisano 20 kwiecień 2025 - 09:10

Qh_, on 19 Apr 2025 - 09:30, said:

Mam nadzieję, że No kill na zdjęcia świnek nie obowiązuje …
To tak, żeby smaka narobić na Święta:
6f4a24d5a2a36.jpghttps://zapodaj.net/plik-aBmgoQLwkv

4f6d5eb11c8a4.jpghttps://zapodaj.net/plik-nH1EyamAK1

0cdb7972ad7e3.jpghttps://zapodaj.net/plik-bXd7yi2K87

I moze rodzinka zajeżdżać. O nalewkach nie wspomnę bo to by było przegięcie ;)

Brakuje tylko suma i węgorza z wędzarni :)
U mnie zagościły oba jegomoście, choć z ilością przesadziłem....
Dodatkowo oprócz kielbasowej zwyklizny wjechała od wuja kiełbasa z dziczyzny, bodajże dzik z sarną...
Na obiad stek i udane święta

Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk

#1118 OFFLINE   theslut

theslut

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 197 postów

Napisano 20 kwiecień 2025 - 11:09

Smak, smakiem

https://informatorma...ktow-wedzonych/

Nie na darmo mówią, że grób sobie kopiemy własnymi zębami. Ale ważne, że proces przebiega pod kontrolą 😁

#1119 OFFLINE   Umbra

Umbra

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 341 postów

Napisano 20 kwiecień 2025 - 11:15

theslut, on 20 Apr 2025 - 10:09, said:

Smak, smakiem

https://informatorma...ktow-wedzonych/

Nie na darmo mówią, że grób sobie kopiemy własnymi zębami. Ale ważne, że proces przebiega pod kontrolą

Mi to tam lata
Pewnie i tak nawet do 35 lat nie dożyje
"We gonna die young"

Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk

#1120 OFFLINE   Fatso

Fatso

    Zaawansowany

  • PATRON
  • PipPipPip
  • 2729 postów
  • LokalizacjaWarszawa, Choszczówka
  • Imię:Michał

Napisano 20 kwiecień 2025 - 11:37

Jakoś mi to dziwnie przypomina pieprzenie głupot o wyższości margaryny/mixów różnych, nad masłem ...


  • WalterW lubi to




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych