Boleń - Soła. Nie Międzybrodzie. Soła, gównie dzięki mniejszej presji "smakoszy boleni" (SIC!) potrafi uważnego łowcę hojnie obdarzyć

Bielsko Biała i okolice
Napisano 25 maj 2015 - 23:55
Napisano 26 maj 2015 - 06:13
Ok teraz rozumiem:)
Napisano 26 maj 2015 - 13:14
Pływałem po Międzybrodzkim w tym roku 3 razy od rana do wieczora, nie widziałem ani jednego ataku bolenia. Pogoda była zmienna , słonko, deszczyk, raczej bezwietrznie. Rybki nie wykazują aktywności, widziałem raz bolka pływajacego na płytkiej wodzie, nie atakował niczego, patrolował okolicę. Gdy byłem pierwszy raz (1 maja) woda miała 9 stopni na ostatniej gdy byłem (dwa tyg. temu) miała 14. Brak słońca napewno nie pomaga.
Użytkownik wojto-ryba edytował ten post 26 maj 2015 - 13:16
Napisano 26 maj 2015 - 20:51
Zachęciliście mnie do wyprawy nad Wisłę, ale waham się jaki odc. wybrać w graniach woj. Śląskiego ? Jakieś sugestie, mogą być na priv., zapewniam, że nie jestem smakoszem
Chciałbym się jeszcze dowiedzieć jakie są brzegi i dostęp do wody na Wiśle w ok. Bierunia - Oświęcimia, warto zabrać wodery ?
Pozdrawiam !
Napisano 27 maj 2015 - 17:01
Woytec, on 26 May 2015 - 19:51, said:
Zachęciliście mnie do wyprawy nad Wisłę, ale waham się jaki odc. wybrać w graniach woj. Śląskiego ? Jakieś sugestie, mogą być na priv., zapewniam, że nie jestem smakoszem
Chciałbym się jeszcze dowiedzieć jakie są brzegi i dostęp do wody na Wiśle w ok. Bierunia - Oświęcimia, warto zabrać wodery ?
Pozdrawiam !
Wodery zawsze warto mieć ze sobą.Co do ryb to zależy na co liczysz.Na Bolenie.
z dużej wody.jpg 85,09 KB
7 Ilość pobrań
...czy na rapki.
bf5a6c4b8d7e99db (1).jpg 108,67 KB
6 Ilość pobrań
z tymi pierwszymi nie jest tak kolorowo jak pisze szunaj.Glutów możesz połowić jak dobrze trafisz.
My z Krisu23 pisaliśmy o Boleniach bo na młodzież się nie nastawiamy.Miejscówka koło progu jest bardzo trudna jeśli chodzi o konkretne ryby.Podchodzą tam okresowo.Po za tym ostatnio Wisła na odcinku Oświęcimskim była przytruta,pływały padnięte bobry,jakieś ptactwo.Podobno sytuacja została opanowana.
http://www.gazetakra...t.html?cookie=1
Użytkownik Tomy edytował ten post 27 maj 2015 - 17:05
- Krisu23 i Woytec lubią to
Napisano 27 maj 2015 - 18:26
Podobno mazut skądś uciekł. Taka głupia maź bez mózgu i uciekła...
Wszystkie progi górnej Wisły są podobne z wyjątkiem Jankowic bo tam nie łowi się na samym przemiale tylko na odcinku wody poniżej. Obojętne czy to Dwory, Łączany, Przewóz, bez znaczenia wszędzie mielą za bolkiem. Dwory są jeszcze o tyle gorsze, że ryby słabo lub wcale nie reagują na chlapaki. Ale można trafić, ja dwa sezony temu pojechałem pierwszy raz w życiu na Przewóz zielony byłem jak trawa w maju. Wytargałem chyba 6 czy 7 rap z czego dwie 70+. Tak się rodzą legendy o bolkach biorących na wszystko. Tylko jak ktoś ma trochę oleju w głowie to wie, że bez bycia nad taką wodą non stop powtarzalnych sukcesów nie będzie raz się może udać i to raczej na tyle jeśli jest to gościnne niedzielne wędkowanie.
Użytkownik Krisu23 edytował ten post 27 maj 2015 - 18:38
- ziom7 i Woytec lubią to
Napisano 27 maj 2015 - 18:38
Wszystkie progi górnej Wisły są podobne z wyjątkiem Jankowic bo tam nie łowi się na samym przemiale tylko na odcinku wody poniżej. Obojętne czy to Dwory, Łączany, Przewóz, bez znaczenia wszędzie mielą za bolkiem. Dwory są jeszcze o tyle gorsze, że ryby słabo lub wcale nie reagują na chlapaki. Ale można trafić, ja dwa sezony temu pojechałem pierwszy raz w życiu na Przewóz zielony byłem jak trawa w maju. Wytargałem chyba 6 czy 7 rap z czego dwie 70+. Tak się rodzą legendy o bolkach biorących na wszystko. Tylko jak ktoś ma trochę oleju w głowie to wie, że bez bycia nad taką wodą non stop powtarzalnych sukcesów nie będzie raz się może udać i to raczej na tyle jeśli jest to gościnne niedzielne wędkowanie.
Napisano 28 maj 2015 - 08:09
No i tu Tomy strzeliłeś sobie w kolano.Właśnie takich małych bolków jest w p,,,zdu,natomiast,ten co trzymasz w rękach nie jest arcywielki.Kwestia umiejętnego trzymania ryby do zdjęcia
Napisano 28 maj 2015 - 13:47
Napisano 28 maj 2015 - 15:39
....a na drugiej Szunaj z metrówą.Nieumiejętnie trzymaną do fotki .
Użytkownik Tomy edytował ten post 28 maj 2015 - 16:06
- spy i szunaj 71 lubią to
Napisano 28 maj 2015 - 17:12
Są gluty i bolenie. Tomy trzyma bolenia, Szunaj gluta. No mniejsza z tym. Szunaj złowił gluta na co bądź(tak zgaduję) i z tego wyciągnął wniosek, że biorą na co bądź. Na Dworach bolenie nie biorą na co bądź mało tego na konkretne wabiki uznane w boleniowym świecie też średnio biorą bo mordy mają obite od tego co im się koło ryja snuje.
Szunaj jak taki jesteś mistrz w łowieniu na tej mecie to pokaż nam konkretną rybę a nie gluta. Przecież potrafisz łowić. Pokaż ludziom których tu napuściłeś, że to nie kit i na prawdę zapraszasz ich na konkretne bolki. Czekam mistrzu...
Użytkownik Krisu23 edytował ten post 28 maj 2015 - 17:21
- Tomy i zdzichurybak lubią to
Napisano 28 maj 2015 - 20:34
Pomijając względy rozmiaru, jak tam woda na Wiśle, bo serwis meteo informuje o przybiórce ? Ktoś, coś ?
Napisano 29 maj 2015 - 05:55
Duża.
Napisano 29 maj 2015 - 06:32
Będzie spadać ale nie tak od razu. Soła idzie duża bo z Żywca spuszczają ile wlezie. Pewnie największa była przedwczoraj bo doszła fala z opadów w beskidach. Trzy dni temu w nocy waliło deszczem równo i rzeki konkretnie przybrały. Dzisiaj już jest taki średni stan potoków i to się na Wisełkę przełoży więc w weekend może być już fajnie. Na tamach będą kombinować bo jak mają dużo wody to się non stop bawią w robienie prądu.
Napisano 30 maj 2015 - 09:25
Szunaj , fotka może i z ostatniej jesieni , ale na pewno nie z tej miejscówki. Jak się dobrze przyjrzysz to w prawym górnym rogu widoczna jest linia wysokiego napięcia. Nad tą miejscówką nie ma takiej linii. Ni mieszaj ludziom w głowie.
Napisano 30 maj 2015 - 09:31
Witam. Krisu23 kilka postów wcześniej napisałeś że bolki ze stojącej wody brać nie będą, to nie prawda.
Napisano 30 maj 2015 - 09:32
chodzi o muchę
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych