Tak, bezwarunkowo. Ja teraz doświadczam tego na własnej skórze. Jestem spinningowym laikiem, a w tym roku złowiłem tyle ryb na spina co w całym moim wędkarstwie spinningowym do tej pory - lub nawet więcej.
Żeby nie było tylko bajdurzenia- fotki z ekranu mojego Simrada i Elementa7. Tu nie chodzi o napinki, tylko o sprawdzenie urządzenia. W mojej ocenie tryb 1,2Mhz jest całkowicie bezużyteczny na płytkiej wodzie- 2-2,5m bo tak pływaliśmy. Częstotliwość 350khz jest dużo lepsza na płycizny. Spodziewałem się bardzo dobrego Di u Raymarine- nie zawiodłem się. Lepsze niż w SS3D i piszę to z całą odpowiedzialnością.
Bardzo ciekawa sprawa na płytkiej wodzie: Ryby na Elemencie wyświecane są o wiele lepiej niż na SS3D, choć nie ma co ukrywać, że nie widać struktury dna dalej niż na 12-15m czytelnego na stronę. Mówię tu o 350khz:
Wniosek kolejny - Element ma dużo ustawień obrazu, trzeba sporo wprawy, by tym suwaczkiem przeskakiwać i między nimi żąglować. Kiedyś byłem zwolennikiem customizacji obrazu a teraz to mi na to szkoda czasu. Jeden suwaczek i temat w simradzie/lowrance zamknięty.
Kolejna sprawa to prędkość przesuwu obrazu- w Elemencie leci on naprawdę szybko, w SS3D trzeba zaczekać troszeczkę.
Wczoraj miała się odbyć kolejna partia testów- tym razem na głębszych wodach, załogant nie stawił się ze sprzętem
Podsumowując subiektywne doświadczenia z Raymarine Element. Bardzo ładne obrazowanie DI, mały zasięg sonaru bocznego z czytelną strukturą dna na płytkiej wodzie, bardzo fajne świecenie ryb z dala od łodzi, poziom trudności obsługi zbliżony do Helix,
szybkie działanie softu w echu, palety kolorów tylko mocno kontrastujących ze sobą.
Użytkownikom Elementów polecam na płytszej wodzie przełączyć się na 350khz- o ile oczywiście już tego nie ustalili. Wysoka częstotliwość to jedno, obróbka sygnału przez echo i czytelność tegoż+odpowiednie palety kolorów do określonych zadań- to zupełnie inna historia.
To te same ryby:
3.jpg 64,44 KB
32 Ilość pobrań
4.jpg 53,88 KB
32 Ilość pobrań
Różnica w odczytach głębokości bierze się z różnych mocowań przetworników.
Jeżeli dane będzie mi popływać z tym sprzętem w innych warunkach głębokościowych, zraportuję również.
Użytkownik Maciej_K edytował ten post 18 listopad 2019 - 21:01