Co dla niektórych to może być spore zaskocznie:)
A na kanale Maćku pojawi się jakiś material z tego porównania ?
Użytkownik adis edytował ten post 14 marzec 2022 - 11:03
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 14 marzec 2022 - 10:34
Użytkownik adis edytował ten post 14 marzec 2022 - 11:03
Napisano 14 marzec 2022 - 11:01
Nie śledzę nowinek technologicznych w popularnych brandach ale widzę że Garmin nie próżnował i w dużej części lekcje odrobił.
Oba obrazy dla mnie mocno porównywalne. Kolor w Graminie niebiesko-żółty to efekt odwróconych kolorów w edytorze? Czy nowe urządzenia moją dodane nowe palety kolorystyczne?
Napisano 14 marzec 2022 - 11:54
Jest dodana nowa paleta kolorystyczna
Echomap również dostał nowe palety ?
Napisano 14 marzec 2022 - 12:13
Echomap również dostał nowe palety ?
Napisano 14 marzec 2022 - 12:22
Garminowe kolory Vivid bardzo dużo wniosły do detekcji obiektów w toni i nad dnem, są obecnie najlepsze na rynku. Ziarnistość obrazu nieco większa. Niestety, w wyższych modelach ich ech tych suwaków, regulacji jest już zbyt dużo. A mówię to z perspektywy używania praktycznie wszystkiego na rynku z brandów echosond.
Napisano 14 marzec 2022 - 12:54
No na moje oko HB po prostu obskoczył wpierdziel.
Napisano 14 marzec 2022 - 13:09
Garminowe kolory Vivid bardzo dużo wniosły do detekcji obiektów w toni i nad dnem, są obecnie najlepsze na rynku. Ziarnistość obrazu nieco większa. Niestety, w wyższych modelach ich ech tych suwaków, regulacji jest już zbyt dużo. A mówię to z perspektywy używania praktycznie wszystkiego na rynku z brandów echosond.
W Helixie GEN4 mam znacznie więcej tych kolorów (podajrze 19) i równiez te z palety Vivid (Między innymi ten niebiesko-żółty). W Solixie tego nie ma?
Użytkownik GalaktycznyWojownik edytował ten post 14 marzec 2022 - 13:10
Napisano 14 marzec 2022 - 14:50
No na moje oko HB po prostu obskoczył wpierdziel.
Napisano 14 marzec 2022 - 15:50
Użytkownik IntruZ9 edytował ten post 14 marzec 2022 - 15:52
Napisano 14 marzec 2022 - 16:05
Mysle ze Z Solixa dalo sie więcej wycisnąć. Tylko swoje trzeba wyklikać
Co masz Ba myśli ?
Być może jest to kwestia wyrobienia się Maćka z Solixem, ale na razie wygląda to tak, że jakość SI jest bardzo zbliżona, IMHO - Garmin daje lepsze detale - zwróć uwagę na drzewko, jest dosyć szczegółowe zarówno w SV jak i DV, w HB jest "rozlane". Zasięg Garmina wygląda dużo lepiej, Clear Vu lepsze niż DV HB (patrz drzewko). Sonar 2D lepszy niż w Helixie co widać po separacji - na Garminie masz stos łuków jako reprezentację gałązek, na HB jest hmm kupa kolibra. Zaleta Solixa, to obraz wydaje się gładszy, ale może i dlatego mniej szczegółowy - coś typu funkcja rozmycia w sofcie żeby zniwelować ziarno. No i ryby w HB świecą intensywniej, ale to chyba marna pociecha. Dlatego uważam, że HB wypadł tu słabo, wręcz mam syndrom paryski w stosunku do Solixa. Jak Maciek nie poprawi ustawień, to możliwe, że zrewiduję swoje plany na ten rok.
Użytkownik psulek edytował ten post 14 marzec 2022 - 16:12
Napisano 14 marzec 2022 - 16:38
Napisano 14 marzec 2022 - 20:00
Być może jest to kwestia wyrobienia się Maćka z Solixem, ale na razie wygląda to tak, że jakość SI jest bardzo zbliżona, IMHO - Garmin daje lepsze detale - zwróć uwagę na drzewko, jest dosyć szczegółowe zarówno w SV jak i DV, w HB jest "rozlane". Zasięg Garmina wygląda dużo lepiej, Clear Vu lepsze niż DV HB (patrz drzewko). Sonar 2D lepszy niż w Helixie co widać po separacji - na Garminie masz stos łuków jako reprezentację gałązek, na HB jest hmm kupa kolibra. Zaleta Solixa, to obraz wydaje się gładszy, ale może i dlatego mniej szczegółowy - coś typu funkcja rozmycia w sofcie żeby zniwelować ziarno. No i ryby w HB świecą intensywniej, ale to chyba marna pociecha. Dlatego uważam, że HB wypadł tu słabo, wręcz mam syndrom paryski w stosunku do Solixa. Jak Maciek nie poprawi ustawień, to możliwe, że zrewiduję swoje plany na ten rok.
Screeny screenami, ale ja widzę to ze strony praktycznej nieco inaczej- Garmin zaczyna gonić Solixa pod względem skomplikowania obsługi. Mam znajomych, któzy z tego powodu porzucili i jeden ,i drugi brand i poszli w Lowrance.
Co do screenów- Garmin ma mniejszą kompresję obrazu- drzewo jest większe, przez to detale są lepiej widoczne- dodatkowo Garmin ma bardzo dobre 2 może 3 palety kolorystyczne dwukolorowe.
Solix lepiej obrazuje z dala od przetwornika, podejrzewam, że wiązki sonaru rozchodzą się pod szerszym kątem niż w Garminie.
Pojadę tam jeszcze raz i zamienię miejscami przetworniki , by było obiektywie, pomęczę te drzewo testowe jeszcze. Zimna woda póki co mniej służy HB niż Garminowi. Natomiast overall- ja pływam w 455 kHz. Nie robi mu płytko/głęboko, zimno/ciepło- ryby świecą się lepiej i obraz ładniejszy dla oka w całej szerokości skanowania na dużych zasięgach. Fakt, że tu pływam z bestią Navico, czyli SS3d, ale częstotliwość jest właśnie 455.
Screenshot_2022-03-14_09.12.18.png 587,46 KB 22 Ilość pobrań
Screenshot_2022-03-14_10.24.17.png 703,22 KB 22 Ilość pobrań
Napisano 14 marzec 2022 - 20:52
Napisano 14 marzec 2022 - 20:59
Czyli teraz w Garminie tez już zaczyna się klikanie jak w Hb ?
Czekam na zmianę miejsc przetworników i kolejne porównanie bo to jednak dość istotne będzie dla mnie.
Kusi mnie najbardziej mega 360, a jak już bym miał brać HB do tego to i reszte
Niestety, jak chcesz mieć profi obraz- trzeba klikać nieco więcej niż do tej pory. A co do M360 - to też bym chciał popływać sobie z czymś takim...
Napisano 14 marzec 2022 - 21:23
Napisano 27 marzec 2022 - 15:59
Kolejna runda wojen sonarowo - screenowych Solixa od user @Siarq vs GPSmap 923 i Gt56 od Fishtech-u
C1.jpg 40,75 KB 29 Ilość pobrań
c2.jpg 39,13 KB 28 Ilość pobrań
c3.jpg 34,16 KB 27 Ilość pobrań
Napisano 27 marzec 2022 - 20:21
Napisano 27 marzec 2022 - 20:34
Jak dla mnie mega zbliżona jakość obrazów.
Marcin, tak jest a mówimy o HB, które kosztuje o połowę więcej i trzeba naprawdę się naklikać by to wyglądało jakoś. Najbardziej mnie wnerwia brak trybów auto, które by pilnowały nastaw i dopasowywały obraz pod warunki dna/głębokości. To jest duża wada HB wg mnie.
Napisano 27 marzec 2022 - 20:50
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych